Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość marekfarmer
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Tak daje uczciwie. Bo ty tak chcesz. Jak były klęski każdy rząd coś dawał. Mniej czy więcej ile starczyło tyle dali. Tak samo da ci pis. Z tym, że poprzednie rządy nie zbierały na to kasy z góry. A pis wprowadzi nowy podatek a jak da ci zamiast obiecanych 400 zł 380 to co nie weźmiesz? Z taką różnicą, że teraz będziesz na to płacił a do tej pory nie płaciłeś.

To tak jak z klęskami żywiołowymi. Są ustalone stawki w zależności od zniszczeń. I każdy rząd płaci. I teraz wyobraź sobie wprowadzenie jakiegoś podatku na ten cel. Każdy obywatel liczy na takie same świadczenia jakie dostawał z tym, że do tej pory za to nie płaci a teraz musi zapłacić. Jaki to interes? Co na tym zyskujesz? Musisz płacić kolejny podatek a świadczenia te same.

Nie  Każdy  rząd  bo  Za PO  po klęskach  przymrozków  strajkami  było wywalczone  100zł/ha potem te  niespełna 400zł  ale  tylko dla tych co mieli 30%  strat w gosp    kto miał 29% już nie dostał  ani 1zł

PiS  wprowadził  uczciwe  rozwiązanie

Już dawno o tym mówiłem  ale  żeby  zabrać  z dopłat  30%  na fundusz  klęskowy  w wywiadzie  dla jednej z Gazet Rolniczych.

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Pis przyjął taktykę skubania wszystkich na raty i po trochu. Tusk podniósł Vat co spotkało się ze złym odbiorem. Normalka. Pis poniósł podatek bankowy. To się mówiło, że to tylko banki a jak już to tylko ci co mają w bankach pieniądze czy kredyty. A więc nie wszyscy. Dzięki podatkowi bankowemu zrosły ceny polis OC. Ale nie wielu ludzi połączy to z podatkiem bankowym  Teraz wprowadzi  się podatek dla rolników a reszcie powie się, że to nie wszyscy tylko rolnicy. A oni przecież są bogaci bo mają tyle kasy z UE na te traktory itd. Są lub były pomysły wprowadzenia innych podatków jak ten od wody czy deszczówki czy przymusowy abonament rtv.

Idź  na pocztę  i zobacz  sobie  ile kosztuje  Polisa dla  Rolników   są  dużo  dużo  tańsze jak PZU  czy  inne  prywatne  spółki  ja  przeniosłem tam  wszystko  prócz  upraw  na razie.

Podatek od deszczówki to UE  narzuca  Bydgoszcz dostanie kasę  na kanały deszczowe  i  musi  opodatkować  ludzi  podatkiem od  deszczówki  taki wymógł UE

43 minuty temu, mirro napisał:

Ten prąd tańszy dla rolników to rozwiązanie systemowe, czy takie jak przed jednymi wyborami cena paliwa miała nie przekroczyć 5PLN?:D

Dokładnie  po wygranych wyborach  tusk  powiedział ,,  Teraz  to  paliwo  może  być  i po 7zł  ze śmiechem w ustach,,

Opublikowano (edytowane)

Marek jakie pis uczciwe rozwiązanie wprowadził? Powiedziane jest, że będą zbierać kasę na fundusz klęskowy ale nic na temat jak będą wypłacać. Skąd wiesz, że ten co ma powiedzmy 5 % szkód dostanie jakieś odszkodowanie w razie czego? I czy dostanie tyle samo za każdy procent co ten co ma powyżej 30 % strat?

Dlaczego inni mają dokładać z dopłat tym co nie chcą się ubezpieczać? Sprawa jest prosta albo kalkulujesz ryzyko i się nie ubezpieczasz. Albo się ubezpieczasz. Moim zdaniem rząd powinien zapewnić każdemu w razie klęski odbudowanie dachu nad głową. Reszta powinna być pod opieką właściciela. I to on powinien decydować czy ubezpieczy uprawy i budynki czy nie. A jak rząd ma kasę to może na to coś dorzucić.

