Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PiS mniej/wiecej to właśnie robi z całym ryzykiem jakie z tym związane. Przyznam - nie wiem czy bać się czy cieszyć ale starać się już nie przeszkadzać . Jak to ktoś powiedział -"teraz k... Oni". Co najwyżej błędy wytykać byle szczerze.

Opublikowano

Jeden z punktów działania strategicznego PiS powinien brzmieć - "Normalizacja stosunków gospodarczych i politycznych z Rosją". To byłoby miarą, czy podchodzą poważnie do zagadnienia, czy też wolą pływać na wywołanych antagonizmach.   

• Thanks 1
Opublikowano

Dla żyda wydanie na śmierć innych żydów w celu uchronienia własnego życia nie jest czymś nadzwyczajnym, oni mają takie prawo, więc nie ruszają ich setki dowodów na współpracę z hitlerowcami. Prawo dżungli - przeżywa najsilniejszy (najcwańszy)  Od 2:33

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

ulman jeśli więcej się wydobywa a jest mniej węgla to prosty przykład ekonomiczny ile kopalń jest już mniej 8?? wiec tu masz odp 

Jak się więcej wydobywa to jest więcej węgla a nie mniej. no chyba ze jakaś nowa arytmetyka zaczęła obowiązywać. Kto te 8 kopalń zamknął?

Mirro - masz 100% racji ale napchano ludziom to głów że Rosja to szatan, zaatakują nas, zabili nam prezydenta, ciągle czyhają na naszą ziemię , zakręcą nam gaz itd. Zidiocenie jest tak gigantyczne że nawet ostatnio Terlikowski pisał że żydowska ruchawka to wina Putina.:D Elektoratu nie byłoby kim straszyć,, na kogo zwalać niepowodzeń  a do tego co mieli by do powiedzenia politycy PISu? Tusk, UE i Rosja to święta trójca winna za wszystko co złe  Rosją nie będzie normalnie bo żadne racjonalne argumenty nie maja tu znaczenia.  Są za głupi by postępować tak jak Orban który z Putinem się dogaduje  a teraz puszcza oko do UE by nie wyjść na czarną owcę (barana)xD http://natemat.pl/230711,wegry-zmieniaja-stanowisko-ws-uchodzcow-unia-odbiera-je-jako-kompromis

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, pawel885 napisał:

Dla żyda wydanie na śmierć innych żydów w celu uchronienia własnego życia nie jest czymś nadzwyczajnym, oni mają takie prawo, więc nie ruszają ich setki dowodów na współpracę z hitlerowcami. Prawo dżungli - przeżywa najsilniejszy (najcwańszy) 

Jakoś nie bardzo im to wyszło zakładając że zamierzali być najcwańsi w Europie zanim zastosowano to prawo przeciwko nim. Ich sytuacja obecna też nie do pozazdroszczenia bo uruchamiają się powoli procesy na które "nie ma cwaniaka".

Nie wiem jeszcze o tym ten materiał bo ... czas i może kontekst filmu mój wpis obali ale - zaryzykuję i puszczę co napisałem.

Odnieść można wrażenie z polskiej polityki zagranicznej że za wschodnią granicą kończy się świat i nic już tam nie ma tylko przedsionek piekieł a tam jest kolejny kraj z ludźmi i jakąś tam władzą. Władze się zmieniają ale ludzie będą ci sami i kraj ten sam.... to dłuższy temat

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Z Rosją warto oczywiście próbować mieć normalne stosunki niż bez sensu wojować szabelką chocby dlatego że to ogromny rynek zbytu. Nie zmienia to faktu że jednak trudno będzie z nimi o prawdziwie partnerskie stosunki do czasu aż nie wyzbedą się myślenia o europie środkowej jako o terenie swoich wpływow. A to szybko nie nastąpi raczej...

• Like 1
Opublikowano

To nie kwestia lęku. To wskazanie przykładów zamykania wszelkich kontaktów pod byle pozorem. Nie potrafimy sprawdzić imigrantów, okazuje się że nie potrafimy kontrolować nawet małego ruchu granicznego. A jak nie umiemy sobie z tym poradzić to go likwidujemy.  Ludzie o czym my tu rozmawiamy. Państwo dalece bardziej teoretyczne niż kiedyś.

Opublikowano

Wiem że to niemożliwe, ale chętnie zapoznałbym się z zadaniowaniem naszych służb specjalnych w tym zakresie. Bo obawiam się że po szumnych zapowiedziach w dalszym ciągu służby , mówiąc w skrócie, zajmuję się sobą. Czyli same wymyślają sobie zadania, same je realizują i same się z tego rozliczają.  Czy ma to związek z żywotnymi interesami naszego kraju? Trudno powiedzieć, ale chyba dalej coś kuleje.

