Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie różnie ale większość przypadków to właściciel pola bierze dopłaty i płaci podatek i spółkę wodną a zwrot paliwa dla dzierżawcy. Rzadziej jest wszystko pół na pół ale są przypadki gdzie dzielą się dopłatami i podatkiem. 

Opublikowano

kukurydza to w sumie najlepszy wybor-bo i plodozmian , i roboty najmniej -  max 2 razy nawoz, 2 opryski, czasami nawet jeden  do tego zwykla uprawa i tyle,  koszty nasion i nawozu troche psuja interes.. do tego niestabilna cena-plony w polsce maja byc o milion ton mniejsze a cena nizsza przzynajmniej o 15 %.

dzierzawa -temat rzeka, najczesciej nie place nic a wlasciciel bierze doplaty, czasami daje pol doplat albo zbozem place,najlepiej gdy wlasciciel gdzies w swiecie i podaje do doplat a podatki to nie wiem czy ktos placi, albo ciotka placi mi za uprawe-250 za 70 ar tyle ze IV klasa piasku. 

Opublikowano
1 godzinę temu, thor1984 napisał:

U mnie różnie ale większość przypadków to właściciel pola bierze dopłaty i płaci podatek i spółkę wodną a zwrot paliwa dla dzierżawcy. Rzadziej jest wszystko pół na pół ale są przypadki gdzie dzielą się dopłatami i podatkiem. 

u mnie tylko te większe kąski ha ale u nas większości dopłaty dla dzierżawcy ... a ja płace podatek + jak ma drób czy gołębie pszenice 5 worków 

1 godzinę temu, thor1984 napisał:

a zwrot paliwa dla dzierżawcy

a jak to zrobić ?

37 minut temu, jacus napisał:

kukurydza to w sumie najlepszy wybor-bo i plodozmian , i roboty najmniej -  max 2 razy nawoz, 2 opryski, czasami nawet jeden  do tego zwykla uprawa i tyle,  koszty nasion i nawozu troche psuja interes.. do tego niestabilna cena-plony w polsce maja byc o milion ton mniejsze a cena nizsza przzynajmniej o 15 %.

tylko jeden minus dużo dzików  kupno przystawki do kombajnu + suszarnia bo wtedy najlepiej wychodzi 

39 minut temu, jacus napisał:

IV klasa piasku. 

pierwszy raz słyszę ze 4 klasa to piasek 

Opublikowano

Nojman wczoraj pogrążył Konfederacje , zapowiedzią że  po wyborach PO jest skłonne wejść w koalicję  z nimi . Celowo to zrobił  aby zamiast na Konfederacje  wyborcy na PISiorów głosowali ??

Opublikowano (edytowane)

Konfederacji ni grzeje to ni ziębi ale KO po takiej zapowiedzi ucieknie trochę liberalnego gospodarczo elektoratu ze skłonnościami LGBT.
Nie wiem co miał na celu taką deklaracją ale wyszedł mu całkiem fajny dowcip :D 
Jeszcze tylko brakuje aby lewica (tak zwana) zadeklarowała że przez wzgląd na politykę socjalną po drodze im z PiSem i co wtedy LGBT pozostanie? 
Polityka to rzecz brudna i niepoważna się zaczyna u nas robić a to dowód że nie ma komu profesjonalnie rządzić w tym kraju. czyli co? i w tej branży najlepsi wyemigrowali?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

no i gdyby nie to LGBT, kwestie wyznaniowe to nic więcej lewicy od PiSu nie różni 
to tak dla informacji pisowskiego elektoratu który sądzi że jest prawicowy.
Chrześcijaństwo w swych fundamentalnych założeniach jest gospodarczo bardziej lewicowe od Marksa z Leninem razem wziętych
oczywiście tych teoretycznych założeniach
stąd i Konfederacja z Braunem jest z logicznego punktu widzenia jakąś bzdurną hybrydą ideologiczno praktyczną
dla tego nie mam na kogo głosować. 

Edytowane przez dysydent
  • Confused 1
Opublikowano

Konfederacja to narazie ma problem  ze sobą , jak to ogarną to za kilka lat skoczy im na 15 % , z tym że to jest grupa ludzi zebranych tylko na te wybory i te do brukseli , nawew jak wejdą do sejmu to sie rozbiją po miejszych kołach czy do wiekszej parti przejdą .

