Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rolników boli fakt że gdy oni oddają poniżej kosztów produkcji , to jeszcze wtedy jest  przywożony towar z zachodniej Europy . Nam nie dadzą dopłacać do eksportu na teren Unii a oni do nas to już mogą . Mięso też gdy tam już trzeba by było zutylizować z powodu przeterminowania , to do nas jakoś może przyjechać . 

Opublikowano (edytowane)

Próba zbudowania "gospodarki narodowej" jakąś na to może być odpowiedzią na wzór niemieckiej gdzie kapitał niemiecki w pierwszej kolejności nawiązuje współpracę ze "swoimi" i klient pierwej niemieckie produkty wybiera a przynajmniej własnych dostawców. Czy to etycznie właściwe? raczej tak przy dzisiejszych normach zachowania ale tylko "raczej". Skuteczne na pewno co widać po wskaźnikach udziału takiej gospodarki w globalnej.

Zaczyna i to Niemcom szwankować tylko ja nie rozumiem jeszcze czemu.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

niemieccy rolnicy niedawno protestowali ze w lidlu znalazla sie wedlina z polski-tzw. dlugo dojrzewajaca . francuscy rolnicy wylewali wino z hiszpanii, wloskich sadownicy protestowali przeciwko marokanskim, kwiaty z kenii i kolumbi przywozone samolotami sa tansze niz holenderskie, wlosi wycieli w pien sady jablkowe bo polacy przejeli rynek europy wschodniej- tak to sie dzieje w europie..........wy nie rozumiecie podstawowych zasada ekonomii i gospodarki wolnorynkowej:D,jaka jest srednia powierzchnia i produkcja gospodarstwa w niemczech, francji czy hiszpanii nie wspominajac o ukrainie, rosji[wiecej wyeksportowaly zboza niz my produkujemy] argentyny, brazylii czy argentyny,usa ,kanady- z czym chcecie walczyc z wiatrakami jak polski rzadz czy don kichote ???????

agent 007-napisz jakim sposobem unia doplaca do eksportu wewnatrzwspolnotowego ????????? tylko twarde dane kto za co ,kiedy i ile-bez sciemy bo ja potrafie zweryfikowac dane.........

http://innpoland.pl/140781,lidl-zamyka-usta-hejterom-siec-pokazala-to-w-co-premier-morawiecki-nie-chcial-wierzyc

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Brak tu tylko stawek marży które mogą się okazać wyższe niż cena płacona polskim rolnikom i tutaj potrzebne dane (nie przypuszczenia) tylko te objęte tajemnicą handlową i pytać nie wypada.

coś takiego jak to co poniżej uznaję za mało wiarygodne źródła ale proszę

Cytat

w internetowym śmieciu wszystko znaleźć można i wszystko napisać i z dystansem podchodzę do informacji z sieci. Nawet w Wikipedii znaleźć można bzdury.

Oczywiście nie żebym namawiał do czytania tego linku ad hoc znalezionego którego sam tytuł niejako potwierdza moją tezę.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jacus napisał:

niemieccy rolnicy niedawno protestowali ze w lidlu znalazla sie wedlina z polski-tzw. dlugo dojrzewajaca . francuscy rolnicy wylewali wino z hiszpanii, wloskich sadownicy protestowali przeciwko marokanskim, kwiaty z kenii i kolumbi przywozone samolotami sa tansze niz holenderskie, wlosi wycieli w pien sady jablkowe bo polacy przejeli rynek europy wschodniej- tak to sie dzieje w europie..........wy nie rozumiecie podstawowych zasada ekonomii i gospodarki wolnorynkowej:D,jaka jest srednia powierzchnia i produkcja gospodarstwa w niemczech, francji czy hiszpanii nie wspominajac o ukrainie, rosji[wiecej wyeksportowaly zboza niz my produkujemy] argentyny, brazylii czy argentyny,usa ,kanady- z czym chcecie walczyc z wiatrakami jak polski rzadz czy don kichote ???????

agent 007-napisz jakim sposobem unia doplaca do eksportu wewnatrzwspolnotowego ????????? tylko twarde dane kto za co ,kiedy i ile-bez sciemy bo ja potrafie zweryfikowac dane.........

http://innpoland.pl/140781,lidl-zamyka-usta-hejterom-siec-pokazala-to-w-co-premier-morawiecki-nie-chcial-wierzyc

W Niemczech 69200 gospodarstw funkcjonuje na powierzchni poniżej 10 ha. Z kolei 35200 gospodarstw dysponuje powierzchnią powyżej 100 ha. 

