Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
27 minut temu, Slodki66 napisał:

Mirro znasz się na budowie lodolamaczy tak samo jak ten pan z WP i ja ale ten radny PEŁO zna się tak samo jak my trzej więc na podstawie tych paru zdjęć taśmy ew malarskiej nie wysunął bym tak daleko idących wniosków. W 2020 maja pływać, więc niedługo się przekonamy. To nie Titanic i nie PiS go buduje. Cztery lata wieszczenia katastrof związanych z rządami PiS i h*j z tego wyszedł i to z d*py! Afer też nie widać choć wyznawcy likwidatora panstwa tłuska donaldinio de platformejro wpatrując ich wszędzie nie znaleźli nigdzie. Sondaże mówią więcej niż cała trolowa propaganda "niezaleznych" pseudo mediów. 

Jakiś dziś nadmiernie newowy jesteć. Nie PIS buduje? A przekop też nie PIS?  Jak jest coś ciulowo to nie PIS a jak idzie dobrze to maja kolejny sukces.

Sondaże potwierdzają że większość jest głupia.

Opublikowano

Ciekawe czy takie zdięcia by w sądzie przyjęli jako dowód . Ja to jak niewierny Tomasz . Już tyle manipulacji widziałem , że takie artykuły i zdięcia traktuję z dystansem .

Ale Mirek chociaż byś móģł przyznać że to taśma malarska a nie zklejony  kadłub 🙂

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

a ja zauważyłem ciekawe ogłoszenia w okolicy w związku z rozpoczeciem roku szkolnego ogłoszenie   - przyjmę ucznia na praktyki -  hmm ciekawe zjawisko .                

5 minut temu, Ulman napisał:

czyli uważasz że w Twoim gospodarstwie domowym  też jest ktoś  ,,głupi '' statystycznie według wyliczeń , a i jeszcze polska wschodnia  i nie zwal głupoty na teśći .                                                                             ostatnio jak nigdy na youtube pojawia się film wegi w reklamach ,reklamy chyba wszedzie puszczają , a tu wychodzi że służby specjalne prowadzą wojenke , bo w żadnym kraju taki film by nie powstał w czasie rządów danej parti na jej temat , wychodzi że PIS przegrywa z dawnymi służbami PRL 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Jakiś dziś nadmiernie newowy jesteć. Nie PIS buduje? A przekop też nie PIS?  Jak jest coś ciulowo to nie PIS a jak idzie dobrze to maja kolejny sukces.

Czemu głupia ? To teraz demokracja się tak nazywa . To jak Po wygrało wybory trochę tych głupich było mniej ?😭

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A co dziwnego w praktykach?

Oczywiście że mam w rodzinie głupków socjalno PISowsko prawicowych jak im sie wydaje.  Jesli wiekszość jedt głupia to nikogo to nie ominie, tylko kwestia skali problemu. Jesli 70-90% jest w tej sondażowej więkzości to jest dramat

Zbyszko demokracja ma tendencje do głupoty tym bardziej im mniej wykształcone i ciemne społeczeństwo. Głosując na PO mieli nadzieje na istotne zmiany i dobre rzady. Głosując na PIS liczyli na to samo i jeszcze wmówiono  prostym masom że odzyskują godność , wstają z kolan, że bogatym ludziom i firmom trzeba dopie...ić bo powinna być srawiedliwość społeczna. No i oczywiście że są prawicowi a reszta to lewica i to ich wyróżnia

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

słodki - a co powiesz jak to wszystko w rezultacie jebnie. Ku temu zmierza albowiem upraszczając najtrwalsze majątki buduje się na bessie nie na hossie. Tobie się wydaje, że kasa znikała a obecni wyzwolili ów obóz Polska. Tymczasem każde słowo z poprzedniego zdania to demagogia. Dlaczego? Niema "sukcesu" obecnych rządów, który nie byłby przedstawiany jako złożony i długotrwały proces. W sprawie lodołamaczy nikt nie raczył odpowiedzieć co jest budowane równolegle - przecież odbudowano możliwości całego przemysłu. Tylko co się stanie gdy państwowa pompka przestanie dymać podatnika i pompować piniądz? Roman jeden wie (właściwie nie tylko ale dobrze brzmi). To jest dopiero afera.

