Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak  to nie zabrał więcej jak dał?  To komu zabrał bo chyba nie wierzysz że zabrał 15- czy 20 mld a dał 25 . A jesli tak to skąd?  

No ale co to za odkrycie że 500 nie trafia do całej populacji? Do dzieci i emerytów ma trafiać? Kpisz😗

Kopalnie stały się rentowne po połaczeniu z energetyką.  Kopalnia przynosiła 1 mld straty a energer=tyka 2 mld zysku. Po połączeniu maja 1 mld zysku. Ja piernicze jaki sukces!!!!🙄

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Szkoda  święta  na dyskusje  z tobą  propaganda  TVN  widać zrobiła  swoje.

Współczuje   twojej rodzinie z całego serca. 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Ciekawe kto ma nie tak coś z głową , skoro nie wie że dziś środa ?

He , he - przerobił na święto .

Edytowane przez zetorki12
Gość marekfarmer
Opublikowano

Ciebie przerosło proste  pytanie  

Nie potrafisz  udowodnić  jakim cudem dając 1500zł  z programu 500+  zabrali np. 1501zł    Rodzinie  nie ,,patologicznej,,  tylko przeciętnej Polskiej rodzinie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Państwo zabiera obywatelowi pracującemu od cholery a takiemu co daje pracę innym - jeszcze więcej.

Co to znaczy - daje pracę?
Czy to nie to samo co - kupuje pracę? 
Wielmożny pracodawca, kimże jest? skoro ostatecznym płatnikiem jest konsument. Pracodawca reprezentuje przed pracownikami konsumentów tylko co wtedy gdy ci to "golasy"?
Pracodawca jest takim samym pracownikiem jak reszta. Jego pracą jest rozpoznanie potrzeb i znalezienie metod ich zaspokojenia. W rynkowej gospodarce pracodawca to zawód nie klasa społeczna . problemem że to on ustala stawki wynagrodzeń w tym swoje.

Czy kapitalizm konieczny dla rynkowości gospodarki?
Czy samoistnie nie wytworzyły się fundamenty jakiegoś nowego ustroju w najlepiej rozwiniętych rejonach, nieznanego nigdy wcześniej?

• Thanks 1
Opublikowano

Marek, masz jak byk napisane ze nie można zabrać więcej niż maja. Ludzie niezaradni i leniwi zarabiający grosze są beneficjentami bo inaczej nawet oni by się połapali ze coś nie regres. Na nich płaca i pracują inni i ja się pytam dlaczego maja to robić? W imię czego? Czemu rodzina ozarobkach 10 tys z jednym dzieckiem ma płacić na innych niezaradnych? Czy zaprzeczysz ze aby dać 25 mld muszą zabrać więcej?

pracodawca nie jest takim samym pracownikiem jak reszta. Nigdy nie był i nie będzie. On kreuje cały biznes, ponosi ryzyko i odpowiedzialność..

Opublikowano

w paradzie bierze udzial 1000 zolnierzy i 900 przebierancow do tego 200 szt pojazdow ,samolotow i helikopterow-zlosliwi twierdza ze wszystkie ktore sa sprawne.........................

marek czesc dalsza "kleru"

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/kutno-tragedia-na-plebanii-przyczyna-byla-zazdrosc/fkk5wml

wedlug wyliczen tabloidu- 500 + jest dzisiaj warte 397 zl.

wiernymi czytelnikami gw sa dziennikarze tvpis i prawicowych gadzinowek -przez caly bozy dzien udawadniaja, ze to co rano znalazlo sie w najnowszym wydaniu jest nieprawda-slabo im to wychodzi ale na ludzi pokroju mareczka wystarczy...........

macie dom, rodziny i dzieci na utrzymaniu jak ja ????????? pewnie nie,i bo takich polakow jest ok 10 % -co roku coraz mniej-wiec o czy wy pier**licie, popatrz jeden z drugim co caly dzien siedzi na af o ktorej ja sie loguje....................................................prad i woda to wiecej niz 500

Opublikowano
23 minuty temu, marekfarmer napisał:

dając 1500zł  z programu 500+  zabrali np. 1501zł    Rodzinie  nie ,,patologicznej,,  tylko przeciętnej Polskiej rodzinie 

Przed chwilą, Ulman napisał:

Czemu rodzina ozarobkach 10 tys z jednym dzieckiem ma płacić na innych niezaradnych?

Czemu od razu 10, z moją mamy 5z hakiem i nie dostajemy na pierwsze dziecko. No ale komuś muszą zabrać  i nie dać,  albo dać mniej niż zabierają,   żeby wyrównać tych,  którym dać muszą,  ale nie mają co im zabrać. 

