Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, zetorki12 napisał:

Nie o to pyta . Pytania nie rozumiesz ?

nie bucuj 

22 godziny temu, Ulman napisał:

No i co z tego ze ty z uprzemysłowionego rejonu jak nic ześ w zyciu nie widział a nawet jak widział to i tak nie rozumiesz. Myslenie ze jesteś lepszy niż ludzie z lubelszczyzny  doprowadziło cie do bycia operatorem koparki recznej pod ziemią. Trzymaj tak dalej

ślusarzem jest poczytaj co to a później bełkocz a co to koparka górnicza ?

napisałem gdzieś ze jestem lepszy to ty napisałeś jak wielki cwaniak co przeżył wielką prywatyzacje pytanie czego pgr chociaż były u was ??

22 godziny temu, Ulman napisał:

Ciebie nikt nie przebije.

dziękuje 

Znalezione obrazy dla zapytania janusz nosacz

4 godziny temu, Ulman napisał:

Ja się pytam jak płacenie wysokich podatków wpływa na bogacenie się obywateli?

Dzięki temu, że płacimy podatki, nie jesteśmy skazani tylko na siebie. Dzięki naszej ofiarności mogą funkcjonować policja, straż i pogotowie, wojsko. To właśnie na nie możemy  liczyć w ciężkich chwilach. Pomyślmy jak wyglądałoby nasze życie, gdyby tych instytucji zabrakło. Na odpowiednią opiekę stać by było tylko najbogatszych, tylko oni byliby w stanie zapewnić sobie odpowiednie warunki funkcjonowania. Na pomoc i utrzymanie bezpieczeństwa państwo wydało w zeszłym roku prawie 34 mld zł.

ja ci mogę kilkanaście pastw wolnorynkowych podać co ludzie starzy i chorzy umieraj.ą własnych domach ....

a tak propo kto napędza popyt 😎

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mich9 napisał:

tam w komentarzach jest jakiś rodzaj riposty (tylko przelinkowałem na yt)

wniosek - każde zdarzenie można rożnie interpretować bo jeszcze był przypadek "obywatela" na scenie u Owsiaka ale to nieadekwatne porównanie nie mniej  moze tu działac coś w stylu 
(tylko odważysz się w poniższym przypadku za zaproszenie nie podziękować? )

Porządek w "lokalu" musi być a "uprzejmię" zaproszony tylko ten co nie zagraża regułom lokalu a zagrażać może jednym pijaczyna, innym zabójca a jeszcze innym mądrzejszy co ich ignorancję może zdemaskować i jaki przypadek gdy z publicznych mediów kogo wyrzucają? ... 
Jeśli by mądrzy tam byli głupoty by się nie bali i dureń ośmieszył by się sam tylko trzeba dać dojść mu do słowa .. w przeciwnym wypadku może to rodzić najróżniejsze domysły.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Roman176 napisał:

Dzięki temu, że płacimy podatki, nie jesteśmy skazani tylko na siebie. Dzięki naszej ofiarności mogą funkcjonować policja, straż i pogotowie, wojsko. To właśnie na nie możemy  liczyć w ciężkich chwilach. Pomyślmy jak wyglądałoby nasze życie, gdyby tych instytucji zabrakło. Na odpowiednią opiekę stać by było tylko najbogatszych, tylko oni byliby w stanie zapewnić sobie odpowiednie warunki funkcjonowania. Na pomoc i utrzymanie bezpieczeństwa państwo wydało w zeszłym roku prawie 34 mld zł.

ja ci mogę kilkanaście pastw wolnorynkowych podać co ludzie starzy i chorzy umieraj.ą własnych domach ....

a tak propo kto napędza popyt 😎

Tak , tak płacimy podatki i dzięki temu sie bogacimy😂

Podaj proszę  gdzie starzy i chorzy umierają  i od czego?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
dysydent napisał:

1 godzinę temu, Mich9 napisał:

tam w komentarzach jest jakiś rodzaj riposty (tylko przelinkowałem na yt)

wniosek - każde zdarzenie można rożnie interpretować bo jeszcze był przypadek "obywatela" na scenie u Owsiaka ale to nieadekwatne porównanie nie mniej  moze tu działac coś w stylu 
(tylko odważysz się w poniższym przypadku za zaproszenie nie podziękować? )

Porządek w "lokalu" musi być a "uprzejmię" zaproszony tylko ten co nie zagraża regułom lokalu a zagrażać może jednym pijaczyna, innym zabójca a jeszcze innym mądrzejszy co ich ignorancję może zdemaskować i jaki przypadek gdy z publicznych mediów kogo wyrzucają? ... 
Jeśli by mądrzy tam byli głupoty by się nie bali i dureń ośmieszył by się sam tylko trzeba dać dojść mu do słowa .. w przeciwnym wypadku może to rodzić najróżniejsze domysły.

