Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, DTaras napisał:

Pfffff 30 tys za garnitur -znowu zaczynasz Roman? Dychę - tyle kosztuje dobry, szyty na miarę, wełniany garnitur.

chłopie teraz na-pewno napisałeś niewiedzą 

Ultimate Bespoke” 200 tyś 

Dormeuil”. Już za 286 000 zł

GUCCI

Garnitur ze wzorem z logo

16 719,00 zł

od 5 dopiero się zaczynają biedna liga 

Opublikowano

Socjal , socjal , socjal . Czy socjal jest dobry ? To są pytania . 

Tu chodzi o to , że kiedyś nie było na nic a socjal to jest do poprawki .

Pis nie jest święty ale reszta się kręci wszystko i jakoś Grecji nie widać .

.

• Like 1
Opublikowano

Omawiany przez Bezprawnik raport autorstwa Oxfam (międzynarodowej organizacji pozarządowej, która zajmuje się walką z biedą) z października 2018 to ranking krajów, które działają w celu zmniejszenia nierówności pomiędzy biednymi a bogatymi. To żaden „socjalizm” – 193 kraje zrzeszone w ONZ w 2015 roku w Celach Zrównoważonego Rozwoju zobowiązały się do redukcji nierówności majątkowych. Według ONZ to jeden ze środków na drodze do eliminacji ubóstwa.

Raport nie mówi nam więc, kto najwięcej wydaje na „socjal”, ale kto za pomocą państwowych środków najskuteczniej walczy z nierównościami między bogatymi i biednymi.

Organizacja Developement Finance International i Oxfam stworzyły wskaźnik CRI (Commitment to Reducing Inequality Index – Indeks Zaangażowania w Redukcję Nierówności), który ocenia, jak kraje walczą z nierównościami. Wskaźnik został stworzony na podstawie danych dotyczących trzech obszarów, które, według autorów, są kluczowe w redukcji nierówności:

• podatków,
  • sytuacji pracowników,
  • wydatków socjalnych państwa.

Polska rzeczywiście zajęła pierwsze miejsce pod względem wpływu wydatków socjalnych na redukcję nierówności. 

Efekt 500 plus?

Raport Oxfam, powołując się na Asian Developement Bank, pokazuje, że uniwersalne systemy świadczeń społecznych są skuteczniejsze w redystrybucji niż te, które docierają tylko do wybranych grup najbiedniejszych. Ukraińskie transfery socjalne takie nie są, w przeciwieństwie do programu 500 plus.

Dane dotyczące wydatków na ochronę socjalną pochodzą z raportu Międzynarodowej Organizacji Pracy (International Labour Organization) za lata 2016-2017. Oznacza to, że analizowane przez Oxfam dane pochodziły z okresu niedługo po wprowadzeniu programu 500 plus.

Zasadniczo krytyczny wobec programu raport „Rodzina 500+. Ocena programu i propozycje zmian” ocenił, że „stopa ubóstwa skrajnego rodzin spadła o 21 proc., zaś ubóstwa wśród dzieci do lat 18 o 41 proc. (tj. z 7,6 proc. do 4,5 proc.)”

hu*jnia co to za socjal jak się społeczeństwo bogaci lepiej jak za peło tytka ryzu głodne dzieci i podziel sie posiłkiem prawdziwa polityka socjal dla wybranych 

33 minuty temu, soltys48 napisał:

socjal nie jest zły , tylko złe jest podejście do niego i jego rozdzielanie

każde kasa wydana na dzieci jest dla ciebie i twojego dupska zbawieniem po pierwsze przyszły podatki i tak się wróci...  do tego bd pracował na twoje stare dupsko 

po 3 nie umrzesz własnym mieszkaniu jak w Bułgarii bo jesteś bezproduktywny to w d*pie wszyscy cie mają 

