Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, jacus napisał:

jezdzil z was ktos-nawet jako pasazer-jelczem,starem,roburem, zilem, gazem, kamazem ,nyska, zukiem , tarpanem,125,126,polonezem,syrenka, warszawa- ten kto jezdzil  moze powiedziec ze romanka rodzice w dziecinstwie duzo wozili takimi limuzynami i mu sie troszke mozg wytrzasl😛,

polska byla i jest zacofana gospodarczo gdzies od XVII w i szybko to sie nie zmieni......

lato z polsatem w ustroniu-😂 wiec pada😪  o przestalo-zaczelo lac.

Czy tak mocno zacofana ? Pewne rzeczy przezkoczyliśmy  tak jak dobrobyt . Tylko czy w tym dobrobycie  na zachodzie nie odbierają sobie życia ? Sadownicy koło Grójca jak zaczeli modernizować kupować nowoczesne technologie tak zaczeli być grożni dla rynku zachodniego i Pan Lewandowski obciół pieniążki .   Tak mi na targowisku sadownicy mówili .

Może jesteśmy jeszcze słabo rozwinięci ale na kryzys w każdej chwili jesteśmy przygotowani i umiemy w kryzysie żyć w przeciwieństwie do zachodu .   

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, jarecki napisał:

chyba wiecie że romanowi chodzi doprowadzenie do stagnacji firmy lub bankructwa a potem sprzedaży za grosze , wiec zapytam co sadzicie  o firmie niedawno sprzedanej   ORGANIKA -SARZYNA dział agro , bez wchodzenia kto kupił tylko dlaczego dział agro sie nie rozwijał , żadnych nowych produktów i samymym chwastoxem nie da sie utrzymać firmy lub działu firmy agro , czy to od kilku lat nie było prowadzone pod sprzedaż ? zero innowacji i pomysłu  

Romanowi  chodzi o to by było jak za komuny, bo wtedy było przeciez dobrze. 

Sarzyna ma coraz więcej nowych produktów niezłej jakości i w bardzo dobrych cenach.  Dla mnie to dobrze że sprzedali. 

Czy było prowadzone nieudolnie czy celowo? Sprawdź kto tam był dyrektorem za wszystkich poprzednich rządów. Idę o zakład że każdy wkładał tam swoich Misiewiczy.. Państwo jest nieudolne z definicji więc mnożenie teorii spiskowych jest mocno naciągane. 

Jacuś - ja się najeździłęm Starem,  ale tez  Mercedesem z mniej więcej tych samych lat produkcji co Star. Tam nie było zadnego porównania. 

Opublikowano

Ja czasami to Romka nie rozumiem . Niby gorliwy katolik , a za komuną tęskni . Czy to się nie kłóci czasem ?

Opublikowano

No jak lbtg funkcjonuje bo nie wiem co masz na mysli? A co ma do tego PO i TVPis? Elektorat i politycy PIS wylewają żale jak to byłoby wspaniale jakby huty znowu dymiły, Stara i ursusa byśmy na chwałę partii produkowali,  FSO podbiło by nowe rynki i moglibyśmy sie znów poczuć potęgą. Na dokładkę pomysły repolonizacji by znowu było państwowe,   bo tak będzie lepiej itd. To jest ewidentna tęsknota za komuna. Ludzie przesiąknięci socjalizmem sa na tyle że się tego z głów nie wybije a PIS doskonale wyczuł ten elektorat. Ludziom z pogladami jak za komuny wmówiono że są antykomunistyczna prawicą i pozwolono klęczeć w pierwszych  ławkach w kościele i  śpiewać na cały głos. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Ywa to cytat z Lema co nomen omen przewidywał powstanie sieci i terminali w latach '50. W każdym razie czekam co Roman na to odpowie to temat być może się rozwinie. Do Romana jeszcze. Szkoda mi było czasu ale wobec zarzutu ukutych regułek poczytałem polecaną analizę Pana Podsiadło. 31 strona mówi wiele. Wniosek taki: czas zmarnowałem.

Ogólnie jest taka dziwna moda społeczna, że ludzie nawet lubią robić nie tyle z innych, ale i z siebie idiotów....niewiem co lepsze/gorsze.....jakie nastgępne wyrośnie pokolenie, bo nawet  termin obecnie nieużywany w medycynie ze względu na pejoratywne znaczenie potoczne...

Dla mnie nie ma znaczenia czy raz wstanę prawą nogą czy innym razem lewą...czy jestem prawicowcem czy lewic....to tylko osoba z boku może ocenić...

