Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Z takim myśleniem i programami to lepiej żeby ich nie było, jak stracili władzę nie robią nic żeby pokazać że potrafią zrobić coś dla ludzi, ze można im zaufać- jedynie co to srali do gniazda w którym siedzimy. Jedyna dla mnie opozycja to  Kukiz.

Teraz jeszcze pozwolić im żeby Polskę podzielić na Zachód Wschód i było by wesoło.

Edytowane przez GRZES1545
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Brawo  Ulman! 

Jest tylko jeden szkopuł. 

Opozycja musi być tylko nie w postaci takich nierozgarnietych porąbańców co wspólną z prawdziwą opozycja to tylko nazwę mają. (też nie dokonca bo się sami nazwali totalną opozycją) 

Rozbicie dzielnicowe

Według radia Wnet, za podstawę programu PO przyjęto ograniczenie władzy centralnej i przekazanie kompetencji samorządom. Daleko idąca decentralizacja ma również obejmować kwestie światopoglądowe, takie jak związki partnerskie czy małżeństwa homoseksualne oraz adopcje dzieci przez takie pary. W dokumencie jest też mowa o nowej roli Senatu, w którego skład mieliby wejść marszałkowie województw.

"Radykalne rozmontowanie instytucji centralnych i wprowadzenie swoistego 'współczesnego rozbicia dzielnicowego', zdaniem twórców niniejszej propozycji programowej, ma być złotym środkiem na 'usprawnienie procesu wdrażanie reform w politykach sektorowych'" – czytamy na stronie internetowej rozgłośni.

Demontaż państwa

Platforma planuje też likwidację kilku ministerstw i przekazanie ich kompetencji samorządom. Mowa o resortach: edukacji, nauki, gospodarki, rodziny, rolnictwa czy sportu. Program zakłada również wzmocnienie roli sądów na szczeblu wojewódzkim.

Zwieńczeniem tego projektu ma być zmiana brzmienia konstytucji, która ma zakładać "demontaż państwa unitarnego na rzecz wpisania istotnej roli ustrojowej województw". 

Edytowane przez Slodki66
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

prawdopodobnie to moze byc sprawdzanie reakcji elektoratu i kontrolowany wyciek informacji , ale samo rozbicie dzielnicowe stworzyło by wieksze dysproprcje miedzy regionami , w tej chwili janosikowe troche pomaga słabszym i rozdział panstwa tez pomaga biedniejszym . w ramach tej ustawy takie regiony jak mazowsze stało by z góry na zwyciezkiej pozycji , natomiast warminsko -mazurskie chyba najbiedniejszy region chylił by sie ku upadkowi .natomiast polska jest za małym krajem zeby to miało sens .                                           Znamienne, że równoczesny atak na budowę Centralnego Portu Komunikacyjnego i przekop Mierzei Wiślanej prowadzi Rosja, Niemcy oraz... Platforma Obywatelska – wskazuje na Twitterze Adam Andruszkiewicz.

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, jarecki napisał:

Znamienne, że równoczesny atak na budowę Centralnego Portu Komunikacyjnego i przekop Mierzei Wiślanej prowadzi Rosja, Niemcy oraz... Platforma Obywatelska – wskazuje na Twitterze Adam Andruszkiewicz.

A to Pan Andryszkiewicz już zapoznał sie z problemami wprowadzenia sieci 5G i pocałował w rączkę wuja Sama?🤣 Bo jakiś czas temu to strasznie płakał że nic nie wie na ten temat a Ci ( wiadomo kto) zrobili (czytaj wrobili)  go w ten sektor jako ministra. Iiiiii wciągnęło gościa i słuch o nim zaginął. A tu masz wypowiedź godna ministra, zawsze na posterunku.🤣

Opublikowano
19 minut temu, mirro napisał:

A to Pan Andryszkiewicz już zapoznał sie z problemami wprowadzenia sieci 5G i pocałował w rączkę wuja Sama?🤣 Bo jakiś czas temu to strasznie płakał że nic nie wie na ten temat a Ci ( wiadomo kto) zrobili (czytaj wrobili)  go w ten sektor jako ministra. Iiiiii wciągnęło gościa i słuch o nim zaginął. A tu masz wypowiedź godna ministra, zawsze na posterunku.🤣

Zapoznał się 

Budowa sieci 5G

Prezes Orange Polska ocenił, że najważniejszą barierą w budowie sieci 5G w Polsce są obecnie niskie dopuszczalne poziomy wartości pola elektromagnetycznego emitowanego przez nadajniki sieci telekomunikacyjnej. Prezes przypomniał, że polskie normy są stukrotnie bardziej restrykcyjne od tych, które obowiązują w większości państw europejskich.

W grudniu 2018 roku Ministerstwo Cyfryzacji przedstawiło projekt zmian legislacyjnych związany m.in. z implementacją technologii 5G, w których zwrócono uwagę na zbyt rygorystyczne normy promieniowania. W ocenie ministerstwa, utrzymanie obecnych dopuszczalnych poziomów PEM może skutkować "niemożliwością wdrożenia sieci 5G w Polsce".

