Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te Mercatory 75 to bardzo dobre i przemyślane kombajny. Nie to co Bizon Super. Bizon poza dźwiękiem silnika i tanimi częściami ma same wady.

i tu się z kolegą zgodze dla tego szukam opini na temat tych kombajnów class

Opublikowano

Kolego szymon91 - skoro zgadzasz się że "Te Mercatory 75 to bardzo dobre i przemyślane kombajny" to po co dalej drążysz temat. Przeczytaj choć jeden temat o tym kombajnie na forum i dowiesz się naprawdę dużo.

Wtedy zrozumiesz że wypowiedzi takie jak: ''Nie to co Bizon Super. Bizon poza dźwiękiem silnika i tanimi częściami ma same wady'' pisane są przez niespełnionych dzieciaków co coś tam słyszeli. Bizon czy Claas, nie ma znaczenia, kwestia stanu technicznego i tyle. Zarówno jeden i drugi może być super jak i skarbonką tylko Bizona naprawisz małym kosztem a Claas zrujnuje Ci budżet.

Opublikowano

Te Mercatory 75 to bardzo dobre i przemyślane kombajny. Nie to co Bizon Super. Bizon poza dźwiękiem silnika i tanimi częściami ma same wady.

clas to poraka 1 ha 2 godziny a jak walnie cos to lament

• Haha 1
Opublikowano

@szymon91:

No co tu dużo drążyć temat... Możesz kupić Mercatora, którym będziesz zjeżdżał co najmniej raz dziennie z powodu awarii, natomiast sąsiad bezawaryjnie przekosi całe żniwa Bizonem. Może też być zupełnie odwrotnie. Trochę w swoim młodym życiu (są tu starsze ode mnie osoby, mające gigantyczną wiedzę i doświadczenie) naoglądałem się różnych kombajnów i nawet sobie Szymku nie wyobrażasz jakie złomy potrafią wyglądać na kombajn rodem z marzenia. Nie ma złego kombajnu, wszystko zależy od stanu technicznego. Każdy ma swoje wady i zalety. Przy zakupie skup się na oględzinach. Nie krępuj się robić wygibasy, żeby sprawdzić jak najdokładniej jego stan. Wiadomo, wszystkiego i tak nie wykryjesz bez wjechania w pole.

Do sedna. Posiadam Mercatora 75, więc powinienem podzielić się opinią (w końcu konkretnie o niego pytasz). Wybrałem go ze względu na rozwiązania konstrukcyjne, wygodę oraz jakość wykonania oryginalnych, ale także niektórych zamiennych części. Dla mnie prawie wszystko w tym kombajnie jest logicznie i należycie wykonane. Piszę "prawie", bo jednak ma kilka hmm... dziwnych/ryzykownych rozwiązań za które konstruktorów w Claasie mam ochotę wyzywać od najgorszych. No, ale to przełomowe lata '70, nie są to jakieś poważne wady konstrukcyjne, w Dominatorach z późniejszych lat są sensowniejsze rozwiązania - można wybaczyć. Jeśli masz jakieś konkretne pytania - śmiało pisz. Jednak zanim to zrobisz, poczytaj temat Mercatora (tam dowiesz się prawie wszystkiego o tym modelu m.in. na temat rozwiązań, o których wspomniałem). Ewentualnie wsiadaj do samochodu i przyjeżdżaj na pogawędkę. 

Jeszcze raz powtarzam: W JAKIM STANIE JEST KOMBAJN, TAK CZĘSTO BĘDZIE NAPRAWIANY.

Co do nagonki na konkretne marki... Tak jak pisze użytkownik akmaly - większość tego typu opinii piszą janusze (nie obrażając tu nikogo o imieniu Janusz), którzy nie potrafią uzasadnić swojego zdania.

Opublikowano

Moim zdaniem z ekonomicznego punktu widzenia - kombajn na 10 ha nie ma sensu (no chyba że naprawdę nie ma w okolicy , w co nie chce mi się wierzyć maszyn do wynajmu). Sam posiadałem bizona z-056 , i wiem że koszta utrzymania nieraz przekraczały koszt wynajmu . Wystarczyła mała awaria typu - "wylatał" sworzeń od dźwigni rozdzielacza i w minutę zbiornik oleju pusty , i parę stówek do tyłu ,a to pas się skończył , a to targaniec itp itd . 

Myślę że posiadanie własnego kombajnu zaczyna się opłacać od 30 ha +

Opublikowano

Moim zdaniem z ekonomicznego punktu widzenia - kombajn na 10 ha nie ma sensu (no chyba że naprawdę nie ma w okolicy , w co nie chce mi się wierzyć maszyn do wynajmu). Sam posiadałem bizona z-056 , i wiem że koszta utrzymania nieraz przekraczały koszt wynajmu . Wystarczyła mała awaria typu - "wylatał" sworzeń od dźwigni rozdzielacza i w minutę zbiornik oleju pusty , i parę stówek do tyłu ,a to pas się skończył , a to targaniec itp itd . 

