Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Ulman napisał:

Nie no, ja to bym z 2 tys na głowe chciał. Trzeba wyciągać od nich ile się da bez żadnych skrupułów.  Natomiast logika  wypłaty kasy na książki i zeszyty w październiku jest żałosna.

Nie swoje pieniądze byś chciał   do roboty się weź  a nie .  xDxD  po rządowe  łapy  wyciągać byś chciał.

Nie wypłata w Październiku a do  Października   a kasa przyda się  im nawet i w październiku.

Mają 500+  więc    dadzą radę. Za Czasów wielbionego   przez niektórych  ,,profesionalistów,,  xDxD  ,,profesura,,  nic nie dostali  a dali radę  więc teraz  mają nie dać  :)  

39072591_2103853989865475_82514874839932

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

A tak mi się w ogóle przypomniało, całkowicie nie w temacie -  marku,  jak tam szperales w rodzinie Michnika, to może powiesz jeszcze,  a czyj to brat u niego pracuje i jaki twoim zdaniem rzuca to cień na wiarygodność i godność pozostałych członków tej rodziny? 

Oczywiście przy całej nieporownywalnosci postaci. 

Opublikowano

wiecie co ............

co jak co ale to co wy tu piszecie to prosi o pomstę do nieba ...........   gorzej jak baby może ktoś jeszcze napisze że kaczyński nosi stringi 

pawłowicz pomylił dziury źle wsadziła tampona .......

tu jest coś dla was plotek.pl

Dnia 13.08.2018 o 13:06, Ulman napisał:

2.Co do głupich i pracowitych - PIS właśnie takich wprowadził do stadnin. Byli namaszczeni, może ich chcieli ale że to głupie to tylko napsuło i teraz trzeba naprawiać. Lepiej niech oni stadnine kotów założą

https://www.forbes.pl/life/aukcja-koni-pride-of-poland-2018-w-janowie-podlaskim-wyniki/6f0mjv0

Ciekawy jest akapit pod koniec o tym jak z 3 mln zysku, w dwa lata, zrobiło sie po dobrej zmianie 1,5mln strat

to powiedz co lepsze doprowadzenie do bankructwa wpompowanie pieniędzy podatnika na rozwój i sprzedane niemcowi za grosze .....??

14 godzin temu, marekfarmer napisał:

Nie swoje pieniądze byś chciał   do roboty się weź  a nie .  xDxD  po rządowe  łapy  wyciągać byś chciał.

Nie wypłata w Październiku a do  Października   a kasa przyda się  im nawet i w październiku.

Mają 500+  więc    dadzą radę. Za Czasów wielbionego   przez niektórych  ,,profesionalistów,,  xDxD  ,,profesura,,  nic nie dostali  a dali radę  więc teraz  mają nie dać  :)  

ulman wolał jak mu jebli wysokim podatkiem za po Ekipa Tuska, Komorowskiego i Kopacz podniosła nam stawkę VAT, akcyzę na paliwa, składkę rentową, podatki lokalne, zlikwidowała ulgi, zamroziła progi oraz kwotę wolną. Szacuje się, że dorzucanie nowych obciążeń publiczno-prawnych w latach 2008 – 2015 kosztowało nas wszystkich dodatkowe 60-70 miliardów złotych! To oznacza, że każdy dorosły Polak musiał wyłożyć z własnej kieszeni średnio o 2,0 – 2,5 tys. zł więcej, aniżeli w sytuacji, gdy do wspomnianych podwyżek by nie doszło. Jakby tego było mało – według oficjalnych statystyk od końca 2008 roku do końca 2014 roku liczba urzędniczych etatów wzrosła w naszym kraju o 43 tys. Średnie zarobki urzędników również wzrosły z poziomu 3527 zł (w 2008 roku) do 4798 zł (2014 rok). Tak więc walka z biurokracją szła, jak widać, na całego.