Opublikowano (edytowane)

Dtaras  po czesi sie zgodze  inwestycje są długo falowymi przemysleniami inwestorów czy w danym kraju zainwestować lub co budowaćma rzad , jednakże wydatki socjalne wprowadziły wiecej pieniądza w obieg a ludzie dobra które kupują dodatkowa napedza gospodarke , czy był by wzrost gospodarki 4 % bez wydatków socjalnych i bez podnoszenia płacy minimalnej ?        Ulman w szwajcari dość popularne są szkoły zawodowe , a w Polsce każdy chce być dyrektorem , a potem te ambicje maturalne o których napisał  Dtaras -lub Miro nie pozwalają podjąć pracy  ,,uwłaczającej ich wykształceniu ''

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Jakby obnizyli podatki też byłoby więcej pieniedzy na rynku  co napędzało by gospodarkę. Niestety wtedy nie mieliby narzędzia do kupowania elektoratu

Z tą Szwajcarią to o co ci chodzi?

Opublikowano

chodzi o to że szfajcaria ma jeden z wyższych poziomów życia wsród krajów na swiecie , ma osławione banki i jeszcze kilka usług  a jednak chyba prawie połowa uczniów wybiera szkoły zawodowe bo widzi że zdobywając zawód można rówież dobrze żyć , tam jest zupełnie inny system nauczania ,w polsce dzieci w 4 klasie po 7 godzin lekcyjnych a tornister cieżki .. https://www.blabliblu.pl/2018/08/15/szwajcarska-zawodowka-nie-dla-idiotow/

Opublikowano

Cała ta dynamika obrotu to tylko bankowa sztuczka, nietrwała bardzo. Są trzy drogi: skarpeta, bank i detal. Kto najwięcej na tym zyska? Bank robi swoje i słabo się dzieli, skarpeta tylko pęcznieje a detal generuje jakiś tam zysk przy czym największy na produktach akcyzowych. Idąc dalej. Podatki to zawsze udział zatem Państwu w systemie kwartalnym będzie zależało aby cena netto była raczej większa niż mniejsza a to oznacza... Co do systemu edukacji to ostatnia reforma raczej nas od Szwajcarii oddaliła 🤔 Tak mi się wydaje, nie przyglądałem się.

Opublikowano
28 minut temu, Ulman napisał:

A co dziwnego w praktykach?

Oczywiście że mam w rodzinie głupków socjalno PISowsko prawicowych jak im sie wydaje.  Jesli wiekszość jedt głupia to nikogo to nie ominie, tylko kwestia skali problemu. Jesli 70-90% jest w tej sondażowej więkzości to jest dramat

Zbyszko demokracja ma tendencje do głupoty tym bardziej im mniej wykształcone i ciemne społeczeństwo. Głosując na PO mieli nadzieje na istotne zmiany i dobre rzady. Głosując na PIS liczyli na to samo i jeszcze wmówiono  prostym masom że odzyskują godność , wstają z kolan, że bogatym ludziom i firmom trzeba dopie...ić bo powinna być srawiedliwość społeczna. No i oczywiście że są prawicowi a reszta to lewica i to ich wyróżnia

To oto ci chodzi że wyrównali troche stopę życiową biedniejszych . Ja też się nad tym zastanawiałem że rozdanie ludziom pieniędzy zrobi mniej ludzi do pracy i praca człowieka będzie droższa . Pamiętam jak 6 zł  płaciłem a teraz 15 . O dziwo moje dochody o 100% się zwiększyły . Gdyby opozycja to zrozumiała albo przewidziała  to Polska już by lepiej stała 10 lat temu a nie Merkel powiedziała że jest kryzys i nikt od nas   przedsiembiorst nie kupi a głypki uwierzyły .

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, 12zbyszko napisał:

. Pamiętam jak 6 zł  płaciłem a teraz 15 . O dziwo moje dochody o 100% się zwiększyły .

