Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ja tam kilka lat spedziłęm i wpadam co jakiś czas. Wybór pomiędzy Jakim a Trzaskowskim to jak między dzumą i cholerą. Trzaskowski jest wycofany i zbyt mało ofensywny a do tego ciągnie się za nim smród HGW. Jaki to prostak bez dorobku ale nadgania medialnie w TVPis. Straszne jest to że taki małolat bez pojęcia chce zarządzać tak wielkim przedsiębiorstwem.  To typowy przykład głupiego i pracowitego. 

Tragiczne jest ze stolica ma taki wybór ale jest to wyraz spolaryzowania społeczeństwa - za PIS,  oraz przeciwko PIS. Normalny człowiek nie powinien oddać głosu na żadnego z tych patafianów No i jeszcze jeden kandydat obszczymur Jan Śpiewak .Jakie on ma pojęcie o funkcjonowaniu 2 milionowego miasta. Ja nie wiem czy on sie do prowadzenia budy z kebabem nadaje Czy nie ma ludzi poważnych, z dorobkiem, ogarnietych, po prostu normalnych? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

z krakowskiego punktu widzenia  to lepiej jak wygra jaki😂.

marek -a to jak skomentujesz, znowu farmer trzeba wpisac

http://www.agrofoto.pl/fakty/polska/mandaty-za-rolnicza-pikiete-w-sandomierzu,80682.html

hej popod turnie,popod lasy, 

hej W HALI som salasy

haj beda pasac owce, beda zyc juhasy

kiedys W HALI beda dwa ku....😁 to stara melodia ludowa z podhala

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Orka 20l/ha (14)

Uprawa pod siew 10l/ha (5)

czym ta orka że takie spalanie c330/60 i zagonowym ?

orka ciężką glebę ok 16l 

siew aktywny ok 12/16l tylko tak się da poprawić ciężką glebę 

Opublikowano

Na końcu napisałem że te dane sa przeszacowane by nie narazić sie na zarzut zaniżenia ze strony Marka. 16l/ha powinno spokojnie wystarczyć. Uprawę i siew rozbiłem na 10 + 5l co w normalnych warunkach jest wartoscią z zapasem. Jesli podajesz 12-16l/ha to sie z tym zgadzam. Tak czy inaczej nijak nie wychodzi mi by spalić  ponad limit  a tym bardziej 95 l przy  których bilans podwyżki paliwa i zwiększonego zwrotu sie równoważy. Poczekam aż Marek udowodni że to brednie🤣

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Ulman napisał:

No dobra niech ci bedzie. Wiekszość nie zyska na zwiększonym limicie bo jakiś margines zużywa powyżej 95 litrów na ha. Wiekszośc natomiast straci na doliczeniu opłaty emisyjnej. No chyba że jest wg ciebie tak że jak zapłaci więcej to nie straci😁

Jak saletra była po 1500 to płakałeś i na nic było tłumaczyć że cena pszenicy wynosiła 900 pln/t. Tu jest analoicznie Widzisz zyski mimo że mało kto na tym skorzysta a nie liczysz strat.

Jak nie chcesz pokazać na cyfrach to ja spróbuję Wchodzisz z pszenicą po rzepaku .Cyfry w nawiasach to zużycie u mnie

Uprawa ścierniska 10l/ha (8)

Orka 20l/ha (14)

Uprawa pod siew 10l/ha (5)

Siew 5l/ha (9)

Nawożenie (2xNPK + 3x azot) 5l (5l)

Chemia (2xherbicyd + 3x fungi) - 7l (7)

Zbiór - 16l/ha (16l)

Odbiór zboża - 5l ( 0)

Razem mamy  78 litrów. Nawt jak dodasz 8l na dojazdy masz 86. Jak mało to dobijmy do 95 czyli 17 litrów na dojazdy co oznacza że na dojazdy do pola o powierzchni 5 ha powinieneś spalić 85l/rok.😷

Pierwsze 3 pozycje przeszacowane zakładając gleby trudne w uprawie. U mnie na ciezkiej rędzinie mam zużycie o 10l większe jak na czarnoziemie.czyli 74 litry więc 12l/ha zostaje mi na dojazdy.

Zakłądam że ze wzgledów oczywistych nie zgodzisz się z tymi wyliczeniami więc chętnie przeczytam gdzie jest błąd.

Zwiększony  zwrot  do  ha  o  14 litrów  + 30litrów  do 1 DJP   to nie rekompensata  za  opłate  emisyjną.

Od kiedy  to  cena  pszenicy  reguluje   ceny  nawozów    od zawsze   było wiadomo  że cena  gazu  a nie pszenicy  

Zapomniałeś dodać paliwa  na  nawożenie  organiczne    siew  międzyplonów   Prasowanie  zbiór  słomy   jak wymarznie  paliwo na przesiew  plantacji  

Porozmawiaj  z Rolnikami  to będziesz  wiedzieć  czy  zyskają  czy nie. Nie patrz na wszystkich przez  pryzmat  swoich kilku  mórg  

40383123_1809011362539959_87669461715465

40129704_1806522096122219_22789844011633

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Siew międzyplomu? Rozsiewasz nasiona przed gruberowaniem. Pójdzie ma to cały 1 l/ha.  Prasowanie słomy  to jakieś 4-5l pewnie a nawożenie organiczne stosuje może z 5% rolników w skali kraju. Może to jeszcze do was nie dotarło ale u mnie słomę prasują ci którzy ja zabierają wiec rolnik paliwa nie angażuje 

tak czy inaczej Marku mieliśmy zapas w kalkulacji bodajże na 17l/ha  co spokojnie pokryje twoje rozterki i jeszcze zostanie tym bardziej jak nawet Roman zauważył ze są to wartości zawyżone. Nadal czekam ze przedstawisz na cyfrach konkrety a ne hasełka - miedzyplomy, prasowanie słomy czy rozlewanie gnojowicy czy rozwódka obornika. Oczywiście dobrze byłoby gdybys odniósł wyliczenia do większości rolników która to hodowli nie prowadzi a jest rzekomym beneficjentem tego dobrodziejstwa z którego nie ma szans  skorzystać

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Sie czepiata . To jego najbardziej sensowna odpowiedź ze wszystkich napisanych do tej pory .

