Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

czy to piatek czy sobota korwin to idiota:D. jego poglady sa czesto sluszne a diagnozy prawdziwe-tyle ze tak jak nazwa jego ktorejs juz partii NIE-REALNE.......

ulman jest jak prezes obraca kota ...ogonem:P,    u nas slowo-obraca-ma tez "troche" inne znaczenie ,u was tez ????

roman -pamietaj slowa prokuratora piotrowicza- przekaz tvp-info obraza inteligencje normalnego polaka........

Opublikowano

Jak słuszne i prawdziwe to jakim cudem nierealne?  Nie da sie zrobic tego co jest słuszne?O.o

A może jest tak jak w zyciu. Wszyscy wiedzą że się nie da a potem przychodzi jeden taki co tego nie wie i to po prostu robi:)

Opublikowano
56 minut temu, Ulman napisał:

Jak słuszne i prawdziwe to jakim cudem nierealne?  Nie da sie zrobic tego co jest słuszne?O.o

Słuszne i prawdziwe że lepszy i mądrzejszy powinien zarządzać głupszym ale nigdy to się nie udało na dłuższą metę że aż trafność tego spostrzeżenia docenili czytelnicy dzieła Cervantesa gdzie idiota jest panem geniusza a to wynik elitaryzmu, kastowości, dziedziczności władzy, .... konserwatyzmu. 
A i liberalizm to dla mnie nie lewicowość bo wtedy swoboda szybko rozwarstwia skuteczniejszych od patałachów tylko ci drudzy stanowią liczebną siłę ... i liberalizm szlag trafia i pomysły JKM jeszcze szybciej pełnym socjalizmem się skończą niż "to coś" w zachodniej UE co tam powoli zdychać właśnie zaczyna pod ciosami ostatnio też austriackich i włoskich wyborców, czy na lepsze? to inna sprawa. Bo słuszne i prawdziwe - według zasług - podczas gdy całe życie na planecie to raczej według potrzeb, a co? nie?

Ja tak krótko teraz bo już późno i od siebie więcej mi się nie chciało ale jak by konieczne było to kiedy rozwinę innymi przykładami.

Opublikowano
13 godzin temu, staszek131415 napisał:

A czy Gersdorf postąpiła dobrze czy zle? Nie no sory ona jest z tej nadzwyczajnej kasty jej wszystko wolno:P

No to rząd PiS padnie przez konserwy no już nie mają co wymyślać :P

Nie wolno jej wszystkiego. Ale przestrzegać konstytucji jako prezes Sn to nawet powinna. I przestrzega. A tobie wbijają do głowy hasła o nadzwyczajnej kaście i tylko je powtarzasz. Sędziowie są w pewnym sensie nadzwyczajną kastą. Często na podstawie jedynie poszlak a nie twardych dowodów muszą decydować o losie innych ludzi. Ale taki ktoś jak ty nie rozumie, że są zawody w których wykonujący je mają istotny wpływ na czyjś los. Dla ciebie proletariat, lud to są hasła przewodnie. 

A co d konserw to rząd oczywiście przez nie nie upadnie. Ale jak to mówią ziarnko do ziarnka. Czy kropla drąży skałę.

Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

Słuszne i prawdziwe że lepszy i mądrzejszy powinien zarządzać głupszym ale nigdy to się nie udało na dłuższą metę że aż trafność tego spostrzeżenia docenili czytelnicy dzieła Cervantesa gdzie idiota jest panem geniusza a to wynik elitaryzmu, kastowości, dziedziczności władzy, .... konserwatyzmu. 
A i liberalizm to dla mnie nie lewicowość bo wtedy swoboda szybko rozwarstwia skuteczniejszych od patałachów tylko ci drudzy stanowią liczebną siłę ... i liberalizm szlag trafia i pomysły JKM jeszcze szybciej pełnym socjalizmem się skończą niż "to coś" w zachodniej UE co tam powoli zdychać właśnie zaczyna pod ciosami ostatnio też austriackich i włoskich wyborców, czy na lepsze? to inna sprawa. Bo słuszne i prawdziwe - według zasług - podczas gdy całe życie na planecie to raczej według potrzeb, a co? nie?

Ja tak krótko teraz bo już późno i od siebie więcej mi się nie chciało ale jak by konieczne było to kiedy rozwinę innymi przykładami.

