Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Roman176 napisał:

http://niewygodne.info.pl/artykul8/04253-Z-ZUSem-bedzie-jak-na-Wyspach.htm

znów zły pis ulman mile widziany komentarz 

A właśnie napisałem o uzywaniu inteligencji. o.O

Sprawy wyglądają nieco inaczej w szerszym kontekście. No ale o tym już nie napisali Pomyśl nad liczbami. Jak ktoś ma 1050 Pln przychodu miesięcznie to jest dziad a nie przedsiębiorca i lepiej niech się za to nie bierze wcale.  To tak jak byś zarządził że dasz po tysiąc złotych wszystkim ale muszą mieć 163 czm wzrostu, 25 lat zielone oczy , nr buta 39 i ważyć 50 kg.

https://zus.pox.pl/zus/3-letnia-ulga-w-zus-skasowana-bedzie-polroczne-zwolnienie.htm

Opublikowano

To jak to jest? Ile obywateli Izraela zostało zamordowanych w Polsce?  Ile zydów amerykańskich zginęło w tym holocośtam?   Ile niewinnych działaczy UPA zamordowali Polacy?  Ilu zydów uratowała formacja SS przed polskimi mordercami?

Opublikowano

Trudno powiedzieć, bo w zasadzie były różne kryteria zaliczania kogoś w poczet Żydów.  Można przyjąć kryterium języka jako nośnika narodowości. Można przyjąć kryterium niemieckie czytaj nazistowskie ( czyli badanie domieszki krwi żydowskiej cofając się wstecz pokoleniowo w rodzinie badanego). I tu wielu przekonanych że są czyści zdziwiło się. Podobnie po wojnie postąpiono z Niemcami, gdzie do obozów np w Łambinowicach zapakowano nawet tych co Niemcami nigdy się nie czuli. 

Przepraszam za nagłe OT ale mam mały problem techniczny. Nie znacie może firmy robiącej stożki do wału formującego redliny?  Byłbym wdzięczny za wskazówki.

Opublikowano (edytowane)

Prawa i porozumienia narodowe, różne deklaracje i pakty o nieagresjach doskonale na papier się nadają tylko trzeba je na miękkim pisać to chociaż ten papier się do czegoś przyda. Prawo jest Prawem jeśli za nim jakieś siłowe wsparcie stoi albo akceptacja w szeroko rozumianym społeczeństwie.

Gdzie wszystkie pakty o nieagresji z ostatnim gwarantującym integralność terytorialną Ukrainie a sygnowanym przez cztery państwa w tym i Rosję a Krym zajęty i - gdy słyszę co Ukraińcy o ustawie penalizującej też i zbrodnie ludobójstwa ukraińskich nacjonalistów - sojuszników niemieckich faszystów to gotów jestem aneksję Krymu uznać, tylko zwyczajnie mi to wisi bo nic mi do spraw między Rosją a Ukrainą. Gdyby kogokolwiek to naprawdę obchodziło w świecie do aneksji by nie doszło.

Żydzi by chcieli współodpowiedzialności Polski za ich eksterminację to można im odpowiedzieć szczerze iż Polacy, podobnie jak i inne narody doprowadzone do nędzy kryzysem z początku XX-ego wieku tak samo mieli ich dość jak i inne wśród których się rozpanoszyli roztrwoniwszy własną ojczyznę na rzecz Arabów. Żydzi przegrali z Arabami i przegrali z Europejczykami z takim kretesem że omal nie zostali eksterminowani całkowicie. Tak, antysemityzm jest faktem i nikt z tym nie dyskutuje, jest on uzasadniony Prawem Wojny bo konkurencja w biznesie też jest wojną i tutaj potrafią wygrywać Żydzi opanowując kluczowe sfery działalności społeczeństw i jedynym na nich sposobem są rozwiązania siłowe i co jakiś czas przy okazji kryzysów do takich dochodzi. Niewątpliwą zaletą tego narodu jest jego intelekt ale pracowitości nie można im "zarzucić" i wszystkie brudne rzeczy zlecają innym (najgorsze że wojny też). Babka opowiadała mi że w szabat - ich święto - nie wolno im nawet ognia rozpalić i zlecali to "gojom" .... przy okazji i jakaś obłuda z tego wyziera. Sam rozum nie wystarczy, ręce też po coś mamy.