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci/w-niemczech-znika-15-gospodarstw-dziennie/          zamiast agrofoto topagrar

do czytaj to się zdziwisz....

97% gospodarstw  to rodzinie   peowce w 2012/11 sprzedali w zachodniopomorskim 4000ha 

Zachodniopomorskiem polskie spółki z zagranicznym kapitałem są w posiadaniu 400 tys. ha ziemi, czyli praktycznie połowy państwowych gruntów rolnych w województwie – twierdzi Białkowski.

WARSZAWA SPRZEDANA tyle kupił Niemiec w ciągu 2 lat 

loby niemieckie na opryski chemie certyfikaty itp eu tego niema na Ukrainie Argentynie w agrobiologu ktoś o tym opowiadał   pamiętasz jakie ceny były przed unią 

samym kontrowersyjnym zakazem jest zakazanie zapraw do rzepaku bo takim jacusią wszystko można w mówić ze pszczoły kopią z kopaczką na polu 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

dysydent-link z 2010r ale chyba nic sie nie zmienilo, tak jest w calej europie, w kazdym kraju rolnicy protestuja przeciwko temu ze nieprzetworzone towary czesto w sklepie sa 3 razy drozsze niz w skupie......., kielbasa podrozala bo poltusze osiagnely rekordowe ceny[nawet 10,2 zl masarnia placila] teraz kosztuja 7,3 a kielbasa nie potaniala ani zlotowki, za to podrozala ,woda prad,jelita, pracownikom trzeba podniesc wyplate, nowe wymagania sanitarne-znowu bude trzeba przerabiac, inspektorke sanepidu trzeba przywiezc i odwiezc ,zaplacic za badania, kredyty na bmw,jeepy, mercedesy splacac, wille z basenem wykonczyc, wakacje na szeszelach odbebnic- nie ma z czego wiecej zaplacic rolnikowiB|.

roman-u nas tez jest prawie 69 tys malych gospodarst plus jedno 0...w kraju tylko "troche' mniejszym niz de, byles w bawarii czy innych gorskich rejonach europy-tak rolnictwo zyje tylko z dotacji jako atrakcja turystyczna....srednia powierzchnia gospodarstwa w pow.krakowskim to 3,3 ha a w chrzanowskim 2,4 ha podobnie w tatrzanskim czy nowotarskim- jak to jest konkurencja dla latyfundiow.....gospodarstwa znikaja bo nie ma nastepcow, z kilkunastu powaznych gospodarstw w gminie to chyba tylko jeden nie ma problemow z nastepcami -ma paru synow a tak to reszta za parenascie lat do likwidacji.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Lepiej zatem być Lidlem niż jego dostawcą bo relacja wyzyskiwacz - wyzyskiwany gołym okiem widoczna. 

Czy ktoś widział w Niemczech polską sieć handlową? Dawno tam byłem i jestem autentycznie ciekaw a tendencyjne to nie jest co pytam.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
41 minut temu, jacus napisał:

...wlosi wycieli w pien sady jablkowe bo polacy przejeli rynek europy wschodniej...

Coś ostatnio o mocarzach intelektu pisałeś.

Ach Ci biedni Włosi.  To dlatego nadal zajmują 2-3 miejsce w produkcji jabłek w Europie, a 6 na świecie z produkcją roczną na poziomie 2,5mln ton.

Pewnie w gajach oliwnych to owocuje.

Opublikowano

Zydów nie wsadzamy, ale....