W sejmie chyba pracujesz . 🤔

Opublikowano
3 minuty temu, 12zbyszko napisał:

To oto ci chodzi że wyrównali troche stopę życiową biedniejszych . Ja też się nad tym zastanawiałem że rozdanie ludziom pieniędzy zrobi mniej ludzi do pracy i praca człowieka będzie droższa . Pamiętam jak 6 zł  płaciłem a teraz 15 . O dziwo moje dochody o 100% się zwiększyły . Gdyby opozycja to zrozumiała albo przewidziała  to Polska już by lepiej stała 10 lat temu a nie Merkel powiedziała że jest kryzys i nikt od nas   przedsiembiorst nie kupi a głypki uwierzyły .

Jesteś fenomenem. Koszt pracy wzrosły cio o 150%, GUS i rząd twierdzi że nie ma wzrostu cen  a ty masz 100% większy dochód.  Możesz szerzej opisac to zjawisko?

Opublikowano

Zbychu - dopiero była gadka, że to nie pieniądz te pięset. Nikomu nie wyrównali stopy z dwóch powodów. Jeden jest wyżej plus inflacja a drugi to taki, że stopa życiowa to głównie zaradność i tu można się zwrócić na Ulmana ale bez siania epitetami na wszystkich wokół.

Opublikowano
39 minut temu, DTaras napisał:

słodki - a co powiesz jak to wszystko w rezultacie jebnie. Ku temu zmierza albowiem upraszczając najtrwalsze majątki buduje się na bessie nie na hossie. Tobie się wydaje, że kasa znikała a obecni wyzwolili ów obóz Polska. Tymczasem każde słowo z poprzedniego zdania to demagogia. Dlaczego? Niema "sukcesu" obecnych rządów, który nie byłby przedstawiany jako złożony i długotrwały proces. W sprawie lodołamaczy nikt nie raczył odpowiedzieć co jest budowane równolegle - przecież odbudowano możliwości całego przemysłu. Tylko co się stanie gdy państwowa pompka przestanie dymać podatnika i pompować piniądz? Roman jeden wie (właściwie nie tylko ale dobrze brzmi). To jest dopiero afera.

Równolegle budowany jest mit że oto zwodowanie motorówki spowodowało pozyskanie kompetencji do budowy okrętów podwodnych.😂

Opublikowano

Pamiętam ziemniaki były po zajączku czyli 2 zł 15 kg . Market sprzedawał po 1.5 zł. Wszystkie warzywa hurt 50gr . Sklep 1,5 .

Teraz niżej 1 zł w hurcie nic nie kupisz. Wzrost kosztów pracy skłania do inwestycji aby zmniejszyć koszty robocizny  . Może ktoś napisze że susza?

Klęska suszy odszkodowania a zboża pełne magazyny .

Recepta jest prosta . Jak ktoś pierdo...ł chodowlę czy warzywka i poszedł do roboty to już do tego nie wróci . Dzisiaj jak ktoś ma trochę pojęcia w budownictwie to jako pracownik zarabia dniówki 200 zł a kto na średnim gospodarstwie ma z żoną 400zł dziennie .

• Like 1
Opublikowano

A jak w przyszłym roku ceny wrócą, czyli spadną bo np wszystko się urodzi, to rząd ogłosi sukces iż swoją polityką rolną doprowadził do urodzaju i elektorat ma go wynosić pod niebiosa. Bo się okaże że konsumentów jest więcej niż produkujących i tych drugich można spokojnie olać.

Opublikowano

Nie no , oczywiście nie susza. Tylko tak się dziwnie składa że ostatnie 2 lata ekstremalnie suche i nieurodzaje. W ubiegłym roku sadownicy mieli mega urodzaj i też było po 1 pln w hurcie?

Ceny są funkcją urodzaju w europie  a nie zasługą podwyższania kosztó przez PIS. 

Opublikowano

Jest takie coś między chłopami jak panika bo towaru nie sprzedadzą i się przebijają kto szybciej opuści aż dojdą do minimum a potem narzekają i co roku ta sama spiewka . Pewnie że ceny są uzależnione od produkcji na świecie ale wzmożone kontrole i różne certyfikaty zniechęcają importerów do kupowania za granicą i to jest sukces rządu .    

