Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Właściwie to nie pytam , bo po co ?Tylko się zastanawiam jak tak pustym można być . Wstawiać coś aby wstawić , tylko szkoda że choć grama rozumu tam brak ...

Opublikowano (edytowane)

Jeśli dla rzepaku, zbóż kukurydzy buraków czy wszelkich strączkowych wystarcza to znaczy że dla wiekszości gospodarstw wystacza. a co za tym idzie,  nic z tego nie skorzystają. Jakieś niewielkie grono gospodarstw coś z tego uszczknie ale w całej masie to bardzo nieliczna grupa.. Faktem natomiast jest że zarówno jedni jak i drudzy zapłaca o 10gr wiecej za każdy zuzyty litr. W ogólnym bilansie poza nielicznymi wyjątkami wszyscy zapłacimy wiecej więc po co  się cieszyć i popierać skubanie nas  z forsy ? 

Jesli  uprawiane ha nie pokrywają się  z ha do zwrotu akcyzy to znaczy że ktos nie ma kwitów na dzierżawy ale wtedy sam jest sobie winien że na gebę takie sprawy załatwia.

Ja limitu nie wykorzystam bo i 86 litrów to za wiele Będę w większości która zostanie troskliwie oskubana przez naszych rzadzących. No chyba że pojawi się szansa by odstąpić nadwyżkę.

Trzaskowski obiecuje metro, Jaki obiecuje ze będzie jak w Bułgarii Dał się osmieszyć w Sofii mieszkańcom którzy o zgrozo jeszcze po angielsku do niego gadali. Toż to prowokacja by w Bułgarii mówić po angielsku. Tam powinni mówić po bułgarsku ale go zaskoczyli, zmylili i dlatego głupie miny robił i równie głupio odpowiadał. Jeden i drugi to patafian.     Jakubiak z nich wszystkich byłby najlepszy.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Metro w Warszawie - sorry - we Warrszaaaawie to konieczność zatem obiecują nieuniknione. Jeszcze raz zapytam - pola macie wvtym mieście, że się tak jaracie? Mnie to dyrda bo tam tylko bywam...
Opublikowano
45 minut temu, soltys48 napisał:

bo nic innego nie potrafi?

Cokolwiek złego myślicie o Prawie i Sprawiedliwości, radzę o tym zapomnieć i polubić, a co najmniej się do jego rządów przyzwyczaić. Bo cokolwiek PiS zrobi - i tak mu to w najbliższych latach nie zaszkodzi. Działa bowiem na rzecz partii Jarosława Kaczyńskiego ten sam mechanizm, który zapewnił bardzo długie rządy Targowicy. Tylko teraz, oczywiście, działa w odwrotną stronę. Ale tak samo: PiS jest silny słabością opozycji. W najbliższym czasie nie ma z kim przegrać.Polacy mają wyrobione zdanie o praworządności. I wyznaczyli je nie żadni weneccy dożowie, ale "czyściciele" kamienic, urzędnicy niszczący ludzi, zwłaszcza biznesmenów, jak Romana Kluskę, komornicy okradający przypadkowe ofiary w biały dzień, sędziowie odbierający rodzicom dzieci za muszki owocówki,ciągniki i ferujący inne wyroki jaskrawo sprzeczne z elementarnym poczuciem sprawiedliwości - i tak dalej..
Czy może być inaczej? Nie, bo kierując się instynktem opozycja spozycjonowała się, i to trwale, jako siła przeciwna zmianom, walcząca o to, "żeby znowu było, jak było". Przy takich nastrojach społecznych to samobójstwo. Cała działalność PO i Nielota oraz oddanych im mediów musi być przeciwskuteczna już choćby tylko z tej przyczyny, a co dopiero, gdy działalność ta w miarę utraty popularności w społeczeństwie coraz bardziej skupia się na donoszeniu na własny kraj i kołataniu u nich o nałożenie na Polskę jakichś sankcji.

