Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Patrząc na projekt pomnika Smoleńskiego uważam że jest tam głębszy zamysł. Schody prowadzą do podestu który nie jest niczym zwieńczony. Obstawiam że tam stanie pomnik Jarosława. Stopnie schodów będą symbolizować kolejne ofiary Smoleńska po kTórych Jarosław wspiął się na szczyt. 

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Patrząc na projekt pomnika Smoleńskiego uważam że jest tam głębszy zamysł. Schody prowadzą do podestu który nie jest niczym zwieńczony. Obstawiam że tam stanie pomnik Jarosława. Stopnie schodów będą symbolizować kolejne ofiary Smoleńska po kTórych Jarosław wspiął się na szczyt. 

Proszę Państwa,Jemu nie podoba się obecny rząd,chce zmian "by żyło się lepiej"

r7cfo5wrob5y.jpg

• Like 6
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

http://fakty.interia.pl/swiat/news-nazwisko-kwasniewskiego-w-kontekscie-tzw-rosyjskiego-sledztw,nId,2549792

Nazwisko Kwaśniewskiego w kontekście tzw. rosyjskiego śledztwa

Roztargniony sędzia nie wiedział że kradnie to skąd zwykle pijany Kwaśniewski mia wiedzieć czy brał kasę ?

Z moich prywatnych obserwacji i subiektywnych ocen.

Jednym tchem wymieniam wśród najinteligentniejszych Polaków dwudziestego wieku S. Lem, K. Wojtyła, kilku naukowców głównie nauk ścisłych kilku jeszcze.... A. Kwaśniewski i jeszcze kilka osób prywatnych z mojego otoczenia ale bardziej ich działania i myśli pamiętam niż dane personalne. 

Pamiętam czasy gdy młody Kwaśniewski był ministrem sportu i rekreacji i jego wypowiedzi, wtedy jeden z moich znajomych i tego kręgu (według mnie wybitnych) powiedział - On jest najmądrzejszy z "czerwonych" i kiedyś będzie rządził. Potrafił wygrać demokratyczne wybory w katolickim kraju deklarując ateizm a wybory wygrał z gościem co Matkę Boską se przypiął do klapy "marynary". TAKIE TO BYŁY CZASY. Szanuję rozum we wszelkiej postaci nawet i u tych co ze zdrajców się wywodzą.

Ach te nałogi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Odnośnie nałogów, to miałem okazję witać Prezydenta Kwaśniewskiego jako dowódca kompanii honorowej, po jego słynnym  locie śmigłowcem z Prezydentem Kuczmą. Powiem tak, nie było tak źle. Panowie robili co mogli. Było potem kilka pytań ze strony żołnierzy , czy aby panowie są w pełni sił, ale nie wszyscy to zauważyli. 

Opublikowano (edytowane)

Przyznasz jednak że to tylko szczegóły z życiorysu a moje spostrzeżenia za "całokształt" bliższe prawdy niż obecna nagonka

bo wygrał dwa razy,

jednak naród polski bardziej ceni intelekt niż ideologię czego obecni zdają się nie dostrzegać

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

a pamietacie z kim pil podczas podrozy do katynia- jego sparing-partner mial mocniejsza glowe.trening czyni mistrza codzienne picie mszalnego wplywa na kondycje glowy:P, ja nigdy na niego i jemu podobnych nie glosowalem-ktory dzisiaj sie przyzna ze glosowal na sld i kwasniewskiego ,to byly grube miliony ktore dzisaj glosuja na dude i pis-taka mamy swiadomosc polityczna....

pomnikomania prowadzi do tego ze stawia sie nowe gnioty a o stare nikt nie dba-w krakowie brudne,zakurzone ,obsrane przez golebie , a dziesiatki nowych w planie-schemat jest taki spoleczny komitet obiecuje ze zbierze pieniadze -czesto to sa setki tysiecy nawet miliony -oczywiscie sie nie udaje- budowa rozgrzebana na etapie planow i zezwolen czasami postumentu i placz i wyciaganie reki do miast zeby dolozyli brakujace 99 % B|,

ten pomnik[jesli bedzie od powiedniej wysokosci] bedzie miejscem sprawdzania pis-owskiej wiernosci wodzowi-kaze isc w gore i sie nie zatrzymywac, kto wierzy bezgranicznie  wodzowi tak ma zrobic-kto nie zechce ten po-wiec i zdrajca,jak chcecie zrobic kariere polityczna zapisujcie sie w kolejce na "schody":26_nerd: , 

zastanawiam sie po co rozebrano tu-154m nr 102 i amerykanie robia jakie czasochlonne i kosztowne skanowanie a potem modele komputerowe-byl taki sam samolot,trzeba bylo zrobic eksperyment procesowy i poleciec identycznie jak wtedy-pewnie takie "lotnisko" jak w smolensku by sie znalazlo- nawet z pasazerami nie bylo by problemow-kto wierzy w zamach ten wsiada- najpierw rodziny beneficjentow smolenskich gdyby-w co watpie- braklo chetnych to w zamian za sute odszkodowanie niejeden postronny by sie znalazl.........