Jak mówiłem każdy rząd po klęsce coś płaci. Zależy ile akurat jest kasy jak duża była klęska itd. Pis wprowadził zbiórkę kasy na klęski. Ale nigdzie nic nie obiecał jak będzie to wypłacał. Po prostu kolejne łupienie kasy na nie wiadomo co. Bo nikt chyba nie wątpi, że jak nie będzie klęsk to te pieniądze pójdą na zapchanie innych dziur jak np te z funduszu drogowego itd.

Jeśli chodzi o polisy ubezpieczeń OC na auta to poszły wszędzie ostro do góry. Podwyżki szczególnie odczuli ci którzy wcześniej korzystali z tanich polis w rożnych tanich firemkach. Pzu i warta tak ostro nie podrożały bo wcześniej były drogie. Są może jakieś ubezpieczenia dla rolników ale i tak są sporo droższe niż były przed wprowadzeniem podatku bankowego.

Edytowane przez hubertuss
Gość marekfarmer
Opublikowano

PiS żadnej zbiurki  na klęski nie wprowadził nie pisz  bzdur.

Za  PO żeby coś  dostać  trzeba było  wywalczyć  strajkami albo kiełbasa wyborcza  ale i tak  rolnicy  się na nia nie nabrali.

żeby dostać  cokolwiek trzeba było mieć 30% strat w gosp

Za  PiS  możesz  mieć 10%  i też  dostaniesz  do  każdego  ha  na którym  miałeś stary  kasę  1000zł/ha

I to jest uczciwe  rozwiązanie  bo za PO  każdy kto  miał większą hodowlę  nie dostawał  nic  ani 1zł

A fundusz  klęskowy  jest  bardzo  dobry  pomysł  ale  od dopłat  powinno być  a nie   od sprzedaży 

Podatek bankowy nie był głównym powodem podnisienia  Polis

Zresztą  miałem przed wprowadzeniem podatku  bankowego  ubezpieczone w HDI  i po wprowadzniu  nie zapłaciłem  nic  więcej  jak przedtem. Teraz  przeniozłem  na Poczte  do tej nowej ubezpieczalni którą  stworzył Rząd  PiS  i płace  40%  tego  mniej jak w HDI

Gość marekfarmer
Opublikowano

A jak myślisz.

Wszyscy co  produkują  będą  płacić  a kasę będą  brać  wszyscy  ???

Jest  wielu ,,dopłatowców,,   i  co  my będziemy  płacić  na nich bo u   nich tez wyschnie  czy  wymarznie

Opublikowano (edytowane)

Czyli komunizm znowu ci się marzy. Wszyscy mają się zrzucać na tych co im się nie chce. Ty często masz pomysły rodem z prl u. Ja nie piszę, że pis zbiórkę na klęski wprowadził. Zacytowałem jedynie post w którym napisano, że chce wprowadzić. 

To, że pis wprowadza uczciwe rozwiązania to jest gdzieś napisane? Czy będą ot tak sobie do każdego hektara szkód po tysiaku walić? Bo tobie tak się marzy. Gdzie napisano, że za pis za szkody będą płacić po 1 tys od ha? Przy takich gwarantowanych przez pis odszkodowaniach będą jeszcze chętni by uprawę na własną rękę ubezpieczyć?

Wg tego co piszesz tych uczicwych rozwiązań pisu teraz pis da dopłatowcom po 1 tys zł od ha. Nawet jak owies posiany siewnikiem do nawozów im wymarznie to tysiaka za to wezmą.

• Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano

Czytać  ze  zrozumieniem widać nie umiesz.

Właśnie napisałem to że powinno być  od  dopłat bo je  dostają wszyscy co mają ziemie

A nie wszyscy z nich  produkują na sprzedaż.

