Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, nie napisał:

znowu głupoty o bankach wypisujesz

Co tam takiego głupiego znalazłeś?

52 minuty temu, Roman176 napisał:

ty no nie pal głupa przecież niech obcy kapitał  niech coś tu zostawi, i ty płacisz miesięcznie tyle ze wydajesz 700 a dostajesz 500 ??xD

Normalnie nie wierze.Czyś ty taki durny się urodził? Co z tego że kapitał obcy jak podatek jest od od naszych pieniedzy które przez re banki przepływaja? 

Banki maja zyski takie jak zwykle a odprowadzono podatku bankowego ok 5 mld więc skąd się ta kasa wzieła?

47 minut temu, Roman176 napisał:

które zdrożały polifoska 6 kiedyś kosztowała 2tyś dzisiaj 1480zł   wiec ty niepierdol a teraz nawozy nie drożeją tylko marża skocze im bliżej wiosny tym drożej im bliżej żniw tym taniej  

Nie masz o tym pojecia Zakłądy azotowe podnoszą ceny co miesiąc a każdy dystrybutor ma umowę i musi odebrać okreslone ilości każdego miesiąca. Nie obkupi się wiec tanim azotem w lipcu by potem porządnie zarobić. Zakładom zależy by mieć ciągłość produkcji  bieżący odbiór i sprzedane zakontraktowane ilości. Jak dystrybutor sprzeda ilości z kontraktu to dostaje premie roczną która często jest główną składową lub całym zyskiem.

To ze nawozy drożeją czy tanieją jest wypadkową cen surowców , koniunktury popytu i jak bedą chcieli przenieść ciężar większych kosztów spowodowanych podatkami to dołożą ci 10 czy 15 Pln /t  przy pierwszej lepszej podwyżce i guzik bedziesz o tym wiedział. 

PIS cwano podnosi podatki bo większość gamoni jak widać nie ma pojęcia że są dojeni. Ludziom wydaje się że nie płaca podatku bankowego bo tak jak tobie wzrost podatku kojarzy się ze wzrostem cen , opłat itp. Otóż płacisz ten podatek bo za twoje pieniądze dostajesz o tyle mniej ile wynosi podatek. Za każde 100 tys przepływu powinieneś dostać o 440 pln więcej odsetek niż teraz.  Jak widac po wielu kolegach nawet nie wiedzą ze są skubani bo kazdemu się wydaje że podwyżka jest wtedy jak mu zabieraja a jak dają mniej to jest ok

46 minut temu, Alamo napisał:

Co za histeria,zadał tak proste pytanie na które brak Ci argumentacji,więc próbujesz wciskać ciemnotę,tylko zapomniałeś o najistotniejszej kwesti.W sklepach zrobił się duży ruch w porównaniu co było przed.Dalej wypisuj swoje teorie zabarwione propagandą 

Nawet nie liczyłem że jesteś w stanie zrozumieć. Większość zwolenników PIS  jest ekonomicznymi analfabetami ze szczególnym naciskiem na pierwsze 4 litery tego wyrazu.

Podobno Orban zapowiedział że bedą przyjmować uchodźców ale tylko tych których sami zweryfikują i wybiorą. I znowu wystawi PISowców by robili za głupków wioskowych. 

Opublikowano

tylko ze każdy od czegoś zaczyna i każdy kiedyś zaczynał od wideł bo nie znam rolnika co bez zaczęcia gospodarowania wy***ał automatyczną oborę jeden pan takim nazwisku jak p Romanowski zaczynał od wideł i popegeerowskiej 60 ciężko było nazwać traktorem dziś ma 25tyś ha

11 godzin temu, Ulman napisał:

Co tam takiego głupiego znalazłeś?

Normalnie nie wierze.Czyś ty taki durny się urodził? Co z tego że kapitał obcy jak podatek jest od od naszych pieniedzy które przez re banki przepływaja? 

Banki maja zyski takie jak zwykle a odprowadzono podatku bankowego ok 5 mld więc skąd się ta kasa wzieła?