Historia tak się potoczyła że w tych samych piecach palano Żydami i Polakami jak też Rosjanami i jeszcze kilkoma nacjami i to wprawdzie nie z powodu antysemityzmu tych nacji a nawet wbrew niemu to jednak taki układ skutecznie uniemożliwił kolaborację. Byli i folksdojcze narodowości polskiej (sam parę nazwisk mogę wymienić) ale podpisanie volkslisty było jednoznaczne z formalnym przyjęciem obywatelstwa niemieckiego.

Tak, jesteśmy antysemitami jeśli za antysemityzm można przyjąć dbanie w pierwszej kolejności o interesy narodowości do której należę i pierwej zadbam o los własnych dzieci nawet jeśli ktoś innej narodowości stanie się tego ofiarą. Czy to z Niemcami, Rosjanami i innymi jakoś nie mamy z tym problemu bo nie mam za złe Niemcowi że dba o swoje interesy lepiej niż o moje i vice versa tylko Żydzi oczekiwali by abym ich lepiej traktował od siebie i nawet przyszłość lepiej zapewnił jego dzieciom niż swoim. Może i jest mądrzejszy ode mnie ale aż za takiego głupka mnie uważać to już obraźliwe. Jakiś Gross nosi tytuł profesora podobno, jeśli to prawda to ten tytuł tyle wart już co papier pod pustymi aktami prawnymi. W tym kontekście uczelnie powinny dać tytuł profesora oszustwa twórcom Amber Gold. (profesor = profesjonalizm) Panie Gross (czy jak to się tam pisze) jesteś Pan żołnierzem na wojnie i wyciągnąłeś broń, podobnie Polski Rząd z tą ustawą. no zobaczymy.

Sytuacja obecna jest nieco inna niż przed wojną bo i Izraelici jakby się roboty czepili budując niezłą gospodarkę u siebie a nie tylko pasożytując na amerykańskiej (z Chińczykami im nie wyjdzie bo w tłum zbytnio się nie wtopią) są naszym sojusznikiem przeciwko terrorystycznym metodom prowadzenia wojen. My wszyscy ze "starego świata zachodniego" zostajemy zapędzani do kąta przez innych ze wschodniej Azji czy nawet Ameryki Latynoskiej i tutaj większy problem mamy a Żydzi coraz mniej istotnym elementem bo i Arabom i azjatom intelektu odmówić nie można a ich coraz więcej liczebnie. Wielu obywateli Europejskich państw ma genotyp odziedziczony po Żydach i większość o tym nawet nie wie czyli wrodzony intelekt nie jest już monopolem tego narodu.

Historia lubi się powtarzać i obecna w zachodniej Europie stworzyła układ podobny jak ten przed holokaustem z różnicą tylko odnośnie stanu gospodarki ale jeden kryzys głębszy i zostawione na pamiątkę nie ważne czyje obozy śmierci z przestrogi zamienią się w instruktaż.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ale chyba nie liczyłeś że ktoś będzie umierał za Ukrainę? Poza tym te gwarancje dotyczyły bodaj przypadku użycia broni jądrowej wobec Ukrainy. 
Można to oczywiście przenieść na grunt NATO i art 5, bo na razie większość myśli iż artykuł ten zobowiązuje pozostałych do podjęcia natychmiastowej akcji zbrojnej w obronie zaatakowanego. Niestety artykuł ten mówi tylko o podjęciu niezbędnych działań. Jeśli więc nasi sojusznicy uznają że wystarczy nota dyplomatyczna to i na tym może się skończyć.  I tu wielu powinna opaść z oczu zasłona błogiego bezpieczeństwa gwarantowanego przez sojuszników, nie mówię o dzwonku alarmowym , dzwoniącym przeraźliwie.:D

Opublikowano

Nikt ani nie liczył ani zamierzał za kogokolwiek umierać a deklaracje różne wszyscy chętnie podpisują. A rzecz w tym przypadku dotyczy jakiejś gwarancji integralności terytorialnej Ukrainy czterech sygnatariuszy i byli nimi na pewno Rosja Ukraina oraz chyba Francja i Wielka Brytania ale nie jestem pewien tych dwu ostatnich a sprawdzać mi się nie chce nawet i tego. Tyle warte przepisy, deklaracje i tzw: Prawo Międzynarodowe. Dopóki stwierdza ono stan rzeczywistych relacji między narodami jest Prawem ale gdy zaczyna te relacje wymuszać staje się papierem toaletowym a tylko dwie kopie trafiają do muzeum i archiwum.