Znów wychodzi na moje, niemiecki ordnung jest lepszy niż zydowska chała w Polsce.

dysydent,  chcesz danych o marżach , to ci trochę przybliżę . Wiadomo ze towar od producenta nie trafia prosto do odbiorcy gdyż wszędzie trzeba podwiesić piramidę pośredników. Ostatnio przymieram się do nabycia 2 ciągników o mocy zbliżonej do 200 kucyków w dość bogatej wersji. Sprzedawca przyjechał do mnie z ofertą i lojalnie uprzedził mnie ,że cena katalogowa wynosi 747 500 zł za sztukę , ale ze względu na to , że jest on moim kolegą i dobrze nam się współpracuje , więc proponuje mi cenę  469 000 zł za szt. Powinno być ok. Nic tylko podpisać ofertę , jednak kiedy oznajmiliśmy mu ,że konkurencja za adekwatny ciągnik zaproponowała nam 432 000 zł , to mina mu zrzedła. Dobiliśmy go informacją ,ze cena musi być bardziej zbliżona do 400 000 , a nie do 432 000 z jego strony gdyż  koleżeństwo i współpraca na którą się powoływał, zobowiązuje . Wijąc się jak piskorz nie chciał ustąpić , jednak kiedy wyciągnęliśmy kolejnego asa z rękawa - informacje ,że sąsiad kupił to samo za 420 000 zrobiło mu się głupio i postanowił sprawdzić te informację. Następnie zadzwonił do szefa pionu dystrybucji regionalnej i przystał na cenę 407 000 zł . różnica wg cennika  wynosi więc 340  500 zł x 2 szt. , a różnica negocjacyjna to 62 000  x 2 szt. , czyli 124 000 zł. Na tyle chciał nas rąbnąć kolega!!!!   Zrozumiałe jest ,że bez zysku i tak ciągniki nie zostaną sprzedane, a nad szefem regionu jest jeszcze dalsza piramida szefów i firm które kręcą dystrybucją. Może się okazać ,że tak naprawdę ten ciągnik w fabryce kosztuje ze 220 000 zł , a reszta to narzuty które są zabójcze dla rolników nie mających wpływu na cenę swoich towarów. Czy z węglem , fasolą , żywcem jest inaczej? Nie  .  Min. 100% narzutu lub dopłaty do towaru . Wystarczy tylko zapakować w bezwartościowe foliowe torebki i przenieść towar na drugą stronę ulicy .

1-nie_dla_bydla-wirtualnapolonia-files-wordpress-com1.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Coś ostatnio o mocarzach intelektu pisałeś.

Ach Ci biedni Włosi.  To dlatego nadal zajmują 2-3 miejsce w produkcji jabłek w Europie, a 6 na świecie z produkcją roczną na poziomie 2,5mln ton.

Pewnie w gajach oliwnych to owocuje.

jacuś zapomniał znowu leku zażyć on ciągle jakieś bajki pisze..

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, ereksio napisał:

......

Min. 100% narzutu lub dopłaty do towaru . Wystarczy tylko zapakować w bezwartościowe foliowe torebki i przenieść towar na drugą stronę ulicy .

...to jakoś weźmy się trochę i za to pakowanie. B|

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

agrest-ty do nich na pewno nie nalezysz, stare dane z wikipedi podales.....nie wiem czy wejdzie ale chyba teraz bedziesz umial znalezc, wlosi jedne drzewa wycieli ,zasadzili inne takze i oliwne i prawie milion ton w ubieglym roku mniej.

http://www.ogrodinfo.pl/aktualnosci/drzewa-owocowe/wieksza-produkcja-jablek-w-ktorych-panstwach-ue-zbiory-sie-udaly

romus-bajki ,az sprawdzilem rolnikow z ok,40 ha w marklowicach -sztuk 5. jedna kobieta-odpada[chyba ?] dwoch radnych-zaden na kopalni nie pracuje i dwoch braci ktorzy maja wspolnie 100 ha jeden radny drugi ma firme komputerowa[chyba ze przypadkowa zbieznosc ]-gdzie jest nasz "romus" zamiast pisac bajki wez lopate i fedruj bo wongla pocza zima ostra:D

Edytowane przez jacus
Opublikowano
32 minuty temu, jacus napisał:

roman-u nas tez jest prawie 69 tys malych gospodarst plus jedno 0...w kraju tylko "troche' mniejszym niz de, byles w bawarii czy innych gorskich rejonach europy-tak rolnictwo zyje tylko z dotacji jako atrakcja turystyczna....srednia powierzchnia gospodarstwa w pow.krakowskim to 3,3 ha a w chrzanowskim 2,4 ha podobnie w tatrzanskim czy nowotarskim- jak to jest konkurencja dla latyfundiow.....gospodarstwa znikaja bo nie ma nastepcow, z kilkunastu powaznych gospodarstw w gminie to chyba tylko jeden nie ma problemow z nastepcami -ma paru synow a tak to reszta za parenascie lat do likwidacji.