JKM zawsze twierdził że mądrzejszy i pracowity musi mieć lepiej niż głupi i leniwy a nie że powinien nim zarzadzać.  Lepszym i madrzejszym udawało się przez niemal cała historię zarządzać głupszymi i to przez całe epoki

Co do patałachów- jeśli oni przeważaja nad skutecznymi to świadczy że ci drudzy nie sa już wystarczająco skuteczni:D

Opublikowano (edytowane)

pierwszy z brzegu przykład
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2018-07-06/iran-oskarzyl-izrael-o-kradziez-wszystkich-deszczowych-chmur-i-wywolanie-dramatycznej-suszy/
który tam rządzi? ten mądrzejszy meteorolog czy ten generał o twarzy ... (tu wyciąłem bo obraźliwe było)? Oczywiście zdjęcie tendencyjne a materiał propagandowy co do faktu nie można jednak zaprzeczyć.
A tak przy okazji "Bóg honor ojczyzna" to nie ma jak w Iranie. ... a jaka różnica jak tego boga zwał?
Chociaż nie żebym bezkrytycznie popierał struktury unijne zwłaszcza po tym jak obejrz..  bardziej posłuchałem sobie tego materiału 
Relacja z debaty w Parlamencie Europejskim było OSTRO 04.07.2018
Oczywiście nie namawiam do oglądania całości bo to dwie godziny a ja tylko przy czasie sobie "rzuciłem uchem" i po tej "lekturze" parady tołmaństwa dostrzegłem że ja tu piszę w lepszym towarzystwie po za oczywiście wyjątkami tu i tam, ale one zawsze są.
Przykład parlamentu europejskiego na rządy tołmanów nad mądrzejszymi zły bo ci wcale w Europie nie rządzą i w innym celu podałem, ale to jest główny powód nie tworzenia państwa stanów Europy jeśliby przez takie coś miało być zarządzane bo żadne indywiduum nie wytknęło Morawieckiemu że proponuje odgórne zarządzanie gospodarką całej unii z wyborem jedynie słusznych kierunków rozwoju jakoby pewnym było że np. indywidualna elektromobilność jest jedynie słuszną przyszłością komunikacji a sławetna już "innowacyjność" nieuchronną przyszłością cywilizacji i to odgórnie sterowana bo to On chce decydować co jest innowacyjne a co nie a już gloryfikacja informatyzacji codzienności jako czegoś pozytywnego całkiem obnaża ignorancję polityków czym naprawdę ta informatyzacja jest.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, mirro napisał:

Ze śmigłowcami w tej chwili robi się rzecz jeszcze gorszą.  Ano dorabia się dokumenty mające świadczyć o tym iż pomimo  upływu 30 lat zachowana jest dalej spoistość kadłuba. To znaczy ze nie ma pęknięć materiału i jest on w stanie dalej przenosić obciążenia z wirnika. Czekamy kiedy puszczą węzły i z pierwszego odleci silnik z wirnikiem. To tak obrazowo.
Z MIG 29 natomiast jest inny problem. To że spadł to pół biedy. Ważniejsze co stało się że nie żyje pilot? Jeżeli to wina fotela, to strach pomyśleć w jakim są stanie.

Pilot nie żyje bo katapultował się za późno. Spadochron się nie otworzył i uderzył biedak w ziemię. Nie wiem czy te fotele pozwalają na przeżycie katapultując się na minimalnej wysokości.  Ciekawsze jest co się stało, że statecznik pionowy jest uszkodzony? Zderzenie w powietrzu z innym samolotem biorącym udział w ćwiczeniach czy może uderzył w niego katapultujący się pilot?

Ja bym obstawiał błąd ludzki. Nie koniecznie tego pilota. Ale przypominam, że w wypadku bod Mińskiem z zeszłego roku gdzie prawdopodobnie skończyło się paliwo cichosza. Nic nikt nie ujawnia. Wojsko boi się dymu, że wybuchnie znowu afera z słabym szkoleniem i bałaganem. Jak po Mirosławcu i Smoleńsku.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Pewno zamach ... :ph34r:

Jakby Antoni był szefem MON to mogło by sie okazać że to ruscy. Pasłęk blisko obwodu Kaliningradzkiego a oni zdradziecko ściagneli go magnesem ewentualnie zakłócili pole magnetyczne wokół samolotu co spowodowało paraliż w systemach pokładowych. Jest tez prawdopodobne ze został na odległość zahipnotyzowany laserem. 

Ogladając po raz kolejny prezesa jak mówi że ludzie ze spółek nie mogą być w samorządach naszła mnie refleksja Otóż  pozwoli  to na obsadzenie więcej swoich przy korycie. Po prostu kazdy będzie miał swoje a nie jeden nie będzie miał  żadnego a inny będzie siorbał z kilku. Całkiem sprytne a zarazem świetnie sprzedane ludowi. Szacun

Opublikowano (edytowane)

Ze spółek do samorządów nie pójdą. Nie po to szli z samorządów do spółek by wracać, zwłaszcza gdy zapowiadana jest obniżka wynagrodzeń. W spółkach zarabia się miliony jak ostatnio głośno było o radnym pis. A w samorządzie tysiące. Więc prezes zakazuje rzeczy której i tak nie wielu by się dopuściło.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114884,23434649,horrendalne-zarobki-radnych-pis-w-spolkach-skarbu-panstwa-rekordzista.html