Zdaniem Wojciecha Pytla wartość inwestycji operatorów w sieć 5G będzie dostosowana do oczekiwanych przychodów od klientów, a te – jak ocenia Pytel - nie zwiększą się istotnie dzięki wdrożeniu nowej technologii. – Żaden klient nie zapłaci dwa, trzy razy więcej za usługi telekomunikacyjne tylko dlatego, że będzie to 5G. Operatorzy muszą brać to pod uwagę przy planowaniu nakładów – tłumaczył.

Opublikowano

Boli cię istota demokracji? Ludzie poparli rząd świadomie chcąc takich a nie innych reform, a tu k**wa zdziwienie bo nowy rząd zamiast jak poprzednie cały program wj***ć do śmietnika i zająć się własnymi sprawami i interesikami ew niemieckimi interesami, zrealizował więcej niż obiecał!!! 

Dramat takie myślenie. 

Opublikowano
42 minuty temu, DTaras napisał:

A choćby z ODRami namieszane. Czy ta cała reforma edukacji - "ma być" i w zasadzie wuj więcej rząd obchodziło...

ale reforma edukacji to jest własnie odwrotnie bo rząd oddał to samorzadom  a ja sie pytałem co rząd zabrał samorządom ? zreszta reforma edukacji jest potrzebna ja jak byłem w  4 klasie to miałem chyba raz 4 lekcje a tak to po 5 a dzis 6 jest to norma w tym wieku , wiem napiszecie ze widać brak własnie tej nauki :D natomiast same odr umie działa facet , co i raz szkolenia , a pozatym to niewiem jak działa instytucja odr .

• Like 1
Opublikowano

Rozumiem, że według Ciebie przyszli i powiedzieli: " jest taka sprawa i jak chcecie to zróbcie"? Sam wykluczyłeś jeden ważny temat. Starosta zarządzał a właściwie sprawował kontrolę nad inspekcją budowlaną czy np stacjami diagnostycznymi. Kompetencje tego Urzędu lecą w dół a to droga do likwidacji. Słodki przed chwilą puścił tu pawia. Prawda jest taka, jak napisałem - niewiem. Wygląda to odwrotnie ale czy lepiej czy gorzej niewiem. Teraz słodki możesz jeszcze się zesr... oddać przyjemności defekacji. Pamiętaj jednak Słodki co to jest demos z tej demokracji i gdzie to siedzi.

Opublikowano

pis według mie postrzegane jako twarde prawo ale prawo Dura lex, sed lex  . niechce tu sie wychylać ale wraz z wiekiem zaczynam dostrzegać inne potrzeby ,wykonując rzetelną diagnoze samochodu dopuszczamy pojazd który może pozbawić zycia innych a wiadomo jak było pojechałes na stacje kiedy był znajomy albo znajomy znajomego zreszta dalej tak jest , tak samo z inspekcją budowlaną , jednego roku połozyli asfalt na szosie gminnej a po zimie dziury ale to kontrola gminna odebrała .łaskawe prawo w szkołach powoli zbiera swoje żniwo , mi  jak nauczyciel ... .. linijką taką drewnianą po rece to szacunek u mie miał i dziś mu dziendobry powiem .odnosnie wiadomosci o wycieczce szkolnej 

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Slodki66 napisał:

Zapoznał się 

Budowa sieci 5G

Prezes Orange Polska ocenił, że najważniejszą barierą w budowie sieci 5G w Polsce są obecnie niskie dopuszczalne poziomy wartości pola elektromagnetycznego emitowanego przez nadajniki sieci telekomunikacyjnej. Prezes przypomniał, że polskie normy są stukrotnie bardziej restrykcyjne od tych, które obowiązują w większości państw europejskich.

W grudniu 2018 roku Ministerstwo Cyfryzacji przedstawiło projekt zmian legislacyjnych związany m.in. z implementacją technologii 5G, w których zwrócono uwagę na zbyt rygorystyczne normy promieniowania. W ocenie ministerstwa, utrzymanie obecnych dopuszczalnych poziomów PEM może skutkować "niemożliwością wdrożenia sieci 5G w Polsce".

Zdaniem Wojciecha Pytla wartość inwestycji operatorów w sieć 5G będzie dostosowana do oczekiwanych przychodów od klientów, a te – jak ocenia Pytel - nie zwiększą się istotnie dzięki wdrożeniu nowej technologii. – Żaden klient nie zapłaci dwa, trzy razy więcej za usługi telekomunikacyjne tylko dlatego, że będzie to 5G. Operatorzy muszą brać to pod uwagę przy planowaniu nakładów – tłumaczył.

