Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, marekfarmer napisał:

1.Po cywilnym czy kościelnym nie ma różnicy.

2. Ale na ,, strzałe amora,, nic nie poradzisz

1.Czyli śluby przed Bogiem składane sa nic nie warte?

2. Czyli zdrada jest nieunikniona i jak nabajdziej naturalna, człowiek nie ma własnej woli ,i 6 przykazanie jest bez sensu?:D

Opublikowano

Daron - tak ze 20 - 30m było bo cele były rozstawione dla nr 2 z PW.  A że wtedy ćwiczyliśmy zdejmowanie wartowników, to trochę udało zmienić przebieg zajęć.:D

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

A ile z tych podniesionych przez Tuska PiS obniżył? 

3 godziny temu, marekfarmer napisał:

A które  to podatki PiS  obiecywał że obniży ??????

skoro chcesz uciekac od odpowiedzi w jakies lapanie za slowka, ok - a gdzie ja napisalem, ze pis cos obiecal?

Tylko myslalem, ze jak tusk byl zly bo podwyzszyl, to pis chyba cos z tym zrobi, skoro jest to zle?

A ktore obiecywal? No cos o vacie przypadkiem nie bylo w kampanii mowione?

Gość marekfarmer
Opublikowano

Kwotę wolną od podatków podniesli

Wiek emerytalny obniżyli 

I  coś  z 6 latkami  to pamiętam  ale o Vacie  nic 

13 minut temu, Ulman napisał:

1.Czyli śluby przed Bogiem składane sa nic nie warte?

2. Czyli zdrada jest nieunikniona i jak nabajdziej naturalna, człowiek nie ma własnej woli ,i 6 przykazanie jest bez sensu?:D

1. Nigdzie tak nie napisałem że są nic nie warte.  Tylko że nie ma różnicy  w zdradzie.

2.Nie  naturalna  ale  nie  raz  tak bywa  że  człowieka ogłupi  tak jak takiego Rysia  w obliczu  ,,Puczu,, pojechał na Maderę   6. przykazanie  jest  tak samo ważne  jak i 3   a ile ludzi  je łamie  i to Rolników 

Opublikowano

Marek ja w kwestii puczu, bez żadnego trybu.
W historii mieliśmy takie oto przypadki.

Pucz Piłsudskiego- udany
Pucz Jaruzelskiego- udany
Niedopucz (półpucz) Wałęsy (tzw Obiad Drawski)- niedojedzony
Niedopucz ( ćwierćpucz) Macierewicza ( tym razem chciano capnąć Wałęsę) - olany przez wojsko

Puczu maderskiego, w kategorii pucz, a nie seks na Maderze nie było. :D

Opublikowano (edytowane)

1.Po kościelnym zdrada to złamanie ślubów przed Bogiem a po cywilnym nie,  wiec jesli piszesz ze nie ma różnicy , to znaczy że śluby przed Bogiem uważasz za nic nie warte. 

2. Jest napisane - ....byś dzień święty świecił. Czy jest napisane  ......byś dzień święty święcił przez dzień caly? Ty mylisz poświęcenie Bogu czasu na mszę z lenistwem przez cały dzień.

Edytowane przez Ulman
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

1.  Jakia różnica jest dla  osoby zdradzonej  czy był ślub kościelny  cywilny  czy  nie było go w cale  to jakaś różnica  jest dla tej osoby czy jak bo nie rozumie.

Nigdzie nie napisałem że uważam śluby  przed Bogiem za nic nie warte.

A gdybyś  miał trochę  pojęcia  o Religi  to byś wiedział że  takie życie bez ślubu  to  także grzech   także ...

2. A  to  dzień  Święty  kończy  się  po Mszy  w kościele a potem to już ,,hulaj dusza piekła nie ma,, ???

15 minut temu, mirro napisał:

Marek ja w kwestii puczu, bez żadnego trybu.
W historii mieliśmy takie oto przypadki.

