Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeśli te list jest na twitterze to nie mam tam konta i każdy klik w dowolny link kończy się nakazem logowania lub rejestracji czego dla jednego listu nie zamierzam robić. 

Co do kompleksu Francuzów to raczej mają podstawy historyczne, co do Wyborczej to proszę o linka - prędzej będzie.

Wyjęte z kontekstu? nie przeczę chyba L. Miler powiedział - "demokracja jest sztuką manipulacji"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Dawno już bo wiele stron temu napisałem że naród a państwo to dwie różne rzeczy oraz nieudolność ustawy po imieniu nazwałem dla tego jednoznaczej postawy co do tego artykułu zająć nie mogę bo popełnia on ten sam błąd  co ustawa. 

Logiczne stanowisko z wiedzy historycznej może być tylko jedno. Państwo polskie nie ponosi odpowiedzialności za całą drugą wojnę bo wraz z jej wybuchem istnieć przestało podbite siłą, narodowości na terenach okupowanych stały się obywatelami państwa okupanta i to on ponosi pełną odpowiedzialność jak wzajem jego obywatele się traktowali

Zgodnie z logiką artykułu nawet żydowskiej narodowości obywatele państw ponoszą odpowiedzialność za wszystko co się z nimi działo 

cyt.

"Pojęcie „naród polski” i instytucje państwa polskiego (a także wszystkie inne „narody” i inne państwa) są współodpowiedzialne za przestępstwa stanowiące zbrodnie przeciwko pokojowi, ludzkości i zbrodnie wojenne." 

brak tu jakiegokolwiek odniesienia do tej tezy czyli zakładamy że autor takowe "pojęcie" w artykule zakłada lub tekst jest niekompletny bo następny akapit już podaje definicję narodu który cyt. " U swego zarania, w początkach XIX wieku" , słowo „naród” niosło pewną obietnicę – wyzwolenia ludów spod władzy tyranów, ..." znaczy że przed wiekiem dziewiętnastym nie istniała definicja narodów? to kim byli Żydzi "zwiewający" ze starożytnego Egiptu??

z tego samego artykułu pochodzi coś takiego napisane w oddzielnym akapicie cyt

"Piszemy to w piątek 2 lutego. Media donoszą, że u wybrzeży Libii utonęło dziewięćdziesiąt osób próbujących dopłynąć do Europy. To, że instytucje państwowe zmusiły tych ludzi do przeprawy drogą nielegalną, to, że tysiące innych zamknięto w obozach podobnych do obozu w Zbąszyniu, to również jest wynikiem narodowego egoizmu i również w tej zbrodni ma udział pojęcie „narodu polskiego” i polityka państwa polskiego, „chroniącego” ów naród przed „obcymi”."

pokrętność argumentów też gdzieś wcześniej wypomniałem przy innej okazji, tutaj to już tylko politować nie karać za zdradę bo zdradza to co innego KTO DAŁ TYTUŁ DOKTORA I JESZCZE GO HABILITOWAŁ osobnikowi który się pod tym artykułem podpisał? bo ten drugi przynajmniej prywatnie lub "nietytułowany".

Reszta artykułu "podpada" pod ściganie za szerzenie komunizmu miejscami i ogólny jego poziom zwalnia mnie od dalszych komentarzy.

zgadzam się tylko z ostrzeżeniem że Polska stać się może państwem ideologiczno narodowym ale nigdzie tego nie odnajduję wprost ujętego w artykule.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Zydów nie wsadzamy, ale....

Z różnymi przekazami jest tak samo jak z umową z bankiem. Najważniejsze i najbardziej zakamuflowane jest to co drobny druk niesie.  Stwierdzenia w liście nauczycieli do młodzieży niby czemu miały służyć?  Stwierdzenia które przytoczyła francuska prasa są jednoznaczne i w żaden sposób nie do wytłumaczenia. Albo mamy pewność co do lojalności Polaków będących na garnuszku podatników  , albo pozwalamy na zdradę i konfabulacje. Wg mnie ci rzekomi nauczyciele powinni od zaraz nauczać foki w zoo.

26239223_2025698717644601_4225406672826157796_n.jpg

Opublikowano

Jeżeli list pojawił się w prasie francuskiej w pełnej wersji to dziwnym byłoby tłumaczenie wyrwanych fragmentów na polski. Jeżeli te fragmenty zostały specjalnie wykrojone z listu i przetłumaczone na francuski,to można przyjąć że pisano tam artykuł z pewną tezą, albo nie zrozumiano przekazu płynącego z listu. Teraz starasz się szukać winnych pod tezę prasy francuskiej.