Opublikowano

Weź przestań. Jakie certyfikaty? Czemu nie panikowali producenci marchwi, cebuli czy kapusty a sadownicy tak?  Tylko czekam jak obalisz zaraz podstawową zasadę popyt - podaż. 

Opublikowano
40 minut temu, DTaras napisał:

Zbychu - dopiero była gadka, że to nie pieniądz te pięset. Nikomu nie wyrównali stopy z dwóch powodów. Jeden jest wyżej plus inflacja a drugi to taki, że stopa życiowa to głównie zaradność i tu można się zwrócić na Ulmana ale bez siania epitetami na wszystkich wokół.

W artykule współpracowników Piketty'ego, autora głośnej książki „Kapitał w XXI w.", można znaleźć też optymistyczny akcent: wygląda na to, że od szczytu w 2015 r. nierówności w Polsce maleją. Wiąże się to prawdopodobnie z szybszym wzrostem niskich płac, niż tych tych wyższych. Współczynnik Gini'ego też maleje, ale w dużej mierze za sprawą zwiększenia transferów socjalnych, m.in. w związku z programem Rodzina 500+.                                   

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
17 minut temu, Ulman napisał:

Weź przestań. Jakie certyfikaty? Czemu nie panikowali producenci marchwi, cebuli czy kapusty a sadownicy tak?  Tylko czekam jak obalisz zaraz podstawową zasadę popyt - podaż. 

Szkoda mi czasu aby wałkować takie tematy caly dzień . Nie jestem na emerytuże jak niektóre zawody mają emeryturę + i jeszcze czterdziestki nie skończą i już biorą . Tacy mają czas pisać i protestować .

Wyraziłem jak mi się żyje i byłbym głupi gdybym myślał  że jak opozycja dojdzie do władzy bedzie mi lepiej .

• Thanks 1
Opublikowano

Jarecki - to "ale" czegoś Ci nie podpowiada? mirro - jak tak to jest ołkiej. Trzeba powiedzieć jasno, że zarząd jest w porządku. Zbychu - "Wyraziłem jak mi się żyje i byłbym głupi gdybym myślał  że jak opozycja dojdzie do władzy bedzie mi lepiej." Zdanie daje do myślenia...

Opublikowano (edytowane)

beneficjent polityki egalitaryzacji dochodów Polaków ;) 