Opublikowano

Dysydent, antysemityzm przyrównujesz do dbania o rodzinę? Czy ja wiem? Takie sobie to porównanie..... Prawda jest taka że Polacy w większości po prostu są antysemitami w normalnym tego słowa znaczeniu

Żydzi nigdy nie lubili pracować fizycznie. Jest to zupełnie normalne jeśli ma się odpowiednie zdolności intelektualne i to wystarcza by dobrze żyć. Widząc jak wysoko usadzili się w wielkich międzynarodowych instytucjach śmiem twierdzić że europejczycy w ogólnej masie nie dorównują im intelektem. Musieli być cwańsi by się tam umocować.

Co do mozliwości powtórki z historii. Przed 39 żydów była masa i często biednych lub  średnio sytuowanych. W ogólnej masie większość nie połapała się co ich czeka a jak  już sie dowiedzieli  to było za późno. Najcwańsi  szybko dali nogę w bezpieczniejsze rejony europy i świata a ci , powiedzmy , mniej spostrzegawczy skończyli źle. W tamtych czasach o wiele wolniejszy i mniej dostepny był transport i przepływ informacji więc szybkie połapanie się w sytuacji jak i sprawna ewakuacja była mniej skuteczna. Obecnie mają bardzo rozbudowany wywiad, informacje krążą z prędkością swiatła. Mają potężne uzbrojenie włącznie w bronia atomową. Rozlokowani są po całym świecie środki przemieszczania się sa ogólnie dostępne i bardzo szybkie. Jak się połapią to w ciągu 3-4 godzin moga być kilka tys km dalej.  Do tego  nie obnoszą się tak ze swoją wiarą i potrafią lepiej sie wtapiać w w tłum. Moim zdaniem nauczeni doświadczeniem II WS mają pełną świadomość  co zrobić gdyby zanosiło się na powtórkę. 

Mirro - Ukraina nikogo nie obchodzi i nas też nie powinna. Niestety od ponad 10 lat gamonie wszelkich opcji jeździli tam i głaskali ich po tyłkach na złość Rosji. Nami też pewnie się nikt by w obecnej sytuacji nie przejął. Jeśli nasi sojusznicy mieli by widok na istotne straty w biznesie to może ruszyli by reką

Opublikowano

Nie obnoszą się ze swoją wiarą bo są przekonani o swej wyjątkowości w oczach Boga , więc nic udowadniać nie muszą. Przyznam im jedno, stojąc nocą na pustyni przy " czarnym niebie" i widząc kaskady gwiazd, można poczuć się wybrańcem. 

Opublikowano (edytowane)

Anty-semityzm -islamizm -... jest tylko pretekstem do przerzucenia własnej porażki lub zagrożenia na innych którzy akurat są pod ręką, jest pochodną instynktu atakowania wszystkiego w obliczu zagrożenia i nie zawsze musi mieć racjonalne podstawy. Często w przyrodzie przebiegają śmiertelne linie podziału np: między drapieżnikiem i ofiarą a człowiek do drapieżników należy i często  nacjonalizmy są takim przygotowaniem do ataku drapieżczego i niekoniecznie świadomym bo z instynktu wynikającym. U ludzi najczęściej zwycięża intelekt, wiedza, technologia ale bywają i zwycięstwa siły przeciw rozumowi.... za daleko zabrnąłem ale Ulman na pewno zrozumie do czego zmierzam bo to jemu ta odpowiedź adresowana tylko mirro szybciej posta skończył i mnie "przykasował" ;) (edit) i mi nieco nie na temat wyszło w kontekście jego wpisu.