Nie masz o tym pojecia Zakłądy azotowe podnoszą ceny co miesiąc a każdy dystrybutor ma umowę i musi odebrać okreslone ilości każdego miesiąca. Nie obkupi się wiec tanim azotem w lipcu by potem porządnie zarobić. Zakładom zależy by mieć ciągłość produkcji  bieżący odbiór i sprzedane zakontraktowane ilości. Jak dystrybutor sprzeda ilości z kontraktu to dostaje premie roczną która często jest główną składową lub całym zyskiem.

To ze nawozy drożeją czy tanieją jest wypadkową cen surowców , koniunktury popytu i jak bedą chcieli przenieść ciężar większych kosztów spowodowanych podatkami to dołożą ci 10 czy 15 Pln /t  przy pierwszej lepszej podwyżce i guzik bedziesz o tym wiedział. 

PIS cwano podnosi podatki bo większość gamoni jak widać nie ma pojęcia że są dojeni. Ludziom wydaje się że nie płaca podatku bankowego bo tak jak tobie wzrost podatku kojarzy się ze wzrostem cen , opłat itp. Otóż płacisz ten podatek bo za twoje pieniądze dostajesz o tyle mniej ile wynosi podatek. Za każde 100 tys przepływu powinieneś dostać o 440 pln więcej odsetek niż teraz.  Jak widac po wielu kolegach nawet nie wiedzą ze są skubani bo kazdemu się wydaje że podwyżka jest wtedy jak mu zabieraja a jak dają mniej to jest ok

Nawet nie liczyłem że jesteś w stanie zrozumieć. Większość zwolenników PIS  jest ekonomicznymi analfabetami ze szczególnym naciskiem na pierwsze 4 litery tego wyrazu.

Podobno Orban zapowiedział że bedą przyjmować uchodźców ale tylko tych których sami zweryfikują i wybiorą. I znowu wystawi PISowców by robili za głupków wioskowych. 

popatrz wyżej daleko tym gościowi było do twoich poglądów  

Opublikowano

No widzisz, jeżeli zdążył za życia zgromadzić tyle pola to musiał chociaż cokolwiek orientować się w gospodarce wolnorynkowej. Markowi takiego rozwoju raczej nie wróżę.

Opublikowano

Czegoś tak głupiego nie dałbym rady wymyślić i dlatego nie załapałem. o.O

Nie no jasne jest ze Romanowski siedział i czekał na socjal z gminy i tak mu sie nudziło że w międzyczasie się dorobił majatku i olbrzymiego biznesu.:D   Jak się tak dorobił i jest takim socjalista to może się podzieli?  Zapytaj może ci odpali z 50ha  pola. Po  cholerę  mu az tyle? O.o

Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

Czegoś tak głupiego nie dałbym rady wymyślić i dlatego nie załapałem. o.O

Nie no jasne jest ze Romanowski siedział i czekał na socjal z gminy i tak mu sie nudziło że w międzyczasie się dorobił majatku i olbrzymiego biznesu.:D   Jak się tak dorobił i jest takim socjalista to może się podzieli?  Zapytaj może ci odpali z 50ha  pola. Po  cholerę  mu az tyle? O.o

to się nazywa praca 

i dlatego nie jaki ulman wolno rynkowiec pozbierał by dopłaty i rożne  duperele  ponieważ nie był za życia przeciebiorczy na zasadzie machlojstwa poprzejmował by małe gospodarstwa   i wszystko w imię wolnego rynku przykładem jest bug aria  

Gość marekfarmer
Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:

Z podatku bankowego jest ok 5 mld Pln rocznie a zyski banków nie spadły. Kto zapłacił?  Ubezpieczenia komunikacyjne podniesione. 

Czy ty uważasz że jak podatki rosną to coś musi automatycznie zdrożeć? Wyzsze koszty sa zawsze ukrywane w cenie która płaci klient końcowy. Nawozy może podrożały o 10 Pln/tonie ale że trzeba było przerzucić ekstra koszty to  podwyżka wyniosła np. Pln.  A może jak paliwo tanieje to oznacza że podatki sa obniżane?  

