Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

nie ma tu żadnej dyskusji bo tzw "integrowana produkcja" pierwej pojawiła się w praktyce niż ją podciągnięto do wymogów.
Nieodłącznym elementem biznesu jest wizerunek a o ten rolnik z własnej i nieprzymuszonej woli prędzej zadba niż śrubowanie poziomu produkcji wszelką dostępną chemią narażając się na złą reklamę gdy nawet w smaku produktów bywały wyczuwalne nienaturalne domieszki bardziej przypominające zapach np wycofanej trifluraliny niż autentycznej marchewki w... marchewce. Jako praktyk wiem o tym bardzo dużo i doskonale sobie zdaję sprawę z wartości wizerunku i muszę oświadczyć że w skali moje4go życia dużo się zmieniło na plus grubo wcześniej jeszcze zanim PiS-y różne zaczęły "plusowa" :) też temat rzeka ale na razie ta rzeka płynie we właściwym kierunku. Oczywiście zasada ograniczonego zaufania i do producentów rolnych ale oparta na rzetelnej Wiedzy a nie tylko modzie u ignorantów klientów. Tak naprawdę to statystyczny "ekolog" nie przeżył by tygodnia w dzikim środowisku a rolnik i owszem nawet bez dostępu do współczesnych technologii.

dobra załadunki przeladunki i inne towarowe przerzucanki mnie czekają czyli
na ra.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jarecki - Tylko popiół! Zupełnie inny w związkach jest dla przykładu chlor po spaleniu a inny po rozkładzie wegetacyjnym. Chodzi o związki w jakie wchodzi. Spalarnia "rozłoży" wszystko co złożone do wody, dwutlenku węgla i popiołów, w których będą te same metale ciężkie. Spalenie to metoda na zmniejszenie ilości odpadów o organiczne gdyż w przyrodzie pali się jedynie węgiel, wodór i siarka. Piec ze złożem ma to powiązać i tak jak w piecach fluidalnych ze złożem wapiennym powstaje gips tak samo tu na złożu piaskowym powstanie jakiś klinkier z tymi całymi metalami. Plus jest taki, że jest mniej, szybciej i że z cegły się prędko nie uwolni, uzyskuje się ciepło do technologii lub jako minus do wychłodzenia w Wiśle. Odpady pofermentacyjne, bo odzyskuje się z nich biogaz, poddawane są także kompostowaniu. Zastanawiałeś się kiedyś co robi się z zawartością beczkowozu po wybraniu szamba? Każda gmina dysponuje poletkiem aby najpierw ściek poddać działaniu natury po wyjęciu go ze szczelnego zbiornika. To są całe systemy spalania, działające autonomicznie i gazu ziemnego dostarcza się tylko gdy jest niezbędny a więc wrażliwe. Stawiam na to, że ktoś zaprojektował system o wysokich parametrach z różnymi producentami albowiem niema jednego i jest problem ze zgraniem. Bywa, że trzeba coś przeprojektować i modernizować taką indywidualność do uzyskania efektu zaraz po uruchomieniu. Ta sensacja jest w mojej opinii nic nie warta.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

nie ma tu żadnej dyskusji bo tzw "integrowana produkcja" pierwej pojawiła się w praktyce niż ją podciągnięto do wymogów.
Nieodłącznym elementem biznesu jest wizerunek a o ten rolnik z własnej i nieprzymuszonej woli prędzej zadba niż śrubowanie poziomu produkcji wszelką dostępną chemią narażając się na złą reklamę gdy nawet w smaku produktów bywały wyczuwalne nienaturalne domieszki bardziej przypominające zapach np wycofanej trifluraliny niż autentycznej marchewki w... marchewce. Jako praktyk wiem o tym bardzo dużo i doskonale sobie zdaję sprawę z wartości wizerunku i muszę oświadczyć że w skali moje4go życia dużo się zmieniło na plus grubo wcześniej jeszcze zanim PiS-y różne zaczęły "plusowa" :) też temat rzeka ale na razie ta rzeka płynie we właściwym kierunku. Oczywiście zasada ograniczonego zaufania i do producentów rolnych ale oparta na rzetelnej Wiedzy a nie tylko modzie u ignorantów klientów. Tak naprawdę to statystyczny "ekolog" nie przeżył by tygodnia w dzikim środowisku a rolnik i owszem nawet bez dostępu do współczesnych technologii.