• Thanks 1
  • Confused 2
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

....

zastanawiam sie po co rozebrano tu-154m nr 102 i amerykanie robia jakie czasochlonne i kosztowne skanowanie a potem modele komputerowe-byl taki sam samolot,trzeba bylo zrobic eksperyment procesowy i poleciec identycznie jak wtedy-pewnie takie "lotnisko" jak w smolensku by sie znalazlo- nawet z pasazerami nie bylo by problemow-kto wierzy w zamach ten wsiada- ......

w tej postaci humor wytrawny...

Opublikowano

moglo by byc wesolo gdy panie gosiewskie bily sie o miejsce- chyba matka musiala by rozstrzygnac o tym ktora jest prawdziwa wdowa,  byla kiedys taka sprawa ze gosiewska seniorka pisala do wodza, przy okazji wyborow list w tym temacie-choc  to troche dziwne ze pierwsza zona ze slubem koscielnym zostala spostponowana-ot tak katolicka moralnosc.....

dla jasnosci -daleki jestem od kpin z najwiekszej narodowej tragedi po II wojnie, ja tylko komentuje to co sie dzieje teraz.

jak to sie dzieje ze pewien minister ktory byl  w rzadzie po negowal jakikolwiek zamach a gdy wszedl do rzadu pis nagle zmienil poglady[nie mam watpliwosci ,ze tylko oficjalnie], jak to jest ze ktos, zanim zostal premierem byl tylko raz na miesiecznicy, a teraz jest na kazdej a ktos gdy jeszcze byl premierem to chodzil na kazda, a teraz przestal ????? dlaczego taksowkarz dostaje miejsce w radzie nadzorczej panstwowej spolki i do tego domaga sie setek tysiecy odszkodowania po babci ?????

Opublikowano (edytowane)

Profesjonalizm symulacji, nieprofesjonalizm realizacji. Pełno tego wszędzie. Druga Japonia miała być, później Irlandia, dzisiaj jakby mniej takich odniesień i "normalny kraj" już nam wystarcza. Trochę się jednak zmieniło i przestajemy być chyba "papugami narodów" To wynik całej Historii i Kwaśniewskich, Olszewskich, Tusków Kaczyńskich. Każdy swoje wniósł i bilans wszystkich raczej dodatni bo już  dzisiaj coraz mniej Polaków z przeciętnym Japończykiem by się zamieniło.

Symbole i tragedie rodzą kolejne tragedie. Może przy pomników budowie unikną "katastrofy budowlanej" i nic się nikomu nie stanie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

zastanawiam sie po co rozebrano tu-154m nr 102 i amerykanie robia jakie czasochlonne i kosztowne skanowanie a potem modele komputerowe-byl taki sam samolot,trzeba bylo zrobic eksperyment procesowy i poleciec identycznie jak wtedy-pewnie takie "lotnisko" jak w smolensku by sie znalazlo- nawet z pasazerami nie bylo by problemow-kto wierzy w zamach ten wsiada- najpierw rodziny beneficjentow smolenskich gdyby-w co watpie- braklo chetnych to w zamian za sute odszkodowanie niejeden postronny by sie znalazl.........

Prostota jest szczytem wyrafinowania

Opublikowano
To całe fanzolenie, że w Polsce najlepszy węgiel słyszałem zawsze około Barbary jeszcze za czasów gospodarki centralnie kierowanej. Jest i owszem dobry na wyżynie Lubelskiej lub rejon Nowej Rudy - Wałbrzycha. Reszta to taki sam przeciętniak jak ten z importu. Tak wzrokowo można go ocenić po pirycie choćby. Rtęci nie widać wzrokiem ale problem jest potem ołów, chrom, kadm... Jeden z drugim będą tu pisać farmazony o kaloryczności. Importuje się wszelkie produkty kopalń tak jak polskie kopalnie upychają to, co trudno im sklasyfikować. Bardziej zajmijcie się tym dlaczego przy próbie wprowadzenia parametru jak wilgoć obca do kryterium wyceny cały projekt oprotestowano i czeka w szufladzie. To co jedzie z Kaliningradu nie jest złe. Złe są inne peaktyki przy przetwórstwie węgla.
Opublikowano (edytowane)

Zapomniałem, a wczoraj zamierzałem wskazać inny energetyczny temat.