Więc  potrącanie z dopłat  jest uczciwe

Potrącanie od sprzedaży  właśnie generuje to  że  ci  co produkują na sprzedaż  będa płacić na ,,dopłątowców,,

Tak jest  płaca  do każdego  ha  szkód 1 tyś zł  jak ktoś miał ubezpiczone 50%  upraw 

A dlaczego nie miało by  być chętnych  na ubezpieczenia  jak z PZU  można dostać więcej jak 1 tyś do ha

Widać  nie masz  nic  wspólnego  z Rolnictwem  że nic nie wiesz  co się dzieje

32 minuty temu, hubertuss napisał:

Pis wprowadził zbiórkę kasy na klęski. Ale nigdzie nic nie obiecał jak będzie to wypłacał.

Opublikowano (edytowane)

Wprowadzi a wprowadził to jedna literka różnicy. Cytowałem posta więc każdy wie, że w wątku chodzi o plan wprowadzenia takiego podatku.

Zabieranie z dopłat na klęski to czysta komuna. Jedni mają dokładać do tych co im się nie chce ubezpieczać. Więc dobrze cię zrozumiałem. Nie zarzucaj mi że nie rozumiem. Dla mnie ani z dopłat nie powinno się zabierać ani funduszu czy tam dodatkowego podatku na to robić. Każdy powinien odpowiadać za siebie i sam decydować.

Nie ściemniaj też, że pis zrobił jakieś uczciwe rozwiązanie. Bo uczciwość polega na tym, że musisz za to zapłacić tj ubezpieczyć 50 % upraw i dopiero możesz liczyć na ten 1 tys. A za po czy wcześniejszych rządów nic nie musiałeś płacić i dostawałeś jakieś tam odszkodowanie. Jak pisałem raz większe raz mniejsze ale było to za nic, bez żadnych warunków.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

:DT eTwoje wymysły to czysta komuna jak rolnik ma ubezpieczyć 50% od przezimowania jak 40% ozimego sieje?

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano (edytowane)

Pomijam już fakt, że te pieniądze szły by na inne luki zamiast na te klęski tak jak się dzieje z kasą np z funduszu drogowego. Niby ma iść na drogi ale jak brakuje w innych obszarach to i na inne pójdzie. Ale to każdy wie. Zresztą na bzdurny pomysł zabrania 30 % dopłat na fundusz klęskowy pis się nie odważy. Bo to by bunt na wsi wywołało. Więc daj spokój z tą durnotą. Bo nawet w pise takich głupich nie ma.

Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Nie  Każdy  rząd  bo  Za PO  po klęskach  przymrozków  strajkami  było wywalczone  100zł/ha potem te  niespełna 400zł  ale  tylko dla tych co mieli 30%  strat w gosp    kto miał 29% już nie dostał  ani 1zł

PiS  wprowadził  uczciwe  rozwiązanie

Już dawno o tym mówiłem  ale  żeby  zabrać  z dopłat  30%  na fundusz  klęskowy  w wywiadzie  dla jednej z Gazet Rolniczych.

Jak masz 799 dochodu na członka rodziny to dostaniesz na pierwsze dziecko 500+ a jak 801 to już nie . To jest uczciwe?

Ty jesteś zwolennikiem zabierania ci pieniędzy przez państwo by nimi zarządzało? Nie masz wiary w swoja zdolność dysponowania swoimi zasobami? Optujesz za komunistycznym ubezwłasnowolnieniem?

25 minut temu, marekfarmer napisał:

PiS żadnej zbiurki  na klęski nie wprowadził nie pisz  bzdur.

Za  PO żeby coś  dostać  trzeba było  wywalczyć  strajkami albo kiełbasa wyborcza  ale i tak  rolnicy  się na nia nie nabrali.