Gość marekfarmer
Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Marek, masz jak byk napisane ze nie można zabrać więcej niż maja. Ludzie niezaradni i leniwi zarabiający grosze są beneficjentami bo inaczej nawet oni by się połapali ze coś nie regres. Na nich płaca i pracują inni i ja się pytam dlaczego maja to robić? W imię czego? Czemu rodzina ozarobkach 10 tys z jednym dzieckiem ma płacić na innych niezaradnych? Czy zaprzeczysz ze aby dać 25 mld muszą zabrać więcej?

pracodawca nie jest takim samym pracownikiem jak reszta. Nigdy nie był i nie będzie. On kreuje cały biznes, ponosi ryzyko i odpowiedzialność..

Czyli  tokarz  frezer  stolarz   piekarz   fryzjerka   itd   są niezaradni  i leniwi  ??? 

Także nie pisz głupot  że  dając  500+  zabierają  więcej tym ludziom  bo to jak są  przyznałeś nieprawda  

Ta  rodzina co zarabia  10 tyś  z jednym dzieckiem niech postara się o  kolejne  i dostanie  już  500  nawet 1 tyś  :)  

aby  dać  25 mld  muszą zabrać 25 mld.

Opublikowano (edytowane)

Ryzyko i odpowiedzialność ponosi też i pracownik. Pracodawca jednakowo trafia pod socjal gdy upadnie lub nieudolnie "dziaduje" na swoim i dzięki socjalowi może jakoś prosperować a i skakać z wieżowca na główkę nie musi, może spróbować ponownie biznesu innego lub stać się pracownikiem bo biologicznie przeżyje. kwestia zbilansowania kosztów społecznych i gospodarczych tego socjalu.
Sektor usług coraz większy ma udział w rynku, tutaj pracodawcą jest bezpośredni klient i z takiego punktu widzenia jeden pracownik ma wielu pracodawców.
Czy pracodawcą jest właściciel kapitałowy czy najemna kadra managerska na umowach o pracę? A akcjonariat gdzie jest rozmycie własności a biznes kreuje manager pracownik?
Zbyt to się pokomplikowało aby znaleźć prostą definicję czy receptę naprawy, naprawy czego? najefektywniej działających systemów gospodarczych w Historii? 
Zdolność adaptacyjna tych systemów tylko niepewna przy zbyt szybkich zmianach środowiska (oczywiście nie tylko naturalnego planety ale i biznesowego politycznego czyli zależności wszelkich) .
Nie jestem niczego do końca pewien i się nie upieram o swojej słuszności. 
Żyjemy w takich czasach gdy nie tyle chcemy poprawy co obawiamy się pogorszenia i wszędzie dopatrujemy zagrożeń. Które z obaw są słuszne?
No same pytania. 
Niestety nic nie jest tak proste jak byśmy chcieli aby to pojąć.

1 godzinę temu, jacus napisał:

macie dom, rodziny i dzieci na utrzymaniu jak ja ????????? pewnie nie,i bo takich polakow jest ok 10 % -co roku coraz mniej-wiec o czy wy pier**licie, popatrz jeden z drugim co caly dzien siedzi na af o ktorej ja sie loguje....................................................prad i woda to wiecej niz 500

Jedno trzeba przyznać temu wątkowi gdzie może i nałogowcy to przynajmniej poniżej pewnego poziomu zwykłych wyzwisk inwektyw itp. wymiana zdań i przemyśleń nie spada.
Ja raczej nie szukam niczego innego w necie Przeglądarka pamięta ostatnio zamknięte karty i każde uruchomienie to automatyczne logowanie a i zaraz info wyskoczy o nowych wpisach itd.... a z dziećmi masz rację, ja jestem w tych 10% bo już utrzymują się same a cholera wnuków nie widać i pińcet nie pomaga:38_worried:

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

gdzieś czytałem nagłówek...  coś co do tych zagrożeń bym dorzucił tylko nie wiem czy znajdę. Chodziło o podobieństwa obecnej propagandy do komunistycznej.
Pamiętając jak tamci skończyli...
Spróbuję znaleźć linka.. o mam https://teleshow.wp.pl/wiadomosci-tvp-stara-dobra-szkola-komunistyczna-z-1946-roku-6283955660621441a
Zastanawia czyż nie? Ja pamiętam tamtą propagandę i niewiele bym z artykułem dyskutował. Niestety.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Wielką różnicą do czasów komuny jest za to fakt że możemy my jaki wszelkie opozycyjne obecnie źródła bezkarnie pisać i publikować co tylko mieści się we względnej kulturze przekazu. Jest odniesienie ogólnodostępne choć to też najczęściej propaganda ale o to chodzi.
Tu też się boję... kontroli internetu. nie tylko u nas. bo i inni mają takie zamiary.