dobra załadunki przeladunki i inne towarowe przerzucanki mnie czekają czyli
na ra.

Moja marchewka dostała w tym roku doglebówkę przedwschodowo, raz systemicznego na mączniaka i dwa razy perchydrol 6 litrów  na hektar też na mączniaka. Optymalizuję koszty. Fuul ekologia.😂

Opublikowano

o to może inaczej , czy byli byscie na tyle pewni swojego produktu że mogli byscie firmować go swoją osoba , tzn imieniem nazwiskiem wraz z dołączonym wizerunkiem  swojej osoby . tak jak bracia sadownicy ?

Opublikowano
3 godziny temu, damianzbr napisał:

Do rozwiązania tego problemu bez wątpienia przysłuży się wywalenie trzaskowskiego na zbity pysk i ponowienie wyborów w W-wa

Wsadzenie kurewki Hanki do łagru o zaostrzenie rygorze i połowy urzędników że stołecznego ratusza. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

o to może inaczej , czy byli byscie na tyle pewni swojego produktu że mogli byscie firmować go swoją osoba , tzn imieniem nazwiskiem wraz z dołączonym wizerunkiem  swojej osoby . tak jak bracia sadownicy ?

Tak.  W skupie zwierząt i zbóż powinnam dostać premie 😛

A ziemniaków zawsze zamało...

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A co innego robię? Każde spotkanie z odbiorcą to pokaz plantacji, wędrówka po przetwórni. 

Opublikowano

Tak powinno być na tym forum .

5 minut temu, mirro napisał:

A co innego robię? Każde spotkanie z odbiorcą to pokaz plantacji, wędrówka po przetwórni. 

A ten osad z Warszawy tam do Ciebie nie trafia .😉

Opublikowano (edytowane)

W warzywnictwie przy obrocie hurtowym tylko spersonalizowane partie towaru mają sensownego odbiorcę. Dopiero co pojechało nieco fasoli właśnie z oznaczeniem które worki od kogo a resztę danych ma kupujący na fakturze. Na kilku workach ub. rocznej sam oznaczyłem że z 2018-ego i numer telefonu jako rękojmia gdyby były jakieś zastrzeżenia przy konfekcjonowaniu (bo adres kupujący zna wszak odbiór z domu) i akurat w tym przypadku to jest zaleta bo rok temu nie bylo potrzeby żadnych nalistnych pestyców stosować gdy w tym roku nalot rusałki osetnika i na pewno wykrywalne ilości insektycydów w partiach tegorocznej. Sobie fasolkę oczywiście z ub rocznej zostawiłem ze dwa worki no i z pół tony dla stałych odbiorców detalicznych.
Podawanie danych personalnych na otwartym forum? po co? wielu by to zaspokajało narcystyczne ambicje jak w przypadku wielu youtuberów gdzie delikwentka mi obiecuje jakiś kraj pokazać a przez cały materiał muszę oglądać jej facjatę. Nawet jeśli i urodziwa to przecież kilka sekund na minutę jak się pokaże wystarczy na screena dla potencjalnych ... fanów.
Jaki cel może mieć ktokolwiek w upublicznianiu na podobnych forach własnej prywatności? promocję własnej osoby bardziej niż poglądów. zaroiło by się tu tylko od polityków i innych handlarzy niekoniecznie ideami czy punktami widzenia a zwykłym mydłem i powidłem no i druga strona medalu to niepopularne poglądy lub negujące np jakieś zło przez innych praktykowane było by narażone na bezpośrednie zagrożenie ze strony piętnowanych.
Istnieje techniczna możliwość namierzenia każdego i jestem niemal pewien że każde zapytanie o tożsamość każdego z forum napotkało by pytanie od admina af - a po co ci to?
Bardziej zdążamy do obrony prywatności w sieci niż jej siłowego wyciągania jak na przykładzie:
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/morele-kara-rekordowa-2-8-mln-zl-od-uodo-za-wyciek-danych-klientow-wskutek-ataku-hakerskiego