Opublikowano

Zydów nie wsadzamy, ale....

Cóż Ulman , w swoim życiu coś osiągnąłem . Mam swoją pracę i oczekiwania . Niestety spełnieni tych oczekiwań staje się niemożliwe  gdyż co rusz jakiś zyd  przebiega mi drogę do osiągnięcia swojego  celu.  Cel jest prosty: Polska rządzona przez Polaków , bez zdrajców, sprzedawczyków i wpływu obcych "kosmitów",obojętnie z której części galaktyki. Można to nazwać  wolną ojczyzną , której przecież nie mamy. Zyd mieszkający od stuleci w Polsce , nie chce nazywać się Polakiem.  To co tu robi?  Przed II wojną światową mieszkali w Polsce Niemcy (V kolumna), którzy też nie chcieli nazywać się Polakami. Ochoczo wsparli najeźdźcę Niemieckiego. Zydzi ochoczo wsparli najeźdźcę sowieckiego na wschodzie. Przykład ten powoduje ,ze nie mogę mieć bezkrytycznej pewności co do lojalności  zydów w Polsce a w szczególności , kiedy zasiedlili większość stanowisk w ministerstwach, w mediach i kulturze.  Ostatni czas pokazuje jak ochoczo plują na Polskę ci którzy jej najwięcej zawdzięczają. Stanowiska i majątki przez nich w Polsce zdobyte,  nie wystarczają tej nowej " V kolumnie " . Potrzebują więcej i więcej. Potrzebują całej Polski , tak jak potrzebowali całego izraela wyganiając Palestyńczyków najpierw na drugi brzeg Jordanu, a potem na pustynię.

Jakie prawo pozwala nauczycielom , opłacanym przez rząd RP, w ramach swoich obowiązków pisać takie listy do młodzieży, mącić ich światopogląd, generalizować historię. Jeżeli maja coś do przekazania od siebie , to niech napiszą swoją książkę , niech ją opublikują ,to może ktoś ją przeczyta. Zrobi to z własnej i nieprzymuszonej woli, a tak nasuwa się tu na myśl świadoma indoktrynacja młodzieży rodem z izraela..... 

na zdjeciu piknik zorganizowany przez rolników , właścicieli ciągników NH

13568762_607531156078370_7638204994836896928_o.jpg

13483103_607531782744974_363241930426718442_o.jpg

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Ulman napisał:

Jak się więcej wydobywa to jest więcej węgla a nie mniej. no chyba ze jakaś nowa arytmetyka zaczęła obowiązywać. Kto te 8 kopalń zamknął?

ulman twoja ekonomia coś na poziomie przedszkolaczka . jeśli masz 2 traktory za siejesz  więcej   a jednym gonisz i 2 nie dogonisz a robisz ponad normę prawda ??

Opublikowano

Ereksio a na kiedy przewidujesz odzyskanie wolności przez Polskę? Bo są tu widzę duże rozbieżności. Jedni chcą nas uwalniać od Żydów, drudzy od Niemców, jeszcze inni od Amerykanów, a kolejni od oszołomów. Jest możliwy jakiś termin pośredni? Bo np.  miłościwie panujący akurat na ten rok wydumali sobie setna rocznicę odzyskania niepodległości. Nie to żebym się czepiał, ale ja tak w trybie niepokoju obywatelskiego.

Opublikowano
Dalej o węglu... Zacznijcie od roku 1950 potem trochę o przymusowej służbie w kopalniach następnie przejdźcie do Gierka potem trochę o spadku znaczenia węgla aby wyjaśnić przyczyny wydarzeń z lat 70 u. w. Potem przeanalizujcie dokładnie ile węgla wydobyto w 1979 roku i porównajcie do obecnych mocy wydobywczych, zapotrzebowania krajowego i eksportu w relacji do przychodów kopalń za lata od 1990 do teraz. Trzeba także odpowiedzieć na pytanie jakie podjęto uchwały w sprawie pokrycia strat w latach poprzednich i jak kopalnia to obecnie realizuje. Warto także zaznaczyć, że górnik w polsce wygobywa jwszcze rudy metali, kamień, sól, węgiel brunatny także jeszcze siarkę i odpowiedzieć na pytanie czy każdy ma jednakowo. We wszystkim należy pamiętać że górnicy metanowych KWK to nie jedyni górnicy węgla kamiennego tak samo, że nie każdy górnik węgla kamiennego to Ślązak nawet na samym Śląsku.
Opublikowano

Zydó nie wsadzamy ale ....

