Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

N A J W Y ś S Z A I Z B A K O N T R O L I DEPARTAMENT GOSPODARKI, SKARBU PAŃSTWA I PRYWATYZACJI Nr ewid. 185/2009/P09046/KGP KGP-410-12/2009

Informacja o wynikach kontroli restrukturyzacji Krajowej Spółki Cukrowej SA

Prezes NajwyŜszej Izby Kontroli dnia: 18 maja 2010 r.

Stwierdzone nieprawidłowości polegały na wydatkowaniu ponad 50 mln zł na inwestycje w cukrowniach, w których następnie wygaszono produkcję cukru. Część tych nakładów została utracona. Spółka realizowała kosztowny program optymalizacji zatrudnienia, dopuszczając do znacznego, nieuzasadnionego zróŜnicowania wysokości odpraw odchodzącym pracownikom. Nieefektywne działania Spółki w celu wyłączenia z demontaŜu silosu i pakowni cukru w Oddziale Spółki w Lublinie doprowadziły do utraty majątku Spółki na kwotę 15,6 mln zł. Odpowiedzialność spoczywa równieŜ na ARR, która nie doprowadziła do uzyskania jednoznacznej opinii Komisji Europejskiej co do konieczności tego demontaŜu. NajwyŜsza Izba Kontroli pozytywnie oceniła wypełnianie obowiązków nałoŜonych przepisami Unii Europejskiej w zakresie regulacji rynku cukru oraz w procesie restrukturyzacji KSC SA przez Ministra RiRW oraz ARR. Pozytywnie, pomimo stwierdzonych nieprawidłowości, oceniono działania Ministra SP, podejmowane w związku z restrukturyzacją KSC SA oraz sprawowaniem nadzoru właścicielskiego nad Spółką. Nieprawidłowości dotyczyły nieuzasadnionych decyzji zmian w organach Spółki oraz przedwczesnego podjęcia prac przygotowawczych do prywatyzacji KSC SA. W rezultacie MSP poniosło zbędny wydatek w kwocie ponad 3 mln zł na analizy przedprywatyzacyjne oraz prospekt emisyjny Spółki.

w po to była norma xD

6 minut temu, Ulman napisał:

Co importuje?

Bioetanol z buraków cukrowych 

iszpania Hiszpania (3), Holandia (1), Francja (1) 1281 Jęczmień, pszenica, kukurydza, odnawialne frakcje odpadów komunalnych, burak cukrowe 
Crop Energies Niemcy Niemcy (1), Belgia (1), Francja (1), Wielka Brytania (1) 1200 Sok cukrowy, pszenica, kukurydza, pszenżyto
Tereos Francja Francja (6), Czechy (3), Belgia (1), USA (1) 1260 Sok cukrowy, pszenica
Cristanol Francja Francja (4) 550 Sok cukrowy, pszenica
Vivergo Wielka Brytania Wielka Brytania (1) 420 Pszenica
Agrana Austria Austria (1), Węgry (1 * 50%) 420 Pszenica, kukurydza
Verbio Niemcy Niemcy (2) 340 Ziarna (głównie żyta)
Agroetanol Szwecja Szwecja (1) 250 Pszenica

http://www.agrofoto.pl/energia/oze/burak-cukrowy-na-biopaliwo,34985.html

- Unia Europejska podwoi swoją roczną produkcję bioetanolu z buraków cukrowych do ok. 4 mld 

W imieniu Pracowników Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej deklaruję chęć współpracy w zakresie badań, opracowania nowych technologii oraz projektów budowy nowych lub modernizacji istniejących linii technologicznych w cukrowniach,

jak wtedy było cicho ładnie i nie którym dobrze 

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Opublikowano

Jakie są jednostki w tej tabelce którą wkleiłeś? Link nie wchodzi.

W tabeli są surowce z których robią etanol? Jeśli tak to tam jest tylko raz wspomniany burak

4 mld czego?