Za tym niezrealizowanym planem z lat komuny  na pewno nie tęsknie https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/reaktory-jadrowe-w-polsce-plany-budowy/4g1lnb0 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jacus - mi to do S.Lema pasuje i przyjąłem jak jego. Osobiście z internetu nie korzystał co nie znaczy, że w ogóle. Mógł to dla przykładu powiedzieć do sekretarza i wypłynęło jako anegdota. Wiem. Nikt autorstwa nie udowodnił ale Twojej pewności o jego braku nikt także niema. Swoją filozofię i swoje poglądy wykładał wprost... Zresztą, jak mirro napisał, to nie łatwa literatura. Nie łatwa dla mnie przynajmniej za to uczy bardzo szerokiego spojrzenia niezależnie od punktu startu. Poleciłem dlatego Romanowi. Może spożytkuje energię lepiej? Zobaczymy co odpowie. Czytam ywe i mam deja vu?

Opublikowano
44 minuty temu, Ulman napisał:

No jak lbtg funkcjonuje bo nie wiem co masz na mysli? A co ma do tego PO i TVPis? Elektorat i politycy PIS wylewają żale jak to byłoby wspaniale jakby huty znowu dymiły, Stara i ursusa byśmy na chwałę partii produkowali,  FSO podbiło by nowe rynki i moglibyśmy sie znów poczuć potęgą. Na dokładkę pomysły repolonizacji by znowu było państwowe,   bo tak będzie lepiej itd. To jest ewidentna tęsknota za komuna. Ludzie przesiąknięci socjalizmem sa na tyle że się tego z głów nie wybije a PIS doskonale wyczuł ten elektorat. Ludziom z pogladami jak za komuny wmówiono że są antykomunistyczna prawicą i pozwolono klęczeć w pierwszych  ławkach w kościele i  śpiewać na cały głos. 

Jak komuś śpiew pomaga to niech śpiewa 😁a fiat czy polonez nabiera na wartości . Może widziałeś prototyp syreny . Moda wraca . A komunizmu w Europie jest większe 50 % .

Opublikowano (edytowane)

Lemem zaczytywałem się w 1985- 1989. S-F z tamtych lat kiedy jeszcze funkcjonowała "Fantastyka" ta oryginalna to było coś. Ta nowa to tylko wyścig pod względem tworzenia nierealnych światów. Bez głębszych powiązań, Potem przyszło dużo literatury fachowej z zakresu taktyki, sztuki wojennej, trochę filozofii, a że czasy studenckie to i sporo alkoholu. Jednak Lem pokazuje wielowarstwowość rzeczywistości. Uczy pokory. Jak małym elementem jesteśmy pokazuje noc na pustyni. Leżysz pod sklepieniem gwiazd na piasku i patrząc w niebo zdajesz sobie sprawę że to samo robili pasterze 2000 lat temu, patrzyli tak samo i byli tak samo mali w stosunku do wszechświata. 
Wiesz że za chwilę nie będzie i ciebie a ktoś inny będzie patrzył na ten ogrom. Potem wracasz bierzesz karabin i zastanawiasz się. O co właściwie tłuką się Żydzi z Palestyńczykami? Przecież są tylko chwilą.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, 12zbyszko napisał:

Jak komuś śpiew pomaga to niech śpiewa 😁a fiat czy polonez nabiera na wartości . Może widziałeś prototyp syreny . Moda wraca . A komunizmu w Europie jest większe 50 % .

Zaporożec  i Wołga też nabiera na wartości tylko co z tego?

Zawsze mnie to fascynowało jak może być większa połowa albo większe 50%

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
35 minut temu, Ywa napisał:

Za tym niezrealizowanym planem z lat komuny  na pewno nie tęsknie https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/reaktory-jadrowe-w-polsce-plany-budowy/4g1lnb0 

No to Cię muszę zmartwić. Jedna z amerykańskich firm ma zamówienie na 6 reaktorów dla Ukrainy. Bo amerykanie u siebie ich nie stawiają, ale sprzedawać się nie brzydzą. Tak że spoko, spoko reaktorów ci w najbliższej okolicy będzie dostatek.😂

Opublikowano

A u nas niema? Jest mniejsze pół i większe - po ogłoszeniu wyników wyborów. Mirro - rwetest wojny, bitwy, akcji uzależnia. Mówią adrenalina, ja uważam że to zmiany w psychice byćmoże nią spowodowane - sam stan. Więc nie tylko. Taka natura. Chyba tylko po to 😉 Idąc za Lemem - wstrzyknij małpie prolaktynę i daj szczeniaka to zacznie się nim opiekować, pieścić, hołubić. Zabierz hormon a znajdziesz ze szczeniaka strzępy. Ot cała miłość macierzyńska. Nie daję cudzysłowia bo nie jest zacytowane doskonale.

