Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Roman176 napisał:

ale to ty jesteś socjalistą praktykującym wie c ??

a kto głosuje przeciwko Polsce ???  kto przeprasza ze źle ręka naciska  wina pisu ze ręką poszła źle ??    dlaczego nie po bo wiecej ich tam siedzi po wyborach do parlamentu wiec kto ma dbać jak jest ich większość a jak tam król eu ??

twoja inteligencja sięgnęła zenitu  w eu głosują a jest takie coś jak weto w takim głosowaniu miedzy narodowym wiec co chcesz pokazać głupotę ??

Weto to broń atomowa w Unii Europejskiej

Janusz Lewandowski, europejski komisarz ds. budżetu, w wywiadzie dla dwutygodnika „Bloomberg Businessweek" przekonuje, że członkostwo Polski w UE to więcej niż tylko pieniądze, które Warszawa może otrzymać z unijnego budżetu.

to te k**wy nas sprzedały w 2012 nikt nic nie zawetował tylko obniżyli jeszcze Polsce 

Premier o negocjacjach nad budżetem UE: weto jest ostatecznością

deklaruje premier Donald Tusk

http://www.newsweek.pl/polska/premier-o-negocjacjach-nad-budzetem-ue--weto-jest-ostatecznoscia,98697,1,1.html

tylko ulman i hubertus  zaświecili największą głupotą brawo wy......... ulman widać ze miałeś komunistyczne studia a zamiast nauki wojaże po europie 

Lepsze komunistyczne niż żadne. Wymiany studenckie są bardzo praktyczne a i wojaże zarobkowe w wakacje dużo dają.  A co do głupoty to jak zwykle tylko epitety z twojej strony i żadnych dowodów. Co najwyżej udowadniasz swoją głupotę. A co do głosowania przeciwko Polsce no to nie wiem. Czy to takie złe zagłosować w interesie polskich pracowników. Ja wiem dla ciebie polski interes to interes twego wujka. Dla mnie polski interes to interes moich rodaków. Źle zrobili, że przeprosili. No ale niestety taka jest opozycja.

10 godzin temu, Roman176 napisał:

gadaj sobie co chcesz tylko nie ja się mylę od wyborów z 2015  ciągle się łudzisz 

Niemal w tym samym czasie Frankfurter Allgemeine Zeitung (w Niemczech) oraz należący do niemiecko - szwajcarskiego koncernu medialnego Newsweek (w Polsce) wypuściły teksty krytyczne wobec planów budowy Centralnego Portu Komunikacyjnego pod Warszawą. Dlaczego niemieckie gazety tak bardzo interesują się tym tematem? Odpowiedź jest prosta - chodzi o kasę. Jeśli CPK powstanie to będzie on gigantyczną konkurencją dla lotniska w Berlinie. O tym, że to lotnisko w Polsce, a nie pod Berlinem, miałoby być dla Chin "bramą do Europy" nawet nie będę wspominał.

Politycy pisu już powiedzieli, że nie zlikwidują Okęcia i Modlina. Więc jeśli CPK powstanie będzie gigantyczną kulą u nogi budżetu. Okęcie w tym roku przyjmie 18 milionów pasażerów. Aby CPK mógł zarobić na siebie musi przyjąć 60 milionów. Czyli trzy Okęcia. Jeśli ktoś potrafi myśleć to wie, że nie znajdzie się 60 milionów pasażerów od tak. Tym bardziej, że Polska ma ponad dwa razy mniej ludności niż Niemcy. Przeciętnego obywatela stać na dużo mniej jeśli chodzi o latanie niż przeciętnego Niemca a i sam LOT jest linią dużo mniejszą dużo mniejszą siatką niż Lufthansa. No ale ludziom nie myślącym bardzo łatwo w głowach zamieszać. Wystarczy tylko napisać coś o Niemcach.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
Właśnie o to chodzi, że jestem drugiego sortu i się nie wstydzę. Problem polega na tym, że żal. Młodzież patriotyzm postrzega tylko jako wojnę i walkę. Żeby dbać o starszych, chodzić do głosowania i nie na*ieprzać wszędzie petów lub łupków słonecznika nie pomyśli. Jest jeszcze wiele mniej ważnych spraw. Wymieniać mi się niechce. I takie społeczeństwo dorasta - ubrać koszulkę PW i rzygać do okoła: "jestem patriotą" . To mi się nie podoba bo kala historię i nawet tradycję. Zawłaszcza symbole ludzi u schyłku, ludzi dla których mają do dziś sens życia. Mirro wie napewno kiedy tej krwi i życia nie szczędzić należy, może to lepiej opowie. Jak takie społeczeństwo ma być nie rozczarowane? Co do gry ze zdjęcia to pewnie bym przegrał - albo na pionki albo spadłbym pod stół.
Opublikowano