Opublikowano (edytowane)

Nie ma senesu dalej tego ciągnąć. Kluczowym dla zamknięcia kilku cukrowni w Polsce było nieróbstwo Jurgiela i jego zamiłowanie do snu. Bo sam wtedy powiedział, że nie będzie negocjował po nocach. Gdyby mu się wtedy chciało pewnie kilka zakładów pracowało by do dziś. Ale, że mu się nie chciało i nie wynegocjował większych limitów jak inne kraje to zakłady zamknięto.

http://www.wspolczesna.pl/wiadomosci/bialystok/art/5631358,cukrownia-a-godnosc-ministra-jurgiela,id,t.html

- Ja wywodzę się z Polski, mam swoją godność i uważam, że wszystkie postulaty powinny być przedstawiane na sali plenarnej - mówił wówczas Jurgiel.

Czytaj więcej: http://www.wspolczesna.pl/wiadomosci/bialystok/art/5631358,cukrownia-a-godnosc-ministra-jurgiela,id,t.html

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Marek, cieszy Cię to że protest wygaśnie? A problemy pozostaną czy też genialna strategia rządu je rozwiąże? Bo na razie genialna strategia przewiduje  wyczekanie na zmęczenie materiału. No jeszcze genialna strategia przewiduje odwołanie imprezy 1 czerwca dla dzieci i młodzieży, Bardzo dobrze niech zobaczą jak władza boi się imigrantów, niepełnosprawnych, Powstańców Warszawskich i ogólnie obywateli bo ci przeszkadzają w rządzeniu. :D A takie to było wspaniałe zajęcie.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Pis myślał, że za 500 + naród klęknie na kolana i powie róbcie co chcecie, bierzcie ile chcecie. jesteście wspaniali. Niestety nie jest jak mawiał Kurski, że ciemny lód wszystko kupi. Dzisiaj lód nie jest ciemny a i źródeł rzetelnej informacji o tym co się dzieje nie brak.

Ja się imigrantów nie boję. Bo wiem, że do nas tych z Afryki przyjedzie garstka. Zresztą tak naprawdę już jest ich sporo i to od dawna. Wystarczy pochodzić po ulicach każdego większego miasta. A ci z Ukrainy i tym podobni są nam po prostu potrzebni.

Opublikowano

"klęknie na kolana" :D. Teraz dziady też coś dadzą pospólstwu i dalej do przodu . Ludzie pazerni są na darmochę , tylko trafić w czuły punkt i zwycięstwo gwarantowane .

Opublikowano (edytowane)

Dlatego wielu zaczyna mówić, że pis nie chce nic dawać np niepełnosprawnym pomimo tego, że tyle kasy jest w budżecie bo gromadzą środki na kolejną kiełbasę wyborczą za nie całe dwa lata będą gawiedzi rzucać.

Opublikowano

No aż ciekaw jestem czym teraz rzucą , no i komu .:D

Opublikowano (edytowane)

Przeanalizują jaką grupę społeczną najbardziej opłaca się kupić. Weźmy 500 plus. Mogli dać te 500 emerytom i rencistom. Podnieść o 500 emerytury i renty. Ale te grupy wiekowe i tak najczęściej głosują na pis. Więc wymyślili sobie, że najlepiej dać na dzieci bo to przyciągnie nowych wyborców. Bo powiedzmy w grupie rodziców jest najwięcej nie zdecydowanych o roszczeniach typowo socjalnych. A przy tym można podciągnąć to pod górnolotne idee aby rodziło się więcej dzieci gdy ktoś będzie mówił, że to typowa kiełbasa wyborcza.

To tak jak z tymi 300 zł na książki czy tam wyprawkę. Za po były darmowe podręczniki. Ale dla wielu rodziców to żadna pociecha. Więc pis zabrał te darmowe podręczniki i dał 300 zł do ręki. Czego np nie pełnosprawnym nie chcą dać. Wielu rodziców będzie bardziej zadowolonych z 300 zł do ręki bo nie bardzo potrzebne im darmowe książki.