Kaczyński zakazując im zrzekania się tej dochodowej roboty na rzecz mniejszych zarobków naprawdę musi mieć ich za durni.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

On nie ich a elektorat ma za durni:D

Gdzieś czytałem kapitalna puentę -  nie to jest problemem ze ze spólek ida do samorządów ale że z samorzadów idą  do spółekxD

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, hubertuss napisał:

Pilot nie żyje bo katapultował się za późno. Spadochron się nie otworzył i uderzył biedak w ziemię. Nie wiem czy te fotele pozwalają na przeżycie katapultując się na minimalnej wysokości.  Ciekawsze jest co się stało, że statecznik pionowy jest uszkodzony? Zderzenie w powietrzu z innym samolotem biorącym udział w ćwiczeniach czy może uderzył w niego katapultujący się pilot?

Ja bym obstawiał błąd ludzki. Nie koniecznie tego pilota. Ale przypominam, że w wypadku bod Mińskiem z zeszłego roku gdzie prawdopodobnie skończyło się paliwo cichosza. Nic nikt nie ujawnia. Wojsko boi się dymu, że wybuchnie znowu afera z słabym szkoleniem i bałaganem. Jak po Mirosławcu i Smoleńsku.

Te fotele to urządzenia 0-0 czyli zapewniają ratunek nawet przy zerowej prędkości i zerowej wysokości. Ale ........ i tu zaczyna się cała zabawa. Ale z tego co mówią fachowcy, przy jakichś innych warunkach niż te  zerowe, czyli występuje prędkość opadania, albo ustrojstwo jest odchylone w locie zmienia się wysokość potrzebna do bezpiecznego wykonania procesu katapultowania. Mogło być tak że pilot odstrzelił się za późno i proces katapultowania nie zakończył się zanim samolot uderzył o ziemię, wtedy nie ma zmiłuj dochodzą inne siły. Istnieje duże prawdopodobieństwo że ten urwany statecznik to działanie fotela. Podobno przyjmuje się przelicznik prędkość opadania x4, dla wyznaczenia wysokości decyzji o odstrzeleniu.
Jeżeli okaże się latali na niesprawnych ładunkach w fotelach to będzie to podstawa do wyrżnięcia w pień dowództwa Sił Powietrznych i szefostwa MON. Uratuje się tylko technik  który zameldował o tym przełożonym i ma na to kwit.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

A ile kosztuje wolność? To kupuje się na sztuki czy w jakimś pakiecie? Akurat nasz naród wywalczył sobie wolność. Płaciliśmy życiem naszych obywateli, tak żołnierzy jak i cywili. 
Sądząc po wypowiedziach premiera, to część z nich nie jest godna do zaliczenia ich ofiary jako daniny na poczet wolności przyszłych pokoleń.

Pieprzenie o Szopenie.

• Like 1
Opublikowano
Statecznik nie jest ze stali i spawany z nakładką. Mógł być przyczyną katastrofy bo przy manewrowaniu jest możliwość jego rozpadnięcia aczkolwiek ten samolot ma dwa... W każdym razie gdy pilot świadomie wyłączył silniki i przeciągnął płatowca aby nie wpaść sołtysowi przez okno to chwała mu.
Opublikowano
31 minut temu, mirro napisał:

A ile kosztuje wolność? To kupuje się na sztuki czy w jakimś pakiecie? Akurat nasz naród wywalczył sobie wolność. Płaciliśmy życiem naszych obywateli, tak żołnierzy jak i cywili. 
Sądząc po wypowiedziach premiera, to część z nich nie jest godna do zaliczenia ich ofiary jako daniny na poczet wolności przyszłych pokoleń.

Pieprzenie o Szopenie.

Popieram.

Nie ma nic do powiedzenia oprócz oklepanych haseł. Marek no i co z tego żeśmy walczylismy i gineliśmy. Myslisz że teraz kogoś to obchodzi że należą się specjalne względy?

Pseudo martyrologia.  

Opublikowano (edytowane)

https://kresy.pl/wydarzenia/regiony/ukraina/gdy-duda-bedzie-na-wolyniu-poroszenko-odwiedzi-sahryn-ukraina-szykuje-prowokacyjny-gest/
nie chcieliście płotu na wschodniej granicy przeciwko ASF  to macie. z resztą ja też..

Tak niby bez związku i sensu ale opiszę.
Numer mojego telefonu zawiera kombinację tylko trzech cyfr ze środka klawiatury tzn 2,5,8 i wczoraj zadzwonił do mnie jakiś niemowlak z kierunkowym Warszawy, słyszałem w tle jakieś radio czy telewizor i nawet ten niemowlak coś tam gaworzył do słuchawki w reakcji na moje pytania....
O tak samo się dogadali w tym temacie Polak z Ukraińcem jak ja wczoraj a telefoniczna moja "rozmowa" to fakt autentyczny.
Raz można mistycznie.