Już trudno znaleźć nagranie z tej akcji, na twiterze usuneli...

Opublikowano

Ulman bogaci powinni płacić dochodowy na poziomie 70%.

Ameryka po II wojnie rozpędzała gospodarkę właśnie min. przez podatki dla najbogatszych na poziomie przekraczającym 70% i dopiero za Regana obniżono do ok 50%. Poczytaj sobie pracę noblistów z ekonomii w tym temacie a potem się dopytuj i płacz bo u nas to ledwo 30%. Zmęcz paluchy i po googlaj. 

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Ulman napisał:

Dlaczego mamy płacić wysokie podatki by podnosić zamżność najbiedniejszych?

Ponawiam pytanie - ak płacenie wysokich podatków wpływa na bogacenie się obywateli?

do wypowiedzi Roman176  jak ktos nie zrozumiał dodam ze dzieki płaceniu podatkom firmy mają dostep do wykwalifikowanej kadry pracowniczej  [ szkolnictwo ], w tej chwili po czesci z polskich podatkow korzystają inne rządy za sprawą polaków którzy tam pracują a zostali wyszkoleni z naszych podatków  . podatki przyczyniają sie również do budowy infrastruktury drogowej , ale również parki itd .             to zadam pytanie czy Ulman uważsz że polacy to debile i do pracy na emigracji wybierają kraje o najwyższych podatkach ? dlaczego nie pojadą nawet do przytaczanych przez Ciebie czech , wiem sporo polaków tam prcuje ale to bardziej jako codzienne dojazdy , wszyscy by chetnie pojechali do norwegi pewno najdrozszego kraju do zycia w europie , z najwiekszymi podatkami .

• Like 2
Opublikowano

Mnie się wydaje że mało interesuje ich podatek, natomiast bardzo dobrze potrafią przeliczać euro, franka, dolara na złotego. Szczególnie jak porównują to w stawkach godzinowych. 😎

Opublikowano
11 minut temu, Slodki66 napisał:

Ameryka po II wojnie rozpędzała gospodarkę właśnie min. przez podatki dla najbogatszych na poziomie przekraczającym 70% i dopiero za Regana obniżono do ok 50%. Poczytaj sobie pracę noblistów z ekonomii w tym temacie a potem się dopytuj i płacz bo u nas to ledwo 30%. Zmęcz paluchy i po googlaj. 

Ja bym proponował 90 %Dla bogatych  A niech mają cwaniaki  po co chcieli pracować i się dorabiać.  Jeszcze powinni płacić osobną daninę na biednych słodkich i jareckich żeby siedzieli pili piwko drapali się po jajach  i wypisywal swoje żele w necie. Takim też się należy  niech bogaci płacą  zdecydowanie zgadzam się z Tobą mój Ty słodki66 towarzyszu  😉

Opublikowano (edytowane)

eeeee ja nie wypisuje swoich żalów bo nie jestem w najbiedniejszej grupie społecznej , tylko widze ze czym miej ubóstwa tym nam wszystkim żyje sie lepiej , wszyscy mamy lepszy dostep do infrastruktóry drogowej ale nie tylko , miejsze ubóstwo to wieksze dochody z turystyki itd... to jest koło zamachowe gospodarki , w ostatnim kryzysie USA troche dodrukowało dolarów ale znaczące zwiekszyło inwestycje rządowe bo to zdaniem ich ekonomistów miało wyciagnąć ich gospodarke z recesji . jak nie wiesz jaki udział i role w gospodarce mają inwestycje samorządowe lub rządowe to sobie poczytaj .

26 minut temu, mirro napisał:

Mnie się wydaje że mało interesuje ich podatek, natomiast bardzo dobrze potrafią przeliczać euro, franka, dolara na złotego. Szczególnie jak porównują to w stawkach godzinowych. 😎

czy jak biorą stawke godzinowa to pracodawca im płaci brutto czy netto ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
28 minut temu, jarecki napisał:

czy jak biorą stawke godzinowa to pracodawca im płaci brutto czy netto ?

A co to ma sprawy skoro i tak wychodzi im korzystniej do zarobków w kraju. Problem chyba z tym że patrzymy na to z dwu różnych perspektyw. Ty pracownika ja już bardziej płacącego pracownikowi. Dla mnie pewne sprawy są nieuniknione jak śmierć i podatki. Podatki można zmniejszyć, ze śmiercią nie podyskutujesz.

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

A co to ma sprawy skoro i tak wychodzi im korzystniej do zarobków w kraju. Problem chyba z tym że patrzymy na to z dwu różnych perspektyw. Ty pracownika ja już bardziej płacącego pracownikowi. Dla mnie pewne sprawy są nieuniknione jak śmierć i podatki. Podatki można zmniejszyć, ze śmiercią nie podyskutujesz.

