Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

pamietajcie ze dzieki takim co z posad ruszyli bryle swiata nie jestesmy robolami i parobkami u kapitalistycznym panow, tysiace robotnikow i chlopow oddalo zycie -takze i w polsce- za to ze dzisiaj mozemy dyskutowac o placy minimalnej czy byc wlascicielami gospodarstw a nie mieszkancami czworakow..dzieki reformie rolnej i industrializacji miliony polakow zmienilo swoj los- z perspektywa czasu to chyba nie bylo najlepsze rozwiazanie, miliony rodakow  do niczego innego niz pasienie krow sie nie nadaja......

i przerwa w sejmie do wyborow- nigdy tego nie bylo. ciekawe co knuja ???

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

U nas na magazynach w okolicy już zaczyna wchodzić samozatrudnienie, a jak nie pasuje to Ukrainiec już czeka za rogiem :)

I bardzo dobrze. Niemiec na PL ziemi płaci ukraińcowi za pracę w kołchozie.

Ukrainiec wywozi część kasy do domu, w PL zostawia podatek + na przeżycie.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A co to za problem fabrykę przestawić, jeżeli to się będzie kalkulować ekonomicznie to się będą wyprowadzać.

Więc przy minimalnej już 3tys. będzie się to kalkulować czy dopiero przy 4tys. A może 6 tys.

No powiedz mi przy jakiej wysokości minimalnej będzie im się kalkulowało przestawiać fabryko/kołchozy z PL na Ukrainę?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

No nwm, oni tam za minimalną, najczęściej okrojony etat, żeby jak najmniej zostawiać :) A teraz powiedz mi @damianzbr czy legalnie zatrudnieni Ukraińcy do prac w rolnictwie w Polsce zostawiają tu jakiekolwiek podatki oprócz Vat-u od zakupionego jedzenia ??

Nie wiem przy jakiej minimalnej, ale obecnie pensja sprzątaczki w Ukrainie po przeliczeniu na nasze to jakieś 500-600 zł miesięcznie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Ulman napisał:

A jakby płacił naszemu który zostawi wszystko w kraju to byłoby duzo gorzej bo go niemiec wykorzystuje. Bbuuuchaaaachaaaaa jestes debesciak🤣

To już sobie sam dopowiedziałeś a nawet nazmyślałeś.... Mówiłem że i z pracy ukraińców jst wiele profitów, nic o rodakach nie było.

A ty jesteś odrypany w kosmos 👍

Opublikowano
2 minuty temu, damianzbr napisał:

Więc przy minimalnej już 3tys. będzie się to kalkulować czy dopiero przy 4tys. A może 6 tys.

No powiedz mi przy jakiej wysokości minimalnej będzie im się kalkulowało przestawiać fabryko/kołchozy?

Nie potrafisz zrozumieć bo widzisz tylko tu i teraz. Normalny biznes planuja na conajmniej 5-10 lat naprzód. Jesli widac lewicowe zapędy i to ze płace będą szybko rosły a ich konkurencyjnośc może przez to spasc to beda szukac alternatyw. Juz teraz im sie zaswieciła kontrolka po zapowiedziach głupich wzrostów. Przy jakiej minimalnej sie przeniosa? Pytanie chyba z bezradności zdałeś. Przeciez kazda fabryka ma swoje kalkulacje  i tylko oni to wiedzą.  Prawda jest taka że korpoeacjom uja zrobia tak samo jak marketom nie płacacym podatku. Napływ inwestycji może silnie spowolnić ale tu nie chodzi tylko o fabryki. Jest masa firm z innych branż które mogą sie duzo szybciej i sprawniej przenieść.

Opublikowano

Oni się martwią o los swych mocodawców folksdojczy. Martwią się o tych którzy poniosą największe straty. Czyli zagraniczny kapitał który wyzyskuje Polaków w kołchozo/fabryach.