Niestety taka jest propaganda. Niemiec  wróg UE wróg. Potem patrioci hailuja i udają, że piwo zamawiali.  Roman jest patriotą. Ale jak chodzi o interes wujka i jeszcze może jakichś przewodników a znacznie większej grupy jego rodaków to "patriota" wybierze wujka. Tak to niestety wygląda. "Patrioci" robią burdy na stadionach często tworzą gangi. Ale potem premier dziękuje im za piękne oprawy meczy. Przykłady można mnożyć.

Opublikowano
Osobiście to bym się nie dziwił sprawie portu lotniczego. W Berlinie ciut przeinwestowali ale przynajmniej lokalizacja świetna. To raz. Okazało się też, że jakoś nie jest to brama na wschód - dwa. Lokalnie nikt nic nie wspomina o małych lotniskach. Jak tam w Rzeszowie? Latają samoloty? Będą latać po budowie portu? To trzy.
Opublikowano (edytowane)

Bramy na wschód w Berlinie nie będzie. Bo na wschodzie niestety tych co stać na między kontynentalne loty jest dużo mniej niż tych na zachodzie. Statystyczny Rosjanin, Ukrainiec i tym podobny nie będzie sobie latał po całym świecie na wczasy na inny kontynent tak jak np Statystyczny Niemiec. Lot nie jest tak dużą linią jak Lufthansa. A trudno spodziewać się by Lufthansa, Air France czy choćby Emiarates czy Quantas zrobiły sobie w naszym CPK główny port na Europę. Bo tu jest zasada wzajemności.  Lufthansa korzysta dużo z portu w Dubaju to Emirates korzysta z portu we Frankfurcie nad Menem. Chodzi tu o siatki połączeń.

Jeśli nawet niemiecka prasa boi się CPK choć nie czytałem tego i nie wiem czy tak jest. To tylko dlatego, że CPK faktycznie mogło by Berlinowi odebrać te powiedzmy 10 czy 20 % pasażerów. Ale to nie zmienia faktu, że CPK było by dalej nie rentowne.  Berlin stał by się mniej rentowny czy bardziej nie rentowny. Ale CPK tak czy siak było by nie rentowne. A sam chęć zbudowania tak dużej inwestycji tylko dlatego by odebrać Berlinowi z 10 % pasażerów jest bez sensu.

PS co do linku Romana to nie są to teksty z żadnych niemieckich gazet a jedynie propaganda pisowska. Więc nie wiadomo co tam te gazety napisały a propaganda pisowska lubi kłamać i przekręcać. Druga istotna sprawa to poczytajcie sobie o Chinach i zarobkach w Chinach jeśli chodzi o przeciętnego Chińczyka. To zobaczycie, że póki co jakaś brama do Chin to mit. Bo LOT już lata do Chin i jakoś szału nie ma. A Samoloty do Pekinu są w stanie dolecieć z Londynu, Paryża czy Brukseli bez lądowania. Więc po co komuś port przesiadkowy? Pasażerowie z USA przesiądą się we Frankfurcie, Londynie czy Paryżu.. Generalnie łatwo w tej sprawie omamić ludzi nie mających o tym pojęcia, którzy pewnie w życiu samolotem nie lecieli. A jeśli już to najwyżej czarter do Egiptu.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Widzisz Taras to nie takie proste. Ciężko wytłumaczyć drugiemu że powinien pogodzić się z tym iż będzie musiał złożyć najwyższą ofiarę. Jako dowódca raczej chciałbym aby dać szansę na przeżycie i aby mi dano. Ale kiedy się nie da inaczej, trzeba zrobić to do Ciebie należy. Tu nie ma co wrzeszczeć, drzeć japę jak bardzo kocha się to czy owo. Dużo wynosi się z domu, dużo ze szkoły a reszta to "tresura". :D Choć dla mnie w zasadzie jest to proste.