te 20ha gospodarstwa mają lepsze ciągniki i sprzed  niż u nas na 120ha  żyje się lepiej bo z 20 krówek lepiej płacą  za mleko mięsa bo twierdzą ze to eko bo gospodarz lepiej pilnuje potrzeb krów , a surowiec sprzedany na lokalnym rynku za dużo lepszą kasę mój kolega pracuje u starego bauera w niemczech na 20 ha 

średnia powierzchnia gospodarstw  w Polsce tylko gdyby rolnikom wyliczyli to była znacznie większa a nie jak taksówkarze do kursu kupowali 1,5    aktorzy  rożni deweloperzy 

i inni do kapitału  takie rzeczy tylko w Polsce bo w innych krajach eu rolnik   morze kupić ziemie ale rolnik pokoleniowy a nie nowo nabyty 

17 minut temu, jacus napisał:

agrest-ty do nich na pewno nie nalezysz, stare dane z wikipedi podales.....nie wiem czy wejdzie ale chyba teraz bedziesz umial znalezc, wlosi jedne drzewa wycieli ,zasadzili inne takze i oliwne i prawie milion ton w ubieglym roku mniej.

wyraźnie napisane ze przymorski im zaszkodziły powód.. Powodem niższej produkcji były głównie wiosenne przymrozki i gradobicia

Opublikowano
10 minut temu, Roman176 napisał:

.....w Niemczech (przypisek cytującego) ...żyje się lepiej bo z 20 krówek lepiej płacą  za mleko mięsa bo twierdzą ze to eko bo gospodarz lepiej pilnuje potrzeb krów , a surowiec sprzedany na lokalnym rynku za dużo lepszą kasę mój kolega pracuje u starego bauera w niemczech na 20 ha .....

czyż nie pasuje to do mojego argumentu z wcześniejszego kilka temu posta o gospodarce narodowej Niemców. Od swojego to i przepłacić gotowi choć dobrze wiedzą jakie to "bardziej eco"?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, jacus napisał:

romus-bajki ,az sprawdzilem rolnikow z ok,40 ha w marklowicach -sztuk 5. jedna kobieta-odpada[chyba ?] dwoch radnych-zaden na kopalni nie pracuje i dwoch braci ktorzy maja wspolnie 100 ha jeden radny drugi ma firme komputerowa[chyba ze przypadkowa zbieznosc ]-gdzie jest nasz "romus" zamiast pisac bajki wez lopate i fedruj bo wongla pocza zima ostra:D

hmm ja nie jestem radnym nie znajdziesz nic w internecie gospodarstwo jest w całości na moją mamę  ale i tak tego nie znajdziesz...  miałem już przejmować ale chce przytulić premie  nie dwóch braci tylko ojciec i syn mają w sumie 270ha i do tego pracuje w gminie na informatyka  i po pracy ma firmę morzna pracować i mieć wielkie gospodarstwo ?? B| nie wiem czy udajesz głupka ale tylko radni burmistrzowie i wójtowie dają oświadczenia majtkowe a ty palisz głupa niewiedzą innych |???  

6 minut temu, dysydent napisał:

czyż nie pasuje to do mojego argumentu z wcześniejszego kilka temu posta o gospodarce narodowej Niemców. Od swojego to i przepłacić gotowi choć dobrze wiedzą jakie to "bardziej eco"?

pasuje tylko napisałeś o ze coś szwankuje dodam ci prosta odp daj ludziom kasę lepiej przerobić 40h tygodniowo leżeć i jeździć 6 razy na wczasy daj ludziom kasę a u nas to samo bd  

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
27 minut temu, jacus napisał:

http://www.ogrodinfo.pl/aktualnosci/drzewa-owocowe/wieksza-produkcja-jablek-w-ktorych-panstwach-ue-zbiory-sie-udaly

No patrzaj - to zupełnie jak i inni sadownicy -jedne drzewa wyrywają drugie sadzą. Ciekawe dlaczego. 

Ty tak na poważnie że zebrali 1 mln t mniej bo drzewa wycieli? O.o A słyszał o niskich temperaturach w trakcie kwitnienia?

Ale skoro takie guru twierdzi, że przez Polaków wycięli wszystkie jabłonie to ...