Jeszcze bezczelnie ujadają że ci pracownicy nie zasługują na wyższe pensje bo są nierobami. Jawne sk***ysyństwo i skłócanie społeczeństwa, Ciekawe kto im to zleca?

1 minutę temu, PawelWlkp napisał:

Ja cały rok zatrudniam i składki płace w zus, pojecia nie mam o co chodzi z sezonowymi i krus.

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ja zatrudniam 20 pracowników sezonowych na 2 miesiące i płaca minimalna w górę oznacza że będę musiał od nich odprowadzać wyższe składki do KRUS-u.

Ja także zatrudniam i płacę im ZUS i mnie nie dotyczy podnoszenie minimalnej.

Opublikowano

A ile warty jest człowiek co nawet miotłą i szufelką nie potrafi się poprawnie posługiwać ?? Tak jak towar na półkach jest wart tyle ile jest w stanie ktoś za niego zapłacić tak samo jest z pracą, jest warta tyle ile ktoś za nią zapłaci.

• Like 2
Opublikowano

Jak chce więcej to niech znajdzie lepiej płatna robotę. Najlepiej tak jak za komuny - pracodawca ma sie dostosowac do pracownika a nie pracownik do tego kto płaci. . Zidiocenie poziom master.

Możesz sobue popluc ale i tak ta głupote będą omijać a Morawiecki niejedno dofinansowanie niemieckiemu biznesowi jeszcze da

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Nie potrafisz zrozumieć bo widzisz tylko tu i teraz. Normalny biznes planuja na conajmniej 5-10 lat naprzód.

I to jest słowo klucz.

Planuje się na 10 lat w przód i tak też mieli zaplanowane, ale pojawił się mały zgredziały stary kawaler być może gej jak to vega chciał podstępnie zasugerować i im te plany powywracał do góry nogami

ojojoj, ale wielka szkoda. Ojojoj co tu teraz czynić? Może jeszcze mieć nadzieję że mały zgredziały nie wygra wyborów i zwycięstwo folksdojczy uratuje sytuację, czy nie łudzić się i już zaczynać liczyć od jakiej minimalnej PL ziemia przestanie  być opłacalna do budowy kołchozo/fabryk?

5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A ile warty jest człowiek co nawet miotłą i szufelką nie potrafi się poprawnie posługiwać ?? Tak jak towar na półkach jest wart tyle ile jest w stanie ktoś za niego zapłacić tak samo jest z pracą, jest warta tyle ile ktoś za nią zapłaci.

No na pewno  nie jest wart minimalnej bez znaczenia jak wysoka czy niska ona jest.

5 minut temu, Ulman napisał:

Jak chce więcej to niech znajdzie lepiej płatna robotę. Najlepiej tak jak za komuny - pracodawca ma sie dostosowac do pracownika a nie pracownik do tego kto płaci. . Zidiocenie poziom master.

Możesz sobue popluc ale i tak ta głupote będą omijać a Morawiecki niejedno dofinansowanie niemieckiemu biznesowi jeszcze da

Dlaczego ma szukać innej pracy, skoro szkolił się na najniższą krajową i takie też miał aspiracje. Żyjemy w UE, chcemy się równać z zachodem więc niech cię nie dziwi i nie sprzeciwiaj się temu że pensje będą wyrównane.

Opublikowano (edytowane)

Tobie naprawde ktos krzywde wyrzadził. No i jaka spontaniczna radość że bogatym dopi..... . PISokomuna po prostu. 

Rzadzą już 4 lata więc zaraz zobaczysz efekty ale to działa długofalowo. Z roku na rok możesz mieć mniejszy napływ inwestycji a może część się ograniczać lub przenosić. Jesli beda mieli lepsze warunki i normalna atmosfrę do biznesu w Rumunii czy Słowacji to sie tam ewkuują i zaden Kaczyński nic im nie zrobi. Nie z takimi kozakami sobie radzili. 