Opublikowano

Taaaa , wytłumaczyć ... Szkoda że oficjele wszelkiej maści tylko tłumaczą , a nie przykładem świecą . Podstawa to wmówić stadu , ze jak poświęci życie , to właściwie zrobi to dla siebie ... :ph34r:

Opublikowano
Przechodząc młynek na BP w jednostce stajesz się narzędziem do wykonania zadania. Niestety przechodzi tamtędy wielu filozofów... Bardziej mirro chodziło mi o zaformalizowanie przysięgi. Obecnie młodzież działa na zasadzie wyścigu cwaniaków. Jak trzeba szczotą pomachać to ujma i spychanie na innych. Wiele by o tym mówić.
Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Taaaa , wytłumaczyć ... Szkoda że oficjele wszelkiej maści tylko tłumaczą , a nie przykładem świecą . Podstawa to wmówić stadu , ze jak poświęci życie , to właściwie zrobi to dla siebie ... :ph34r:

A w tej roli doskonale sprawdzają się politycy. To ich domena, nam zależy żeby przeżyć dzisiaj i jutro znów walczyć. 

Opublikowano

Słyszeliście jak minister pisowski mówił w sejmie, że Polacy jeszcze będą pisowi dziękować za 10 groszowy podatek w paliwie, który dzisiaj przegłosowano? Widać sodówka wali na dekiel po całości.

Opublikowano
58 minut temu, hubertuss napisał:

Słyszeliście jak minister pisowski mówił w sejmie, że Polacy jeszcze będą pisowi dziękować za 10 groszowy podatek w paliwie, który dzisiaj przegłosowano? Widać sodówka wali na dekiel po całości.

Aż strach pomyśleć jak Polacy by dziękowali jak by tak od razu o złotówkę jebli . :D:D

Opublikowano
Bez sensu pierniczenie. Skoro mają to płacić producenci to na cholerę gadanie że jest to opłata do litra. Akcyzę do produkcji rozliczaną rocznie. A tak ludzi robią w bambuko bo jak kiedyś pisałem - pierwszy lepszy wzrost cen i korekta pomniejszona o te 10 groszy i płacimy my.
Lpg jest w tej chwili już zbyt drogie co jest kuriozalne.
Opublikowano

Tu chodzi o to, żeby ludziom oczy zamydlić. Tak samo jak z tą daniną solidarnościową, która jest kolejnym progiem podatkowym 36 %. Jeśli ją uchwalą rzecz jasna. Z podatkiem bankowym było tak samo. Ludziom wpierali, że zapłacą banki i instytucje finansowe. A te i tak przerzuciły to na klienta i takie POK czy PZu po roku pochwaliły się wyższym zyskiem. Który gdyby przyjęły na siebie podatek bankowy powinien jakoś spaść a w wypadku koniunktury nie zmienić się lub być mniejszy. Tym czasem podrożały polisy OC. W bankach spadło oprocentowanie lokat wzrosły odsetki i opłaty za usługi bankowe. Tak samo będzie z paliwami. Koncerny za rok pokażą wyższe zyski. A podatek my zapłacimy. Dobrze, że tego podatku od sklepów nie wprowadzili. Żywność przez te prawie trzy lata i tak strasznie podrożała. A co dopiero było by po podatku od sklepów wielkopowierzchniowych.

Opublikowano
Morro - cenię sobie dowódców, którzy po odprawieniu mówią: "za mną". Jakim Ty jesteś dowódcą? Z ciekawości pytam. Tak po wtrąceniach tu widać, że większość niewiele o tej instytucji. Dla informacji wszystkich gdy przechodzisz przez bramę własnego zdania już mieć nie możesz. Dla własnego bezpieczeństwa bo większych plotkarek jak żołnierze nie widziałem oraz zgodnie z regulaminem bowiem żołnierz nie pytany się nie odzywa.
Opublikowano
14 godzin temu, hubertuss napisał:

Lepsze komunistyczne niż żadne. Wymiany studenckie są bardzo praktyczne a i wojaże zarobkowe w wakacje dużo dają.

wymiana za komuny to podroż partyjna a nie wymiana...... lepszej klasy 

A co do głosowania przeciwko Polsce no to nie wiem. Czy to takie złe zagłosować w interesie polskich pracowników. Ja wiem dla ciebie polski interes to interes twego wujka. Dla mnie polski interes to interes moich rodaków. Źle zrobili, że przeprosili. No ale niestety taka jest opozycja.

wiem tylko tyle potrafisz lepiej niech padną i wyjadą do Niemca pracować jak za Tuska  lepiej zarobić własnym kraju 8 niż daleko od rodziny 24 no ale skąd ty to możesz wiedzieć 

przecież dla ciebie miliony kasy co idzie do Niemiec za nasze cukrownie to pestka..... a teraz patrzcie o rodaka się troszczy  

3 godziny temu, hubertuss napisał:

jak bd nowe drogi to bd dziękować w amortyzacji samochodu się wróci w czechach od 15 lat jest taki podatek  mam nadzieje ze niezostanie przejedzony .......