żeby dostać  cokolwiek trzeba było mieć 30% strat w gosp

Za  PiS  możesz  mieć 10%  i też  dostaniesz  do  każdego  ha  na którym  miałeś stary  kasę  1000zł/ha

I to jest uczciwe  rozwiązanie  bo za PO  każdy kto  miał większą hodowlę  nie dostawał  nic  ani 1zł

A fundusz  klęskowy  jest  bardzo  dobry  pomysł  ale  od dopłat  powinno być  a nie   od sprzedaży 

Ty chyba same niepowodzenia i klęski ponosisz jak taki oblatany w tym jesteś?  Widać że nieustannie ci się należy i państwo powinno cie niańczyć i socjal podtykać. Może ty się do rolnictwa nie nadajesz jak tylko ubezpieczenia, odszkodowania i pomoc państwa ci się należy. Jakbyśmy z tej unii wyszli to dopiero byś biedę klepał bez socjalu:)

• Thanks 1
Opublikowano

Ulman a czy ja kombajnem po autostaradach jeżżę? To dlaczego mam się dokłaać tym coj eżdżą płcąć podatki w paliwie?

Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał:

Pomijam już fakt, że te pieniądze szły by na inne luki zamiast na te klęski tak jak się dzieje z kasą np z funduszu drogowego. Niby ma iść na drogi ale jak brakuje w innych obszarach to i na inne pójdzie. Ale to każdy wie. Zresztą na bzdurny pomysł zabrania 30 % dopłat na fundusz klęskowy pis się nie odważy. Bo to by bunt na wsi wywołało. Więc daj spokój z tą durnotą. Bo nawet w pise takich głupich nie ma.

Odpowiedz na moje pytanie a nie bajki poszesz

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Zabiorą Ci raz 5 zl raz 15 i przez rok zrobi sie pare stówek które jakbyś mial oddać na raz byś odczul i pomyslal ze cos jest nie tak ;) Po 0.2% nikt sie nie zastanawia a jakby nawet ktoś sie oburzyl to w opinii publicznej będzie sknerą i samolubem bo zaluje na "pomoc klęskową" a to przecież tylko 15 zl z byka jak to Marek napisal :) w 2018 mam 60 sztuk do sprzedania x 15 zl = 900 zl no ale lepiej brzmi 0.2% O.o

Ale z 500 + wezmisz 12 i będziesz 11 100 do przodu matematyku

Gość marekfarmer
Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

Wprowadzi a wprowadził to jedna literka różnicy. Cytowałem posta więc każdy wie, że w wątku chodzi o plan wprowadzenia takiego podatku.

Zabieranie z dopłat na klęski to czysta komuna. Jedni mają dokładać do tych co im się nie chce ubezpieczać. Więc dobrze cię zrozumiałem. Nie zarzucaj mi że nie rozumiem. Dla mnie ani z dopłat nie powinno się zabierać ani funduszu czy tam dodatkowego podatku na to robić. Każdy powinien odpowiadać za siebie i sam decydować.

Nie ściemniaj też, że pis zrobił jakieś uczciwe rozwiązanie. Bo uczciwość polega na tym, że musisz za to zapłacić tj ubezpieczyć 50 % upraw i dopiero możesz liczyć na ten 1 tys. A za po czy wcześniejszych rządów nic nie musiałeś płacić i dostawałeś jakieś tam odszkodowanie. Jak pisałem raz większe raz mniejsze ale było to za nic, bez żadnych warunków.

Wprowadzi  a wprowadził  to wielka różnica.

A dawanie  dopłąt  to  nie  Komuna???