Myślę że posiadanie własnego kombajnu zaczyna się opłacać od 30 ha +

Aha czyli przy 20 ha nie opłaca mi się trzymać kombajnu? Powiem ci tak jak komuś zależy na czasie to kupi chociaż by ma te 10ha znam takie przypadki. A powiem ci następująco u mnie gdy Mercator był kupiony było ponoć 7ha

Opublikowano

Aha czyli przy 20 ha nie opłaca mi się trzymać kombajnu? Powiem ci tak jak komuś zależy na czasie to kupi chociaż by ma te 10ha znam takie przypadki. A powiem ci następująco u mnie gdy Mercator był kupiony było ponoć 7ha

Piszę z własnego doświadczenia , do czasu gdy miałem 30ha + i do tego kosiłem usługowo drugie tyle było OK . Teraz mam nie całe 10ha i brak czasu na świadczenie usług wolę wynająć ( w mojej wiosce na 24 domy są 4 kombajny) . Mimo koszenia na usługach bywały lata że koszty eksploatacji i awarii przewyższały "dochód" z usług ( były też takie lata bez awarii ) 

Mój wpis w temacie dotyczył "dosłownie" tematu - "jaki kombajn na 10 ha" - moim zdaniem -Wynajęty najtaniej

Opublikowano (edytowane)

Tylko Bizony Rekordy są warte zakupu lub Bizony Super na podwoziu rekorda. Na Inne szkoda kasy. Mercatorem wyciągaliśmy pod góre C-360 z przyczepą zboża. Zróbcie to samo zwykłym ZO-50 lub ZO-56. One są może dobre na prościutkie pola. Na góry to ni chu chu się one nie nadają. Strzał ze sprzęgłą i bizon na warsztat  :D.

Edytowane przez michal8011
Opublikowano

Tyle lat pracowały Supry po górach i jakoś dawały radę. Oczywiście że Rekord ma lepiej rozwiązany napęd ( zwolnice przy kołach ) ale nie jest tak jak piszesz że Super to od razu be. To że co jakiś czas ukręci półoś, czy pościna zęby na kołach w skrzyni to fakt, tylko ciekawe dlaczego oryginalne maszyny pracowały przez kilka, kilkanaście lat bez problemu a po wymianie co kilka lat siadają te części.

Na tereny górskie czy większe pagórki Super jest słaby głównie ze względu na hamulce, do tego ma krótkie sita ( w porównaniu z Dominatorem to prawie 2 x) i słaby silnik na swoją masę, nawet zapominając już o tej skrzyni i długich półosiach.

Opublikowano

Witam kolega szuka kombajnu na 10ha , przeczytałem wszystkie posty i powiem tak ; każdy kombajn jest dobry jak się nie psuje ja mam Merkatora 75 kupionego w Niemczech od rolnika  cztery lata temu rok 1979 dokupiłem kabinę od forsznitta 512 (całość wyniosła 35 tyś z wymiana pasów i paru łożysk) stare pasy są w rezerwie na zapas bo były dobre ale dla spokoju wymieniłem. Mam 15 ha pola i 10 ha młóciłem po ludziach  i mam takie spostrzeżenia ; za wykoszenie płaciłem około 5 tyś + nerwy aby zdążyć przed deszczem a teraz  koszt omłotu to 2 tyś (300l on +kombajnista ) za które płacą usługi , sam tez jeżdżę na kombajnie miałem drobne usterki   ale zawsze kombajn jest smarowany i przeglądany i twierdze ze jest to dobry kombajn na małe areały  prosty a omłot jest szybszy niż w bizonie  jest to spostrzeżenie kombajnisty który  na bizonie jeździł 12 lat i nie trzeba stać jak w bizonie . Merkator 75 ma długie klawisze szersze sita  a sieczkarnia super tnie słomę , jeszcze 3 lata i kombajn się wróci bo od 2018 będzie kosił po 20 ha  a jeśli chodzi o części to jest mnóstwo i nie są takie drogie bo np. młocarnia w Merkator 50,60, 70, i 75 to ta sama młocarnia skrzynia tak samo jak i sieczkarnia kolega ma bizona z tego roku  to jak się spotykamy to jego bizon to staruszek i wszędzie leje olejem a u mnie wszystkie blachy bez grama rdzy a i nadmienię ze Niemiec dbał o ten kombajn  zamontował lampę w komorze sit aby lepie widzieć jak czyścił sita  druga lampę zamontował aby lepiej widzieć wskaźnik wysokości koszenia na dżwigni od recznego, kolejna lampa w zbiorniku  (musiał kosić do pózna), naprawdę był to zadbany kombajn w porównaniu tych szukanych po kraju.  jeśli zakup to tylko za granica u rolnika  lub dobrego handlarza bo on dziadostwa nie przy ciągnie bo będzie miał problem ze sprzedażą bo rynek jest nasycony

Opublikowano

czy ja wiem czy wydajniejszy trochę merkatorów u mnie też jeździ i raczej wydajnościowo są porównywalne z bizonem, bizon trochę szerszy jednak, no ale mekatorem szybciej się młóci :)

Opublikowano (edytowane)

A co myślicie o international 321. Bo trafia mi się w bliskiej okolicy. Narazie rozmawiałem przez telefon i gość mówi co i jak bo go trochę znam. Do wymiany jedno sito i łożysko na młócarni. Reszta niby ok. Ma kosić na 9 ha.

Edytowane przez kgal
Opublikowano

Moim zdaniem - trochę stara konstrukcja. 321 jest jeszcze dość popularny, te większe - 431,531 już mniej, to raczej unikaty. Wszystko jest kwestią ceny.

Ja szukam coś dla siebie - co myślicie o NH 1540-1545 ? Dronningborg D3000 lub D-4000 ?