Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

marekfarmer napisał: 9 godzin temu, Mich9 napisał: https://www.agrofoto.pl/articles/zarzadzanie/resort-rolnictwa-dochody-rolnikow-wzrosly-o-30/ Czy oni naprawdę są takimi debilami? Wszystko robione pod mieszczuchów, przeczytają o jak dobrze na wsi. Ku*wa brak mi słów. Ten kto powie że jurgiel był jednym z lepszych ministrów to albo jest idiotą, albo nie zna się na sytuacji rolników. Już wolałem Sawickiego przynajmniej pierdół nie opowiadał. Narobili sobie teraz problemu z ASF i nic z tym nie robią. Zaprawy na robaka też teraz w uni przyklepali. Nie będziemy mieli ich w ziemniaku i buraku. Teraz dzielenie budżetu unijnego nie zdziwię się jak dopłaty na 20-25 polecą i to bardzo. Jak chłopy nie rozrzucimy i im gnoju na wiejskiej to dalej będą się panoszyć. Kaczor miał obniżyć pensje, posłowie się zbuntowali i zostało tak jak jest... Nie  opowiadał pierdół  ,,soweicki,,  dobre   A te  Manifestacje  to z jakiego powodu były  za czasów  PO-PSL  z dobroci  a hasło  ,, Sawickiego Polityka dobija Rolnika,,  Zakazy wjazdów  ciągnikami do Miast  Karanie Mandatami za strajk i tak by można wymieniać bez końca PROW 2014-20  rozpoczął  się  dopiero w 2016   po 2 letnim opóźnieniu Nie pamiętasz jak opowiadał  że  zamiast strajkować  rolnicy mają   wypełnić wniosku bo 500 Euro do ha można dostać. A o tych 340 Euro  do ha  Strączkowych  to kto opowiadał ???? 140 Euro  do Bydła   ???? A  ,,Frajerami,, Rolników  to kto nazwał Z Ziemią  z zasobu skarbu Państwa  to co robili   poco w Szczecinie strajki były  ???? z tej dobroci   Z ASF  mieli w 3 tygodnie sobie  poradzić  i  co  poradzili  ???? Co zrobili żeby  uchronić  Polskę przed  ASF  ???? A  zaprawy neonikotynoidowe w buraku  i roślinach  nie miododajnych  właśnie  Polskie Ministerstwo chciało  ich  postawienia  i  oto postulowało w Brukseli  Czytasz  te upadłe  gazety  i  potem opowiadasz pierdoły 8 godzin temu, lukejro napisał: Jak to mówią punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Podczas przedostatniego protestu rodziców dzieci niepełnosprawnych to PiS oskarżał rządząca platformę o bezduszność, o brak pomocy dla biednych rodzin osób niepełnosprawnych... Teraz role się zamieniły i PO stawia takie same zarzuty pod adresem PiS... No i teraz nagle się okazuje, że to nie biedne rodziny tylko "zdradzieckie mordy" wypoczywające w Chorwacji....   Podczas  przedostatniego protestu w 2014  roku  tak samo wychodził kwiatki z wakacjami  nawet  sama liderka  protestu mówiła że   jest przygotowana na podobną sytuacje  jak w 2014  roku jak ją oczerniali i dyskredytowali. I Nie wiem czy wiesz  ale  nawet   dostali  po strajku w 2014  roku  2 letni zakaz wstępu do sejmu  Rodzice  i dzieci  osób niepełnosprawnych którzy brali udział w proteście  Nie upadłe bo w topagrarze pisało... Że Polacy Francuzi Niemcy kilka innych krajów chcą całkowitego usunięcia, przeciw bodajze były same Węgry, znajdę artykuł to ci pokażę. A co ci robią żeby uchronić przed asf Liczenie dzików? Kolejna pseudoustawa szacowanie szkód łowieckich. Prawda jest taka jeden i drugi są siebie warci. https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci-branzowe-uprawa/rzad-przeciwko-neonikotynoidom/

• Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Jak czytasz to  ,,Top g*wno,,  to  ci  szczerze  współczuje 

A jak mają chronić Polskę przed  ASF jak on już tu  jest    xDxD

Opublikowano (edytowane)

No jak . Teraz cały czas walczą z ASF , szkoda tylko że walka jest tylko z walką z rolnikami . Nic nie robią w kierunku zażegnania choroby !