Nic bardziej naszych działań nie tłumaczy bardziej nad ich skuteczność - to nie moje, ale coś w tym jest i to bardzo brutalnego.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Gdyby  żydki miały choć połowę honoru  Polaków , to by ich tylu w czasie wojny nie zginęło , to po pierwsze . Po drugie gdyby nie byli niby tak cwani jacy niby są , to by Niemców do kolaboracji nie nakłaniali . To ta  niby ich "przebiegłość "  właśnie doprowadziła do holokaustu  .  Prawdopodobnie wcale Niemcy by nas nie napadły  , gdyby ich tylu w Polsce nie było . Moi dziadkowie  jeszcze gdy  żyli właśnie  takie tezy stawiali . 

Opublikowano

Niestety, plan patrona niedawnej imprezy urodzinowej zakładał taki sam los dla Żydów, jak i reszty ludów "zaśmiecających" tak potrzebną rasie panów przestrzeń życiową. Miało być to tylko rozciągnięte w czasie i wyznaczono pewne priorytety. Priorytetem byli Żydzi.

Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał:

Anty-semityzm -islamizm -... jest tylko pretekstem do przerzucenia własnej porażki lub zagrożenia na innych którzy akurat są pod ręką, jest pochodną instynktu atakowania wszystkiego w obliczu zagrożenia i nie zawsze musi mieć racjonalne podstawy. Często w przyrodzie przebiegają śmiertelne linie podziału np: między drapieżnikiem i ofiarą a człowiek do drapieżników należy i często  nacjonalizmy są takim przygotowaniem do ataku drapieżczego i niekoniecznie świadomym bo z instynktu wynikającym. U ludzi najczęściej zwycięża intelekt, wiedza, technologia ale bywają i zwycięstwa siły przeciw rozumowi.... za daleko zabrnąłem ale Ulman na pewno zrozumie do czego zmierzam bo to jemu ta odpowiedź adresowana tylko mirro szybciej posta skończył i mnie "przykasował" ;)

Muzłumanie czy żydzi też pewnie są anty -chrześcijanami ale nie wiem czy przez chęć przerzucenia własnej porażki taką postawę przyjmują. W obrębie grup religijnych zawsze bywały antagonizmy bo kazdemu się wydaje że wierzy w tego prawdziwego Boga a inni sa głupi i wierzą w jakiś  wymyslone byleco. Podobnie sie przenosi to zjawisko na  grunt narodowy bo kazdemu sie wydaje że jest lepszy od innych. Ot taka rywalizacja. My lubimy sie posmiac z ruskich bo niby tacy głupi , z Czechów bo śmiesznie mówią. Drwić z  Niemców bo to  nazisci  z żydów bo to szemrana nacja a,Francuzów uczymy jeść widelcem itp. Oni często uwazaja nas za pijaków i złodziei.  Jesli zwycięża wiedza i intelekt to staje się jasne czemu żydzi są tak wysoko umocowani a my tak wiele przegrywamy.

7 minut temu, gienio007 napisał:

Gdyby  żydki miały choć połowę honoru  Polaków , to by ich tylu w czasie wojny nie zginęło , to po pierwsze . Po drugie gdyby nie byli niby tak cwani jacy niby są , to by Niemców do kolaboracji nie nakłaniali . To ta  niby ich "przebiegłość "  właśnie doprowadziła do holokaustu  .  Prawdopodobnie wcale Niemcy by nas nie napadły  , gdyby ich tylu w Polsce nie było . Moi dziadkowie  jeszcze gdy  żyli właśnie  takie tezy stawiali . 

Co ma honor do holokaustu? Tylko niehonorowych zabijano?  A czy ten nasz honor nam tak pomaga? Najpierw polityka dwóch wrogów a potem połowa strat wojennych właśnie przez to. 

Jak niby nie są tak cwani to jakim cudem siedzą na czubku światowej finansjery, korporacji czy przy naszym najlepszym sojuszniku Trumpie.  Próbowali kolaborować z Niemcami bo wiadomo że lepiej być tam gdzie zupę podaja jak tam gdzie tylko się zapach roznosi.To najnormalniejsze w swiecie. Jak ta ich "przebiegłość " doprowadziła do holokaustu?  Opisz to szerzej przyczynowo -skutkowo bo jakos nie pojmuję. Tak jak napisał Mirro Niemcy założyli sobie że wyeliminują ten naród całkowicie a potem wezmą się za słowian. Jak bez napadania nas mieli sie dobrać do największego skupiska żydów w europie? 