Nie wiem czy istnieją źródła historyczne ale do dziś nie odbudowała się w oryginalnym kształcie wieś Frankamionka na zamojszczyźnie. O kilkukilometrowym kondukcie pogrzebowym z wiosny 1944r opowiadała mi babka - naoczny świadek tego zdarzenia jak też opisywała mi ukraińskich morderców wyłapanych przez AK po tej rzezi a byli między nimi i nieletni wszyscy uzbrojeni w co się dało, a to zaostrzone druty, toporki, szewskie młotki, piły. Akcja odwetowa partyzantów polskich była wynikiem między innymi podobnego bestialstwa na innej wsi której nazwy babka nie znała a ukraińskie groby w Sahryniu to w dużej mierze mogiły sprawców jawnego ludobójstwa opisanego przez moją babkę jak i ojca, - żołnierza partyzanta z tamtych czasów - który wprawdzie w Sahryniu nie był ale natłukł trochę morderców Frankamionki gdy pogonieni przez uzbrojonych "Czarnych" z  folwarku gdzie babka pracowała u nasiedlonych Niemców którzy pogonili Ukraińców którzy zamierzali i sąsiednie wioski mordować w kierunku lasu wprost pod sąd wojenny Armi Krajowej.
Poroszenko przyjeżdża złożyć hołd takim właśnie ... jak to nazwać?... ludziom?...
Oni chcą do cywilizowanych narodów Europy? a tu takie durnoty jakieś popisowe. Kultura polityczna Ukraińcom jeszcze długo będzie obca.
"...." by chociaż w rocznicę przyjechało - przynajmniej chociaż w miesiącu marcu. Powinno się "poróżnienko" nazywać.

Przypomniały mi się słowa mojego dawnego znajomego "zabużniaka" - "pamiętaj! Ukrainiec to nie człowiek" - i po tym teraz jak te słowa zapomnieć?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

No ale jutro o 20 00 w TVPis bedzie "Wołyń"  Ja sie z tego cieszę bo wiedza średniego rodaka na ten temat jest prawie żadna. Co prawda jest tam jedynie namiastka tego co się wydarzyło ale dobre i to. 

Jeździli te nasze patafiany na majdan, wspierali to draństwo, kredytowali i do teraz pompują im gaz, wpuszczają pszenice maliny i inne produkty. Albo takie coś http://nowoczesnafarma.pl/Posel-Kukiz----15-apeluje-do-MSZ-ws--plantacji-malin---.html

Ukraina to kraj upadły organizacyjnie, finansowo i mentalnie. Wydaje mi się że zachód już się wystarczajaco połapał co to za gagatki i przestaje to plemie wspierać. W sumie to dobrze by tam było dziadostwo bo będzie w miarę niedroga siła robocza. Można sobie tylko wyobrazić co byłoby gdyby wzrosła tam zamozość i samowystarczalność skoro biedni i zależni od innych państw odczyniają takie szopki

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Numer mojego telefonu zawiera kombinację tylko trzech cyfr ze środka klawiatury tzn 2,5,8 i wczoraj zadzwonił do mnie jakiś niemowlak z kierunkowym Warszawy, słyszałem w tle jakieś radio czy telewizor i nawet ten niemowlak coś tam gaworzył do słuchawki w reakcji na moje pytania....
O tak samo się dogadali w tym temacie Polak z Ukraińcem jak ja wczoraj a telefoniczna moja "rozmowa" to fakt autentyczny.
Raz można mistycznie.

a morze był to ulman tylko zabrakło mu odwagi ???  i zaczął majaczyć jak zawsze ??

8 minut temu, Ulman napisał:

Jeździli te nasze patafiany na majdan, wspierali to draństwo, kredytowali i do teraz pompują im gaz, wpuszczają pszenice maliny i inne produkty. Albo takie coś http://nowoczesnafarma.pl/Posel-Kukiz----15-apeluje-do-MSZ-ws--plantacji-malin---.html

przecież nie popierasz szajko i mówisz ze kłamca tak ci temat jego spasował czy tylko bo w plucie ??

Opublikowano (edytowane)

Zacytuj gdzie napisałem że kłamca?  

Facet jest generalnie średnio lotny a to ze według ciebie umie zrobić projekt swiniarni i dlatego jest kimś jakoś mnie nie przekonuje.  Zadał niewygodne pytanie jedynie słusznej włądzy a ty sie cieszysz? Wstyd i zdrada Romanie!

Byłbym zapomniał  - co z tym pijakiem Gmyzem? Zakończyłeś proces myslowy powodzeniem? Masz już swoje zdanie?

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v