Gdy ludzie chcą zmiany, alternatywą dla "dobrej zmiany" PiS może być tylko "jeszcze lepsza zmiana", a taką wizję ma szansę budować już tylko opozycja na prawo od PiS. Ta, która chce, żeby znowu było, jak już było, skazana jest na wymarcie.

Nie wierzycie? To przypomnijcie sobie, jak było za poprzednich rządów PiS. Ludzie chcieli IV Rzeczpospolitej, i PO, której przewodził wtedy Tusk, bynajmniej nie próbowała iść naprzeciw tym nastrojom, maszerować w obronie dobrego imienia Lwa Rywina czy coś w tym stylu. Nie, Tusk pozostawił to lewicy - i, jak widać, dziś już jej nawet nie ma w Sejmie. Sam natomiast ze swa ekipą wszędzie, gdzie mógł, zapewniał, że dopiero PO naprawdę rozwali układ, szarpnie cuglami, postawi się w imię polskich interesów i narodowej godności Unii ("Nicea albo śmierć!") i dopiero ona, PO,  zabierze się na serio do walki z oligarchami. Sprawdźcie w starych gazetach, kto nie wierzy.
Były to oczywiście totalne kłamstwa, bo Tusk doszedłszy do władzy wszystko zrobił dokładnie odwrotnie, oparł się całkowicie na establishmencie i odbudował przedrywinowskie układy. Ale były to kłamstwa skuteczne. Jak jednak widać, wraz z Tuskiem opuścił PO i w ogóle stablishment cały... no, może nie powiem rozum, bo w tej kwestii zawsze był tam deficyt, ale na pewno opuścił ją cały spryt.

Ustawienie się na pozycji "obrońców demokracji", czyli w odczuciu społecznym obrońców starego porządku to, jak mawiają Amerykanie, "zaszycie się z trupem w worku"

W każdym razie do tego czasu PiS będzie robić swoje, choćby sto tysięcy KOD-owców z nienawiści do "kurdupla" i "Andrzeja D..." popękało, a z  Brukseli pogróżki, połajanki i instrukcje przysyłano całymi wagonami.

• Like 4
Opublikowano

No i mądrze napisałeś ... No chyba że skopiowałeś . Też uważam że PiS musi wygrywać , bo nie ma z kim przegrać .

Opublikowano
22 godziny temu, Ulman napisał:

Na końcu napisałem że te dane sa przeszacowane by nie narazić sie na zarzut zaniżenia ze strony Marka. 16l/ha powinno spokojnie wystarczyć. Uprawę i siew rozbiłem na 10 + 5l co w normalnych warunkach jest wartoscią z zapasem. Jesli podajesz 12-16l/ha to sie z tym zgadzam. Tak czy inaczej nijak nie wychodzi mi by spalić  ponad limit  a tym bardziej 95 l przy  których bilans podwyżki paliwa i zwiększonego zwrotu sie równoważy. Poczekam aż Marek udowodni że to brednie🤣

oj u mnie przy suszy + ciężkie gleby + rozsiewanie wapna + orka skamieniałej gleby ok 25/30l na ha jak ktoś rozrzuca obornik poplonu nie liczę bo to i tak na agregacie ...

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Alamo napisał:

1.Cokolwiek złego myślicie o Prawie i Sprawiedliwości, radzę o tym zapomnieć i polubić, a co najmniej się do jego rządów przyzwyczaić. 

2.Gdy ludzie chcą zmiany, alternatywą dla "dobrej zmiany" PiS może być tylko "jeszcze lepsza zmiana", a taką wizję ma szansę budować już tylko opozycja na prawo od PiS. Ta, która chce, żeby znowu było, jak już było, skazana jest na wymarcie.