Opublikowano
13 minut temu, Roman176 napisał:

....

pasuje tylko napisałeś o ze coś szwankuje dodam ci prosta odp daj ludziom kasę lepiej przerobić 40h tygodniowo leżeć i jeździć 6 razy na wczasy daj ludziom kasę a u nas to samo bd  

o.O

... no... nie mam więcej pytań na dzisiaj 

dobranoc

Opublikowano

romus-znowu bredzisz- bracia maja nawet strone internetowa -stamtad wziolem dane, inny radny jest ciekawy ma tylko pare ha- z tego przychod i dochod taki sam 25 tys-takie cuda tylko w slaskim wachocku,  a doplaty ma oczywiscie z innego arealu. cba sie klania ???

czyli zwalniasz sie z kopalni i bierzesz premie na mlodego rolnika- dobry pomysl-idealnie na twoim poziomie:D.

porzeczka-wedlug danych fao- areal upraw jablek spadl we wloszech z ponad 80 tys ha do niespelna 60 tys ha, w polsce jest ponad 180 tys ha -porownaj produkcje , juz 2 lata nie mamy orzechow, brzoskwinie padly, sliwki tez, jablonie marnie-u nas to nie byl przymrozek tylko mroz....

Opublikowano
10 godzin temu, jacus napisał:

Dwa kilometry mam do punktu który  na markety wstawia i osobiście z rowu wyciągałem auto z selerami miesiąc temu . U nas selery są poniżej kosztów , a te z Holandii przyjechały i to nie jedno autom . Pytam jak Ci się Sławek opłaci jeszcze importować  , kiedy nasze za grosze . Sławek mówi że po pierwsze jak chce dalej z nimi handlować to i musi to brać i tu myć i jako polskie podawać a po drugie to by poszło do utylizacji i on tylko za transport płaci  bo tam państwo za wywóz z kraju płaci . 

Opublikowano
9 godzin temu, jacus napisał:

porzeczka-wedlug danych fao- areal upraw jablek spadl we wloszech z ponad 80 tys ha do niespelna 60 tys ha, w polsce jest ponad 180 tys ha -porownaj produkcje , juz 2 lata nie mamy orzechow, brzoskwinie padly, sliwki tez, jablonie marnie-u nas to nie byl przymrozek tylko mroz....

Cycus z bólem ale jednak przyznałeś  się że głupoty wpisujesz. Jednak nie wycieli tych wszystkich jabłoni  uff

Po co chcesz porównywać produkcję w Polsce z Włochami co to ma wspólnego z jakże głupim stwierdzeniem  o wycięciu wszystkich drzew.

No i patrz śliwek i orzechów nie mamy. Wiewiórki pozdychają z głodu O.o

Jedno jest pewne kapusty nie braknie a po tym co klepiesz w klawiaturę wnioskować można że  zwłaszcza tej twardej jej części 

Opublikowano
13 godzin temu, jacus napisał:

Kolego to zweryfikuj jak Niemcy dopłacają do trzody chlewnej i jak obeszli unijne przepisy aby móc dopłacać a u nas mówi się o wolnym rynku i co najgorzej są ludzie którzy wierzą w te bzdury

Opublikowano

Zydów nie wsadzamy, ale...

Wszyscy rolnicy są ofiarami zydowskich rządów. Drogo zakontraktowany i kupiony gaz przekłada się na drogie nawozy.  Dzisiaj saletra przywieziona nie tylko z Litwy i Gruzji ale tez UK jest tańsza od naszej.  Nitram 34,5% N , gruba granula chodzi po 1015 zł  z transportem na Pomorzu . Litewska , SMS z dzisiaj to 860 zł/tona. porównajcie to z Puławami i Włocławkiem.

Nie jest tajemnica że niemieccy rolnicy otrzymują podwójne dopłaty , różne w różnych landach. Dopłata unijna jest podobna do naszej, zaś druga pochodzi z  funduszu stworzonego przez samych Niemców. W przypadku nadprodukcji w krajach starej unii działa system dopłat do eksportu do krajów ościennych w tym Polski. Podwójne standardy to w UE nie jest żadna nowość, chociaż się głośno o tym nie mówi.  Rolnik niemiecki pytany o te sprawy przeważnie zasłania się niewiedzą.

żydowska-solidarność.jpg

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v