Ty Mundry , a jak złapiesz grypę to też nie walczysz , bo już jest ? Weź czasami puknij się w ten pusty łeb .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

marekfarmer napisał:

Opowiadaj swoje bajeczki. Przeczytaj artykuł.

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Czytasz  Upadłe  Gazety   i  potem masz  g*wno w głowie 

,,Polska opowiada się za zakazem stosowania zapraw neonikotynoidowych w uprawie rzepaku - poinformował w środę wiceminister rolnictwa Zbigniew Babalski. Dodał, że w piątek Komisja Europejska ma głosować w tej sprawie.- W Polsce będzie obowiązywał zakaz stosowania tych środków w przypadku rzepaku, ale wyjątkiem będą buraki cukrowe, będzie można ich także używać w szklarniach - powiedział Babalski. Dodał, że z zakazu wyłączono buraki, gdyż nie kwitną. Ponadto w sytuacjach nadzwyczajnych będzie można te środki stosować.,,

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/babalski-polska-za-zakazem-stosowania-zapraw-neonikotynoidowych-w-rzepaku,78118.html

Opublikowano

"Minister rolnictwa opiewa się za zakazem stosowania... " powiedział na dzisiejszej konferencji prasowej wiceminister rolnictwa Zbigniew Bablalski. Prawda jest taka przyszło odgórne zarządzenie że trzeba inaczej mówić to i opinie się zmienia. Babalski może sobie gadać władze decyzja ma ministerstwo. Dobra idę do roboty miłych dyskusji.

Przed głosowaniem inaczej a po głosowaniu już wszystko wiadomo.
Gość marekfarmer
Opublikowano

Czytasz  ,,Top G*wno,, to  potem to g*wno w głowie masz

Polska powiadała się za zakazem dla Rzepaku  nie Buraka

A ,,Top G*wno,, na Facebooku  Pyta się rolników,, Jak poradzą sobie  z zakazem  w rzepaku,,  Jak  radzą  sobie z nim od 2013  bo od wtedy jest  Zakaz   

xDxDxD

Opublikowano

marekfarmer napisał: Czytasz  ,,Top G*wno,, to  potem to g*wno w głowie masz Polska powiadała się za zakazem dla Rzepaku  nie Buraka A ,,Top G*wno,, na Facebooku  Pyta się rolników,, Jak poradzą sobie  z zakazem  w rzepaku,,  Jak  radzą  sobie z nim od 2013  bo od wtedy jest  Zakaz     Podaj źródło tego wiceministra. Potem jeszcze poszukam. Pytają jak sobie poradzą w kolejnych latach. Dla twojej świadomości top agrar od 2014 roku zajmuje się sprawa zakaznia zapraw w tamtym roku był nawet obszerny artykuł.

Opublikowano
Skoro antysemityzm tworzą żydzi to jesteś żydem? O Hitlerze pisałem: był niestety człowiekiem. Może nie zrozumiałeś... Reksio ma fale. Jego nienawość pędzi sinusoidalnie.
Opublikowano
2 godziny temu, marekfarmer napisał:

Jak popatrzeć na to co robili  ,,DOKomici,,  to wypadało by  jeszcze  wieżyczki z Armatkami wodnymi zainstalować 

I cały dzielny aparat który powstał z kolan nie mógł sobie poradzić. Syndrom oblężonej twierdzy jak nic.

Lepiej studzić  emocje  wodą 

Jak robić  jak za  czasów  ,,Pogardy Obywatelskiej,,

Czyli  ,,Pałowanie,  podpalanie budek, prowokacje, strzelanie  do demonstrantów ,,

Czyli ci powinni pacyfikować patriotycznie a tamci rozganiali zdradziecko.

No przecież pisałeś że jak sie płot na wschodzie postawi to on załatwi cały problem. Obecnie nawet rządzący stwierdzili że to bez sensu

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Nigdy nie pisałem że Płot  załatwi  cały problem ASF. Tylko że załatwi problem napływy  dzików  ze wschodu.

Dania lub Holandia  bodajże  też  będzie budować płot  z Niemcami   więc  widać  ten pomysł jest dobry   tylko że  oni myślą  przyszłościowo  ale  Rzad  PO-PSL   spał  zamiast  przeciwdziałać. Bo jak każdy  wie   lepiej zapobiegać  jak leczyć

To  Kandydat  Krakowski  czy  Warszawski  ?????