Opublikowano

Internet, w pewnym sensie, kanalizuje przepływ wszelkiej informacji co daje szanse służbom opracować narzędzia filtrowania oznak zagrożenia. Jeżeli założą zbyt ciasne kagańce, to przeniesie się to gdzie indziej. A wtedy trzeba budować sieć od nowa. Pytanie tylko jakich narzędzi będzie wymagało kontrolowanie tych przestrzeni. Inna sprawa że dużo "czubów" czuje się tu dobrze i anonimowo, więc dla naszego dobra może lepiej niech grasują tutaj. 

• Thanks 1
Opublikowano

Dobrze że owe czuby sądzą że są nienamierzalni gdy każdy nawet wpis tutaj ma ip swego pochodzenia i łatwo szybko zidentyfikować topologicznie miejsce nadania system operacyjny i całkiem niespodziewane dla wielu dane o nadawcy. Wiele wpisów pod ściganie karne a przecież nikt nie ściga nachalnie za komentarze nawet wywrotowe. Z tymi służbami ... znaczy - "coś w tym jest"

Opublikowano

Ukrainki moga zostać😗

3 godziny temu, marekfarmer napisał:

Czyli  tokarz  frezer  stolarz   piekarz   fryzjerka   itd   są niezaradni  i leniwi  ??? 

Także nie pisz głupot  że  dając  500+  zabierają  więcej tym ludziom  bo to jak są  przyznałeś nieprawda  

Ta  rodzina co zarabia  10 tyś  z jednym dzieckiem niech postara się o  kolejne  i dostanie  już  500  nawet 1 tyś  :)  

aby  dać  25 mld  muszą zabrać 25 mld.

Jak nie potrafią na siebie i rodzine zarobić to sa niezaradni albo leniwi albo jedno i drugie. Ewntualnie nie chciało się do szkoły chodzić i rozumu nie starcza ale za to nikt im nie winien.  Nic tak nie motywuje jak brak kasy i to wyzwala kreatywnośći wspomaga myslenie.Od 89 roku tacy ludzie jakoś dawali radę a teraz nagle zaniemogli i państwo musi im pomagać. Bzdura - to jest socjal degenerujący społeczeństwo. Taki szlifierz zamiast mysleć jak zarobić te dodatkowe 1500 pln ma je podane na talerzu na koszt innych. Po cholerę będzie kombinował i się starał? 

Był gdzieś taki twój post o tym jak 500+ zmotywuje do posiadania 2 i 3 dziecka. Teraz piszesz podobnie. Czy uważasz że ludzia sa takimi szmatławcami że za takie psie pieniądze będą dzieci robić?  Może ty masz tak prymitywne instynkty?  Jesli dzieci miały by się rodzić w rodzinach o takiej motywacji to lepiej niech się nie rodzą by się niziny społeczne nie rozrastały. Skoro tak funkcjonuje myslenie przecietnego PISowca to nie dziwne że dali sie kupić za 500+

Jesli zabierają 25 i dają 25 a golasom nie maja z czego zabrać to czemu inni mają na nich robić?

Opublikowano (edytowane)

Kolejny schemat myślowy.
Czy miarą wartości społecznej jest sytuacja materialna? (w topograficznym określeniu "nizin" i "wyżyn") zwłaszcza w pouwłaszczeniowych czasach pokomunistycznych aparatczyków potomków czyich? Baranów siłą nie raz wyciągniętych spośród pachołków na stołki partyjne.
Kolejne pytanie nasuwa się samo - czy ową "topografię społeczną" się dziedziczy?
i pytanie retoryczne - dlaczego dawniej Amerykę nazywano krajem wielkich możliwości? Tam nie było klas z założenia a równość wszystkich.
Czy istnieje bodaj najmniejsza szansa aby w Polsce stworzyć krainę takich możliwości gdzie wartość osobnicza decyduje o pozycji społecznej a nie "topografia" poczęcia? Jeśli jesteś skuteczny i zaradny to od zera masz szansę dojść do fortuny w Polsce.; kpina to czy fakt?
Jeśli kpina to co zrobić aby to zmienić? jeśli fakt to po co cokolwiek zmieniać?
Kto z pośród liczących się sił wyborczych jest bliższy stworzyć warunki aby Polska była krajem bodaj przeciętnych możliwości a jeśli jest to tego nie zniszczyć.
Dla mnie żadna z sił obecnych na naszej scenie politycznej bo bez znajomości, układów ani rusz i PO wprawdzie dawała większe szanse pracowitym i zaradnym tylko jeśliś urodzony w tych nizinach to klej nędzy wystarczająco trzymał nawet tych którzy mieli ponadprzeciętne predyspozycje a tacy rodzą się we wszystkich poziomach topograficzno społecznych zgodnie ze statystycznym rozkładem.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v