Wczoraj rozmawiałem z nauczycielką z technikum mechanicznego i mówiła mi, że to co się teraz dzieje to tragedia. Młodzież z domów gdzie wszyscy pracują szuka pracy na wakacje. Chocian to technikum mechaniczne szukają gdzie się da. Przy układaniu chodników itd. A dzieciaki z domów gdzie czekają na socjal wychowywane są w tym samym duchu. On pracy szukał nie bezie wszystko ma być podane bo rodzice tak samo żyją. Niby pis mieni się partią patriotyczną ale robią młodym Polakom wielką krzywdę.

Gość marekfarmer
Opublikowano
52 minuty temu, mirro napisał:

Marek, cieszy Cię to że protest wygaśnie? A problemy pozostaną czy też genialna strategia rządu je rozwiąże? Bo na razie genialna strategia przewiduje  wyczekanie na zmęczenie materiału. No jeszcze genialna strategia przewiduje odwołanie imprezy 1 czerwca dla dzieci i młodzieży, Bardzo dobrze niech zobaczą jak władza boi się imigrantów, niepełnosprawnych, Powstańców Warszawskich i ogólnie obywateli bo ci przeszkadzają w rządzeniu. :D A takie to było wspaniałe zajęcie.

Tak cieszy mnie to bo  dostali  to  poco  przyszli  a że  potem  zmienili  zdanie  to  już  ich sprawa  dostali by 500 zł  to za chwile wymyślili by  że  oni by chcieli darmowe mieszkania  itd.

Widać  wyraźnie  kto za tym protestem stoi    i jaki to jest   ,,Apolityczny,, protest

Większość  środowisk  osób niepełnosprawnych  doszła do porozumienia  została tylko garstka  która ,,protestuje,,

Mnie  zadziwia  sprawa że  opieka społeczna  jeszcze nic  w tej kwestii  nie robi   innym potrafią  czepiać  się za to że  zamiast schabowe  matka  ugotuje zupe pomidorową  a  tutaj  takie rzeczy  i nikt nic

Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Widać  wyraźnie  kto za tym protestem stoi    i jaki to jest   ,,Apolityczny,, protest

Kaczyński 2014 

„W piątek rozmawiałem z paniami i panami, którzy tutaj [w Sejmie – przyp. red.] protestują w sprawie wsparcia państwa dla opiekunów dzieci niepełnosprawnych. Wczoraj przedstawiciele naszej partii przedstawili i przekazali im projekt ustawy, która by rozwiązywała te problemy. Chciałem bardzo mocno podkreślić, że będziemy wykorzystywali wszystkie możliwości po to, by zmusić rząd Donalda Tuska i samego premiera do rozwiązania tej palącej i niezwykle ważnej z punktu widzenia interesów dzieci niepełnosprawnych, ale też niezwykle ważnej moralnie, kwestii.

To jest taka sprawa, która jest swego rodzaju wskaźnikiem, wykładnikiem działania państwa. Działania państwa tam, gdzie kwestie moralne, gdzie kwestie zobowiązań wobec tych, którzy zostali potraktowani przez los szczególnie okrutnie, pokazują, jakie to państwo jest, jaka ta władza jest. Jeżeli ta władza nie jest w stanie wykazać empatii, nie jest w stanie wykazać współczucia, mówię tutaj oczywiście o współczuciu czynnym, takim, które prowadzi do jakiejś poprawy losu, to pokazuje po prostu swoją twarz”.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Nie cytuj poprzedniego  posta 

Nie znasz zasad  tego forum ???

Opublikowano (edytowane)

Niedouku to jest cytowanie selektywne i jak najbardziej wskazane  ...wiec co bredzisz ? 

Popraw lepiej swoje "puki " do drzwi  bo widac ze ci edytor nie wylapuje i póki co walisz byki w co drugim poscie  

Edytowane przez marko-kolo
Gość marekfarmer
Opublikowano

Nie odnoszę się do treści którego nie znam źródła

Poco  kopiujesz kogoś  Tekst  kilkanaście razy chyba już  bez  podania  jego  źródła   masz zgodę  autora  ????

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v