W pewnych sytuacjach mamy odwagę więcej powiedzieć i taką jest np, częściowa anonimowość. inną jest upojenie alkoholowe i tutaj nawet mi świta pomysł jak wykorzystać spostrzeżenie że dopiero po pijaku wychodzi prawdziwa natura człowieka
Polityków spijać a czasie kampanii wyborczej i wtedy łatwiej było by rozpoznać kto jest kto (pomysł nie mój a zasłyszany chyba w RMF-ie :) )

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Znów "wyczerpujący" tytuł. Nie za wyciek dostali tylko za różnicę w interpretacji tzw. ochrony wystarczającej. A spijanie nie wystarczy gdyż oni już tyle tego stafu przerobili... Skopolaminę im wszystkim 😁

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, 12zbyszko napisał:

Tak powinno być na tym forum .

A ten osad z Warszawy tam do Ciebie nie trafia .😉

Nie przypominam sobie klienta o nazwisku Osad i nikogo z Warszawy.😂
Już bardziej z południa Polski.

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

pewnych sytuacjach mamy odwagę więcej powiedzieć i taką jest np, częściowa anonimowość. inną jest upojenie alkoholowe i tutaj nawet mi świta pomysł jak wykorzystać spostrzeżenie że dopiero po pijaku wychodzi prawdziwa natura człowieka
Polityków spijać a czasie kampanii wyborczej i wtedy łatwiej było by rozpoznać kto jest kto (pomysł nie mój a zasłyszany chyba w

I tu się muszę z tobą zgodzić . 

Jak chcesz poznać człowieka daj mu wódki . 

Jak chcesz poznać pracownika jedź do niego do domu i zobacz czy ma pożądek .

Opublikowano (edytowane)

jak jesteś z kadr korporacji o tysiącach pracowników ... to se pojeździsz :P 
najlepszym pracownikiem będzie taki co ma rozbabraną budowę i sam po godzinach lepi a daleko do końca. szybko roboty nie rzuci. 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/hybrydowe-bmw-i8-doszczetnie-splonelo-pod-tczewem/c8pr3dj

moze i dobrze ze nie ma tych 2 milionow aut elektrycznych, bo kto i jak by je gasil ?- pamietacie ze kiedys przy kazdej remizie byly baseny przeciwpowodziowe i to pelne wody, dzisaj chyba w calej gminie jeden zostal...

zaloze sie ze sa tysiace piso-swirow ktorzy wierza ze ziemia jest plaska, szczepionki szkodza, a wielka lechia byla najwiekszym mocarstwew histori a turbo slowianie najwiekszymi wojownikami w dziejach,  elwis preslej -kto to ? prawdziwy polak nie powinien wiedziec😛.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

pamiętam jakąś piosenkę w której było -"... strażacy dzięki skutecznej akcji uratowali fundamenty i żelazną bramę"
no to idąc za cytatem z artykułu -"Strażacy z OSP Miłobądz i JRG Tczew wykazali się fachowością." aż się prosi i fotkę podlinkować 
j3BktkpTURBXy9jZDkwOGYzZmZkZjA1MzVlZmU2N
to jak będzie wyglądać porażka akcji gaśniczej? tego drzewa w tle po prawej pewnie by nie było :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

w lecie widzialem porazke akcji gasniczej- na sciernisku woz strazacki za milion sie spalil....

widzialem na wlasne oczy pozar samochodu- 5 minut i mozna tylko szczatki blachy polewac.