Pół biedy, gdyby rosnące koszty utrzymania armii urzędników miały przełożenie na przyjazne prawo, jasne i czytelne procedury oraz transparentność działań władzy. Niestety tutaj również rządy Platformy przyczyniły się jedynie do pogłębienia kryzysu. Odwołajmy się do Globalnego Rankingu Konkurencyjności za 2014 rok tworzonego przez World Economic Forum. W kategorii „Czas potrzebny do założenia własnej działalności gospodarczej” zajęliśmy odległe 111. miejsce na świecie, natomiast w rankingu mierzącym przejrzystość i transparentność działań rządu zajęliśmy 110. miejsce na świecie. Bardziej transparentne i przejrzyste władze funkcjonują w takich krajach jak Gabon, Uganda, Mongolia, Albania, Ukraina czy Rosja.

• Like 2
Opublikowano

Najlepsze  jest nie pobieranie od podatników i niech sami sobie wydaja na co chcą. Ty masz jakąś fobie niemiecką? Śnią ci sie?

Jak za darmo niemcom oddali to niech ich za to zamkną. Pisałem to już ze 100 razy

Roman, po co ten Ardanowski przywraca do współpracy fachowców  z haniebnych rządów PO-PSL? Czemu partyjni Misiewicze z 3 mln zysku wygenerowali w stadninach 1,5 mln strat a prezes kopie dziennikarza? Za długo z końmi przebywał czy ciśnienia nie trzyma bo przez partie namaszczony a się okazało że matoł i nic nie umie? A może po prostu Jurgiel był jełopem jak co niejeden tu pisał oprócz wyznawców?

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

skad masz takie info-wiarygodne, od naocznych swiadkow ???😂

Stanisław Michalkiewicz znalazłem w linku ulmana zależy co komu sie fajnie wkleja ..........

Rosnące zapotrzebowanie na prowokację

przeciw władzy ......😎     

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Najlepsze  jest nie pobieranie od podatników i niech sami sobie wydaja na co chcą. Ty masz jakąś fobie niemiecką? Śnią ci sie?

i tu właśnie swoje wszystkie teorie pogrzebałeś   ..... socjalista

Jak za darmo niemcom oddali to niech ich za to zamkną. Pisałem to już ze 100 razy

już nie pamiętasz ?? wygraj sobie wybory i róbta co chceta.....   co może zapis w konstytucji jest napisany  władzo nie kradnij i nie rozdawaj majątku za darmo obcemu ??kapitałowi 

4 minuty temu, Ulman napisał:

Roman, po co ten Ardanowski przywraca do współpracy fachowców  z haniebnych rządów PO-PSL? Czemu partyjni Misiewicze z 3 mln zysku wygenerowali w stadninach 1,5 mln strat a prezes kopie dziennikarza? Za długo z końmi przebywał czy ciśnienia nie trzyma bo przez partie namaszczony a się okazało że matoł i nic nie umie? A może po prostu Jurgiel był jełopem jak co niejeden tu pisał oprócz wyznawców?

porównaniu do poprzedniej władzy umieją się do błędu przyznać  ... tak myślę 

• Like 2
Opublikowano

Jaką teorię pogrzebałem ? Socjalista?  Kóry socjalista uważa że to obywatel powinien mieć pieniądze a nie państwo a redystybucja dóbr powinna być ograniczona do minimum? Chętnie się dowiem

Co im przeszkadza ich zamknąć ? Co ma do tego wygrywanie wyborów? Teraz rządzi PIS a sprzedawało za darmo PO więc co im znowu przeszkadza ?  Mieli rozliczać  i co ? Co ma do tego konstytucja? Ona im zabrania PO rozliczyć czy jak?  A może tam sa zapisy że niemcom za darmo trzeba oddawać? 

Może uporzadkuj mysli i napisz jak normalny człowiek czemu ich za to złodziejstwo nie rozliczają? 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Ulman napisał:

Jaką teorię pogrzebałem ? Socjalista?  Kóry socjalista uważa że to obywatel powinien mieć pieniądze a nie państwo a redystybucja dóbr powinna być ograniczona do minimum? Chętnie się dowiem

ty nie przeszkadza ci marnowanie naszych podatków na obcy kapitał. nie a jak pierwsza partia dała coś to źle ??   wolisz dalej trawienie publicznych pieniędzy... 