14 godzin temu, DTaras napisał:

Problem polega na tym, że żal. Młodzież patriotyzm postrzega tylko jako wojnę i walkę. Żeby dbać o starszych, chodzić do głosowania i nie na*ieprzać wszędzie petów lub łupków słonecznika nie pomyśli

gdzie ty mieszkasz w slamsach ?? ja nie widzę takiego problemu a koszulki to nawet lewacy noszą bo bardziej jest moda dawanie na urodziny ............  sam dostałem i robię w niej na polu to co znaczy ?? ze jestem walczącym rolnikiem xD

Roman jest patriotą. Ale jak chodzi o interes wujka i jeszcze może jakichś przewodników a znacznie większej grupy jego rodaków to "patriota" wybierze wujka. Tak to niestety wygląda

a skąd wiesz parzyłeś nam kawę.......... ????

Opublikowano

Roman co parzenie kawy wnosi do tematu? Rozumiem, że nie masz nic mądrego do napisania więc próbujesz zamienić rozmowę w pyskówkę. ale nie mój poziom.

Jeśli chodzi o polskie dziad transy co płaca dziadowskie pensje kierowcom to masz racje niech padną. Polskie państwo i tak nic z tego nie ma. Bo sprzęt jest kupowany na zachodzie, Jeżdżą na zachodzie więc u nas nie tankują. A jak sam pisałeś jeżdżą przeważnie Ukraińcy więc kasa i na wschód z Polski wyjeżdża. Dodatkowo szef dziad transu jak coś z tego wyciśnie. To i tak nie zapłaci w Polsce podatków tylko se kupi suva przeważnie Niemieckiego. Więc niech lepiej nasi kierowcy godnie zarobią na zachodzie. A praca kierowcy u Polaka czy Niemca to i tak rozłąka z rodziną.

Kasa za nowy podatek nie pójdzie na drogi. Musisz się dokształcić w tym temacie. To ma niby iść na czyste powietrze. Nie wiem co będą robić. Może dofinansowywać ludziom zakup pieców na gaz i pelet. Co tobie jako górnikowi na pewno się spodoba.

Opublikowano
Konstytucja gwatantuje każdemu z nas dostęp do powietrza wody itp. Ogólnie rzecz ujmując. Dlatego firmy płacą za korzystanie ze środowiska i jak zużywają węgiel, gaz, paliwo, farby, rozpuszczalnik, torby foliowe czy toner płacą do marszałka a prywatnie nie płacisz. Teraz firmy będą płacić dodatkowo a obywatele coś nowego.
Opublikowano

Ta kasa ma w założeniu iść na rozwój transportu niskoemisyjnego. Pewnie więc, powstanie jakaś fundacja albo inny twór mający z tego finansować np prace nad polskim Melexem produkowanym przez Ursusa a zasilanym bateriami typu "paluszek". Jeśli mieli by dofinansowywać zakup np samochodów hybrydowych to i tak kasa poleci np do Toyoty. Ale kasa władowana w Ursusa to też pieniądz stracony bo oni jadą tylko na grantach a produkcja czegoś sensownego zbytnio ich nie interesuje. Jeśli zaś dofinansują prace nad elektrownią atomową, o ile ktoś w ogóle zamierza ją wybudować, to jest szansa że w dłuższej perspektywie coś może zaowocować. Wszelkie prace związane z powstawaniem "narodowych " pojazdów elektrycznych, bez zabezpieczenia badań i stałego dopływy kasy są pieniędzmi wywalonymi w błoto. U nas źle określa się cele i w przypadku problemów nie ma możliwości aby je przedefiniować więc projekt upada. Samo powstanie takiego pojazdu powinno być przy okazji szerszej operacji a nie celem samym w sobie. 

