Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje pytanie brzmi. Jak, albo na jakiej podstawie ktoś twierdzi że luka vat wynosi 14% lub 26%? Co jest bazową do określenia kwoty jaka powinna wpłynąć do budżetu, lub z niego nie wypłynąć w postaci zwrotu?

Opublikowano

Oraz; czy ktoś sprawdzał ilu podatników rezygnuje z wnioskowania o należny nawet zwrot podatku w obawie choćby  błędu przy groźbie kryminalizacji niekorzystnej interpretacji takiego żądania przez fiskusa? 
trochę mi się pokomplikowało ale chyba wiadomo o co mi chodzi a upraszczać nie mam w tej chwili głowy bo liczę czy mi podatki zysku nie zjedzą w pewnej transakcji ... a o zwroty to trochę strach choć się wydają należne...

Opublikowano

a jakaż to prognoza skoro się rok temu kończy? to chyba jakieś stare dane i rzeczywiście prognozy bo zbyt imponująco to nie wygląda... choćby w stos do tego "dołka" z ..siódmego.. 

Opublikowano

Ogólnie mniejszy ruch tutaj. Czyżby żniwa?
Umnie codziennie bodaj pokropi utrzymując zboża w nieprzydatności żniwnej skutecznie. Ponapoczynane tu i ówdzie pola pszenicy ale ze dwa tylko do końca widziałem. Czy tak wszędzie?

Opublikowano

Nie wszędzie pada. Moja omyłkowo zasiana pszenica w połowie wykoszona. Dziś chciałem wywlec to do odbiorcy, ale sąsiad wpadł i zagroził zerwaniem stosunków dobrosąsiedzkich jeśli to zrobię. Powód banalny, u niego raczej nici z materiału siewnego.

Opublikowano (edytowane)

co? powschodziła przed wymłóceniem, u nas jeszcze nie jest tak źle ale już blisko bo nadal deszczowy okres przedłużają w prognozach. Nawet fasola zaczyna gnić zielonymi strąkami w co bujniejszych polach

w normalnym sądzie świadek powinien mieć prawo odmowy odpowiedzi na pytanie jeśli ta odpowiedź obciążała by jego lub kogoś z jego bliskich (rodziny) 
chyba, bo ja rolnik nie prawnik ale "obiło się..."

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

Ogólnie mniejszy ruch tutaj. Czyżby żniwa?
Umnie codziennie bodaj pokropi utrzymując zboża w nieprzydatności żniwnej skutecznie. Ponapoczynane tu i ówdzie pola pszenicy ale ze dwa tylko do końca widziałem. Czy tak wszędzie?

Na lubelszczyźnie tak. Chyba podkarpacie małopolska swietokrzyskie i podlaskie podobnie. Będzie pogoda to się skosi.

Daron, może teraz tak bedzie że kto nie pamięta albo nie przyznaje sie do winy to będzie kary dostawał?  Dziś czytałem że i Gosiewskiemu pomnik maja postawic. W sumie to powinni dwa zbudować i wtedy kazda Gosiewska miała by swojego.

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

w normalnym sądzie świadek powinien mieć prawo odmowy odpowiedzi na pytanie jeśli ta odpowiedź obciążała by jego lub kogoś z jego bliskich (rodziny) 
chyba, bo ja rolnik nie prawnik ale "obiło się..."

Niestety ani to sąd ani normalny wiec z bezsilności i niemocy uchwalają takie cuda

Opublikowano (edytowane)

szparagówka z ostatnich siewów, zgaduję
Zgodnie z teorią meteorytu rządzącym niebiosa przestają sprzyjać bo same problemy , byle co ze zbóż w suszę urosło i jeszcze gotowe zegnić, winą opozycji będzie niedostatek suszarni. 
Boga bym jednak obraził narzekając zbytnio na oziminy bo bywały u nas i gorsze plony (wnioskując po tych pierwszych omłotach), tylko te żniwa.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Herbicyd? pewnie na metobromuronie po wycofaniu linuronu tylko ten nowy niemal dziesięciokrotnie droższy, taki on nowy; dawny Patoran 
o ile o testy tego chodzi bo jedyny "nowy" o którym ja słyszałem/czytałem. 

Opublikowano (edytowane)

Czyżby "Corum"?  Ostatnio w dużej hurtowni pytali mnie czy pokusiłbym się o testy, bo podobno ktoś próbował. 
Oj wskoczył post Dysydenta. Teraz mój brzmi głupio.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
22 minuty temu, Ulman napisał:

Na lubelszczyźnie tak. Chyba podkarpacie małopolska swietokrzyskie i podlaskie podobnie. Będzie pogoda to się skosi.

Daron, może teraz tak bedzie że kto nie pamięta albo nie przyznaje sie do winy to będzie kary dostawał?  Dziś czytałem że i Gosiewskiemu pomnik maja postawic. W sumie to powinni dwa zbudować i wtedy kazda Gosiewska miała by swojego.

Ooo , a kto chce ten pomnik wystawić ? Czym sobie zasłużył na piedestał ?

Opublikowano
Przed chwilą, zetorki12 napisał:

Ooo , a kto chce ten pomnik wystawić ? Czym sobie zasłużył na piedestał ?

Dwie jego baby siedzą przy korycie. Jedna w Brukseli, druga w sejmie więc załatwią ten pomnik

Opublikowano

No niby dobry człowiek był , ale czy to powód do pomników ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v