3. Nie wierzycie? To przypomnijcie sobie, jak było za poprzednich rządów PiS. Ludzie chcieli IV Rzeczpospolitej, i PO, której przewodził wtedy Tusk, bynajmniej nie próbowała iść naprzeciw tym nastrojom, maszerować w obronie dobrego imienia Lwa Rywina czy coś w tym stylu. Nie, Tusk pozostawił to lewicy - i, jak widać, dziś już jej nawet nie ma w Sejmie. Sam natomiast ze swa ekipą wszędzie, gdzie mógł, zapewniał, że dopiero PO naprawdę rozwali układ, szarpnie cuglami, postawi się w imię polskich interesów i narodowej godności Unii ("Nicea albo śmierć!") i dopiero ona, PO,  zabierze się na serio do walki z oligarchami. Sprawdźcie w starych gazetach, kto nie wierzy.

1. Przyzwyczaić się i polubić chamstwo i głupotę?

2. Kazdy  jest na prawo od PIS

3.Teraz PIS opowiada jak to rozwali układ a tak naprawdę wprowadzi swój układ a potem przyjdą następni by rozwalić układ PIS i tak to się będzie toczyć do usranej smierci

Roman, co ty z odsieczą mentalną Markowi przyszedłeś? Wczoraj pisałeś że 20l na orkę to za duzo a dziś sie zrobiło 30? 

Obornika co rok nie rozrzuca ani co rok nie wapnuje. Ile  rozwózka np 20 ton obornika /ha wymaga paliwa?

Jakie ty masz te strasznie cięzkie ziemie że 30 l idzie? Ja takich ziem nie widziałem  nigdzie na południu Polski

Opublikowano
42 minuty temu, zetorki12 napisał:

No i mądrze napisałeś ... No chyba że skopiowałeś . Też uważam że PiS musi wygrywać , bo nie ma z kim przegrać .

....bardzo dlugie rzady targowicy...konfederacja targowicka zawiazana w 1792 r -ktory madry przypomni w ktorym roku polska przestala istniec😎.

nawet ten od ktorego skopiowal jest glupkiem albo innych za takich uwaza.

jednak to nie ziemkiewicz nie zna historii- tylko czesc postu "kradziejnej c*py" jest ukradziona -reszta to stan umyslu alamusia-czyli dalej jest glupkiem  i od sprawy czesci do kosiarki nic sie nie zmienilo.

jak by tak oral bmw to ile by wyszlo na h ???? pamietam goscia co oral krowa i ona tylko trawke spalala ???i to nie taka o jakiej myslicie😃

mam taki kawalek ilu co plugiem trojka i 82 koniami 30 ar na godzine zrobi...

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ulman napisał:

I czemu to ma służyć?

z powodu pogody/ lub jak ja terminy siewu rzepaku  ... to czasami musisz pogonić ... wracając do pytania poprzedniego na południu od czech tylko ciężkie gleby klasy 3  im bliżej tym lepsze aż do opolskiego 

10 minut temu, jacus napisał:

jak by tak oral bmw to ile by wyszlo na h ????

a ty byś trzymał kony a ja za kierownicą ?

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Opublikowano

jeszcze pamietam jak sie za plugiem chodzi😎😎😎, choc to byla tylko zabawa z racji wieku....tylko sprzet dawno poszedl na zlom-a nie "kolce" to ten wozek do ktorego zaprzegalo sie siwka, dalismy znajomym i oni do dzisiaj zaprzagaja"pukaca" znaczy c-30-7 i kopia plugiem ziemniaki😂

u nas jest il taki ze w czasie suszy mozna rece po lokiec w dziury wlozyc a przy powodzi jest jak materac wodny. czasami ma az niebieski kolor. na szczescie mam tego tylko 1,5 ha ornego, reszta to laki..klasa IV b a daje w noralnym roku 6 -7 ton, na szczescie reszta to II-III klasa mad rzecznych.

Opublikowano (edytowane)

przecież ci gadam ze tam klasową mają lepsze im bliżej opolskiego tym lepsze .. co to znaczy nie są ciężkie twoim zdaniem ?

brunatna z iłem to najcięższa 

Edytowane przez Roman176
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v