Opublikowano
Zgadzam się. Tyle, że nie każdego jest stać na nowy pojazd a każdy posiadacz będzie zmuszony bo hybryda też lata na benzynę. Ilość co2 to wynik ilości spalanego paliwa i taki diesel pali go mniej (walo więcej nox ale to problem także obecnych benzyn) Konstrukcyjnie benzyna obecnie zbliża się do diesla. Silniki gazowe czyli LPG i CNG w czystej postaci to pokarm dla Rosji bo oni ziemnego najwięcej wydobywają a przy tym rafinują. Biorąc pod uwagę, że ropę i tak bierzemy z Rosji to jest mniejsze zło bo paliwo czystsze. Recepta prosta - wyposaŻony w ogromne aku pojazd hybrydowy może podgrzać wtryskiwacze, parownik czy co tam by było zastosowane elektrycznie i masz hybrydę na LPG bez udziału benzyn. Ale każdy z kim Rozmawiałem miał to w dupsku. Albo bawią się w elektryczny albo w spalinowy pojazd na tych naszych uczelniach - nic więcej.
Opublikowano
13 godzin temu, hubertuss napisał:

No ale sztuką jest by tak ogłupić ludzi by płacili kolejny podatek i jeszcze to popierali i sie cieszyli:)

9 godzin temu, Roman176 napisał:

1. wymiana za komuny to podroż partyjna a nie wymiana...... lepszej klasy 

2. wiem tylko tyle potrafisz lepiej niech padną i wyjadą do Niemca pracować jak za Tuska  lepiej zarobić własnym kraju 8 niż daleko od rodziny 24 no ale skąd ty to możesz wiedzieć 

1.Po pierwsze - nie studiowałeś więc nie masz o tym pojęcia

Po drugie - studiowałem już parę lat po transformacji.

Po trzecie -  ponoć jesteś dużo młodszy więc jakie ty masz pojęcie jak było na studiach za komuny.

1.Jak pogodzisz dwa swoje poglądy. Chcesz by pensje i dopłaty były takie jak na zachodzie a jednocześnie nie chcesz bo trzeba być konkurencyjnym. Nic dziwnego że uważasz że kolejny podatek jest dla twojego dobra i ze ci zabiorą pieniądze a jednocześnie chciałbyś mieć więcej w portfelu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

No ale sztuką jest by tak ogłupić ludzi by płacili kolejny podatek i jeszcze to popierali i sie cieszyli:)

1.Po pierwsze - nie studiowałeś więc nie masz o tym pojęcia

Po drugie - studiowałem już parę lat po transformacji.

Po trzecie -  ponoć jesteś dużo młodszy więc jakie ty masz pojęcie jak było na studiach za komuny.

1.Jak pogodzisz dwa swoje poglądy. Chcesz by pensje i dopłaty były takie jak na zachodzie a jednocześnie nie chcesz bo trzeba być konkurencyjnym. Nic dziwnego że uważasz że kolejny podatek jest dla twojego dobra i ze ci zabiorą pieniądze a jednocześnie chciałbyś mieć więcej w portfelu. 

Roman raczej nie chce pensji takich jak na zachodzie. Przecież zajadle krytykował europosłów po za głosowanie w sprawie pracowników delegowanych i płaca minimalną dla nich na poziomie minimalnej na zachodzie.

A co do kasy z tego  nowego podatku. To cóż w ustawie za dokładnie nie zapisano na co to ma iść. Rozejdzie się gdzieś po budżecie i tyle w temacie. Część może utopią w Ursusie. Część pójdzie na jakieś dopłaty do nowych pieców. Może na jakiś nowy socjał. Zapomnicie, że będą dopłaty do zakupu aut elektrycznych. Ta kasa zostanie przejedzona. Już coś tam przebąkują o 13 emeryturze lub jakiejś znacznej podwyżce emerytur. Tak ta kasa pójdzie na kiełbasę wyborczą przed następnymi wyborami.

Opublikowano (edytowane)

Kły i pazury hodować na idiotów którzy konkurencyjności bronią przez podnoszenie pośrednie ceny detalicznej głównego cenotwórczego składnika większości produktów  a o piecach czy chemii spalania co może wiedzieć urzędas po politologii czy prawie lub z lichwiarskim doświadczeniem co najwyżej w żywej gospodarce.
bO TAKI LUB PODOBNY "FACHOWIEC" BĘDZIE DECYDOWAŁ JAK POSPAWANE BLACHY SĄ EKOLOGICZNE A JAK NIE  i "KOMU-NA" subwencję a komu-nie się o to wszystko kłaniać zaczyna!... czyli system rozdzielniczy. 
CORAZ BARDZIEJ ZACZYNA MI SIĘ TO NIE PODOBAĆ.
Oj chyba i to towarzystwo przyjdzie nam porozganiać jak POprzednie.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v