PiS  zrobił  uczciwe  rozwiązanie 1tyś do ha  jak ktoś miał ubezpieczone 50% upraw  kto nie miał 500złdo ha   i  nikt  zanic nie musiał płącić  nie pisz głupot

Za  Po  trzeba było  strajkować  żeby dostać  100zł

Potem dali  łaskawie  nie całe 400zł  Kiełbasy wyborczej  cała Pomoc  POgardy  dla  Rolników i to  też  jeśli było  50%  ubezpieczone  bo jak nie to  niecałe 200zł  więc  nie wiesz a piszesz głupoty.  A warunki za czasów  POgardy  były gorsze  tylko dostawali ci co mieli 30% strat w gosp  ale widać  ty nie masz o tym  bladego pojęcia  bo piszesz jakieś głupoty

PiS  już 2 rok z rzedu płaci tak wysoką Pomoc  klęskową

5 minut temu, Ulman napisał:

Ty chyba same niepowodzenia i klęski ponosisz jak taki oblatany w tym jesteś?  Widać że nieustannie ci się należy i państwo powinno cie niańczyć i socjal podtykać. Może ty się do rolnictwa nie nadajesz jak tylko ubezpieczenia, odszkodowania i pomoc państwa ci się należy. Jakbyśmy z tej unii wyszli to dopiero byś biedę klepał bez socjalu:)

Widać  masz coś z głową  do czynienia i to  poważnie

Co ma rolnik  poradzić  na suszę  czy  Grad  czy przymrozek ????

Ja wiem Trolle  nie wiedzą  co to znaczy  prowadzić  gospodarstwo  Rolne

Ja mam wszystko ubezpieczone   i za straty  czy to przymrozki  czy  grad  dostałem kase z PZU  co  wklejałem tutaj  bo  trolle  twierdziły  że nie dostałem.

Opublikowano
7 godzin temu, staszek131415 napisał:

Ulman a czy ja kombajnem po autostaradach jeżżę? To dlaczego mam się dokłaać tym coj eżdżą płcąć podatki w paliwie?

Ty nie jeżdzisz bo nie masz ale gdybyś miał to i tak raz na jakiś czas użytkował byś  drogi publiczne.  Dodatkowo możesz odliczyć akcyzę co dla tych jeżdzących po autostradach jest niemożliwe. Mam wrażenie że wraz i innymi PISoholikami próbujecie z uporem maniaka udowodnić  jak wielce słuszne jest to by państwo wam zabrało więcej pieniędzy. Logicznie ten wywód nie ma racji bytu przy normalnym rozumowaniu więc czekam na rozwój sytuacji

Tak , tak Mareczku. Dla każdego normalnego rolnika jest wiadome że grad susza, mrozy to jego ryzyko zawodowe. Zapewne wiesz że produkcje rolna prowadzi się " pod chmurką"  i nie wiem co cie dziwi.  Uzasadnij jeszcze jak to dobrze że obłozą cię kilejytm podatkiem. Zamiast trola możesz użyć leming albo dalej snuj rozważania o mojej głowie w momentach niemożności uzasadnienia swych racji logicznie. Komuno wróć!!!!:):DxD

7 godzin temu, marekfarmer napisał:

A dawanie  dopłąt  to  nie  Komuna???

PiS  zrobił  uczciwe  rozwiązanie 1tyś do ha  jak ktoś miał ubezpieczone 50% upraw  kto nie miał 500złdo ha   i  nikt  zanic nie musiał płącić  nie pisz głupot

Za  Po  trzeba było  strajkować  żeby dostać  100zł

Potem dali  łaskawie  nie całe 400zł  Kiełbasy wyborczej  cała Pomoc  POgardy  dla  Rolników i to  też  jeśli było  50%  ubezpieczone  bo jak nie to  niecałe 200zł  więc  nie wiesz a piszesz głupoty.  A warunki za czasów  POgardy  były gorsze  tylko dostawali ci co mieli 30% strat w gosp  ale widać  ty nie masz o tym  bladego pojęcia  bo piszesz jakieś głupoty

