Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spadek? A może to wszystko od bezdomniego dostał? 

Błaszki to rejon kapusciano kartoflany i o zieme bardzo trudno bo jeden drugiemu z ryja wyrywa. Tak było niedawno i nie myślę by się coś zmieniło. Tam jest masa takich frustratów którzy nie potrafią sie pogodzić z faktem że z klkunastu ha warzyw nie da się wyżyć,

Nie wklejaj tyle propagandy bo Racylowi chleb odbierasz.

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Spadek? A może to wszystko od bezdomniego dostał? 

napisz do niego  zapytaniem 

4 minuty temu, Ulman napisał:

Błaszki to rejon kapusciano kartoflany i o zieme bardzo trudno bo jeden drugiemu z ryja wyrywa. Tak było niedawno i nie myślę by się coś zmieniło. Tam jest masa takich frustratów którzy nie potrafią sie pogodzić z faktem że z klkunastu ha warzyw nie da się wyżyć,

morze się zmieniło 

4 minuty temu, Ulman napisał:

Nie wklejaj tyle propagandy bo Racylowi chleb odbierasz.

taki morze być ?

Opublikowano

Gołodupiec i tak prawdy nie powie. Zresztą i tak widać co jest grane o ile sie podstawowe rzeczy portafi zaobserwować.

W Błaszkach jest mas planktonu od 50 lat wiec przez ostatrnie 4-5 nic sie nie zmieniło. Dodatkowo casła ta drobnica i tak wiekszą częsć sprzedaje przez Agrosad bo nie mają ilości by być poważnie traktowanym farmerem. Tam robia to samo i  tak samo  od 20 lat tylko że nie mogą sie pogodzić że z paru ha warzyw nie da się żyć tak jak 20 lat temu

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ulman napisał:

Gołodupiec i tak prawdy nie powie.

gość z konfederacji i ufasz mu ?

na wyborczej ma 100ha z rodzina Kołodziejczak 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

No to niech będzie  ze maja 100 ha na trzech, to nadal.niewiele ty bardziej ze twierdzi ze sam uprawia 15. Najważniejsza informacja jest dalej 
....kiedyś można było wyzyc a teraz się nie da. Frustrat i tyle

Opublikowano

chyba rolnicy przynajmiej cześc musi się odnalezść w nowej rzeczywistosci  , wszystko było by cacy jakby zarobki w przemysle dalej wynosiły 1000 zł to rolnicy czuli by sie dowartosciowani , ale niestety albo stety  czasy sie zmieniły . natomiast jeżeli chodzi o Kołodziejczaka to podzielam opinnie Ulmana ale taka osoba też jest potrzebna jak  szef agrounni w przestrzeni medialnej . 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Ulman napisał:

No to niech będzie  ze maja 100 ha na trzech, to nadal.niewiele ty bardziej ze twierdzi ze sam uprawia 15. Najważniejsza informacja jest dalej 
....kiedyś można było wyzyc a teraz się nie da. Frustrat i tyle

to drogie to życie jakieś że z 15 czy 30 paru się nie da 😂.

chyba kolego walisz w ilość tego co umiesz uprawiać a nie to co daje opłacalność. dziwne to jak na człowieka co umie liczyć i umie adaptować sie w otaczającej go rzeczywistości

reasumując jesteś za wszelką cenę nastawiony np za uprawę ziemniaka bez względu na cenę za niego kosztem zwiększania areału 😄

owszem jeśli w tej okolicy dominuje uprawa ziemniaka i kapusty to jest to skazane w urodzajnych latach  na niskie ceny i brak opłacalności i to  bez względu ile kto tam ma ha

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, racyl napisał:

to drogie to życie jakieś że z 15 czy 30 paru się nie da 😂.

chyba kolego walisz w ilość tego co umiesz uprawiać a nie to co daje opłacalność. dziwne to jak na człowieka co umie liczyć i umie adaptować sie w otaczającej go rzeczywistości

reasumując jesteś za wszelką cenę nastawiony np za uprawę ziemniaka bez względu na cenę za niego kosztem zwiększania areału 😄

owszem jeśli w tej okolicy dominuje uprawa ziemniaka i kapusty to jest to skazane w urodzajnych latach  na niskie ceny i brak opłacalności i to  bez względu ile kto tam ma ha