Jak przedsiębiorca zamiast 1500  musi zapłacić 2000 to ten ekstra koszt przerzuci na cenę usługi czy towaru a więc wyższy kwotowo będzie od niej vat. Płacąc więcej pracownikowi płaci za niego większy ZUS składki i co tam jeszcze a pracownik więcej zapłaci w PIT. 

Nic się nie bierze z powietrza  ale skoro ciągle przywołujesz  przykłady gołodupców to fakt oni niewiele dopłacą a sporo zyskają. To nienormalne 

Pokaż  dane  że  Zyski  banków  nie spadły ??

Ubezpieczenie Komunikacyjne nie zdrożało tylko z powodu  Podatku bankowego. Na Poczcie masz ubezpieczenia komunikacyjne  dla Rolników  i jest tańsze jak we wszystkich  innych firmach.

Za Tuska  Miałeś  Saletrę po 1450zł  Obecnie  1100zł    Przed żniwami  można było kupić   poniżej 1 tyś.

To że  dana firma  musi  zapłacić  kilka zł  za miesiąc  więcej za obsługę  konta  nie oznacza  że  zaraz  produkt  końcowy  wzrośnie.

Rolnikowi  koszty  produkcji jak rosną  to  co  sprzeda  drożej  swój towar ???  Czy za tyle  ile ktoś  jest w stanie  zapłacić ???

Podaje  przykłady zwykłych  ludzi.

Opublikowano
10 godzin temu, Roman176 napisał:

xD po tej śmiesznej sytuacji po i n ??

Ty tępy młotku przecież pisałem wielokrotnie że nie było niema i niebędzie partii na którą bym głosował. 

Opublikowano
Marek - roman napisał że teraz jest po 1480 to już drożej niż te Twoje "za Tuska". Po pierwsze nie Tusk reguluje ceny nawozów ani nie Kaczyński tylko rynek surowców i energii oraz podaż i popyt. Zresztą jak teraz jest po 1480 fo i tak drożej niż kupowałem zeszłego roku.
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Widać  że  nie masz pojęcia  o nawozach  i Rolnictwie  xDxD

Roman  pisał o  Polifosce 6 która  kosztowała za Tuska  2400zł/t  Obecnie  1450zł/t bynajmniej w mojej okolicy

Ja pisałem o  SALETRZE  Amonowej która za Tuska  kosztowała 1450zł  obecnie 1100zł kosztuje  a przed żniwami  była dużo  Tańsza.

59 minut temu, PRIMO napisał:

Ty tępy młotku przecież pisałem wielokrotnie że nie było niema i niebędzie partii na którą bym głosował. 

Matka z Ojcem  w domu tak się do ciebie zwracają  że  innego języka  nie znasz ???

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Marek - rolnictwo ma dopłaty dlatego, że zawsze jest zależne. Koszty stałe łatwo rozpylić na dużym areale i zmniejszyć w ten sposów koszty produkcji. Modernizacja rozłożona w czasie również da efekt i tu się szuka dochodu a nie w nadziei, że się dobrze sprzeda. Mając 100 ha będziesz długo myślał jak to dobrze wykorzystać, mając 400 każda działka coś przyniesie. Mając 10 będziesz krzyczał, że zamało dopłacają. Zwróć uwagę na przemysł - już niema manufaktur...

Marek - fakt jeden o tym, drugi o tamtym. Ja również o polifosce a idąc w szczegóły 6. Zwróć jednak uwagę na ogólny sens wypowiedzi.

Ach jeszcze mi napisz, że nawóz jest z powietrza robiony a ceny to rząd ustala...

Gość marekfarmer
Opublikowano

Nie wiedziałeś  o czym pisałeś. Nie masz  pojęcia  o Rolnictwie widać.

Bo  Polifoska to nawóz   NPK A saletra  to  Azotowy

Opublikowano (edytowane)

Tylko jak poli było po 2400, saletra po 1400, to pszenica była po 1000, cebula była po 0,80, rzepak 2000.