Gość lukejro
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, marekfarmer napisał:

Nie  opowiadał pierdół  ,,soweicki,,  dobre  xDxDxDxD

A te  Manifestacje  to z jakiego powodu były  za czasów  PO-PSL  z dobroci  a hasło  ,, Sawickiego Polityka dobija Rolnika,, 

Zakazy wjazdów  ciągnikami do Miast  Karanie Mandatami za strajk i tak by można wymieniać bez końca

PROW 2014-20  rozpoczął  się  dopiero w 2016   po 2 letnim opóźnieniu

Nie pamiętasz jak opowiadał  że  zamiast strajkować  rolnicy mają   wypełnić wniosku bo 500 Euro do ha można dostać.

A o tych 340 Euro  do ha  Strączkowych  to kto opowiadał ????

140 Euro  do Bydła   ????

A  ,,Frajerami,, Rolników  to kto nazwał

Z Ziemią  z zasobu skarbu Państwa  to co robili   poco w Szczecinie strajki były  ???? z tej dobroci  xDxDxD

Z ASF  mieli w 3 tygodnie sobie  poradzić  i  co  poradzili  ????

Co zrobili żeby  uchronić  Polskę przed  ASF  ????

A  zaprawy neonikotynoidowe w buraku  i roślinach  nie miododajnych  właśnie  Polskie Ministerstwo chciało  ich  postawienia  i  oto postulowało w Brukseli  Czytasz  te upadłe  gazety  i  potem opowiadasz pierdoły

Podczas  przedostatniego protestu w 2014  roku  tak samo wychodził kwiatki z wakacjami  nawet  sama liderka  protestu mówiła że   jest przygotowana na podobną sytuacje  jak w 2014  roku jak ją oczerniali i dyskredytowali.

I Nie wiem czy wiesz  ale  nawet   dostali  po strajku w 2014  roku  2 letni zakaz wstępu do sejmu  Rodzice  i dzieci  osób niepełnosprawnych którzy brali udział w proteście 

Czyli przyznajesz mi rację. Robią to samo co PO... W końcu to kumple z byłego AWS...

A co do nas rolników to wg. PiS-owskiej propagandy dochody w rolnictwie wzrosły w dwa lata o 60%!!!! Takie bajki to mogą dzieciom w przedszkolu opowiadać. Mówisz o manifestacjach??? To u nas na Dolnym Śląsku pierwszy z flagą latał niejaki Artur Mackiewicz z NSZZ Solidarność RI - dzisiaj siedzi na stołku wicedyrektora KOWR we Wrocławiu i już jest dobrze... PiS ma swoją Solidarność, a PO KOD... I jedne i drugie strajki były taką samą "oddolną" inicjatywą... Izdebski nie dostał żadnego stołka to teraz wychodzi na ulicę i nagle się okazuje, że to żaden przedstawiciel rolników tylko "zdradziecka morda" która na manifestacje przyprowadza swoich kolegów a poza tym nie płaci rolnikom za sprzedane towary...

5 godzin temu, marekfarmer napisał:

A ,,Top G*wno,, na Facebooku  Pyta się rolników,, Jak poradzą sobie  z zakazem  w rzepaku,,  Jak  radzą  sobie z nim od 2013  bo od wtedy jest  Zakaz   

xDxDxD

No i jak sobie radzą???? Zaprawiają gównem niewiadomego pochodzenia albo latają co tydzień z opryskiwaczem stosując środki nie mające rejestracji w rzepaku... Najpierw pisałeś że polski rząd nie chciał zakazu a jak ci udowodnili, że jednak chciał to piszesz, że jak sobie radzili to będą sobie radzić dalej...

Dam ci dobrą radę... Złóż CV do TVP Info, tam potrzebują takich speców od propagandy... 

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

Świnie, gołębie jak i wszystko inne nie będące bydłem z obory musiałem wywalić w 2003r rok przed wejściem do UE. Tak aby dostać odpowiednie certyfikaty potrzebne do produkcji mleka. Tobie teraz pis wywala świnie z obory? gdzieś Ty się uchował przez 15 lat?