My za to będziemy super zadowoleni ze komuś dowalilismy i odzyskamy wtedy godność w naszym wypaczonym pojeciu. Tylko tak jak niedawno pisałe - co nam po godności jak roboty nie będzie.

A środki ochrony kupujesz Bayera czy Basf czy korporacji nie dorabiasz?

Możesz kupować z Sarzyny albo z Invigo bo to polskie przynajmniej, Ale zaraz, zaraz! Sarzyna jest Kulczyków a Invigo Borucha a on tez w czołówce najbogatszych w kraju. I jeszcze ma ze 30 tys ha ziemi. Od nich chyba tez nie kupujesz bo takich bambrów przeciez nie można wspierać. Jak sobue radzisz w tej matni?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Więcej optymizmu.... A tak na serio to wiem że pieprzysz trzy po trzy z myślą że kogoś nastraszysz.

Straszyłeś że przez 500+ zbankrutujemy i gówno z tego ci wyszło

Straszyłeś że podniosą podatki i efekt taki sam.

Teraz straszyć już nie masz czym i wymyślasz bzdury o tym jak bardzo kochamy i potrzebujemy zagranicznych kołchozów, które żyją z wyzysku ludzi.

powiem ci w sekrecie, a niech idą w pizdu. Tylko wiem doskonale że nawet przy minimalnej 4 tys. niestety nas nie opuszczą, bo jedyne miejsce ewakuacji to ukraina, która nie jest w UE.

A słowacja to może przyjąć, ale tylko tych z Małopolski reszty nie pomieści. Także szukaj innego straszaka, troszeczkę większego .

EDIT:

Jakie ma znaczenie marka ŚOR którą wybieram? Jaki widzisz tego związek z minimalną do której prezes zmusi kołchozy żyjące z wyzysku?

Opublikowano

500+ jest z naszych kieszeni  a podatki wzrosły wiec wszystko się zgadza.  Ciemny lud bezgranicznie wierzy telewizji Kurskiego wiec nic im nie sraszne , Z drugiej strony to na swój sposób ligiczne bo gołodupcowi kryzys nic złego nie zrobi bo on zawsze biede klepie i klepac będzie. 

Jesli nie potrzebujemy zachodu to jak chcesz byc samowysterczalnym? Zapewniam cie ze gdyby obcy kapitał sie od nas wyniósł to mamy z miejsca bakductwo kraju na wzór Wenezueli. Nie pojmiesz tego bo napakowali ci informacji że jestesmy najwazniejsi , wszyscy maja nam sie kłaniać i bic pokłony bo odzyskalismy godnośc a w wojne ponieslismy wielka ofuarę. Kogo to dziś obchodzi w biznesie?

Widać jak pod państwowym zarzadem rozwija sie chocby górnictwo. Za chwile przestaniemy być samowysteczalni. 

Opublikowano (edytowane)

A z czyich kieszeni miało być płacone? Nic nowego nie odkryłeś, miało być płacone z naszych kieszeni i tak jest, więc nie mam pojęcia dlaczego na początku było podnoszone larum że nie ma na to pieniędzy i czeka nas druga grecja?

Podatki tylko w twojej głowie wzrosły, bo mi na deklaracjach nic się nie zmieniło, więc przewiduję że u ciebie nastał czas najwyższy na zmianę, ale lekarza i to tego od głowy.

Nie powiedziałem że nie potrzebujemy zachodu. widzę że nie zrozumiałeś, że to porównanie, jeśli mamy być dla nich białymi murzynami to faktycznie lepiej się stanie gdy nas opuszczą. A najlepiej gdy zostaną i przestaną nas wyzyskiwać.

Wystarczy znaleźć złoty środek, niech społeczeństwo tam harujące dostaje bardziej europejskie wynagrodzenie i wszystko będzie w porządku.

No zobaczymy na ile ci kołchoźnicy są wobec nas uczciwi i na to pójdą.