Pucz Piłsudskiego- udany
Pucz Jaruzelskiego- udany
Niedopucz (półpucz) Wałęsy (tzw Obiad Drawski)- niedojedzony
Niedopucz ( ćwierćpucz) Macierewicza ( tym razem chciano capnąć Wałęsę) - olany przez wojsko

Puczu maderskiego, w kategorii pucz, a nie seks na Maderze nie było. :D

To nie był pucz Maderski

Tylko jak to nazwałeś ,,Niedopucz,, Opozycji   xD   xD  xD   który  rysio  opuścił  na Riki tiki taki na maderze  xD  xD  xD

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Zdrada po kościelnym to złamanie ślubów przed Bogiem. Dla ciebie to to samo jak nie złamanie żadnych ślubów po cywilnym? 

Gdzie jest napisane ze święcić należy przez lenistwo i kazda praca w niedziele to grzech? Ty przy swoich bydlakach nie pracujesz w niedzielę?

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

A to  zdrada  bez  ślubu  kościelnego  jest   inna  czy jak ????

Bo życie  bez  ślubu  jest  taki sam grzech jak ta zdrada  po ślubie  więc  ...

Ja nie jestem Księdzem i nie będę  rozpatrywał zdrady Pięty   czy Rysia  czy  Pani Premierowej  w kwestiach Religijnych 

Nigdzie nie napisałem że należy święcić  przez  lenistwo. Każda  nie  bo  prace które  muszą  być  wykonane  nie ma od tego odwrotu  tym grzechem chyba nie są. Lekarz  w niedziele musi  leczyć  chorych  Policjant  Pilnować  porządku  czy Strażak Gasić  pożar.  Czy ja muszę  dać jeść  bydłu.

Edytowane przez marekfarmer
Gość marekfarmer
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

Zdrada po kościelnym jest złamaniem przysiegi przed Bogiem. Coś to dla ciebie znaczy czy  tyle warty co podpis na urzędowym świstku?

To nie ma znaczenia co to dla mnie znaczy  bo nie o mnie  mowa i to jest moja prywatna sprawa.

Niema znaczenia  dla osoby  zdradzonej czy miała ślub cywilny kościelny  czy nie było go  wcale. Czyli żona  po ślubie  cywilnym powinna się czuć mniej zdradzona  od tej co miała ślub  kościelny  czy jak ????

Ten kto zdradza po ślubie  kościelnym będzie  odpowiadał  za swoje  grzechy  przed Bogiem  tak samo jak ten co żył  i zdradzał bez  ślubu.

Opublikowano (edytowane)

Dla zdradzonej pewnie to samo ale jednak zdrada p ślubowaniu kościelnym dla katolika to większe k**estwo. Twierdzisz że  złamanie ślubów poczynionych przed Bogiem takim samym grzechem jak bez nich? To po cholerę ślubować? Na pokaz? Bo wypada?O.o Sakrament małżeństwa nic nie znaczy?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Eee tam, zaraz k**ewstwo. Ulman a pomyśl jakim k**ewstwem jest szukanie powodów przez sąd biskupi aby stwierdzić nieważność zawartego małżeństwa, tak aby strony przed Bogiem mogły występować jako stanu wolnego? Kogo tu się oszukuje? 

Opublikowano

Poczytałem sobie temat, (żeby nie było że nie czytam) i najbardziej mnie ubawiło określenie

3 godziny temu, jacus napisał:

.... za cudzolustwo pis-owcom powinni ucinac pis-iorki9_9

.....

pis-iorki® - nazwa zastrzeżona.

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Eee tam, zaraz k**ewstwo. Ulman a pomyśl jakim k**ewstwem jest szukanie powodów przez sąd biskupi aby stwierdzić nieważność zawartego małżeństwa, tak aby strony przed Bogiem mogły występować jako stanu wolnego? Kogo tu się oszukuje? 

To już jest wyższy poziom draństwa i zakłamania.

Ja poddaje jedynie w wątpliwość twierdzenia że dla katolika złamanie ślubów przed Bogiem poczynionych coś znaczy a nie tyle samo co kontrakt podpisany w urzedzie.

Opublikowano

Słowo to słowo a przysięga to przysięga. Nie ważne czy katolik. Składasz obietnicę drugiej osobie i musisz zdawać sobie sprawę że ona przyjmuje ją jako pewien gwarant Twojego zaangażowania w związek, wychowanie dzieci itp. Formuła jest standardowa. Trochę nie przystaje do życia, ale ma też chyba zadanie w pewnych sytuacjach wymuszać pewne zachowania. Kontrakt podpisany w urzędzie znaczy tyle samo co ten w kościele.