12 minut temu, Ulman napisał:

Co im przeszkadza ich zamknąć ? Co ma do tego wygrywanie wyborów? Teraz rządzi PIS a sprzedawało za darmo PO więc co im znowu przeszkadza ?  Mieli rozliczać  i co ? Co ma do tego konstytucja? Ona im zabrania PO rozliczyć czy jak?  A może tam sa zapisy że niemcom za darmo trzeba oddawać? 

gdy ja jestem politykiem i napisze ustawę zeby cię wywłaszczyć z twojej ziemi to co mi zrobisz ?? no właśnie nic  może jakiś zapis konstytucji cię ochroni ??🤣

Edytowane przez Roman176
  • Like 2
Opublikowano

No przecież zabrała "im" a nie nam. 😂

Przeszkadza mi ale nie mam wyboru bo podatki nie są dobrowolne więc co to za porównanie.  Trawienie pieniędzy bedzie tak czy inaczej. Jedni na niby darmowe zakłady dla niemców inni na przekopy mierzei albo  mrzonki o elektromobilnosci a  dodatkowo marnuja na demoralizujący socjal pobierając coraz wiecej podatków. Jak widac za takie drobne niejeden dał sie kupić i uwierzyć w różnice. 

No ale czemu nazwałeś mnie socjalistą bo nadal nie wiem?  

Opublikowano

czytam artykuły jkm a tu prosze 

Prywatyzacyjne sukcesy.

Trzeba przyznać, że dekada Leszka Balcerowicza obfitowała w prywatyzacyjne sukcesy. Na przykład wielkim sukcesem prywatyzacji było na pewno sprzedanie telekomunikacyjnego monopolisty TP SA państwowemu monopoliście francuskiemu France Telecom. Zaiste prywatyzacja przez upaństwowienie, w której wielki biznesowy talent objawił niejaki Kulczyk Jan, bowiem posiadając zaledwie 5% udziałów obsadzał najważniejsze stanowiska w zarządzie firmy. Wielki ten biznesmen jakoś nie jest doceniany na Zachodzie, widocznie z powodu żarliwego patriotyzmu interesy wychodzą mu tylko w Polsce.  Następnym sukcesem była sprzedaż legendarnej firmy „E. Wedel” za 30 mln dolarów łaskawcom z Pepsi.  Po trzech latach zwolnienia podatkowego (wartego znacznie więcej niż 30 mln. dolarów) okazało się, że firma jest warta dla Cadbury prawie dziesięciokrotnie więcej. No cóż, państwowy właściciel to nawet porządnie sprzedać nie umie (a może raczej nie umi, bo jest ze WSI). Sprzedano jednak jeszcze wiele zakładów (takich jak Huta Warszawa, Walcownia Norblin, WZT Polkolor), które przechodząc kilkakrotnie z rąk do rąk, wdeptały w ziemię kilkadziesiąt tysięcy pracowników, by w końcu udowodnić, że największą wartość stanowiła ziemia, na której stały – sprzedaż firmy tzw. inwestorowi strategicznemu okazywała się bowiem prawie zawsze wrogim przejęciem przez konkurencję.