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, binek napisał:

Świnie, gołębie jak i wszystko inne nie będące bydłem z obory musiałem wywalić w 2003r rok przed wejściem do UE. Tak aby dostać odpowiednie certyfikaty potrzebne do produkcji mleka. Tobie teraz pis wywala świnie z obory? gdzieś Ty się uchował przez 15 lat?

glomb to cie zrobil

11 minut temu, rolnik34 napisał:

glomb to cie zrobil

koleego chodzilo mi o golembia sory a mnie w h..a z robil dzik przepraszam

Gość marekfarmer
Opublikowano
5 godzin temu, lukejro napisał:

C

No i jak sobie radzą???? Zaprawiają gównem niewiadomego pochodzenia albo latają co tydzień z opryskiwaczem stosując środki nie mające rejestracji w rzepaku... Najpierw pisałeś że polski rząd nie chciał zakazu a jak ci udowodnili, że jednak chciał to piszesz, że jak sobie radzili to będą sobie radzić dalej...

Dam ci dobrą radę... Złóż CV do TVP Info, tam potrzebują takich speców od propagandy... 

A ja dam ci dobrą  radę   naucz  się  czytać  bo tylko się  kompromitujesz.

xDxDxDxD

Pisałem od początku że Polskie Ministerstwo  chciało   pozostawić  zaprawy neonikotynidowe w burakach i Roślinach nie  Miododajnych.  Nie pisałem nic  o tym że chcieli także  przywrócić  je  w rzepaku.

11 godzin temu, marekfarmer napisał:

A  zaprawy neonikotynoidowe w buraku  i roślinach  nie miododajnych  właśnie  Polskie Ministerstwo chciało  ich  pozostawienia  i  oto postulowało w Brukseli  Czytasz  te upadłe  gazety  i  potem opowiadasz pierdoły

11 godzin temu, marekfarmer napisał:

Czytasz  Upadłe  Gazety   i  potem masz  g*wno w głowie 

,,Polska opowiada się za zakazem stosowania zapraw neonikotynoidowych w uprawie rzepaku - poinformował w środę wiceminister rolnictwa Zbigniew Babalski. Dodał, że w piątek Komisja Europejska ma głosować w tej sprawie.- W Polsce będzie obowiązywał zakaz stosowania tych środków w przypadku rzepaku, ale wyjątkiem będą buraki cukrowe, będzie można ich także używać w szklarniach - powiedział Babalski. Dodał, że z zakazu wyłączono buraki, gdyż nie kwitną. Ponadto w sytuacjach nadzwyczajnych będzie można te środki stosować.,,

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/babalski-polska-za-zakazem-stosowania-zapraw-neonikotynoidowych-w-rzepaku,78118.html

10 godzin temu, marekfarmer napisał:

xDxDxD

Opublikowano (edytowane)

Podczas konferencji prasowej 30 kwietnia zarówno minister Krzysztof Jurgiel, jak i prof. Andrzej Kowalski potwierdzili swoje wcześniejsze informacje dotyczące ok. 30-proc. wzrostu dochodów z rodzinnego gospodarstwa rolnego w roku 2017.

- W minionym roku nastąpił 12-proc. wzrost produkcji rolnej przy tylko 2-proc. wzroście kosztów, wynikających głównie ze wzrostu cen energii – potwierdził podczas konferencji prof. Andrzej Kowalski.

Jak tłumaczył, około 12-proc. wzrost wartości produkcji rolniczej jest wynikiem zwiększenia wartości produkcji roślinnej o ok. 7 proc. i zwierzęcej o 17 proc. w 2017 roku w stosunku do roku 2016.

Ale nie każdemu jest jednakowo dobrze i jednakowo lepiej.

Profesor Andrzej Kowalski podkreślił, że badane były gospodarstwa towarowe objęte systemem FADN - obserwacje obejmują ponad 740 tysięcy gospodarstw rolnych, natomiast bardzo szczegółowo badanych jest 12 tysięcy gospodarstw.

– Te 740 tysięcy gospodarstw rolnych generuje 93 proc. całej naszej produkcji rolnej – dodał dyrektor IERiGŻ. A chociaż dochód uzyskany z działalności rolnej, wraz z unijną dopłatą, na osobę pełnozatrudnioną w rolnictwie wyniósł średnio nieco ponad 31 tys. zł, to można zaobserwować duże zróżnicowanie w dochodach, w zależności od struktury produkcji, wielkości gospodarstwa oraz regionu kraju – podkreślił.