EDIT:

Jak ja bym sobie życzył abyśmy nie byli samowystarczalni w produkcji zboża, mleka i mięsa.

Opublikowano (edytowane)

Tylko podatki to nie tylko deklaracje, podatku od paliwa wprowadzonego od stycznia 2019, tzw.opłaty emisyjnej(10gr/litr) nie płacisz ?? To tylko jeden z wielu podatków wprowadzonych przez PiS 

EDIT:

A uzależnienie od żywności produkowanej za granicą to najgorsze co może nas spotkać, wezmą nas głodem.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

No przeciez z kieszenie aferzystów, złodziei, oszustów i innych takich. Skoro z naszych kieszeni to zobacz ilu jest idiotów na świecie którzy popieraja rząd za to że daje im coś za co sami płaca. I niech ktoś zaprzeczy ze w demokracji rzadzi głupota.

Jakbyś prowadził jakikolwiek biznes to od razu byś sie połapał jak i gdzie sa podnoszone podatki ale widać skoro nie wzrosło z 18 na 19% to dla ciebie oznacza że nie wzrosły

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko podatki to nie tylko deklaracje, podatku od paliwa wprowadzonego od stycznia 2019, tzw.opłaty emisyjnej(10gr/litr) nie płacisz ?? To tylko jeden z wielu podatków wprowadzonych przez PiS 

A uzależnienie od żywności produkowanej za granicą to najgorsze co może nas spotkać, wezmą nas głodem.

Za rudego półgłówka paliwo dochodziło do 6 zł. Te teraz wprowadziły podatek a paliwo poniżej 5 zł, fenomen normalnie, 

10 minut temu, Ulman napisał:

No przeciez z kieszenie aferzystów, złodziei, oszustów i innych takich. Skoro z naszych kieszeni to zobacz ilu jest idiotów na świecie którzy popieraja rząd za to że daje im coś za co sami płaca. I niech ktoś zaprzeczy ze w demokracji rzadzi głupota.

Jakbyś prowadził jakikolwiek biznes to od razu byś sie połapał jak i gdzie sa podnoszone podatki ale widać skoro nie wzrosło z 18 na 19% to dla ciebie oznacza że nie wzrosły

Nie wiem czy aferzyści i złodzieje są w stanie wszystko sfinansować. Na pewno wiele, ale pozostałą część musi dorzucić społeczeństwo w podatkach.

Nie zmienisz tego, demokracja jest o 100 kroć lepsza od liberalnych. Tak niby kochasz i wielbisz liberalizm, a założę się że byłbyś jedną z pierwszych jego ofiar.

W deklaracji nic mi się nie zmieniło tak jak już powiedziałem, płacę tyle ile chcę.

A pit czasem ma nie  być 17% od teraz kiedyś niedługo?

Opublikowano

Zapewne będziesz wielce zaskoczony ale wyobraź sobie że ceny paliw sa zalezne od ropy naftowej. Takie czarne lepie coś jest przerabiane na paliwo. Żeby było trudniej ci pojąć , to owa ropa naftowa jest sprzedawana na giełdach i potrafi mieć bardzo zmienne ceny W skrajnych przypadkach  może kosztować zarówno 40  dolarów jak i 140 dolarów. No i wyobraź sobie że jako podstawowy składnik  paliwa , zmiany cen ropy naftowej bardzo rzutuja na jego cenę .  Jak się zaczna zawirowania gospodarcze to i za PISu bedzie paliwo po 6 pln , ale jak zwykle będzie to wina Tuska

Czemu piszesz że demokracja lepsza od liberalnych? Ty wiesz o czym piszesz? Rozumiesz o czym piszesz? Uważasz że demokracja i liberalizm to jakies konkurencyjne politycznie nurty? Doucz sie tego bo inaczej jakakolwiek dyskusja nie ma sensu nie wspominając o budowaniu twoich pogladów na pojeciach ktrych nie rozumiesz. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v