Pytanie o odzyskanie przez obecną Polskę niepodległości jest pytaniem retorycznym i nie ma nic wspólnego z odzyskaniem niepodległości z 1918 roku. Wyzwolenie z pod zaborów znacznie różni się od dnia dzisiejszego. Wydaje się Tobie ,że w 1980 roku osiągnąłeś niepodległość i jest cool. Wyjazd wojsk radzieckich z Polski wcale nie oznaczał uzyskanie niepodległości gdyż Polskę zniewolili zydowscy aparatczycy z NKWD , którzy brali odwet za wszystko. Po 1980 roku w Polsce nadal rządzili zydowscy aparatczycy i ich potomkowie , aż do dziś.  Pan prezydent Stolzman, czy 3 pokolenia Goldsteinów są tego tylko małym przykładem . Aaron Bucholz i Aaron Langman kompletnie rozłożyli naszą gospodarkę, którą można było ratować w inny sposób ( przykład Adenauera). Reszta KaCyków w różny sposób uwłaszczyła się na majątku Polski i ma się dobrze . Po opuszczeniu Polski przez wojska radzieckie , zydzi zrozumieli ,że nikt ze wschodu nie będzie robił z nimi interesów , dlatego zaczęli zwracać się do USA, czego wynikiem jest zasiedlanie naszego kraju przez wojska USA. Jakie to geszefty ? Musisz zapytać Stolzmana pijaka ? Dolary w kartonach za Klewki, dolary na konto dla grupy Habsburga ....... . Zapytaj tego Langmana jakie to interesy?

PRYWATYZACJA = ZŁODZIEJSTWO Lewandowskiego (poseł Po do PE) przed Trybunał Stanu za oddanie polskich przedsiębiorstw za grosze obcemu kapitałowi. 510 największych firm. - Beloit „Fampa” SA w Jeleniej Górze – 16 lutego 1991 r. – nabywca z USA; - Philips Lighting Poland SA w Pile – 23 maja 1991 r. – nabywca z Holandii; - Lever Polska SA w Bydgoszczy – 17 czerwca 1991 r. – nabywcy z Holandii i Wielkiej Brytanii; - Koszalińskie Zakłady Piwowarskie „Brok” SA – 31 lipca 1991 r. – nabywca z Niemiec; - „E.Wedel” SA w Warszawie – 22 sierpnia 1991 r. – nabywca z USA; - „Polbaf” SA w Głownie k. Łowicza – 23 sierpnia 1991 r. – nabywca z USA; - Benckiser SA w Nowym Dworze Mazowieckim – 31 października 1991 r. – nabywca z Niemiec; - Henkel Polska SA w Raciborzu – 16 grudnia 1991 r. - nabywca z Niemiec; - Fabryka Papieru „Malta” SA w Poznaniu – 31 lipca 1992 r. - nabywca z Niemiec; - Zakłady Celulozowo-Papiernicze SA w Kwidzynie – 10 sierpnia 1992 r. – nabywca z USA; - „Romeo” Sp. z o.o. w Zbąszynie – 27 sierpnia 1992 r. – nabywca z Niemiec; - „Chifa” Sp. z o.o. w Nowym Tomyślu – 9 października 1992 r. – nabywca z Niemiec; - „Telfa” SA w Bydgoszczy – 16 listopada 1992 r. – nabywca z USA; - Bydgoskie Fabryki Mebli SA - 16 listopada 1992 r. – nabywca z Niemiec; - Wydawnictwo Naukowe PWN Sp. z o.o. w Warszawie – 29 listopada 1992 r. – nabywca z Luksemburga; - „Wizamet” SA w Łodzi – 8 grudnia 1992 r. – nabywca z USA; - Zakłady Tłuszczowe „Olmex” w Katowicach Sp. z o.o. – 11 grudnia 1992 r. – nabywca z Holandii; - AEF Mefta Mikołowska Fabryka Transformatorów Sp. z o.o. – 17 grudnia 1992 r. – nabywcy z Niemiec i Polski (Elektrim SA); - Foster Wheeler Energy Fakop Sp. z o.o. w Sosnowcu – 21 stycznia 1993 r. – nabywca z Finlandii; - Zakłady Wyrobów Sanitarnych „Koło” Sp. z o.o. w Kole – 22 stycznia 1993 r. - nabywca z Finlandii; - „Pollena” Wrocław SA – 19 marca 1993 r. – nabywca z Wielkiej Brytanii; - „Telkom – PZT” SA w Warszawie – 30 marca 1993 r. – nabywca z Hiszpanii; - Alcatel „Teletra” SA w Poznaniu – 30 marca 1993 r. – nabywca z Hiszpanii; - Zakłady Przemysłu Cukierniczego „Olza” SA w Cieszynie – 31 marca 1993 r. – nabywca z USA; - Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego w Opolu SA – 2 kwietnia 1993 r. – nabywca z Austrii; - Huta Szkła Biaglass Sp. z o.o. w Białymstoku – 6 kwietnia 1993 r. – nabywcy z Niemiec, Włoch i Liechtensteinu; - Zakłady Przemysłu Odzieżowego „Bobo” SA w Piławie Górnej – 26 maja 1993 r. – nabywca z Niemiec; - „Hydrotrest” SA w Krakowie – 8 czerwca 1993 r. – nabywca z USA; - Crak – Koffe SA w Skawinie – 14 czerwca 1993 r. – nabywca z Niemiec; - Przedsiębiorstwo Spedycji Międzynarodowej C. Hartwig Sp. z o.o. w Gdańsku – 21 czerwca 1993 r. – nabywcy z Niemiec i Polski (Ciech Sp. z o.o.); - Szczeciński Przemysł Drzewny SA – 22 czerwca 1993 r. – nabywca z Holandii; - „Polam – Suwałki” Sp. z o.o. – 28 czerwca 1993 r. – nabywca z Francji; - Fabryka Wtryskarek „Ponar – Żywiec” SA – 29 czerwca 1993 r. – nabywcy z Hongkongu i Polski (BPH SA); - Cementownia „Odra” SA w Opolu – 13 lipca 1993 r. – nabywca z Niemiec; - „Energoaparatura” SA w Katowicach – 15 lipca 1993 r. – nabywca z USA; - Cementownia „Strzelce Opolskie” SA – 22 lipca 1993 r. – nabywca z Belgii; - Zakłady Cementowo-Wapiennicze „Górażdże” SA w Opolu – 22 lipca 1993 r. – nabywca z Belgii; - Klose – Czerska Fabryka Mebli Sp. z o.o. – 10 sierpnia 1993 r. – nabywca z Niemiec; - Huta Szkła „Jarosław” SA – 17 września 1993 r. – nabywca z USA; - Zakłady Elektroniczne „Elwro” SA, ZWUT SA Warszawa – 23 września 1993 r. – nabywca z Niemiec; - Kostrzyńskie Zakłady Papiernicze SA – 7 października 1993 r. – nabywca ze Szwecji; - Famot–Pleszew SA – 14 października 1993 r. – nabywca z Niemiec; - Sanockie Zakłady Przemysłu Gumowego „Stomil Sanok” SA – 14 października 1993 r. – nabywca z USA ----

