Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Jedni chcą mieć więcej a innym wystarczy co jest i opiekuńcze państwo socjalne 

Jak patrzysz ze nie zabierzesz nic na tamten świat to najlepiej nie miej nic tylko żyj z socjalu bo przecież nie ma się po co męczyć. 
jesli przy odrobinie wysiłku mógłbym podwoić swoje zarobki bez jakiś wielkich perturbacji i mieć zwiększone szanse na dalszy rozwój to chętnie bym to zrobił. Może ty masz inaczej ale to dobrze bo wszyscy nie mogą się rozwijać 

Ryć w ziemi a odrobina wysiłku ? Jak to sie ma do tych stwierdzeń 😁Skoro wszyscy uprawnieni biorą 500 ,dopłaty czy suszowe to częściowo żyją z socjalu .

Myślałem że już jestes rozwinięty ale gdy się czyta twoje posty to nie wiem .😁

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Zmieniam treść skoro nie do mnie .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Do brokuła najwięcej ludzi potrzebne. Sprzedawane na świeżo czy różyczkowane na mrożenie? Pozostałe asortymenty  są zmechanizowne więc gdyby nie brokuł to obstawiał bym jakies 5-6 osób choć przy wydajnym sprzęcie potrafię sobie wyobrazić nawet 4

Opublikowano

zeby zatrudniać miej pracowników to trzeba mieć w miare ogarniety sprzet , żeby mieć ogarniety sprzet to trzeba mieć spory areał , itd itp ,  jako lekture można pocztytać w necie na temat gospodarstw w bardziej rozwinietych krajach 150 ha . i do tego pół etatu lub pełen poza rolnictwem ale gospodarstwo zmechanizowane . ciekawą kwestią były zdechłe swinie co kilka dni leżały w holandi na chlewni pełna automatyzacja tylko polak co pilnował sie nie znał .https://wiadomosci.wp.pl/holandia-znaleziono-1200-martwych-swin-mial-ich-dogladac-polak-6291675945318529a             

Opublikowano (edytowane)

No ale dajmy na to jak ktoś ma 20 ha - pszenica burak kukurydza. Zetorek 70 km opryskiwacz 600l .  

Zaorze 0,5ha na godzine czyli 40 h/rok. Uprawa pod siew 2x - kolejne 40h/rok. Rozsiew nawozów ze 3ha/h więc pewnie z 25h/rok . Pryskania pewnie podobna ilość.  Mamy 130h/rok. Dajmy na to że pomnozymy to przez 2x bo załadunek/tankowanie , wlewanie chemii, smarowanie  i serwis maszyn jak coś pierdnie . Dołózmy do tego  kolejne 130 h /rok na czynności o których zapomnieliśmy Robi nam sie jakieś 400h/rok. Grudzień styczeń i luty można przyjąć że roboty nie ma więc pracy jest 400h przez 270 dni a wyłączając weekendy ok 200 dni. Wychodzi średnio  2h dziennie czyli 1/4 etatu. No  teraz się zacznie.......

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Eeeee tam nic się nie zacznie. Najwyżej Cię zwymyślają. Przecież nikt nie siądzie z ołówkiem i nie policzy bo musiałby się tez zastanowić co robi przez tyle czasu.:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano
36 minut temu, Ulman napisał:

No ale dajmy na to jak ktoś ma 20 ha - pszenica burak kukurydza. Zetorek 70 km opryskiwacz 600l .  

Zaorze 0,5ha na godzine czyli 40 h/rok. Uprawa pod siew 2x - kolejne 40h/rok. Rozsiew nawozów ze 3ha/h więc pewnie z 25h/rok . Pryskania pewnie podobna ilość.  Mamy 130h/rok. Dajmy na to że pomnozymy to przez 2x bo załadunek/tankowanie , wlewanie chemii, smarowanie  i serwis maszyn jak coś pierdnie . Dołózmy do tego  kolejne 130 h /rok na czynności o których zapomnieliśmy Robi nam sie jakieś 400h/rok. Grudzień styczeń i luty można przyjąć że roboty nie ma więc pracy jest 400h przez 270 dni a wyłączając weekendy ok 200 dni. Wychodzi średnio  2h dziennie czyli 1/4 etatu. No  teraz się zacznie.......

A twój stary to niby czym robił jak nie zetorkiem ? 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v