Transformacja Leszka Balcerowicza

Pod koniec lat dziewięćdziesiątych stało się jasne, że dalsze dojenie polskiej gospodarki opisanymi mechanizmami przestaje mieć sens i staje się nazbyt widoczne. Wówczas nasz bohater przypomina sobie, że jest liberałem. Z wtorku na piątek (gdzieś tak w roku 2001) pozwala narodowi zaciągać kredyty walutowe, siłą rzeczy oprocentowane, jak wszędzie na świecie, na ok. 6% rocznie. Pociąga to za sobą konieczność obniżenia stopy refinansowej na narodowej walucie do ok. 13%. I nagle okazuje się, że również inflacja przestaje dokuczać polskiemu rynkowi. Jest prawie normalnie… ale prawie czyni wielką różnicę. Nie zmieniono bowiem jednego – nadal nie mamy wolnego rynku walutowego. Możemy wprawdzie wymienić złotówki w zagranicznych bankach, ale nie oznacza to, że zmieniono mechanizm ustalania kursu. Nadal jest on sztuczny i nie mający odniesienia do rynku (zachodnie banki zwracają polskie złotówki do NBP). Dowody na to są aż nadto widoczne. Po pierwsze, kurs Euro od prawie dziesięciu lat nie zmienił się (ok. 4,20 zł), a podobno nasza gospodarka rozwija się szybciej niż inne gospodarki europejskie. Powie ktoś, że jednak były wahania, zwłaszcza w roku 2007 i 2008. Tylko, że te wahania dowodzą właśnie braku rynku. Wystarczył bowiem napływ kilku miliardów Euro, aby złotówka umocniła się o 20% (do 3,3 zł) na przestrzeni kilku zaledwie miesięcy. Aby tego uniknąć należałoby dodrukować trochę banknotów… jednak lata dziewięćdziesiąte minęły i obowiązują nas normalne unijne standardy. O ile jednak co do kursu można dogadać się z EBC, o tyle fundusze spekulacyjne mają w nosie takie ustalenia i kierują się jedynie zyskiem… ale to już zupełnie inna historia.

5 minut temu, Elektryk napisał:

A skąd partia wzięła, że dała?

mam rozumieć głupota epoki jaskiniowca nic nie płać nic nie dawaj nie płać podatków 

życze naturalnej selekcji przy ognisku pozatym wyjebaj latranie bo i tak za nią nie płacisz i nie korzystaj z drug tylko spierdalaj polami ugorami bd wolnościowcem 

5 minut temu, Ulman napisał:

No przecież zabrała "im" a nie nam. 😂

Przeszkadza mi ale nie mam wyboru bo podatki nie są dobrowolne więc co to za porównanie.  Trawienie pieniędzy bedzie tak czy inaczej. Jedni na niby darmowe zakłady dla niemców inni na przekopy mierzei albo  mrzonki o elektromobilnosci a  dodatkowo marnuja na demoralizujący socjal pobierając coraz wiecej podatków. Jak widac za takie drobne niejeden dał sie kupić i uwierzyć w różnice. 

No ale czemu nazwałeś mnie socjalistą bo nadal nie wiem?  

i podobnie jest napisane wyżej 🤣 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

No Roman nie wstydż się ! Skąd partia bierze że daje? Nie umiesz na takie podstawowe pytanie odpowiedzieć, czy partia uważa ten temat za tabu? To jest podstawowe pytanie każdego średnio sprawnego intelektualnie osobnika po zakończeniu podstawówki.

No i nadal nie wiem czemu nazywasz mnie socjalistą? Może dlatego że wmówili ci że jesteś prawicowcem ...😆😆😆

A tak przy okazji - nie pamiętam by to był tekst JKM. 

Jest tam masa racji ale nadal ze zdwojoną siłą wraca pytanie - CZEMU NIKOGO NIE ZAMKNELI  Niestety  ty nie znasz odpowiedzi bo propaganda mówi że zamykać będzie ale czemu im sie nie udaje już nie.

Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

No Roman nie wstydż się ! Skąd partia bierze że daje? Nie umiesz na takie podstawowe pytanie odpowiedzieć, czy partia uważa ten temat za tabu? To jest podstawowe pytanie każdego średnio sprawnego intelektualnie osobnika po zakończeniu podstawówki.

oooo właśnie dochodzimy do sedna więc kto ci wiecej dał ?? oto chodzi zeby dobrze gospodarzyli naszymi pieniędzmi  

11 minut temu, Ulman napisał:

Jest tam masa racji ale nadal ze zdwojoną siłą wraca pytanie - CZEMU NIKOGO NIE ZAMKNELI  Niestety  ty nie znasz odpowiedzi bo propaganda mówi że zamykać będzie ale czemu im sie nie udaje już nie.