060.jpg

• Thanks 1
Opublikowano

Zastanawiam się co się zmieniło w górnictwie. Mieliśmy stawiać na węgiel, ratować górnictwo , zwiekszać wydobycie reaktywowac ten sektor, uczynić go lokomotywą naszej gospodarki.

Tymczasem w 2013 wydobyto 77 mln ton, w 2014 - 73,2 mln ton, w 2015 - 72,5 mln ton, w 2016 - 70,6 mln, w 2017 - 65,8 mln ton.  W sezonie 16/17 nastapił największy spadek w liczbach bezwzględnych od 2013. Tendencja wydaje się stała tylko propaganda mówi o sukcesach. Tak jak Roman napisał zamknięto 7 kopalń z  pomocą obecnego rządu za srebrniki z Brukseli http://superbiz.se.pl/wiadomosci-biz/rzad-zamknie-7-kopaln-w-rok-za-8-mld-zl-wsparcia-z-brukseli_917717.html   Jak to się ma do tych szumnych zapowiedzi powrotu do patriotycznego bazowania na naszym Polskim węglu. Ograniczając wydobycie zwiększamy import  przez co wspomagamy belzebuba z Rosji i inne gospodarki. Jak to jest możliwe? O.o

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirro napisał:

Jeżeli list pojawił się w prasie francuskiej w pełnej wersji to dziwnym byłoby tłumaczenie wyrwanych fragmentów na polski. Jeżeli te fragmenty zostały specjalnie wykrojone z listu i przetłumaczone na francuski,to można przyjąć że pisano tam artykuł z pewną tezą, albo nie zrozumiano przekazu płynącego z listu. Teraz starasz się szukać winnych pod tezę prasy francuskiej.

Życzyłbym sobie aby list ten ktoś na zachodzie potraktował dosłownie "ze zrozumieniem" jakoby należało zlikwidować narody zaczynając od swojego. chociaż trochę bym żałował adresata i kopię podesłał bym Niemcom , może uwierzą co?