Opublikowano

ja tam slubowalem przed proboszczem-on niedawno zmarl, wiec sie zapytam czy to jeszcze jest wazne ?????????? a urzedniczka usc juz dawno na emeryturze:P

w najblizszych wyborach zamierzam startowac z list pis-u i juz mysle zeby cos sobie skombinowac na boku a nie chcialbym za bardzo grzeszyc-jeszcze mnie proboszcz na kazaniu obgada, choc niedawno mi powiedzial[to akurat prawda:)] doslownie-ja pana to nie kojarze...

tak zupelnie na powaznie- juz ponad 30 % malzenstw sie rozpada, w duzych miastach i na zachodzie polski ponad 50 %, u mnie we wsi w tamtym roku byl 1 slub a 2 rozwody. po prostu teraz ludzie za dlugo zyja i im sie nudzi, 20 lat i zmiana warty[no na mnie juz czas9_9] tylko dzieci szkoda, one najbardziej cierpia na wojnie doroslych.....

przysiega wypowiedziana pod przymusem[dziecko w drodze] nie jest wazna ani w kosciele ani w urzedzie i tej wersji bede sie trzymal..........

Opublikowano

Przed Bogiem ślubowałeś . :ph34r:

Z tym ostatnim zdaniem to żeś pojechał ...

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy się zatem "postarać" aby ślub był nieważny. ? 

22 minuty temu, jacus napisał:

.....

przysiega wypowiedziana pod przymusem[dziecko w drodze] nie jest wazna ani w kosciele ani w urzedzie i tej wersji bede sie trzymal..........

Słowo dane w jakichkolwiek okolicznościach DODROWOLNIE winno zobowiązywać, pod przymusem nie, tylko "ślub pod przymusem" to konsekwencja własnych zachowań chociaż nie ślub jest miarą wartości związku. 
Moda na rozwody to chęć przeżycia życia więcej niż jeden raz ale czy aż trzeba publicznych deklaracji?
A co mnie obchodzi czyjeś słowo jeśli mnie nie dotyczy. Odpowiedzialność za dzieci też wynika z wartości danej osoby bo raczej nikogo bliższego nie ma i rzeczywiście dzieci płacą za nieodpowiedzialność rodziców i niekoniecznie musi to być rozwód.
Slub jest obrzędem kulturowym li tylko bo rozdzielnopłciowość jest dana dla większej różnorodności potomstwa. Tyle przyroda, reszta kultura i względy społeczne bo bardzo uspokaja porządek życia ludzi przynajmniej założenie wierności a jeszcze w naszej kulturze monogamia bo nie muszą się stale chłopy trzaskać o baby, n,o nie musieli by gdyby ta wierność nie była teoretyczna.  

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

gdy masz potrzebe ,czas i pieniadze nawet to da sie zrobic- cejrowski czy kaczynska-tak na szybko przyszly mi do glowy nazwiska, kosztuje to pare tys, i kilka miesiecy procesu przed sadem biskupim- w moim przypadku to chyba nie wchodzi w gre bo ani chory psychicznie ani impotentem nie jestem:D-to sa glowne podstawy do uniewaznienia malzenstwa-w kosciele nie ma rozwodow-tylko uznanie ze bylo od poczatku niewazne- malzonkowie nie mieli swiadomosci czym jest ten sakrament lub nie nastapila konsumpcja  zwiazku

gdybym bral slub w swojej parafii to nawet nie przed samym bogiem tylko przed trojca przenajswietsza ale to byla parafii sw. mikolaja -jak wiadomo skreslono go z listy swietych, najprawdopobniej nigdy nie istnial ,do tego to symbol amerykanskiej konsumpcji wiec moze taka przysiega z zalozenia byla niewazna:P

nie mialem czasu dokladnie sledzic polityki wiec mam dwa pytania- to prawda ze szyszko wydal zezwolenie na import smieci z afryki -nigerii czy cos takiego ???? nie bedzie w tym roku aukcji koni w janowie ????

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v