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 9.10.2019 o 17:31, jacus napisał:

wlaczcie tvp-info zamiast telexpresu minister ardanowski sie wypowiada-  juz za niedlugo bedziemy w raju jak nie dzisiaj wieczorem to najdalej  jutro rano, powstana porty zbozowe, nadbrzeza cukrowe, holdingi cukrowe- jeszcze tylko bank cukrowy i gotowa kariera nikodema dyzmy polskiej wsi....

jesli w kurwizji jest tak dobrze to czemu w realu jest tak zle ??? w tygodniku rolniczym przeczytalem ze w lubuskim 1\3 gruntow nie jest  aktualnie uprawiana bo rolnicy nie maja pieniedzy- czekaja na odszkodowania suszowe zeby ruszyc z uprawami, rzepak i jeczmien nie posiany bo nie mieli pieniedzy na paliwo i nawozy.

To chyba tobie jest tak źle. 

Karierę tuskosia dyzmy pamiętasz...? 

Masz dobrą pamięć tylko strasznie wybiórczą. 

10 godzin temu, DTaras napisał:

roman - serio? IV klasa na piaskach to nie czasem IVb? Mój ogródek jest w porywach do IVa... dysydent - to najpierw na Kukiza aby wprowadził JOWy a potem na kogo chcesz 😜

Kukiz to już co najwyżej będzie wyprowadzał jak się całkiem z PSL owocami zbrata. 

12 godzin temu, gienio007 napisał:

Nojman wczoraj pogrążył Konfederacje , zapowiedzią że  po wyborach PO jest skłonne wejść w koalicję  z nimi . Celowo to zrobił  aby zamiast na Konfederacje  wyborcy na PISiorów głosowali ??

Brawo Sherlock!!! 

Bo jak głosować to tylko na PiS. Nawet działacze KO już to zrozumieli jak trafnie to zauważyłeś. 

Opublikowano

a coś tam odpisałem na tę radę ale af się zawiesiło i ... zapomniałem nawet dokładnie ale coś w stylu - na ile kadencji tego Kukiza aby cokolwiek wprowadził
chociaż dawne PO coś o JOWach przebąkiwało ale dopiero wtedy gdy stracili szanse na rządzenie 

Opublikowano
12 godzin temu, gienio007 napisał:

Konfederacja chyba musi podziękować TVP za nieuwzględnienie jej w sondażach. Przez to media zauważyły ,że istnieje coś takiego a przede wszystkim o Konfederacji zaczęli mówić  obecni politycy ,którzy nie mogli jej już nie zauważyć.

11 godzin temu, jarecki napisał:

Konfederacja to narazie ma problem  ze sobą , jak to ogarną to za kilka lat skoczy im na 15 % , z tym że to jest grupa ludzi zebranych tylko na te wybory i te do brukseli , nawew jak wejdą do sejmu to sie rozbiją po miejszych kołach czy do wiekszej parti przejdą .

Przykład Kukiza pokazuje ,że tak może być ale nie musi. Wydaje mi się ,że gdyby do Konfederacji  dołączył  prezes AgroUnii zamiast tworzyć nową partię i Liroy nie odszedł ,to Konfederacja była by ponad progiem wyborczym. A tak balansuje na granicy.

Opublikowano

Kołodziejczak czy jak mu tam , to komunista.

23 minuty temu, Slodki66 napisał:

Bo jak głosować to tylko na PiS.

Mając lewicowe poglady i będąc wierzacym to z pewnością tak.

Dziś z rana w TVPis znowu materiał o Konfederacji. Wyrwana z kontekstu  wypowiedź JKM  że zawrą koalicje z kazdym. Dużo ciekawsz byłaby całość wypowiedzi ale to dla reżimówki i jej widzów byłoby zbyt wiele 

Opublikowano

Trochę Konfederacja robiła błąd na yt przedstawiając tylko liderów bo i ja jednoznacznie z nimi kojarzę tylko Mentzena i Wilka a tego drugiego to tylko z debaty wcale nie na yt..

szlag by
żarówka się spaliła , dopiszę później 

Opublikowano
17 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Prezes Agro Unii jest poza jakąkolwiek linią programową Konfederacji. 

Ale tu chodziło by o to aby się dostać do sejmu. Zresztą  Braun lub Korwin znają się na rolnictwie ? Poza tym  pomijając PIS to ile te wszystkie utworzone koalicje wytrzymają ze sobą po wyborach ? Lewica ma 3 liderów, PSL 2 ,PO-KO ,tutaj nie wiadomo n.p. czy Nowoczesna to już PO czy jeszcze oddzielna partia.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

kurna a ja myslałem że to cisza wyborcza a to awaria was dopadła :D

z mobilek można było ale ja mam za duże paluchy na taką "literaturę" a rysikiem po jednej literce? ja? tydzień bym jednego posta..