PiS  już 2 rok z rzedu płaci tak wysoką Pomoc  klęskową

Wnioski

1. Dopłaty to komuna

2. PO dopłacało  ale za mało i jest dlatego złe

3. PISdaje więcej i dlatego jest dobry 

4. Popierać trzeba tego co więcej dopłaca

5 Zważywszy na pkt. 1 popierać trzeba dopłaty które są komuna.

6. W uproszczeniu -  popierać należy komunę.  

Widać jakie nasza "prawica" ma inklinacje do komuny:S:/O.o

Opublikowano

Staszek z autostradami było już nie raz tłumaczone. Ale czy ty coś kiedyś zrozumiesz. Na tym zyskuje całe społeczeństwo. Gospodarka bo transport jest szybszy i tańszy. Przy tych autostradach od zaprojektowania poprzez budowę do użytkowania ludzie mają pracę. Budżet korzysta bo ginie mniej ludzi. A to mniej rent i zasiłków oraz więcej pieniędzy wypracowanych przez te osoby gdy będą dłużej żyły. Ile razy można takie banały tłumaczyć.

Marek dopłaty to komuna. Ale po co do tego następna komuna by państwo za ludzi tym gospodarowało? Skoro sam nie potrafisz to twój problem. Ja mniej więcej na hektar kosztów przeznaczam swoje dopłaty tj około 1 tys zł. I to jest moje ubezpieczenie. Jak ktoś chce więcej to niech dokupi polisę. Jak pisałem najlepiej by państwo w przypadku klęsk zabezpieczało jedynie dach nad głową i to mniej więcej do takiej maksymalnej wartości jak był arty mniej więcej utracony dom. A ty ciągle komuny chcesz by państwo za innych decydowało. Zresztą już ci pisałem na ten pomysł pis się nie odważy więc daj spokój to mrzonka jest.

Podaj mi gdzie pis już drugi rok płaci po 500 zł od hektara szkód gwarantowane. Pokaż mi ten przepis. Podaj ile razy i gdzie wypłacali.

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Ulman napisał:

Tak , tak Mareczku. Dla każdego normalnego rolnika jest wiadome że grad susza, mrozy to jego ryzyko zawodowe. Zapewne wiesz że produkcje rolna prowadzi się " pod chmurką"  i nie wiem co cie dziwi.  Uzasadnij jeszcze jak to dobrze że obłozą cię kilejytm podatkiem. Zamiast trola możesz użyć leming albo dalej snuj rozważania o mojej głowie w momentach niemożności uzasadnienia swych racji logicznie. Komuno wróć!!!!:):DxD

Dobrze  że  obłożą  tym 0,2%  podatkiem bo wtedy taki troll  nie będzie mógł  pisać  że  Rolnik  dostał  jakiś  Social  jak  przyjdzie  susza  od której nie idzie  się  ubezpieczyć. Tylko dostanie  swoją  kase  którą  wpłacił  na ten cel że jak się coś  wydarzy  to  Państwo  pomoże nie zostawi  Rolnika na pastwę  losu.

W PRL  żadnej Pomocy  klęskowej nie było  przy  klęskach także  nie wiem poco ta  aluzja

Ps.  Jak tam chcesz komuny to do,, kim  Dżong umlmana ,, jedź czy jak mu  tam

hubertuss   w  zeszłym roku  pomoc  klęskowa  Susza  900zł/ha   W tym roku nawałnica  1000zł/ha

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Tak ogólnie marek to widać tobie nie dogodzisz. Bo jak Po dała po 100 zł to źle bo mało. Co rozumiem. Ale jak dali po nie całe 400 to też źle bo to kiełbasa wyborcza. A jak pis przed wyborami wymyślił 500 plus to nie była kiełbasa wyborcza? Czekam na dane jak to pis od dwóch lat wypłaca tak wysokie odszkodowania za straty w uprawach nie ubezpieczonym> na podstawie jakich przepisów i gdzie już wypłacono?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak rozdupcone ursusy i bloto po uszy na podworku to co sie dziwic ze liczy tylko na cudze pieniądze ...nazywa je panstwowe a dalej jako swoje ...cyrk na kolach haha 

Edytowane przez marko-kolo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v