Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Na wniosek Prokuratury Okręgowej w Jeleniej Górze Prokurator Generalny wystąpił dziś tj. 12 kwietnia 2018 r. do Marszałka Sejmu o wyrażenie zgody na pociągnięcie do odpowiedzialności karnej Posła na Sejm RP Sławomira Neumanna. Prokuratura zamierza postawić posłowi zarzut przekroczenia uprawnień w czasie, kiedy sprawował funkcję Sekretarza Stanu w Ministerstwie Zdrowia. Efektem działań ówczesnego wiceministra było osiągnięcie korzyści majątkowych w wysokości 13,5 miliona złotych przez warszawską klinikę medyczną, która bezprawnie pobierała od pacjentów opłaty za zabiegi finansowane w rzeczywistości przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Mimo wykrytych nieprawidłowości Narodowy Fundusz Zdrowia – wskutek nacisków wiceministra Neumanna – wycofał się z wypowiedzenia klinice kontraktu i przedłużył go na kolejny rok. Prokuratura wciąż prowadzi w tej sprawie kolejne czynności. Bezprawne interwencje wiceministra Z ustaleń śledztwa wynika, że gdy we wrześniu 2013 roku Narodowy Fundusz Zdrowia zerwał umowę z nieuczciwą kliniką, ówczesny Sekretarz Stanu w Ministerstwie Zdrowia Sławomir Neumann podejmował w jej interesie liczne bezprawne działania. Interweniował u prezes NFZ i dyrektora Mazowieckiego Oddziału Funduszu Adama T. Zlecił też podległym sobie pracownikom wadliwą interpretację przepisów, która miała być uzasadnieniem dla kontynuowania współpracy z lecznicą pobierającą od pacjentów nienależne opłaty. Prezes NFZ, która odmawiała podpisania nowego kontraktu z lecznicą, została w grudniu 2013 roku odwołana ze stanowiska. Naciskom wiceministra Neumanna uległ Adam T., który jako dyrektor Mazowieckiego Oddziału NFZ wbrew przepisom zawarł 31 grudnia 2013 roku z warszawską kliniką aneks do umowy o świadczeniu opieki zdrowotnej w zakresie okulistyki. Aneks został zawarty z datą wsteczną – od 21 grudnia 2013 roku, gdy dobiegała końca wypowiedziana umowa. Przedłużał do końca 2014 roku okres obowiązywania kontraktu. Oszukiwanie pacjentów Jak wykazało osobne śledztwo, klinika, w interesie której występował Sławomir Neumann, bezprawnie przyjęła od pacjentów kwotę w wysokości ponad 1,6 miliona złotych. Pieniądze – częściowo w formie rzekomo dobrowolnych darowizn – były pobierane pod pretekstem wszczepiania chorym cierpiącym na zaćmę lepszej soczewki niż gwarantował to kontrakt zawarty z kliniką przez NFZ. Nieświadomi pacjenci wnosili dodatkowe opłaty za zabiegi, mimo że były one w całości – łącznie z soczewką – refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Właśnie wykrycie tego procederu było przyczyną zerwania przez NFZ kontraktu z kliniką. Nienależne zyski Ostateczne przedłużenie umowy z NFZ – mimo jej wcześniejszego wypowiedzenia – pozwoliło klinice na uzyskanie korzyści majątkowej w wysokości 13,5 miliona złotych. O tę kwotę – ze szkodą dla interesu publicznego – zostały obniżone wydatki na usługi medyczne rzetelnie świadczone przez inne kliniki w ramach kontraktów z NFZ. Było to sprzeczne z zasadą równego traktowania podmiotów wobec prawa i podważało zaufanie do organów władzy. Adamowi T., który pod naciskiem ówczesnego wiceministra zdecydował o kontynuowaniu współpracy z oszukańczą kliniką, zostały już w lutym tego roku postawione zarzuty przekroczenia uprawnień. Dział Prasowy Prokuratura Krajowa Polecane artykuły Na szalce niszczy gronkowca złocistego w 180 min - zobacz! Sponsorowane Sędzia znęcał się nad podwładnymi, do aplikantki wykrzyczał: „Ty kur*o uliczna!”. Oczywiście pozostaje w zawodzie! Dalej Wesprzyj Fundację, rozliczając PIT on-line - dowiedz się więcej! Sponsorowane Stuhr znowu pokazuje swoje prawdziwe oblicze! Tym razem żartuje z „polskich obozów” Z takimi deskami będziesz dumny ze swojego tarasu! Sponsorowane Kto zabił „Nila”? Szokujące świadectwo śp. córki Generała! Komentarze: 0 komentarzy TAGIAfery PO/PSLaferzyściSławomir Neumann Poprzedni artykuł Kolejne uderzenie w korupcję! Zatrzymano 7 osób, w tym były zarząd PGE Energia Odnawialna Następny artykuł Fidesz o projekcie rezolucji PE: ludzie Sorosa znów atakują Węgry! PrawicowyInternet http://prawicowyinternet.pl Kochamy starą, zapomnianą, polską muzykę zaangażowaną politycznie. Z tej pasji zrodziła się idea stworzenia strony internetowej, którą dzisiaj możecie oglądać. Zainteresowania: historia Polski, polityka, kino i nowe technologie. Jeśli chcesz pomóc czy opublikować swój artykuł zapraszam do działu "kontakt" w menu. POWIĄZANE ARTYKUŁYWIĘCEJ OD AUTORA Blog W dwa lata po odsunięciu Platformy od władzy, luka VAT w Polsce zmniejszyła się niemal o połowę Polska Kolejne uderzenie w korupcję! Zatrzymano 7 osób, w tym były zarząd PGE Energia Odnawialna Blog Dzięki (celowym?) zaniedbaniom polityków PO/PSL wyprowadzano miliardy VAT-u! Próby walki z przestępcami były blokowane! Blog Za PO-PSL z Funduszu Rezerwy Demograficznej ciągle znikały pieniądze. Wystarczyło aby odeszli, a Fundusz zaczął przynosić zyski Polska Jedną z pierwszych decyzji Pawlaka w rządzie PO-PSL było anulowanie 461 mln zł kary dla dostawcy rosyjskiej ropy do Polski Blog Wiceminister skarbu z lat 2012-2014 zatrzymany ws. prywatyzacji CIECH-u! 134,184FaniLUBIĘ 5,303ObserwującyOBSERWUJ 68,595SubskrybującySUBSKRYBUJ Blog PrawicowyInternet działa dzięki darowiznom. Dzięki nim jest niezależny od źródeł ekonomicznego nacisku. Zapraszam do wsparcia: Polecamy artykuły 