Może i z tym się zapoznał, bo chyba stanowisko objął później. 🤣 Ciekawe jakie ma zdanie o konfikcie USA Chińczycy w kwestii dostępu na nasz rynek jednej ze stron. Moje pytanie było właśnie pod tym kątem. A właśnie, w jaki sposób zamierzają określić dopuszcalny, bezpieczny poziom promieniowania, skoro stary jest zły? Tak z bani na szybkiego, czy może jakieś badania? Tylko nie zlecone przez zainteesowanych, proszę.😎

1 godzinę temu, jarecki napisał:

ale reforma edukacji to jest własnie odwrotnie bo rząd oddał to samorzadom  a ja sie pytałem co rząd zabrał samorządom ? zreszta reforma edukacji jest potrzebna ja jak byłem w  4 klasie to miałem chyba raz 4 lekcje a tak to po 5 a dzis 6 jest to norma w tym wieku , wiem napiszecie ze widać brak własnie tej nauki :D natomiast same odr umie działa facet , co i raz szkolenia , a pozatym to niewiem jak działa instytucja odr .

Nie oddał, tylko zrzucił na baniak samorządom.🤣 Z tego co pamiętam jakoś ci ostatni nie byli entuzjastycznie nastawieni do tego działania. Tym bardziej że włąśnie skończyli lizać rany po porzedniej reformie. Jest takie powiedzenie dobrze to ilustrujące. ( jeśli niesmaczne przepraszam)
download.php (640Ã640)

Opublikowano

coś takiego wyżej napisałem... Po "ma być" zazwyczaj pada zapotrzebowanie na siły i środki i wtedy jest jeszcze: "a co mnie to gówno obchodzi" 😄 Trochę przeraża ta zbiorowa histeria z układem i jego rozbijaniem. Takie usprawiedliwienie doprowadzi moim zdaniem do zmarginalizowania roli samorządów i centralizacji zupełnej. To to już na pewno nie jest dobrze.

Opublikowano

kiedys była na forum osoba której łatwo wpadły w ucho takie słowa jak ,,bolszewizacja ''    ,, putinizacja '' i jeszcze cos było olie tamtej osobie to sie nie dziwie ale w tym przypadku DTaras który wypowiada słowa o centralizacji którymi sie posługuje KO są dla mie zaskoczeniem  .

Opublikowano

To samorząd to od czego ma być Mirro jak cokolwiek maja zrobić to kwik że ich właśnie obarczaja obowiązkami? Bidoki straszne. 

Co do promieniowania to zależy kto mierzy i gdzie. Może średnio to i u nas niskie te wartości ale tylko usredniajac. 

Opublikowano
6 godzin temu, jarecki napisał:

Znamienne, że równoczesny atak na budowę Centralnego Portu Komunikacyjnego i przekop Mierzei Wiślanej prowadzi Rosja, Niemcy oraz... Platforma Obywatelska – wskazuje na Twitterze Adam Andruszkiewicz.

Jak Rosja i Niemcy atakują przekop i i CPK?

4 godziny temu, Slodki66 napisał:

Boli cię istota demokracji? Ludzie poparli rząd świadomie

Z ta świadomoscia to baaardzo przesadziłeś

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ulman napisał:

Jak Rosja i Niemcy atakują przekop i i CPK?

o ile w przekopie mierzei mają doswiadczenie w robieniu ,, dziur '' w ziemi ale lepiej niech nie użyją swojego doswiadczenia , to w atakowaniu CPK  były słowa niemieckich polityków a takze   ,, mówiacych ich jezykiem '' mediów  ze polski port  bedzie konkurencją w stosunku do ich budowanego portu https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/centralny-port-komunikacyjny-cpa-baranow,165,0,2407845.html     https://www.rp.pl/Lotnictwo/190109819-Niemiecki-polityk-CPK-w-Baranowie-konkurencja-dla-Berlina.html       Dziennik "Kommersant" już teraz wskazuje, że przekopanie mierzei to zagrożenie dla środowiska i dla interesów obwodu kaliningradzkiego. Dziennik sugeruje, że Rosja może skarżyć się w oparciu o konwencję helsińską z 1992 roku, ale nie ma żadnego organu, który zmusiłby Polskę do odrzucenia planu przekopu mierzei                              

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano

Jarecki KO to też taki termin w boksie. Osobiście mi się to nie podoba a jeżeli towarzystwu z KO także to znaczy, że w tym się zgadzamy i nic więcej. Dla tego Berlina co to go nie mogą wybudować i okazał się klapą? Nawet jak tak gadają to tylko zwykłe klepanie natomiast ich doświadczenie pokazuje, że nie do końca trafili z inwestycją...

Opublikowano (edytowane)

w sumie to moge powiedzieć upraszczając że rząd dysponuje nie swoją kasą i jął rozdziela , wydając rozkaz gminom załatwienia sprawy reformy edukacji wysłał z rozkazem srodki pieniezne , wiec gminy za to miały zapłacone  [ jak było z kasą czy starczyła czy nie ja nie bede dyskutował ]  tylko od zawsze opozycja czy to pis jak był w opozycji czy obecnie PO tez musi nazekac  , na 500 plus gminy nie dadzą rady , na paliwo rolnicze i przeliczenia dodatkowo bydła gminy nie dadzą rady  ale po coś są  ja tez jak mam  wykonac zadanie czy prace której nie robiłem tez sie stresuje ale takie jest zycie .

Edytowane przez jarecki
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v