Nie da się zlikwidować różnorodności narodów jakkolwiek zachęcająca była by taka perspektywa bo patrz w USA sami o sobie mówią - Naród Amerykański" - koniec dowodu

Może jeszcze i o tym węglu. Jest to problem nie tylko społeczny jako praca dla górników ale i ekonomiczno - ekologiczny jak i czysto surowcowy i tutaj Nauka ostrzega przed konsekwencjami wyczerpywania się surowców a smog dorzuca nieco od siebie. Problem polityczny i społeczny - jak widać - rozwiązywany teraz skuteczniej bo bez gwałtownych protestów. (jak na razie)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
16 minut temu, dysydent napisał:

Pieniądze pochodzące ze sprzedaży tego majątku zainwestowano jakoś??

Pytanie retoryczne

do prywatyzacji dopłacono bo nie było firm doradczych i sprowadził Balcerowicz z Lewandowskim a oni inkasowali 60% zysku z prywatyzacji do tego pastwo dopłacało do produkcji zeby nie wy***ał ludzi na bruk wiec dopłaciliśmy do prywatyzacji 

16 minut temu, Ulman napisał:

Zastanawiam się co się zmieniło w górnictwie. Mieliśmy stawiać na węgiel, ratować górnictwo , zwiekszać wydobycie reaktywowac ten sektor, uczynić go lokomotywą naszej gospodarki.

Tymczasem w 2013 wydobyto 77 mln ton, w 2014 - 73,2 mln ton, w 2015 - 72,5 mln ton, w 2016 - 70,6 mln, w 2017 - 65,8 mln ton.  W sezonie 16/17 nastapił największy spadek w liczbach bezwzględnych od 2013. Tendencja wydaje się stała tylko propaganda mówi o sukcesach. Tak jak Roman napisał zamknięto 7 kopalń z  pomocą obecnego rządu za srebrniki z Brukseli http://superbiz.se.pl/wiadomosci-biz/rzad-zamknie-7-kopaln-w-rok-za-8-mld-zl-wsparcia-z-brukseli_917717.html   Jak to się ma do tych szumnych zapowiedzi powrotu do patriotycznego bazowania na naszym Polskim węglu. Ograniczając wydobycie zwiększamy import  przez co wspomagamy belzebuba z Rosji i inne gospodarki. Jak to jest możliwe? O.o

hihi własnie szczyt twojej głupoty czytaj więcej lewicowców a pamiętasz niedozwolona pomoc kwk  xD

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

nie wiem co postawić pod poprzednim postem?

Za odpowiedź na moje pytanie - dzięki , za węgiel od ruskich? Ograniczając wydobycie u siebie zostawiamy więcej "na później" naszym dzieciom kiedy tamten podrożeje. bo być może pomożemy podbić ruskich i nowi podniosą ceny.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Kto te 8 kopalni zamknął i kiedy?

przeskakujesz z pytania na pytanie słabo człowieku... 

jak wcześniej informowali przedstawiciele KHW, w ponad 100-letniej kopalni Wieczorek w Katowicach kończą się złoża węgla i  Śląsk to rudzka część katowickiej kopalni Wujek.

Rydułtowy-Anna rejonie Pszowa wyczerpały się zasoby węgla.

krupski platforma sprzedała złoża Niemcom kopalnia bez złóż czyli na to ze nie zdążyły platfusy  

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Roman176 napisał:

do prywatyzacji dopłacono bo nie było firm doradczych i sprowadził Balcerowicz z Lewandowskim a oni inkasowali 60% zysku z prywatyzacji do tego pastwo dopłacało do produkcji zeby nie wy***ał ludzi na bruk wiec dopłaciliśmy do prywatyzacji 

hihi własnie szczyt twojej głupoty czytaj więcej lewicowców a pamiętasz niedozwolona pomoc kwk  xD

Nie umie się wyjaśnić to uszczypliwości, epitety i jakieś nieudolne próby zmiany tematu? O.o

Głupio ci co?:D Oszukiwali cie Roman a ty dalej ich bronisz? Bedą cie tak walić w rogi ile wlezie bo jesteś tylko potrzebny żeby wierzyć w to co mówią  i regularnie na nich głosować. 

Czemu wydobywamy mniej a importujemy więcej? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

A na kogo głosować ? Chyba nikt normalny nie zagłosuje na PO , czy tam inną Nowoczesną ?

Opublikowano

Ja tam mam na kogo głosować i to nie moje zmartwienie.

Dysydent - jak kiedyś pisałem żeby zamknąć z połowę jak straty przynosi i kupować  tani odkrywkowy z Autralii czy kupować od ruskich to krzyk ze hańba  i to wbrew intetesom państwa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v