Czytaj więcej na: http://prawicowyinternet.pl/slawomir-neumann-odpowie-karnie-za-umozliwienie-nfz-wspolpracy-z-oszukancza-klinika-byl-wiceministrem-zdrowia-w-rzadzie-po-psl/

Opublikowano
11 godzin temu, Alamo napisał:

Według ostrożnych szacunków skarb państwa na przekrętach paliwa i vatu w ciągu 8 lat rządów PO stracił 250 miliardów złotych.

"państwo istnieje tylko teoretycznie,praktycznie nie istnieje"

I mimo szumnych zapowiedzi nic nikomu za to  nie zrobili przez 2,5 roku. W komisji śledczej bedzie jakiś młodziak który zasłynął jedynie głupkowatymi wpisami na Twitterze. Jako że młody i nie doświadczony to mu nic jak zwykle nie wyjdzie albo bedzie stał w miejscu i mielił te same tematy. Jako zajadły leming zaprawdę powiadam ci - bedziesz jękał, stekał, opluwał i wklejał rzeczy niestworzone a żaden Tusk ani Rostowski czy inny minister nawet aresztowany za te miliardy nie bedzie nie mówiąc o skazaniu Pozytywne jest to że będąc zajęty działąniami wszelkich komisji, bedziesz do upadłego głosował na PIS który latami bedzie dochodził do prawdy i nigdy do niej nie dojdzie. 

Opublikowano
4 godziny temu, zetorki12 napisał:

Ja jestem ciekawy na ile strat już naciągnął skarb państwa Macierewicz ?

Najgorsze jest to że tegoroczny wzrost środków w budżecie MON, w założeniach miał być przeznaczony na modernizację, w całości pochłonęły wojska WOT.
25f1xmc.jpg

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ulman napisał:

I mimo szumnych zapowiedzi nic nikomu za to  nie zrobili przez 2,5 roku. W komisji śledczej bedzie jakiś młodziak który zasłynął jedynie głupkowatymi wpisami na Twitterze. Jako że młody i nie doświadczony to mu nic jak zwykle nie wyjdzie albo bedzie stał w miejscu i mielił te same tematy. Jako zajadły leming zaprawdę powiadam ci - bedziesz jękał, stekał, opluwał i wklejał rzeczy niestworzone a żaden Tusk ani Rostowski czy inny minister nawet aresztowany za te miliardy nie bedzie nie mówiąc o skazaniu Pozytywne jest to że będąc zajęty działąniami wszelkich komisji, bedziesz do upadłego głosował na PIS który latami bedzie dochodził do prawdy i nigdy do niej nie dojdzie. 

A  Powinni  zostać  ukarani za te zaniedbania  czy nie  ????

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
5 godzin temu, zetorki12 napisał:

Ja jestem ciekawy na ile strat już naciągnął skarb państwa Macierewicz ?