• Confused 1
Opublikowano

roman - dwóch pierwszych to krawcy i to tacy, co nie szują byle komu. Nie brałem pod uwagę gdyż podałeś trzydzieści koła - nie ta liga. Gucci to drogi wymiot i też o tych trzech dychach niema tam mowy. Napisałem Ci za ile jest dobry garnitur od krawca i szczerze? Wali mnie wtedy znaczek gucci - bo za i do dychy kupisz - skoro krawiec odpierdzieli Ci tak ubranie, że zrobi z Twojej postawy posąg. Do tego koszulka za ok tysiaka i spinki wg uznania ale za 200 masz ładne rzeczy z tytanu. Sędziowie aż tyle nie zarabiają jak Ci się uroiło aby takie garniaki kupować. Takie ubranie wozi osobisty kierowca. Druga sprawa, że nawet na bankietach nie widzi ich się aż tak ubranych. Może nie w te sfery patrzyłem ale tak do 3 koła . Wyobraź sobie, że oni muszą oświadczenia majątkowe pisać i taki garniak urodzi sto tysięcy pytań. roman po raz drugi - nie socjalizm? To może wolność, równość, braterstwo? Taka danina zmieni przepływ pieniądza lecz nie spowoduje trwałych skutków. Pompa będzie Musiała zwiększyć wydajność a polepszenie stanu jednej części społeczeństwa będzie musiało odcisnąć się na drugiej. Generator marazmu. To , że pincet spowoduje poprawę trendu to nic nadzwyczajnego. Będzie to efekt chwilowy gdyż aby go utrzymać trzebaby rozdawać w postępie geometrycznym. Władza to wie i moim zdaniem jest to koniec tej bajki - teraz stworzą sobie nowe tematy zastępcze. Łyse koguty muszą o czymś piać i Tobie Roman już chyba zbrzydły te biedne dzieci... Przejrzyste i szczegółowe prawo to jakaś antyteza. Nie mniej im bardziej ono szczegółowe tym algorytm oceny bardziej skomplikowany. Wyczerpywanie znamion to rzeka możliwości i nie jest do ujęcia w ramach. Gdyby na ewentualność oceny rozpocząć tworzenie instrukcji rozpasła by się ona w try miga a sam tworzący zaczął powielać schematy. Jest coś takiego jak prawo precedensu i ma ono uzgadniać ścieżki jeno ta ewolucja psuje szyki.

Opublikowano

Roman - To może niech ołtarzyk zrobi z tego garniaka? Szklana gablota i w środku to cudo odpowiednio oświetlone. Można oczywiście pod spodem dać tabliczkę. Coś w stylu "mój ostatni garniak", " albo "garniak na ostatnią drogę".😂 

Opublikowano

Grabie? Łopata jest na wagę złota i broń Panie Boże aby się spierd... bo cena wojskowa... 3,5 tony? Poco im tyle busów? Kurniki pozakładają i będą świadczyć usługi w transporcie międzynarodowym?

Opublikowano
9 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Podejście filozofa jacus . Co tu rozwijać .

Żeby nie  podnosić płacy daje się socjal .

A czemu ma się nie podnosić płacy?  Czemu zabieraja by potem to dawać na socjal zamiast nic nie dawać ale też nic nie zabierać? Popatrz ile mniej roboty i urzędników by było. Ile zdrowiej dla ludzi-  nie było by już pieniędzy za nic nierobienie.

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Grabie? Łopata jest na wagę złota i broń Panie Boże aby się spierd... bo cena wojskowa... 3,5 tony? Poco im tyle busów? Kurniki pozakładają i będą świadczyć usługi w transporcie międzynarodowym?

Zawsze jak podczas zajęć pojawił się tarpan na horyzoncie, to było wiadomo że kontrola jedzie.🤣

Opublikowano
Dnia 25.10.2019 o 07:32, jarecki napisał:

znam sąsiad został sedzią . [ syn sąsiada ]        ja od sedziego oraz wojskowego czy policjanta wymagam powagi i rozwagi ,. o ile wójt czy poseł może być debilem  bo to jest kadencja dziś jest w nastepnej może nie być to zawody które wymieniłem pracować powinny osoby które są  lub niosą powszechne zaufanie do siebie .                            jeszcze kilka lat to sedziowie przy odczytywaniu wyroku w nosach zaczną dłubać . zresztą nic sie nie zmienia tylko wiedza jest bardziej powszechna czy udostepiana na ten temat .

Znam taka co k**wami potrafi obrzucac więc dlubanie w nosie byłoby całkiem normalne. 

Uzasadnienie wyroku to wolna amerykanka i brak podstawy prawnej do wydania określonego wyroku to też nie problem dla niektórych sędziów. Ogólnie szkoda gadać. 

Jacus filmów z bogusiem Lindą się naogladal...??? Co ty k**wa Jacus wiesz o zabijaniu, ty podkrakowska wsiura jesteś. 

Opublikowano

Jak posłuchać wypowiedzi Pana Kołodziejczaka pod kątem argumentacji że naród jest jest ciemny, to niestety wynika że naród jest ciemny. Jak gościu będzie konsekwentny w tym co robi to może wbije do łbów części narodu że jest inaczej niż im się wydaje. Choć też nie jest tak do końca, jak mówi Kołodziejczak.

Opublikowano (edytowane)

a no słucham właśnie tego "badylarza aktywistę"
Nieprzypadkowo chyba czas leci w tym nagraniu od tyłu.
Lepiej było by dla Niego aby tego nie publikował. Wystarczył by apel o informowaniu ukrywania miejsca pochodzenia towarów bo to do zrozumienia.  Reszty się nie da słuchać..
Jeśli już coś się publikuje to warto bodaj na kartce, czy wykuć na pamięć albo ... chociaż nie, Ten kto potrafi profesjonalnie się językiem posługiwać czegoś takiego by się nie podjął redagować.
Mieszanie ekologii do tego wszystkiego jeszcze przebrało miarę no i ... nie dosłuchałem do końca

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v