Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, bardzo prosiłbym kogoś znającego się na hydraulice o narysowanie schematu podłączenia i wypis potrzebnych przewodów, końcówek i zaworów tak aby silnik miał możliwość kręcenia się w lewo lub w prawo o różnej prędkości w zależności od otwarcia zaworu. Wiem że w silniku należy obrócić obwód oleju tak jak w silnikach elektrycznych aby zaczął kręcić się w drugą stronę. Silnik ma być podpinany standardowo pod tylne wyjścia hydrauliczne w mf 255. Zastanawiam się nad zaworem trójdrożnym aby jednocześnie regulować przepływ i kierunek ale jak zrobić powrót do ciągnika? I proszę o rozsądne podejście jeśli chodzi o koszty tego :). Zależy mi na tanim rozwiązaniu. Wolałbym zawór niż rozdzielacz dlatego że zależy mi na regulacji prędkości i zostawaniu w tej pozycji. Bardzo proszę o pomoc. 

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Musi być rozdzielacz plus regulator przepływu. Jak nie masz pieniędzy to daj sobie spokój.

Opublikowano

Nie chodzi o to że nie mam, tylko jak to zrobić najtańszym kosztem? Wydając krocie każdy może, ale zrobić jak zrobić taniej? zawór kosztuje ok 80 zł i zawór trójdrożny może być regulatorem  przepływu w zależności i kierunku.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

No to rób po swojemu i nie zakładaj niepotrzebnych tematów. Ja napisałem jak to ma być zrobione, a ty rób co chcesz.

Opublikowano

idźże do sklepu z hydrauliką siłową, (nie jednego bo ceny moga się różnić diametralnie) powiedz co chcesz osiągnąć i dobiorą co trzeba... no proste a nie marnuj czasu na forum bo tu każdy myśli że wie wszystko a dwóch zaworów nie rozróżnia...

Opublikowano

lukbold, masz racje, dziekuję pójdę z zapytaniem bez zamiaru na zakup bo mogą mnie naciągnąć. Myślałem że uzyskam tu informacje mniej więcej w jaki sposób to podłączyć. 

Opublikowano

Kolego, nie wiem czy wiesz, ale "ferdek" napędza taki silnik w owijarce do bel i nie potrzeba jemu nic do zmiany kierunku obrotów tegoż silnika. Robisz to za pomocą dźwigni po lewej stronie fotela. Jedynie potrzebowałbyś coś do zmiany szybkości obrotowej. Mógłbyś jeszcze napisać do czeg to ma służyć i co napędzać, byłoby łatwiej coś podpowiedzieć.

Opublikowano

Kolego do napedu platformy sadowniczej. Mam silnik sprawdzilem go pod rozdzielaczem z tura. Dziala kreci sie dla mnie wystarczajaco. Platforma ma rozdzielac jednosekcyjny. Mysle zeby zmienic na dwu albo trzysekcyjny aby zamontowac silnik do sprezarki do sekatorow.

Opublikowano

witam podłączę się pod temat 

mam pytanie czy da się do mf 255 podłączyć silnik hydrauliczny taki jak jest w rozsiewaczach rcw od pewnego czasu szukam rozsiewacza często wirniki są napędzane hydraulicznie a ja nie wiem czy w ogóle mój ferdek mógł by z takim rozsiewaczem współpracować 

mam instrukcję od niego ale tam nic nie pisze o podłączeniu silnika hydraulicznego jest tylko o podłączaniu siłowników jedno i dwustronnego działania 

za wasze podpowiedzi będę wdzięczny 

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Podłączasz tak jakby to był siłownik dwustronny i tak samo sterujesz. Zresztą jakby się uprzeć to wystarczy jedno gniazdo i rozdzielacz jednosekcyjny, i też będzie działać. Potrzebny jest tylko wolny spływ do podłączenia powrotu oleju z silnika.

Opublikowano

właśnie chodzi mi gdzie podłączyć powrót oleju ponieważ tak jak ty piszesz żeby podłączyć tak jak siłownik dwustronnego działania to powrót oleju nastąpi po przesunięciu dzwigni czy jeśli przesunę dzwignię żeby dała olej na wyjście 1 to wtedy wyjściem 2 olej swobodnie wróci ?

Opublikowano

to chyba mój ciągnik jest nie normalny po podłączeniu rozsiewacza tak jak pisaliście (jak siłownik dwustronnego działania ) rozsiewacz nie chodzi tarcza ruszy się tylko o pół obrotu węże aż puchną czyli powrotu oleju niema 

macie jakiś pomysł jak temu zaradzić?

Opublikowano

złącza mam zwykłe są ok 

problem rozwiązany po rozmowie z mechanikiem wystarczyło wykręcić ten korek który znajduje się na pokrywie pod siedzeniem po lewej stronie mniej więcej na wysokości rozdzielacza i tam podłączyć dodatkowy przewód którym olej swobodnie wraca i wszystko działa jak należy 

Opublikowano

Bo żeby w mf255/u3512 rozdzielacz działał jak do siłownika dwustronnego działania trzeba go przestawić wykręcając/wkręcając znajdujący się tam wkręt. Każdy normalny posiadacz tych że serii ciągników wie o tym!!!

Opublikowano

wiedzieć o tym pokrętle wiem ale to nie działa może rozdzielacz jest popsuty teraz z dodatkowym wężem pracuje dobrze i nie mam zamiaru kupować nowego rozdzielacza bo i poco kasę marnować