Jak to się z tym gazem łupkowym skończyło, bo z całkiem ode mnie blisko stała wieża Chevronu? dziś tam śladu nie ma i zaorane (tylko kamieni dobrze nie posprzątali i właściciel wyzbierać nie może) a równie szybko to ucichło jak się pojawiło.

Żadne badania geologiczne nie potwierdzają aby w czasach powstawania złóż węgla istniały jakiekolwiek polityczne przesłanki dla różnicowania jakości pod kątem stopnia demokratyzacji użytkowników tych złóż.

...nie chce mi się tego skracać i tutaj "szczytów wyrafinowania" raczej nie osiągnę.

Raz kupiłem (na "lewo") ruski taki szary węgiel. Szczęściem w porę zobaczyłem że drzwiczki w piecu czerwone a teraz już wiem co to antracyt.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

tak sie skonczylo ze gaz potanial tak bardzo ze sie nie oplaca go wydobywac, to glownie dzieki lupkom w usa-tyle ze takie tanie metody wydobywcze u nas by sie nie przyjely, do tego potrzeba milionow hektolitrow wody i tysiecy ton chemikalii, gdy gaz mocno podrozeje temat wroci-ale w polskich warunkach bez pomocy wojska i policji budowa odwiertow i wydobycie by sie nie udalo- byle bio-gazownia od razu skutkuje setkami protestujacych i atakami na urzednikow[niedawno u nas] a co dopiero taka inwestycja dewastujaca wszystko w kolo.

kolo mnie w latach 80 szukali wegla- niestety nie znalezli, co nam zostalo-kabel aluminiowy silowy tak ze 100 m:D, lezy raz chyba uzywany -niedlugo go na zlom wywioze..

dtaras jest dobry polski wegiel-wujek,myslowice,piast-cena ok.1000 , kazachstanski jest do niczego a ukrainski-jak sie trafi-jeden chwali drugi juz nie kupi, wszystko zalezy od ceny i tego co naprawde kupujesz-u nas jest latwiej - bierzesz cala ciezarowke prosto z kopalni i wiesz czym palisz.

Opublikowano (edytowane)

kazachstanski jest do niczego a ukrainski-jak sie trafi-jeden chwali drugi juz nie kupi,

niedawno chwaliłeś ze tańszy twoja głupota nie zna granic pewnie się nadziałeś xD

dtaras jest dobry polski wegiel-wujek,myslowice,piast-cena ok.1000

chyba na allegro z przywozem 

gdy gaz mocno podrozeje temat wroci-ale w polskich warunkach bez pomocy wojska i policji budowa odwiertow i wydobycie by sie nie udalo- byle bio-gazownia od razu skutkuje setkami protestujacych i atakami na urzednikow[niedawno u nas] a co dopiero taka inwestycja dewastujaca wszystko w kolo.

jak kiedyś na śląsku każdy chciał pracować ale nikt nie chciał kopalni w wiosce 

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Opublikowano

Zydów nie wsadzamy, ale

Ciekaw co powiesz jak ci fasola obrodzi . Tak obrodzi ze wystarczy jej na ładny kawał czasu, a tu jakiś szemrany przedsiębiorca sprowadzi do kraju fasoli po dwakroć więcej , bo tańszej z jakiegoś Kazachstanu . I nie dlatego ,że praca tam tańsza , nawozy czy pogoda lepsza. Po prostu szemrany przedsiębiorca dogadał się z innym złodziejem w tym Kazachstanie czy innym pierdzistanie, który za fasolę tamtejszym rolnikom nie zapłacił.  Jest tańszy towar który dojechał do naszego kraju , więc się sprzedaje. Twoja fasola leży. Nie masz pieniędzy na życie i na kolejny wkład produkcyjny. Przedsiębiorca zarobił niewiele bo fasola była tania , a w zamian wywiózł euro czy dolary które w Polsce na drzewach nie rosną.   Po fasoli z Kazachstanu w Polsce zostało tylko gówno, tak samo jak po ruskim czy australijskim węglu został tylko dym i smog.  Morał jest taki:  w kraju w którym mamy bardzo porządną lesistość nie opłaca się produkować nawet zapałek bo taniej jest sprowadzić je z Tajwanu.