Zdanie typowo propagandowe,małostkowe,w porównaniu na gigantyczne złodziejstwo..którego nie potrafisz wytłumaczyć?,wybielić swojego środowiska, odbić piłki.Popieraj nadal swoją złodziejską nację,przez którą ogromne straty poniosło Polskie społeczeństwo w rozwoju programów,które można było spożytkować z tych środków.Nie potraficie znaleźć odpowiedniego kalibru,Ty i Tobie podobni.Staracie się jakoś to odbarwić,uciekając się do ciosów w drugą stronę,jednak żaden z was nie będzie w stanie go znaleźć,a uciekanie się do wyszukiwania czegoś tam,świadczy o hipokryzji w jakiej żyjecie,mówicie że ktoś coś tam kradnie,jednak Wy przebijacie w tej materii sufit.

• Like 1
Opublikowano

PiS dzięki temu że naprawił wasze błędy może te pieniądze spożytkować na programy pro społeczne,a wy nie macie moralnego prawa dyskutować na ich temat,wasze nieudolne rządy tymi środkami hodowały wszelkiej maści cwaniaków.

• Like 1
Opublikowano

Alamo poczekaj aż przy władzy będzie inna partia to się przekonasz jakie kwiatki wyjdą z rządów PiS-u i wtedy możesz dyskutować. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, marekfarmer napisał:

A  Powinni  zostać  ukarani za te zaniedbania  czy nie  ????

Najpierw niech zaniedbania wykażą bo na razie to jest   ".....przez osiem lat Polki i Polacy byli okłamywani i okradani" itp itd. Jak to takie oczywiste to niech szybko załatwią sprawę i do paki pozamykaja. Wiele razy już to PISałem ale nie pamiętam gdzie więc sobie znajdź:D

2 godziny temu, Alamo napisał:

PiS dzięki temu że naprawił wasze błędy może te pieniądze spożytkować na programy pro społeczne,a wy nie macie moralnego prawa dyskutować na ich temat,wasze nieudolne rządy tymi środkami hodowały wszelkiej maści cwaniaków.

Za kogo ty się masz by mówić do  czego ja mam moralne prawo a do czego nie? Chyba kpiszxD

Prawicowego socjalu ciąg dalszy https://wiadomosci.onet.pl/kraj/jaroslaw-kaczynski-musimy-byc-partia-czystych-rak-nie-bedzie-zmilowania/snvc1tf 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

"Nasze", "Wasze" ... Dla mnie to nie istotne . Karać złodziejstwo i tyle . Nie obchodzi mnie która partia więcej u koryta się nażarła , ważne by wiedzieli że jak za dużo to obrzękówki mogą dostać .

Alamo , a co sądzisz o poczynaniach Antka ? Nie sądzisz że on tylko marnuje pieniądze ? Nic co by miało jakikolwiek sens nie powiedział do tej pory .

Gość marekfarmer
Opublikowano
udowodnij że dali rolnikowi 500+ a zabrali 700 . a może tak wkleisz link do artykułu który mówi o planowanej obniżce CIT i ZUS
Opublikowano

To 500+ rolnikowi dali ? No patrz , ja nic nie wiedziałem i nie dostałem , a rolnikiem jestem .o.O

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, marekfarmer napisał:

udowodnij że dali rolnikowi 500+ a zabrali 700 . a może tak wkleisz link do artykułu który mówi o planowanej obniżce CIT i ZUS

Udowodnij że nie zabrali 700?  Tobie zabierają na 500+ które ja biore :D

Skad biora na cały socjal? Pewnie z uszczelnienia Vatu ale skoro tak to po cholerę  nowy podatek? Aferzystom mieli zabierać a nie obywateli doić. 

CIT i ZUS jak obniżą to brawo ale musze poczekać na szczegóły. Zwiekszenie kwoty wolnej od podatku spowodowało jej realne zmniejszenie wiec zobaczymy czy tu tak samo nie bedzie.

Gienio, chłopcze nieszczęsny - wszyscy zapłaca za ten podatek . Galerie podniosa ceny. Jesli sam tam nie kupujesz to kupuje tam ktos u którego ty kupujesz i on ci podniesie ceny bo jemu podniesiono. Jesli uważasz ze dotykaja cie tylko podtki bezpośrednio na ciebie nałozone to nia masz pojecia jak to wszystko działa.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

.

2 minuty temu, gienio007 napisał:

Ne każdy z tego form będzie podlegał  temu podatkowi  podlegał , to po co propagandę uprawiać ?????? Będziesz  Stasiu  za apartamentowiec  więcej płacił  że larum podnosisz ???????

A weź przetłumacz na jakiś ludzki język o.O

Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

CIT i ZUS jak obniżą to brawo ale musze poczekać na szczegóły. Zwiekszenie kwoty wolnej od podatku spowodowało jej realne zmniejszenie wiec zobaczymy czy tu tak samo nie bedzie.