Porównanie średniego dochodu w rolnictwie z uzyskanym w gospodarce narodowej pokazuje, że jest on nadal niższy, choć w ubiegłym roku wartości te znacznie się zbliżyły. Natomiast jeżeli uwzględni się rodzaj produkcji, to dochody z hodowli zwierząt ziarnożernych i krów mlecznych oraz upraw ogrodniczych były wyższe od przeciętnego wynagrodzenia netto w innych branżach gospodarki.

- Przecięte dochody w gospodarstwach niemieckich są wyższe, znacząco wyższe niż w gospodarstwach polskich, patrząc sektorowo dzieli nas przepaść – zakończył swoje wystąpienie profesor Kowalski. – Jeżeli jednak porównujemy dochody z gospodarstw podobnych – wielkość, struktura produkcji, itd. - nie ma praktycznie żadnych istotnych różnic między gospodarstwami polskimi a niemieckimi.

Jak dodał profesor, zróżnicowanie dochodów zależy od struktury gospodarstw i liczby gospodarstw produkujących na rynek – co należy brać pod uwagę, planując politykę rolną.

:za "Farymer.pl" (cholerna cenzura)

Edytowane przez agromatik
Opublikowano (edytowane)

agrofoto.pl Niemiec 

ktoś pisał ze top agrar..........     morze ci autorzy myślą podobnie albo bracia  

15 godzin temu, Ulman napisał:

Czyli miałem rację. Pisałeś bez zastanowienia, ot, byle coś pisać i znowu  się wkopałeś :D

hahaha 

Umiesz wykazać że rodzić niepełnosprawnego nie może podjąć pracy, czy nie?

chłopie zamilcz do pracy idzie się pracować a nie wypocząć przed następną pracą  jak byś pracował to byś wiedział po pracy ma jeszcze zajmować sie niepełno sprawnym ??

szybciej ciebie udowodnię ze tyle co siedzisz na forum to niejednego etata byś zaliczył a czemu nie pracujesz ??

Co do sondażowego  poparcia czy rankingów zaufania. Już nie raz dowiodłeś dobitnie że nie rozumiesz o czym mowa i nie rozumiesz czytanych treści.. Niedawno się cieszyłeś że w rankingu nie ma Tuska a jak się później okazało nie był wymieniony wśród osób spośród których można było wybierać:D

ulmanku podawałem ten sam tylko tuskowi rośnie poparcie za działania dla Polski jak ta nagroda poloni xD

Edytowane przez Roman176
Gość lukejro
Opublikowano (edytowane)

A ja dam ci dobrą  radę   naucz  się  czytać  bo tylko się  kompromitujesz.

xDxDxDxD

Pisałem od początku że Polskie Ministerstwo  chciało   pozostawić  zaprawy neonikotynidowe w burakach i Roślinach nie  Miododajnych.  Nie pisałem nic  o tym że chcieli także  przywrócić  je  w rzepaku.

Sam się kompromitujesz. W burakach nigdy nie były zakazane zaprawy neonikotynoidowe. Jak można walczyć o zostawienie czegoś co nie jest zakazane...  Tymczasem Dania, Finlandia, Estonia, Litwa, Łotwa, oraz Węgry stosują dalej zaprawy neonikotynoidowe w rzepaku... Ale my jak zwykle musimy być nadgorliwi.... A co tam, że spadają plony, rosną koszty produkcji rzepaku, Jurgiel wyjdzie i powie, że znowu wzrosły nam dochody o 30%...  Także trzeba chronić śmietkę...

Edytowane przez lukejro
Opublikowano (edytowane)

Najnowszym insektycydem przeznaczonym do zaprawiania nasion jest preparat LUMIPOSA 625 FS firmy Du Pont Polska. Według informacji zamieszczonych na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, preparat ten otrzymał zezwolenie na dopuszczenie do obrotu ŚOR o numerze R-76/2017.

pchełki ziemne, pchełki rzepakowe, śmietkę kapuścianą oraz gnatarza rzepakowca! 

Edytowane przez Roman176
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v