Rosyjski , dobry, węgiel jest tani , bo za jego wydobycie nikt na Syberii nie płaci. Tam nadal jest wyzysk i nie III lecz IV świat. Zastanowić się trzeba jak to jest ,ze transport 6000 km w trudnych warunkach nie wpływa na ostateczna cenę węgla. Kupowałem kiedyś hurtowo węgiel z Elbląskiego Halexu który już nie istnieje. To był właśnie węgiel z Syberii który  kosztował mnie 230 zł za tonę. Cena na polskiej kopalni oscylowała w hurcie ok. 570 zł plus 3 dni stania w kolejce.  Węgiel z importu nabiera wartości dopiero na placu w Polsce. Australijski jest tani z dwóch powodów. Po pierwsze: złoża australijskiego węgla są w większości  złożami odkrywkowymi wymagającymi bez porównania mniejszych nakładów wydobywczych. Po drugie : węgiel australijski jest bardzo złej jakości i jego wartość obliczana jest na podstawie wartości energetycznej. Nie opłaca się sortować i usuwać zakamienienia ze względu na koszty pracy i łatwiej jest obniżyć cenę. 

Gdyby poszukać , to na  świecie wszystko bez wyjątku można kupić w tańszej cenie. Drogo jest tylko na naszym śmietniku. Tak , bo jesteśmy poprzez te zydowskie rządy bez honoru śmietnikiem Europy i świata.

comment_cv4NjaJibxuIsfHBUcgLIk1szPqHh8lA,w400.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
40 minut temu, Roman176 napisał:

niedawno chwaliłeś ze taszy twoja głupota nie zna granic pewnie się nadziałeś xD

Riposta z potężnym ładunkiem intelektualnymO.o

Opublikowano (edytowane)

jeśli człowiek robi w h*j siebie później chce zeby inni byli jego h*jami to jak nazwiesz...

ciekawe gdybym ja kupił bubel to bym ciebie oszukiwał to jak byś się zachował 

podobno socjalistów i nierobów nie tolerujesz zmiana sytuacji ?

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

Z fasolą zły przykład bo taki przekręt wyjdzie raz a później już nie będzie kogo oszukać a Polska właśnie jest eksporterem fasoli  a nie importerem tylko wyjątkowo w tym roku podaż miejscowa spadła nawet bo jakoś nie dowieźli z zewnątrz i mieliśmy problemy z wywiązaniem się ze zobowiązań bo importowana gorszej jakości,  ale słuszne założenia o nieuczciwej konkurencji tylko ona jest wszędzie i tutaj kombinują różne antydumpingowe przepisy z różnym skutkiem na całym świecie. 

Praktyka pokazuje że nie mamy wiele do sprzedania bo co my takiego jako kraj mamy do zaoferowania na zewnątrz aby zbilansować cały import tego wszystkiego co mamy na rynku u siebie? Deficyt budżetowy z tego tylko wynika a nie socjalu wewnętrznego. Socjal tylko kreuje popyt wewnętrzny niestety obciążając podatników czyli spowalniając lub niekiedy uniemożliwiając rozwój produkcji. Potrzebne są też środki produkcji i wszystko jedno skąd pochodzą jeśli bez nich nie da się produkcji uruchomić zysku z niej nie będzie.

Mamy aspiracje do zachodnioeuropejskich zarobków a chcielibyśmy konkurencyjności własnej gospodarki. .... tak wiem tylko co nowoczesne technologie mają wspólnego z surowcami pierwotnymi? No może kombajny wydobywcze.

A niech sprowadzają tanią fasolę, trzeba odesłać im droższą w puszkach. "PO ŻYDOWSKU" na przykład.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

romus -czasami przestan jezdzic tam i z powrotem autem zeby wyrobic te 100 tys km tylko zacznij myslec i czytac ze zrozumieniem- ja kupuje prosto z janiny. chyba nie myslisz ze sklady sprzedaja wegiel bez marzy ??? do tego koszty transportu i podatki i jest 1000.

tu masz potwierdzenie swojej znajomosci polityki-program termomodernizacji budynkow-daje ci dane skawiny a ty popatrz na marklowice ul.wiosny ludow, a teraz wyjasnij mi czemu twierdziles ze wlasnie skawina jest najbardziej zanieczyszczonym miejscem ??? pamietaj tak sie robi polityke-wyscie kiedys mieli  swojego gierka,my mamy swoich teraz:D

https://map.airly.eu/pl/#latitude=49.97105&longitude=19.83042&id=64

co mamy do sprzedania za granic, tak nietypowo-eksportujemu wiecej kosmetykow niz zywnosci, grubo ponad 20 mld.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v