Czy jest sens prowadzić jakąkolwiek dyskusję z ludźmi pokroju romka, bogdana, alamo czy marka? Krowa i tak krową zostanie.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
47 minut temu, marekfarmer napisał:

Matka z Ojcem  w domu tak się do ciebie zwracają  że  innego języka  nie znasz ???

To po co mi tu wyjeżdża z jakimiś małoistotnymi partyjkami ¬¬

Obrońca uciśnionych się znalazł o.O

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, jacek1296 napisał:

Tylko jak poli było po 2400, saletra po 1400, to pszenica była po 1000, cebula była po 0,80, rzepak 2000.

Czy jest sens prowadzić jakąkolwiek dyskusję z ludźmi pokroju romka, bogdana, alamo czy marka? Krowa i tak krową zostanie.

Jeszcze dodał bym ze największe złoża soli potasowej w A. Środkowej zostały wtedy zalane i cena potasu poszybowała. Po drugie Chinole wywindowały cenę fosforytów pod niebo. Ale to taka mało istotna błahostka nie mająca wpływu na ceny nawozów P.K 

@DTaras w przypadku n.azotowych jak najbardziej, surowcem jest N atmosferyczny. 

Edytowane przez agromatik
Gość marekfarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

To po co mi tu wyjeżdża z jakimiś małoistotnymi partyjkami ¬¬

Obrońca uciśnionych się znalazł o.O

Czyli  tak  się do ciebie  zwracają w przypadku jak  gadasz  coś  mało istotnego

Opublikowano
16 godzin temu, Elektryk napisał:

@marekfarmer Samotnej matce nie zabrał, tylko reszcie społeczeństwa. Ile państwa samo zarabia a ile ściaga z obywateli? Jak rząd daje ci 500 to znaczy, że praktycznie cała kwota pochodzi od obywateli i jeszcze trzeba wydać na obsługę świadczenia. Lepiej żeby ta samotna matka miała zapewnione przedszkole i godziwą pracę. Wtedy niepotrzebne żadne 500+.

Aleś Ty uczony! To wytłumacz mi jeszcze geniuszu, na co szły nasze podatki w minionej ośmiolatce rządów tych ***********(piiiiii)? Bo "pińćset" nikomu nie dawali, za to "siedymset" zabierali na pewno. No, wyliczaj te zbożne cele, czekamy...

I jeszcze na dokładkę zyski spółek Skarbu Państwa znikały w jakiejś czarnej dziurze, że tylko "prywatyzacja" miała je uleczyć, a tu masz:

PKP z rekordowym wynikiem. LOT ma 280 mln zł zysku. Kopalnie znowu na plusie. Dlaczego teraz się opłaca, a wcześniej niekoniecznie?

wtorek, 16.01.2018 r.

pkp-lot-kopalnie-550.jpg

foto: Magiera188 (Wiki / CC0) | BriYYZ (Flickr.com / CCbySA 2.0) | wsilver (Flickr.com / CCby2.0)

Okazuje się, że kolejowa Grupa PKP osiągnęła w ubiegłym roku kapitalny wynik finansowy - pierwsze szacunki mówią o kwocie 500 mln zł zysku na czysto! Świetne wyniki odnotowały również PLL LOT - z tytułu działalności podstawowej nasz narodowy przewoźnik lotniczy osiągnął zysk w wysokości 280 mln zł. Jeśli do tego doliczymy 1,6 mld zł zysku polskiego górnictwa (dane po 3 kwartałach 2017 r.), to zasadnym staje się pytanie - dlaczego teraz wszystko się opłaca i przynosi zyski, a jeszcze 3-4 lata temu nie było to takie oczywiste?

Grupa PKP ogłosiła wczoraj wstępne wyniki finansowe za 2017 roku. Okazało się, że tak dobrego okresu w historii PKP jeszcze nie było. Zdaniem prezesa Krzysztofa Mamińskiego cała Grupa PKP (w skład której wchodzą m.in. PKP Intercity S.A., PKP Cargo S.A., czy PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.) miała ponad 500 mln zł skonsolidowanego zysku netto. Jeśli natomiast zsumować wstępne wyniki wszystkich spółek, które należą do Grupy PKP (co istotne - PKP S.A. nie w każdym przypadku ma 100% udziałów), to okaże się, że osiągnęły one łącznie ok. 700 mln zł zysku na czysto.