Gość marekfarmer
Opublikowano
5 godzin temu, soltys48 napisał:

to pochwal się ile Ty masz ha że dajesz radę z hodowlą obronić super ŁURSUSAMI

Gardzisz   osobami  które  posiadają   Ursusy  że   wielką  literą napisałeś  z prześmiewczym  wytykiem ???

A co mają ,,obronić  super  ŁURSUSY ,, xD 

4 godziny temu, Ulman napisał:

Siew międzyplomu? Rozsiewasz nasiona przed gruberowaniem. Pójdzie ma to cały 1 l/ha.  Prasowanie słomy  to jakieś 4-5l pewnie a nawożenie organiczne stosuje może z 5% rolników w skali kraju. Może to jeszcze do was nie dotarło ale u mnie słomę prasują ci którzy ja zabierają wiec rolnik paliwa nie angażuje 

tak czy inaczej Marku mieliśmy zapas w kalkulacji bodajże na 17l/ha  co spokojnie pokryje twoje rozterki i jeszcze zostanie tym bardziej jak nawet Roman zauważył ze są to wartości zawyżone. Nadal czekam ze przedstawisz na cyfrach konkrety a ne hasełka - miedzyplomy, prasowanie słomy czy rozlewanie gnojowicy czy rozwódka obornika. Oczywiście dobrze byłoby gdybys odniósł wyliczenia do większości rolników która to hodowli nie prowadzi a jest rzekomym beneficjentem tego dobrodziejstwa z którego nie ma szans  skorzystać

To rolnicy  apelowali od  lat  żeby zwiększyć  ten limit  to nie jest wymysł  Ministra Ardanowskiego czy  PiS

https://www.raportrolny.pl/news/item/2713-będzie-większy-limit-zwrotu-podatku-za-paliwo-rolnicze

Mnie nie interesują twoje wyliczenia.  Jeśli tobie starcza  te 86 litrów  to dobrze     przynajmniej nie będziesz mógł  wykorzystać w 100%  tego co  daje  rząd  PIS  a tak niedawno pisałeś  że  chcesz jak najwięcej od nich wyciągnąć  a tu  klapa  xD  nie wyciągniesz  100l do ha  :D 

Aż  tak zazdrościsz  że  Rolnicy  którym brakuje limitu  będą  mieli większy zwrot ???

Opublikowano

Taaa , na pewno bez tego nie przeżyje . Panda ma się nadal świetnie w niektórych umysłach . Najlepszy ten co więcej daje .

Opublikowano
2 godziny temu, marekfarmer napisał:

Gardzisz   osobami  które  posiadają   Ursusy  że   wielką  literą napisałeś  z prześmiewczym  wytykiem ???

Broń Panie Boże ja tych ludzi podziwiam.

Gardze jeno ŁURSUSEM

Opublikowano
3 godziny temu, marekfarmer napisał:

To rolnicy  apelowali od  lat  żeby zwiększyć  ten limit  to nie jest wymysł  Ministra Ardanowskiego czy  PiS

https://www.raportrolny.pl/news/item/2713-będzie-większy-limit-zwrotu-podatku-za-paliwo-rolnicze

Mnie nie interesują twoje wyliczenia.  Jeśli tobie starcza  te 86 litrów  to dobrze     przynajmniej nie będziesz mógł  wykorzystać w 100%  tego co  daje  rząd  PIS  a tak niedawno pisałeś  że  chcesz jak najwięcej od nich wyciągnąć  a tu  klapa  xD  nie wyciągniesz  100l do ha  :D 

Aż  tak zazdrościsz  że  Rolnicy  którym brakuje limitu  będą  mieli większy zwrot ???

Pewnie apelowali o większy limit by osobówki mieli czym tankowc.

Czy twierdzisz ze dla typowej rolnej produkcji roślinnej te wyliczenia są nieprawidłowe?

Opublikowano
9 godzin temu, soltys48 napisał:

to pochwal się ile Ty masz ha że dajesz radę z hodowlą obronić super ŁURSUSAMI

Ja tam się nie znam ale ludzie co Ursusami 10 lat wstecz dali radę obrobić dziś Johnami się nie wyrabiają i jeszcze robią Świątek piątek ale może to przez to że wekendy banki są nie czynnne 😛

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, soltys48 napisał:

Broń Panie Boże ja tych ludzi podziwiam.

Gardze jeno ŁURSUSEM

żeby  cie tylko nie pokarało tym gardzeniem i nie przyszło ci w konia  robić  

3 godziny temu, Ulman napisał:

Pewnie apelowali o większy limit by osobówki mieli czym tankowc.

Czy twierdzisz ze dla typowej rolnej produkcji roślinnej te wyliczenia są nieprawidłowe?

Dla  tylko produkcji   zbóż  rzepaku  czy  kukurydzy   to limit  86  litrów  jest  nawet na wyrost   jeśli  posiadane ha  =  z ha  do zwrotu.

A ty wykorzystasz zwrot w 100%   czy  zostawisz  PiSowi  te 17  czy  ile tam litrów  masz za dużo do ha  ?????

40452320_1580877805349624_31931812554075

40086195_1805388419568920_29153763325462

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Aaaa , czyli jak ktoś walczy to głąb , który nie myśli ? Kuźwa co ty masz w tym łbie ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v