Może ty potrafisz wegetować na kilku hektarach ale żeby normalnie żyć nawet z warzyw to trzeba to robić w dużych dziesiątkach hektaró i też nie każdego roku dobrze zarobisz. Tu akurat Kołodziejczak ma racje że 15 czy 30 ha to obecnie za mało tylko on by chciał żeby nie robić więcej a rząd mu powinien zapewnić opłacalność bo kiedyś z takiego areału można było dobrze wyżyć

Jeśli uważasz że obecnie możesz coś zrobić w małej skal i zarobić pieniądze to życzę powodzenia. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

pamietam opowiesci znajomego ktory zaczal na poczatku lat 90 handlowac po jarmarkach sprzetem agd- gdy zajezdzal starem do proszowic to dlugo nie postal na placu, po paru latach zmienil na dostawczaka z nadbudowa a potem na zwyklego ,a pozniej skonczyl sie biznes-to bylo jeszcze przed era internetu.

powinno byc jak za dawnych lat-kontyngenty,obowiazkowe dostawy skupy w gs- ojciec musial 3 tony ziemniakow odstawic ,gdy braklo to dokupywal czesto drozej😛, ludzie powini wiecej jesc ziemniakow i kapusty i wtedy bedzie dobrze,  powinno sie wprowadzic obowiazkowe zakupy-do blokow przyjezdzala ciezarowka i ladowali do piwnic-czy ktos chcial czy nie chcial.........

zmienily sie przyzwyczajenia konsumentow, ubywa mieszkancow, towar jest sprowadzany z calego swiat- do tego zmiany klimatu,degradacja gleby,presja chorob- takiego rownania z wieloma niewiadomymi nikt nie jest w stanie rozwiazac.

pietruszka w delikatesach centrum 6 zl.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Ulman napisał:

Może ty potrafisz wegetować na kilku hektarach ale żeby normalnie żyć nawet z warzyw to trzeba to robić w dużych dziesiątkach hektaró i też nie każdego roku dobrze zarobisz. Tu akurat Kołodziejczak ma racje że 15 czy 30 ha to obecnie za mało tylko on by chciał żeby nie robić więcej a rząd mu powinien zapewnić opłacalność bo kiedyś z takiego areału można było dobrze wyżyć

Jeśli uważasz że obecnie możesz coś zrobić w małej skal i zarobić pieniądze to życzę powodzenia. 

co to znaczy normalnie żyć ? każdy musi mieć po tyle samo takich samych samochodów na na podwórku, po tyle samo traktorów ?, każdy musi mieć taki sam duży dom ?,  każdy musi robić tylko na nowych maszynach ?, każdy musi kupować te same rzeczy ? Od jakiego poziomu dochodów   zaczyna sie wegetowanie ?

według twojego mniemania jest do wyboru praca na etacie i praca na kilkudziesięciu i więcej ha i nic po za tym. dobrmieć

więcej robić marchewki czy ziemniaków po 0,20-0,30 zł na tym nie będziesz wegetował ? więcej produkować to i trzeba droższy efektywniejszy sprzęt kupić więc po ilu latach ten sprzęt na siebie zarobi przy cenie ziemniaka 0,20zł

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Co ma znaczyć że Kołodziejczaki nie chcę dopasować się do rynku ???Głupiego gadanie !!  Gospodarstwo nieustannie modernizują i mało kto ma tak nowatorskie rozwiązania u siebie a jakiś pustak będzie  z niego  zacofańca robił .  

Opublikowano

Akurat znajomy z tamtych stron mi mówil że gość dobrze prosperuje i na dzień dzisiejszy sam mówi że warzywnicy nie maja o co narzekać. Z ha niektórych upraw zostało w tym roku więcej niż  nie jednemu z całego gospodarstwa. Ale wciągła go ta działalność, ludzie zgłaszają się do niego z problemami i ciągnie ten wózek dalej. A że krzykacz i nie okrzesany. Tacy właśnie potrzebni żeby szumu narobić. Zobaczcie sobie we Francji związki zawodowe rolników. Jadą z furą gnoju pod urzędy , które czesto są zabytkami klasy światowej i nikt im od prostaków nie ubliża. A pewnie trochę bogatsi od ulmana.

Opublikowano

chyba jestem ostatnim na forum co by posty Ulmana  bronił ale On napisał o możliwym przeinwestowaniu przez kołodziejczaka a to rzuca inny cień ,  własnie nowatorskie metody  gospodarzenia są dość drogie w momencie zakupy ale i również w eksploatacji a rynek warzyw jest dosc kaprysny i liczy sie efekt koncowy .