Próby zwiększenia egalitaryzmu w Polsce podejmowało już PO tylko innymi metodami skierowanymi na aktywizowanie gospodarcze możliwie największej części społeczeństwa bo czymże były odpisy od podatku na dzieci? Poniosło to porażkę bo nie było od czego odpisywać nawet u zatrudnionych i tu kombinatorstwo "polaczyńskie" wyłazi bo tylko udawali że coś robią a i tak budżet za wiele na tym nie tracił czyli niewielu na tym zyskiwało. Tak to było skonstruowane aby za wiele nie pomóc właśnie najbiedniejszym. 
Jeśli taka partia jeszcze uznaje demokrację to nie powinna się dziwić że ją elektorat wykopał przy pierwszej okazji i ja też bym sobie nie życzył powrotu kiedykolwiek tych "orłów" na firmament władzy.
Czy jednak rozdawanie pogłówne jest lepszą alternatywą? bo moim zdaniem jest tylko przyznaniem się do braku pomysłu jak powiązać uczciwie subwencjonizm państwa z rzeczywistą przydatnością gospodarczą ludzi i podmiotów gospodarczych ? (inna sprawa że nikt na świecie jeszcze nie udowodnił że to możliwe) Tak że wiele lepsi nie zajęli podium władzy i gdybym widział wiarygodnych i rozważnych innych potentatów to pierwszy bym namawiał aby i tych wykopać pamiętając aby nie wpuścić zamian poprzednich. Czy obecni wiele lepsi od poprzednich? Oni wszyscy wywodzą się z jednego pnia postsocjalistycznych elit wychowanych jeszcze w warunkach despotyzmu gospodarczego państwa a ta cecha przewija się w zarządzaniu u wszystkich postkomunistów jacy rządzili w Polsce po upadku a bardziej tylko przegrupowaniu PZPR+ZSL+SD.
Kosmetyka w zarządzaniu gospodarką jaka nastąpiła tylko przesunęła bezradność gospodarczą obywatela wcześniej wynikłą z despotyzmu gospodarczego państwa na despotyzm dzisiejszy bliżej nieokreślonego kapitału korporacyjnego.
Wygrana partii rozdawniczej tylko świadczy o poczuciu naszej bezradności i rezygnacji. Pogodziliśmy się z tym że nie zdołamy odzyskać wystarczającej siły gospodarczej aby negocjować samodzielnie warunki ze światem i akceptujemy nawet u władzy bezsilność gospodarczą (to akurat słuszne) i rolę tej władzy upatrujemy tylko w możliwie największej redystrybucji zysków tych którzy jacyś bliżej nieokreśleni tylko sobie znanymi sposobami jakoś tam jeszcze potrafią wytworzyć.
Biznes uczyniono czarną magią z założeniem że jest ona skuteczna w każdych warunkach politycznych byle demokratyczne bodaj fasadowo a tylko chciwość "czarnoksiężników" prowadzi do nierówności społecznych. 
O ile uznaję metodę PiS-u za skuteczniejszą i na pewno tańszą bo nie uznaniową czyli przynajmniej teoretycznie antybiurokracyjną to i tak dumy mi nie przynosi a poczucie wstydu że żyję w społeczeństwie gdzie tylko siłą (głównie uznaniowo fiskalną) da się zadbać o interes najsłabszych.
Wytworzyliśmy sztuczny konflikt interesów sfer gospodarczej i socjalnej stawiając je na równi jako antagonizm przez PO a podrzędność gospodarki socjalowi przez PiS. 
czy my się przypadkiem nie cofamy? no i na jakich obywateli działa selekcja jeszcze w zestawieniu z otwartością granic i dysproporcją wynagrodzeń nawet najemnej pracy?

Nadal mamy ujemny bilans emigracyjny (widzę to w rzeczywistości) czyli i metody PiSu jakoś nie działają a jeżeli nawet w jakimś stopniu to sądzę że właśnie z racji tej negatywnej socjalnej selekcji. Nadal wyjeżdżają najwartościowsi czyli owi dla pozostałej większości "czarnoksiężnicy" którzy zdolni byli by do samodzielnego wytworzenia siły gospodarczej tutaj. byli by, dla czego nie są?
Ktoś zechce dyskutować ale na podstawie których informacji bo bezsprzecznie ktoś z tych dwu źródeł zwyczajnie łże
https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/praca/praca-za-granica-emigracja-zarobkowa-raport-work-service-maj-2018/gz0ltbs
https://www.tvp.info/39931981/ponad-90-proc-polakow-nie-jest-zainteresowanych-emigracja-zarobkowa
bo preferencje u ludzi nie zmieniają się w trzy miesiące

Brzydzę się budowania własnego biznesu w oparciu o subwencję bo na zawsze będę zależny od jakiej wszy urzędniczej a bez "błogosławieństwa" państwowego jest bardzo trudno pokonać jednocześnie konkurencję rynkową i "widzimisię" jakiegoś mianowanego odgórnie politycznym kluczem durnia który będzie lepiej wiedział co dla mnie dobre a co złe (który jak by nie łapówki to miliona nowych złotych w kupie by na oczy nie zobaczył)

ewentualne sugestie na inne rozwiązania może przy innej okazji bo tu i tak już dużo.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Mianowanie z partyjnego klucza prawie zawsze kończy się sukcesem. Tak jak "Misiewicze" grasowali w PGZ.  Sam chyba stwierdziłeś kiedyś że nominant ma całkiem inne priorytety niż Ty jako interesant. Tu nie ma co liczyć na jakieś dokonania. Dlatego też wrzaski rządzących nawołujące do tworzenia spółdzielczości i grup producenckich uważam tylko za wrzaski.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v