Według "Przeglądu", w tym czasie CBŚ sprawdzała wielu popularnych polityków i większość najważniejszych ludzi w polskim biznesie, kulturze, medycynie, członków władz spółek notowanych na giełdzie, fundacji i klubów sportowych. Funkcjonariusze tajnej grupy powołanej przez komendanta głównego policji analizowali dane z ich kont bankowych, a nawet zakładali im podsłuchy.

newsweeka nie czytasz tam jest co tydzień artykuł ze codziennie myślę kiedy kaczyński mnie zamknie jak i natemat 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

A jak ci SLD  czy PO da wiecej to też na nich zagłosujesz? Jakieś prymitywne instynkty masz ale to dobrze obrazuje motywację i myslenie elektoratu pracującego  miast i wsi.☹️

Per saldo dali tyle samo tyle ze PIS więcej zabrał i więcej dał. To jedno draństwo i nie ma zadnej różnicy.

Jak tak dobrze gospodarzą to oddaj im wszystko tak jak w Korei Dostaniesz przydział talonów na głowę i będziesz szczęśliwy.

I zapamietaj - państwo nigdy nie gospodarzy dobrze pieniędzmi bo wydają je miernoty które ich nie zarobiły i co jest w tej sytuacji oczywiste - wydają nie swoje pieniądze i nic nie ryzykują. Żadnej odpowiedzialności - nawet za "złodziejską prywatyzację" czy inne wyprzedawanie niemcom majątku.  

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

A jak ci SLD  czy PO da wiecej to też na nich zagłosujesz? Jakieś prymitywne instynkty masz ale to dobrze obrazuje motywację i myslenie elektoratu pracującego  miast i wsi.☹️

mnie nie dalo nic to ciebie ... ale nie rozkradł majątku narodowego 

I zapamietaj - państwo nigdy nie gospodarzy dobrze pieniędzmi bo wydają je miernoty które ich nie zarobiły i co jest w tej sytuacji oczywiste - wydają nie swoje pieniądze i nic nie ryzykują. Żadnej odpowiedzialności - nawet za "złodziejską prywatyzację" czy inne wyprzedawanie niemcom majątku.  

są lepsi i gorsi ... i ostatnie zdaniu piszesz dobrze ..

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

A może zadajmy pytanie, kto więcej zabrał? Nie specjalnie śledzę dane, ale skoro mamy taki dobrobyt a podatki liczymy w procentach to wynik może być ciekawy. Dodajmy do tego magiczne uszczelnienie dziury vatowskiej i niebiańską nadwyżkę budżetową, że zamiast kilkudziesięciu miliardów w d*pę jesteśmy o kilka miliardów mniej w plecy niż zakładano i sukces propagandowy murowany.

Chyba tak samo zacznę prowadzić budżet domowy, założę że w przyszłym roku będę dłużny 300 tys. zł a wezmę tylko 200 tys. zł kredytu i będę miał 100 kafli na balety.

Opublikowano

No bo  tak  to działa wg TVP.

Zaplanowali 40 mld na minusie a skończyło się na minus 30 mld więc wychodzi że maja 10 mld nadwyżki.  Sukces!!!

Prawdą jedt że jakby Stalin lub Hitler miał telewizję to nie musiał by terroru stosować.

Kto więcej zabrał? Każdy kolejny rząd zabiera coraz więcej bo ile by nie mieli to zmarnuja. Paradoksalnie najwiecej podatki spadły za SLD😄 

Opublikowano
54 minuty temu, Roman176 napisał:

życze naturalnej selekcji przy ognisku pozatym wyjebaj latranie bo i tak za nią nie płacisz i nie korzystaj z drug tylko spierdalaj polami ugorami bd wolnościowcem 

Romuś, nie edytuj posta pierdylion razy bo nawet Ty się nie połapiesz o co chodzi.

Co ma ognisko do naturalnej selekcji to chyba tylko Ty wiesz.

Co do własności latarni to chyba Tobie bliższe jest przekonanie, że to wlasność możnie panujących.

Opublikowano (edytowane)

I dlatego jak 500+ dostali to im się robić odechciało. Mechanizm dokładnie taki jak opisałeś. Socjal demoralizuje zawsze a czym wiecej socjalu tym wieksze ogłupienie i zidiocenie.

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v