Opublikowano

150  tysięcy  za samą taśmę zapłacił aby towar był najwyższej jakości , bez jakichkolwiek uszkodzeń i najszybciej jak tylko się da trafił do gigantycznych chłodni .  Jak ma się jeszcze bardziej do rynku dopasowywać ????????????? Certyfikat Global  u niego to standard . 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, PawelWlkp napisał:

Akurat znajomy z tamtych stron mi mówil że gość dobrze prosperuje i na dzień dzisiejszy sam mówi że warzywnicy nie maja o co narzekać. Z ha niektórych upraw zostało w tym roku więcej niż  nie jednemu z całego gospodarstwa. Ale wciągła go ta działalność, ludzie zgłaszają się do niego z problemami i ciągnie ten wózek dalej. A że krzykacz i nie okrzesany. Tacy właśnie potrzebni żeby szumu narobić. Zobaczcie sobie we Francji związki zawodowe rolników. Jadą z furą gnoju pod urzędy , które czesto są zabytkami klasy światowej i nikt im od prostaków nie ubliża. A pewnie trochę bogatsi od ulmana.

to jest taki bogacz że nie stać go nawet na robocze ubranie za kilkadziesiat złoty tylko chodzi do szmateksu i wyciąga łachy po 1zł 🤣

Edytowane przez racyl
Opublikowano

to u ciebie nie ma roboczych ubrań w sklepie ? na allegro sobie poszukaj

Opublikowano

po co mam przeplacac ?? widac ze nie masz zielonego pojecia ile co kosztuje w ciuchlandzie- jakies w miare spodnie do roboty to 20 zl trzeba dac .ale i tak jakosc nie taka jak dawno , szybko sie rozlatuja, nawet na zachodzie chinska jakosc kroluje.......

we wsi mam hurtownie metalowa i tam maja mase ubran- made in china- i po paru praniach to widac,  w lecie kupilem cienkie spodnie- po pierwszym ubraniu material sie rozlecial 😛

Opublikowano

racyl - dobre (nie polskie niestety) to 170 brutto za same ogrodniczki. Bluza niemal drugie tyle. Buty minimum dwie stówy. Do tego stado podkoszulek i ze dwa polary. Ale można snickersa sobie kupić... Tyś chyba ludzi nie wyposażał.

Opublikowano
28 minut temu, jacus napisał:

wzrost 188  w pasie 102

Ło matko . A coś Ty jadł że tak wyrósł ? 😯

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, DTaras napisał:

racyl - dobre (nie polskie niestety) to 170 brutto za same ogrodniczki. Bluza niemal drugie tyle. Buty minimum dwie stówy. Do tego stado podkoszulek i ze dwa polary. Ale można snickersa sobie kupić... Tyś chyba ludzi nie wyposażał.

na co dzień za tyle nie chodzisz a co dopiero do roboty pracownikowi za takie pieniądze byś kupił 😂

a do jakiej roboty dają pracownikowi podkoszulki ? 😂 a majtki też dają ? 🤣 pewnie na zime to termiczne 😂

buty za 200zł na ryja chyba upadłeś po wczorajszym jabolu 🤣

buty za 200zł na ryja chyba upadłeś po wczorajszym jabolu 🤣

żaden but nie bedzie wieczny. na rok zużywam 3 pary po 50 i po co miałbym kupować jedne za 200zł jak i tak w robocie nie wytrzymają więcej

17 minut temu, jacus napisał:

po co mam przeplacac ?? widac ze nie masz zielonego pojecia ile co kosztuje w ciuchlandzie- jakies w miare spodnie do roboty to 20 zl trzeba dac .ale i tak jakosc nie taka jak dawno , szybko sie rozlatuja, nawet na zachodzie chinska jakosc kroluje.......

we wsi mam hurtownie metalowa i tam maja mase ubran- made in china- i po paru praniach to widac,  w lecie kupilem cienkie spodnie- po pierwszym ubraniu material sie rozlecial 😛

za 20-30zł nikt nie będzie szedł do ciuchlandu po spodnie do roboty . pojdzie owszem w te dni co są przeceny typu większość po 1zł

każdy o tym wie że w jakis dzień jest przecena, nie wiem czemu do ciebie to nie dotarło. jakość ludzie wiedzą i jeszcze czatują przed otwarciem

Edytowane przez racyl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v