Opublikowano

jak tu nie wierzyć w "gorszy sort"?

Ze zgrozą obserwuję jak z wściekłej nienawiści do PIS, niektórzy są w stanie przekroczyć wszelkie granice i na antenie stacji telewizyjnej w skandalicznie kłamliwych słowach, mówić o Polakch, którzy w dziesiątkach tysięcy dali światu świadectwo, niebywałej odwagi, heroizmu i miłosierdzia pomagając przeżyć nazistowski koszmar prześladowanym przez Niemców Polakom żydowskiego pochodzenia, że mordowali oni Żydów tylko nie zakładali obozów śmi...

Zobacz więcej
Zdjęcie użytkownika Mariusz Jankiewicz.

• Like 1
Opublikowano
Razem[1] polski ukraiński żydowski ruski[2][3] białoruski niemiecki tutejszy[4] hebrajski rosyjski litewski nie podany czeski inny
31.915.779 21.993.444 3.221.975 2.489.034 1.219.647 989.852 740.992 707.088 243.539 138.713 83.116 39.163 38.097 11.119
100% 68,91% 10,10% 7,80% 3,82% 3,10% 2,32% 2,22% 0,76% 0,43% 0,26% 0,12% 0,12% ~0,04%

https://pl.wikipedia.org/wiki/Drugi_Powszechny_Spis_Ludności

To wyniki spisu z 1931 w kategorii deklarowanych najbliższych używanych języków. Przypomnijmy że w 1939 nasze państwo istniało dopiero 20 lat i było wynikową tego zostało po poprzednim okresie. Tu nikt nie pytał czy chcesz być Polakiem.  II RP zastała go na tym terenie , to zostawał Polakiem. To nie tak że po co przyleźli. Zobaczcie że 1/3 naszych obywateli nawet nie deklaruje języka polskiego jako swój.

Opublikowano

Dziadkowie opowiadali że  zwykli Niemcy to i do Polaków źli nawet nie byli , ale  na żydów to ani zwykli a tym bardziej wojskowi  to patrzeć nie mogli . Właśnie za tą ich przebiegłość i krętactwo . Ja to żyda na oczy nie widziałem i jest mi on obojętny , ale dziadkowie właśnie opowiadali  że  żydzi to sami pchali się w ramiona SS aby na swoich donosić , po to aby im lepiej było . Żyt  to TYLKO o sobie myśli , bliźni już go nie obchodzi , tak mi dziadek mówił jeszcze gdy żył . 

Opublikowano

mirro, to teraz już sobie nawet pohajlować nie wolno? A kto komu zabroni. Zydzi ? Nigdy.  Granicą głupoty i śmieszności są sytuacje w których zydzi z izraela atakują Polaków , a zydzi z Polski ich bronią. Musze zapytać jeszcze raz:

Ile obywateli Izraela zostało zamordowanych w Polsce?  Ile zydów amerykańskich zginęło w tym holocośtam?   Ile niewinnych działaczy UPA zamordowali Polacy?  Ilu zydów uratowała formacja SS przed polskimi mordercami?

Opublikowano

Po tej tabelce widać dwie rzeczy. Pierwsza to mit , że zgineły 3 mln żydów skoro było ich 2,490 mln . Jak widać sporo ich jeszcze zostało. Po drugie , widać jak bliskie spełnienia były marzenia wujka Adasia.  Przedsiębiorstwo holocośtam jest nadmuchane jak każda piramida finansowa.

Opublikowano

Ereksio, wyżej pisałem o kryteriach kwalifikowania kogoś jako Żyda i podałem też kryterium przyjęte przez aparat eksterminacji. Nie opierano się tam tylko na kryterium językowym. Dlatego ta tabelka nie odzwierciedla wszystkich którzy zostali na sicie. Zostawali także ci posługujący się polskim jak swoim. Wtedy liczba zakwalifikowanych do eksterminacji będzie większa, zwiększy się więc i liczba ofiar.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v