Opublikowano
19 minut temu, jacus napisał:

zaloze sie ze sa tysiace piso-swirow ktorzy wierza ze ziemia jest plaska, szczepionki szkodza, a wielka lechia byla najwiekszym mocarstwew histori a turbo slowianie najwiekszymi wojownikami w dziejach,  elwis preslej -kto to ? prawdziwy polak nie powinien wiedziec😛.

cierpisz na jakąś manię prześladowczą związaną z PiS ?

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

jacuś jesteś taki sam ekolog jak debile z PO można poczytać komentarze pod twetem   są zabawne https://twitter.com/joannamucha/status/1175030195939663874/photo/1?ref_src=twsrc^tfw|twcamp^tweetembed|twterm^1175030195939663874&ref_url=http%3A%2F%2Ftelewizjarepublika.pl%2Fmucha-postano                                i takie komentarze sa ok. nie przekraczają zasdy dobrego smaku a w dodatku smieszne .

Edytowane przez jarecki
  • Like 2
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

a no fajnie dyskusja się zaczyna rozwijać bo "mania prześladowcza" wobec PiS jakoś tak pasuje. no no.... dawajcie dalej, poczytamy :) 

Rzeczywiście komentarze super, jest jeszcze humor w narodzie. xD
uu ale dalej to już coraz gorsze czyli jeszcze ten naród "niejednorodny"

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

z mala emi i jej  przyjacielem cichockim ???

co do modnej dzisiaj ekologii- pokazali w kurwizji strajki ekologiczne mlodziezy w polsce i na calym swiecie ??? czy tylko o spalarni mowia ???

ktos kto nie mieszka na przedmiesciach krakowa czy innego wielkiego miasta i nie oddycha powietrzem ktore przez wiele dni w roku widac, ktos kto nie oglada codziennie wielkiego scieku zwanego kiedys wisla po ktorej dziadek plywal kiedys galarami do gdanska a dzisiaj to nawet kajakiem trudno by bylo poplynac, ktos kto nawet do lasu nie pojdzie sie wysrac bo  wycieto   w pien te marne resztki[w gminie 5 %] ktore jeszcze zostaly- niech sie nie wypowiada o ekologii........

Opublikowano

Modna ekologia jest droga....lepsza prostota..

Jacuś co Ty na to?

848-3bff3dd34cbcb45b4af7737a7aeba540.png

Opublikowano (edytowane)

no co się czepiasz Premier obniżył o połowę progi alarmowe norm smogowych to teraz jak już informacja po całym smogu się rozejdzie to sam spadnie
to bylo do Jacus-ia

ekologia skuteczna jest droga stąd za bardzo nie wierzę w jej sukces bo ta "modna" to pomieszanie wszystkiego z marketingiem włącznie w tym politycznym.
Świadomość ekologiczna to jedno a nawyki to drugie i trzeba realnie poczuć na tyłku zmiany środowiska (choćby i pokrzywy po tym wyciętym lesie) żeby zrozumieć nieodwracalność wielu już zmian. Co poprawić wiedzą wszyscy tylko nie ma zgody jak i pomysłów bez liku często sprzecznych.
Nie wszyscy sobie zdają sobie sprawę że nawet stan obecny środowiska jest nie do uratowania. Człowiek racjonalnie i skutecznie działa dopiero w obliczu bezpośredniego zagrożenia. to na razie to tylko życzenia aby inni bo ja to nic złego.
Racyl mi kiedyś wypomniał i paliwa kopalne i energochłonną mechanizację i co zaproponował w zamian?
My wszyscy wiemy co w kwestii ekologi a tak na prawdę (po za drobną kosmetyką) nie wiemy jak i to jest powaga sytuacji

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v