Wracając do Konfederacji to nawet ktoś oskarżał ich o braki kadrowe nawet na obsadzenie list wyborczych. To się dopiero tworzy i być może nigdy nie nadejdą czasy ... znaczy czasy liberalizmu wszelkiego nadejdą na pewno po jakiejś katastrofie kiedy wszystkich urzędasów szlag trafi i zasada - ratuj się kto może - zawsze w takuich sytuacjach ale czasy dla polskiego liberalizmu nigdy mogą nie nadejść bo to co tu zostanie Polski może już w niczym nie przypominać

Opublikowano

Liberalizm za sprawa propagandy lewicowej ma u nas konotacje negatywne. Zasadniczo to taki straszak na cojalnie zorientowane masy a tak naprawdę

mało kto ma pojęcie o czym móiw. 

Co do kadr to jestesmy  przyzwyczajeni że każdy minister czy wiceminister musi być partyjny. Może być cymbałem ale ważne że jest nasz. Otóź wystarczy garstka ludzi którzy wiedzą co chcą i co trzeba zrobić a do wprowadzania tego w zycie zatrudnia się menadzerów/fachowców żeby niczego nie spieprzyli

Opublikowano

dysydent-ja myslalem ze masz jeszcze kompa lampowego i zarowka ci padla 😛, byla jakas awaria ? kurna ze tez nie siedze caly dzien i nie jestem zorientowany.

konfederacja- jak zawsze zaraz po wyborach sie podziela,tam wiecej generalow niz oficerow czy szeregowcow, 

az sprawdze czy kolodziejczak czyli szczepanito jeszcze sie udziela na af- kiedys gdy mu pisalem jak skonczy sie jego kariera polityczna to sie oburzal

Opublikowano

Ulman
zgoda ale ja np nie wiem, nie znam za wielu "ludzi Konfederacji" niezależnie czy to moja wina czy Ich niezdolność wyeksponowania kadr tych co mają.
Idee ideami, ludzie dopiero tworzą wizerunek. Nie wszyscy muszą być tak .... "bezpośredni" jak Korwin
a liberalizm? tak to prawda. Tak samo jak z naturalnego zjawiska Przyrody zrobiono znak kontrowersyjnych środowisk tak też i liberalizm dla większości kojarzy się negatywnie bo mylą z lewicowym totalitaryzmem a to przecież odwrotność. 
Każdy walczy o wolność a liberalizm za zło uznaje ... absurd goni absurd we współczesnej rzeczywistości

Opublikowano

Podobno Szyszko zmarł (a może i zostaół zamordowany) przez ludzi którzy go denerwowali  zdradzieckie przeciwne mu media. Jakby był z PO to pewnie ze 3 lata temu by wykorkował od oglądania TVPis

Opublikowano

Ja pirdolę, to już przestaje być śmieszne. Choć jakby nie patrzeć to historia Kurdów jest podobna do historii Polski po II wojnie. Sojusznik ten sam i pozostawieni po drugiej stronie kurtyny.Tylko że my akurat pomogliśmy w Normandii i to nas pewnie jeszcze uratowało. 
https://wiadomosci.wp.pl/turcja-usa-zostawilo-kurdow-kontrowersyjne-slowa-donalda-trumpa-6433554986006657a

""Wydaliśmy ogromne pieniądze na pomoc Kurdom. Oni walczą o swoje ziemie. Mówicie, że walczą razem z USA, tak. Ale walczą o swoje ziemie" - powiedział na konferencji prasowej.Dodał, że z pewnego artykułu dowiedział się, iż Kurdowie "nie pomogli w Normandii". Na koniec stwierdził: "Przy tym wszystkim, co zostało powiedziane, lubimy Kurdów".
Jednocześnie tłumaczył, ile pieniędzy pochłonęła już pomoc Kurdom. - Stany Zjednoczone nie popierają tego ataku i jasno dały Turcji do zrozumienia, że ta operacja jest złym pomysłem - dodał Trump.

https://www.rp.pl/Wojna-w-Syrii/191019992-Komandos-USA-z-Syrii-Pierwszy-raz-w-zyciu-sie-wstydze.html

Ciekawe co teraz? 

Opublikowano

teraz to Iran powinien dać jakąś autonomię swoim Kurdom i miał by wiernego sojusznika. tylko oni tam wszyscy wyznaniowe pojeby i raczej się nigdy nie dogadają.
Nauczka do czego prowadzą fundamentaliści wyznaniowi. wybiją się między sobą o imię bozi a nie zjednoczą przeciwko temu kto ich rozgrywa. akurat dla Europy to może i lepiej tylko musi się nieco "odhumanitaryzować" tak jak uczą Amerykańcy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v