Opublikowano
13 minut temu, mirro napisał:

No to Cię muszę zmartwić. Jedna z amerykańskich firm ma zamówienie na 6 reaktorów dla Ukrainy. Bo amerykanie u siebie ich nie stawiają, ale sprzedawać się nie brzydzą. Tak że spoko, spoko reaktorów ci w najbliższej okolicy będzie dostatek.😂

...To wcale nie jest śmieszne Mirro.....nikt nie cyhciałby mieć pod nosem takiego czegoś http://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,23793800,elektrownia-jadrowa-zarnowiec-zatopiony-projekt-ktory-wciaz.html Rok temu przejeżdżam a tu o dziwo nagle zniknęło kilka rozpadających się biurowców..z 2 lata temu jestem pewna, że stały. Podejżane deletgacje w pensjonatach...to na pewno urojenia....

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

PIS doskonale wyczuł ten elektorat. Ludziom z pogladami jak za komuny wmówiono że są antykomunistyczna prawicą i pozwolono klęczeć w pierwszych  ławkach w kościele i  śpiewać na cały głos. 

fermy moheru mogą stracić nawet 117 milionów dolarówhttps://fashionbiznes.pl/inicjatywa-peta-moher/  To traktowanie zwierząt decyduje o dochodzie rolnika i zrównoważonym rozwoju gospodarstwa. 

Opublikowano

Ja bym ten "projekt ukraiński" jednak wnikliwie obserwował. To jednak może być szansa na kupno czegoś potrzebnego. Nie do końca jest jasne kto ma go finansować, ale może się okazać że i Krym dostanie coś z tego. ( I nie pisać mi tu że to są tylko moje urojenia bo Krym jest teraz be).

Nasze fermy "Moheru ", a szczególnie ta największa jednak lepiej traktuje swoje owieczki. Dba o ich dobrostan.🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

coś mi sie zdaje że ferma moherów zmieniła zarządce , obserwując wiece poparcia owieczki uciekły od dawnego pasterza a przejął je schetyna 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
7 godzin temu, DTaras napisał:

Jest taka prawda. Coś jest warte pół miliona jak chcesz sprzedać - ale jak kupić to już niee.. Roman ile to jest dużo?Przedsiębiorstwa komunikacji samochodowej obsługiwały transport praktycznie tylko poza granicę i jeszcze kontenery. Reszta to piony transportowe zakładów i np STW. To, że polski przemysł wg Ciebie wówczas innowacyjny i wydajny nie potrafił zapewnić pojazdów dla PKS o czym świadczy?

podaj mi jakieś fakty bo źle się pisze z człowiekiem co niczym nie potwierdza swojej teorii 

Wolfsburg. To specyficzne miasto. Mniej więcej jak wspomniany Swedwood z osiedlem mieszkaniowym. Tak powstał. Tramwajami specjalnymi części wożą ale się duszą zatem pobudowali wiele innych zakładów

no bo mieli ten sam problem co w Polsce bo tiry by zakorkowały ... miasto i sobie poradzili a u nas by rozpierdolili 

Jak kupisz auto i dopłacisz bodaj 400 euro to masz przy odbiorze obiad, zwiedzanie fabryki i jeszcze parę wodotrysków

nic nie musisz dopłacał kupisz passata czy coś premium i masz nawet przyjedzie z budynku podobnego do naszego osiedla na specjalnej windzie lawecie zerowym przebiegiem ...

Co do perspektywy roku 2000 to dużo wcześniej niż lata 90. W temacie książek do poczytania proponuję "Obłok Magellana" S. Lema albo "Astronautów" Jest jeszcze coś co powiedział: "Dopóki nie skorzystałem z internetu nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów".

co te lektury przypowieści mają do rzeczy jakieś fakty ?? 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, mirro napisał:

Lemem zaczytywałem się w 1985- 1989. S-F z tamtych lat kiedy jeszcze funkcjonowała "Fantastyka" ta oryginalna to było coś. Ta nowa to tylko wyścig pod względem tworzenia nierealnych światów. Bez głębszych powiązań, Potem przyszło dużo literatury fachowej z zakresu taktyki, sztuki wojennej, trochę filozofii, a że czasy studenckie to i sporo alkoholu. Jednak Lem pokazuje wielowarstwowość rzeczywistości. Uczy pokory. Jak małym elementem jesteśmy pokazuje noc na pustyni. Leżysz pod sklepieniem gwiazd na piasku i patrząc w niebo zdajesz sobie sprawę że to samo robili pasterze 2000 lat temu, patrzyli tak samo i byli tak samo mali w stosunku do wszechświata. 
Wiesz że za chwilę nie będzie i ciebie a ktoś inny będzie patrzył na ten ogrom. Potem wracasz bierzesz karabin i zastanawiasz się. O co właściwie tłuką się Żydzi z Palestyńczykami? Przecież są tylko chwilą.

No właśnie o bycie tą chwilą się tłuką. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v