Pytanie raczej powinno brzmieć, kto się zakwalifikuje do tej obniżki. Pewnie dużo takich nie będzie.

Opublikowano

Po podniesieniu kwoty wolnej od podatku  zyskali  tylko ci którzy zarabiają poniżej 11000Pln/ rok czyli pracuja w wymiarze poniżej pół etatu za najniższą krajową. Propaganda ogłosiła sukces i kto nie umie liczyć ten uwierzy

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.04.2018 o 21:16, Ulman napisał:

Udowodnij że nie zabrali 700?  Tobie zabierają na 500+ które ja biore :D

Skad biora na cały socjal? Pewnie z uszczelnienia Vatu ale skoro tak to po cholerę  nowy podatek? Aferzystom mieli zabierać a nie obywateli doić. 

Gienio, chłopcze nieszczęsny - wszyscy zapłaca za ten podatek . Galerie podniosa ceny. Jesli sam tam nie kupujesz to kupuje tam ktos u którego ty kupujesz i on ci podniesie ceny bo jemu podniesiono. Jesli uważasz ze dotykaja cie tylko podtki bezpośrednio na ciebie nałozone to nia masz pojecia jak to wszystko działa.

Udowodnij że zabierają  700 by dać 500+  ???

No widzisz sam przyznałeś  że  jesteś  ,,socialuchem,,  czy jak tam zwałeś tych co biorą  500+

Myślisz  że  małe lokalne  gminne sieci  sklepów  kupują  w Galeriach handlowych  xDxDxD

Kupują w Hurtowniach i ui producentów  których  podatek  od  Galerii handlowych nie dotyczy 

xDxDxD

Edytowane przez marekfarmer
Użycie czerwonego koloru
Opublikowano

Galeria sprzedaje miejsce handlowe mniejszemu. Możesz dla to także nazwać nazwać najmem, patrz szerzej na problem. Dotknie to mniejsze firmy, bo do nich należą przecież wszelkie usługi. Salony fryzjerskie, usługi elektroniczne. punkty pralnicze. Można by jeszcze długo wymieniać. Wzrastają obciążenia pieniężne Galerii, właściciel zaczyna kombinować jak to wyrównać. 

Opublikowano
56 minut temu, marekfarmer napisał:

Udowodnij że zabierają  700 by dać 500+  ???

A mogę ja?

Sama różnica w tym co płaci mój pracodawca, a tym co dostaję na ręke to ponad 20 tyś zł rocznie. Z tego co mi zostanie zapłacę jeszcze chociażby VAT i akcyzę co da jakieś kolejne 15 tyś zł rocznie w zależności na co wydam swoje pieniądze. Ci co zarabiają lepiej jeszcze więcej się zrzucą na leniuszków, którym się nie będzie chciało pójść do pracy. A wystarczyłoby oddać te 500 jako zwrot podatku to i motywacja do pracy byłaby większa.

Opublikowano

Bo teraz Polska to kraj w którym do pracy chodzą tylko idioci...

Opublikowano

Słyszeliście o wyprawce do szkoły dla każdego dziecka do 18 roku życia ? Ciekawe czy znowu "wszystkie" , to tylko "niektóre" tak jak za Szydło ?

Gość marekfarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Galeria sprzedaje miejsce handlowe mniejszemu. Możesz dla to także nazwać nazwać najmem, patrz szerzej na problem. Dotknie to mniejsze firmy, bo do nich należą przecież wszelkie usługi. Salony fryzjerskie, usługi elektroniczne. punkty pralnicze. Można by jeszcze długo wymieniać. Wzrastają obciążenia pieniężne Galerii, właściciel zaczyna kombinować jak to wyrównać. 

Mogą  swoje punkty przenieś gdzieś  indziej  jest wolny rynek.

Bardzo dobrze  że nałożą podatek na  tłuste  koty  zagraniczne bo to nienormalne że  oni  podatków nie płacą  a mali  lokalni  sprzedawcy muszą.

1 godzinę temu, Elektryk napisał:

A mogę ja?

Sama różnica w tym co płaci mój pracodawca, a tym co dostaję na ręke to ponad 20 tyś zł rocznie. Z tego co mi zostanie zapłacę jeszcze chociażby VAT i akcyzę co da jakieś kolejne 15 tyś zł rocznie w zależności na co wydam swoje pieniądze. Ci co zarabiają lepiej jeszcze więcej się zrzucą na leniuszków, którym się nie będzie chciało pójść do pracy. A wystarczyłoby oddać te 500 jako zwrot podatku to i motywacja do pracy byłaby większa.

A jaki to  podatek PiS  podniósł  że  musi zapłacić  20 tyś  więcej  ????

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v