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Robroy napisał:

Z Rosją warto oczywiście próbować mieć normalne stosunki niż bez sensu wojować szabelką chocby dlatego że to ogromny rynek zbytu. Nie zmienia to faktu że jednak trudno będzie z nimi o prawdziwie partnerskie stosunki do czasu aż nie wyzbedą się myślenia o europie środkowej jako o terenie swoich wpływow. A to szybko nie nastąpi raczej...

20 minut temu, mirro napisał:

To nie kwestia lęku. To wskazanie przykładów zamykania wszelkich kontaktów pod byle pozorem. Nie potrafimy sprawdzić imigrantów, okazuje się że nie potrafimy kontrolować nawet małego ruchu granicznego. A jak nie umiemy sobie z tym poradzić to go likwidujemy.  Ludzie o czym my tu rozmawiamy. Państwo dalece bardziej teoretyczne niż kiedyś.

Gaz nadal z Rosji idzie, podobnie ropa, jest embargo na płody rolne, jakieś sankcje wzajemne i trudno było by się połapać w tym wszystkim czyli po linii najmniejszego oporu z ruchem przygranicznym. 

Decydujące o jego zawieszeniu/zerwaniu były postawy rosyjskich nacjonalistów ostentacyjnie obnoszących się z rosyjskością (flagi i inne narodowe symbole) w publicznej przestrzeni. "Teraz musimy płacić jeszcze w polskich supermarketach, jeszcze trochę i sami sobie to za darmo weźmiemy" ; tego typu hasła ze strony przygraniczników rosyjskich z kaliningradzkiego obwodu spowodowały że niechętnie zostanie ten ruch przywrócony. Z resztą taki handelek niewielki ma wpływ w skali całej gospodarki.

dodam że to jeszcze chyba PO ten handelek zniosło a PiS podtrzymuje. Niespotykana zgodność ostatnio między nimi.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
33 minuty temu, Robroy napisał:

Nie zmienia to faktu że jednak trudno będzie z nimi o prawdziwie partnerskie stosunki do czasu aż nie wyzbedą się myślenia o europie środkowej jako o terenie swoich wpływow. 

A Orbanowi to nie przeszkadza?

Nasza dzielna władza z potężną armią , służbami czy OT boi się nawet kilkudziesięciu motocyklistów chcących przejechać  do Berlina. Jednak jakby ich wpuszczono do kraju i spokojnie , przyjaźnie chłopaki by przejechali to sporo osób mogło by pomysleć  - co ta nasza władza pie....li. Normalni ludzie na wycieczce a nie jacyś krwiopijcy, terroryści. Lepiej ich nie wpuszczać i pielęgnować opinie że nas napadną i każdy rusek to wróg 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, na pewno? 

Cokolwiek i oficjalnie prewencja antyterrorystyczna.  a miało to być tymczasowe, ale jak to każda prowizorka...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

A Orbanowi to nie przeszkadza?

Węgry mają trochę inne naleciałości historyczne. No i z Orbana to szczwany lis czyli typ polityka który potrafi być i elastyczny i jednoczesnie trzymać na swoim. Kogoś takiego niestety troche w Polsce brakuje

Opublikowano (edytowane)

Zdolności przywódcze i zmysł strategiczny ma wielu tylko do przywództwa potrzeba jeszcze woli a poziom polskiej polityki najwartościowszych potencjalnych liderów zwyczajnie zniechęca i takiego dobrego jak Orban lub kilku innych tylko jako frustratów bezsilnych znajdujemy przy-wódce.

Tym z Wyborczej bardziej widać zależy na leczeniu francuskich kompleksów nieudaczników wojennych tylko próbą nieudolnego zrównania z fałszowaną Historią Polaków. Tylko Polska powoli odzyskuje kilkusetletnie straty a Francja powoli staje się "państwem niepoważnym"

..ileż to ja się naklikałem w te linki co ereksio powklejał zanim zobaczyłem że niżej jest screen z właściwą treścią jak mi się nieco w dół przewinęło . Na tym twitterze większy bajzel niż tutaj (tak na marginesie) :26_nerd:

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dysydent, w międzyczasie zadałem sobie trud i znalazłem cały list. Przeczytałem i nawet stosując maksymalnie zła wolę nie byłem w stanie odnaleźć w nim tego o czym piszesz. Niestety z z tych fragmentów które tu zamieszczono płynie taki obraz jak piszesz. Znajdź przeczytaj i porównaj z tym co tu zaserwowano. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v