Podobnie rewelacyjne wyniki osiąga PLL LOT. Z tytułu działalności podstawowej nasz narodowy przewoźnik lotniczy osiągnął w ubiegłym roku 283 mln zł zysku na czysto (wzrost o 52 proc. r/r). Dodatkowo od początku 2016 roku otworzył ponad 40 nowych połączeń, zwiększył liczbę pasażerów z 4,3 mln (2015) do prawie 7 mln obsłużonych w 2017 roku oraz powiększył flotę samolotów o ponad 20 nowych jednostek.

Co ciekawe - ekspansja LOT niemal zbiegła się w czasie z marginalizacją i ostatecznym upadkiem niemieckich linii Air Berlin (swego czasu drugie co do wielkości linie lotnicze w RFN), które zakończyły operacje lotnicze z końcem października 2017 r.

Jeśli do tego dodamy fenomenalne wyniki polskiego górnictwa węgla kamiennego (w ciągu trzech pierwszych kwartałów 2017 roku sektor ten wypracował ponad 1,6 mld zł zysku na czysto), to zasadnym staje się pytanie - dlaczego teraz wszystko się opłaca i przynosi zyski, a jeszcze kilka lat temu nie było to takie oczywiste? Przypomnijmy, że Grupa PKP np. w 2009 roku odnotowała stratę na poziomie -674 mln zł. Skumulowana strata PLL LOT za lata 2008 - 2015 to -748,2 mln zł. Polskie górnictwo jeszcze 3 lata temu przynosiło gigantyczne, wielomiliardowe straty. Teraz wszystkie te przedsiębiorstwa i sektory gospodarki są rentowne i przynoszą zyski. Co takiego wydarzyło się w ostatnich latach, że teraz się opłaca, a wcześniej nie było to takie oczywiste?

Źródło: Grupa PKP miała ok. 500 mln zł skonsolidowanego zysku netto w 2017 r.(Stooq.pl)
Źródło: Ponad 1,6 mld zł zysku górnictwa po trzech kwartałach (Pb.pl)
Źródło: LOT zarobił w 2017 r. ponad 280 mln zł na działalności podstawowej(Bankier.pl)

• Like 3
Opublikowano

agromatik - czekałem co na to napisze Marek. Co napisał mi wystarczyło.

Nie musiałeś ale oczywiście masz rację skrapla się powietrze :-)

W każdym razie nie jest to jedyny potrzebny surowiec ale sprawa została uproszczona do gospodarki nakazowej.

Z innej beczki - podobno na kartę dużej rodziny będzie inna cena paliwa na Orlenie. Czy to nie cudowne mieć znajomych z taką kartą??

Opublikowano
1 godzinę temu, torpedo napisał:

Aleś Ty uczony!

W przeciwieństwie do Ciebie.

1 godzinę temu, torpedo napisał:

To wytłumacz mi jeszcze geniuszu, na co szły nasze podatki w minionej ośmiolatce rządów tych ***********(piiiiii)?

A co ma jedno do drugiego? Nie ważne kto ile ukradnie to i tak państwo musi wziąć więcej, niż odda w socjalu. No chyba, że twierdzisz że Pani przyklepująca wnioski pracuje za darmo, czy samo wdrożenie było darmowe.

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

agromatik - czekałem co na to napisze Marek. Co napisał mi wystarczyło.

Nie musiałeś ale oczywiście masz rację skrapla się powietrze :-)

W każdym razie nie jest to jedyny potrzebny surowiec ale sprawa została uproszczona do gospodarki nakazowej.

Z innej beczki - podobno na kartę dużej rodziny będzie inna cena paliwa na Orlenie. Czy to nie cudowne mieć znajomych z taką kartą??

Już jest tańsze z kartą , ale tylko Verva.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v