A Ty znowu bez zajęcia  ? znowu na czyjś koszt żyjesz

Opublikowano

U ruskich 100 było i zobacz na jakie mocarstwo wyrośli . :D

Opublikowano

obie sprawy są dyskusyjne zarówno można skorzystać z oferty lekarza jak i kraju z innym fiskusem . ale jak płacisz drożej pracownikowi to i produkt który wyprodukuje ma wiekszą wartosc , tylko problem zeby podatki każdy płacił to i konkurencja bedzie zdrowa a jak Ty zapłacisz podatek a konkurencja nie to bedzie mogła zaoferowac tanszy produkt i wyeliminować  ,,uczciwych '' z rynku . sprawa była porszana gdzieś 

na forum jak jeden wzioł maszyny na PROW i taniej mógł wykonać usługe od konkurenta który wzioł kredyt na maszyny 

7 minut temu, mirro napisał:

Opublikowano
57 minut temu, Slodki66 napisał:

A czemu nie 85%? 

Ciągle nie wiem czemu bogaty ma płacić 70% a biedny np 30%?

Podrzuć jakiś link do info na którym się opierasz. 

Głosujesz na PIS a masz lewicowe poglądy - jak to pogodzisz?

48 minut temu, jarecki napisał:

do wypowiedzi Roman176  jak ktos nie zrozumiał dodam ze dzieki płaceniu podatkom firmy mają dostep do wykwalifikowanej kadry pracowniczej  [ szkolnictwo ], w tej chwili po czesci z polskich podatkow korzystają inne rządy za sprawą polaków którzy tam pracują a zostali wyszkoleni z naszych podatków  . podatki przyczyniają sie również do budowy infrastruktury drogowej , ale również parki itd .             to zadam pytanie czy Ulman uważsz że polacy to debile i do pracy na emigracji wybierają kraje o najwyższych podatkach ? dlaczego nie pojadą nawet do przytaczanych przez Ciebie czech , wiem sporo polaków tam prcuje ale to bardziej jako codzienne dojazdy , wszyscy by chetnie pojechali do norwegi pewno najdrozszego kraju do zycia w europie , z najwiekszymi podatkami .

Czy ty twierdzisz że jakby ludziom zostawiono więcej pieniędzy to nie kształcili by dzieci?

Twoje pytanie ma błędną podstawę logiczną Pracują tam gdzie im najwięcej zostaje w relacji do zarobków w Polsce. 

Porównujesz nieporównywalne sytuacje. Co lepsze - zarobić 100 i zapłacić 30% posatku czy  50 i zapłacić 20%.

Do Czech przecież jeździ masa ludzi jak twierdzi Roman. Popatrz ile naszych firm przeniosło się do Czech.

Przypomnij mi jaka jest struktura budzetu Norwegii

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

z norwegi wrócił znajomy a jezdzi w miare regularnie nad ich morze na ryby , wynajmuje domek i łudke łapie i przywozi filety dla siebie i rodziny . benzyna w przeliczeniu na nasze 8 ,2 zł za litr    a wódka 150 zł za butelke i słabo dostepna musał jechać coś 80 km a czynny 2 razy w tygodniu , papierosy tez cena kosmiczna chociaż nie pali . moze wziąć 20 kg fileta na osobe . za bardzo struktury nie moge znalezc budzetu norwegi ale mają gigantyczną nadwyzke budżetowa i gigantyczne oszczednosci , są tak prowadzone ze pieniadze z ropy i gazu nie są wytransferowane to prywatnych ludzi a korzysta z tego społeczenstwo ale w formie opieki społecznej . tzn opieka medyczna .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

A to nie jest tak, że z dochodowego mamy ładnie wyposażony budynek na ul. Wiejskiej a drogi, szkolnictwo i inne to raczej z VAT i akcyzy? W Norwegii pracownicy na stanowiskach wymagających pracy na powietrzu mają w czasie nocy polarnej utrzymanie od Państwa a pracownicy przedsiębiorstw naftowych (wydobycie jest tam bodaj państwowe a przetwórstwo niekoniecznie) to grupa najlepiej zarabiających. W czasie gdy ropa taniała z powodu sankcji to się przestało spinać i sprawdzać. Wysoki odsetek samobójstw wzrósł bardziej.

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

z norwegi wrócił znajomy a jezdzi w miare regularnie nad ich morze na ryby , wynajmuje domek i łudke łapie i przywozi filety dla siebie i rodziny . benzyna w przeliczeniu na nasze 8 ,2 zł za litr    a wódka 150 zł za butelke i słabo dostepna musał jechać coś 80 km a czynny 2 razy w tygodniu , papierosy tez cena kosmiczna chociaż nie pali . moze wziąć 20 kg fileta na osobe . za bardzo struktury nie moge znalezc budzetu norwegi ale mają gigantyczną nadwyzke budżetowa i gigantyczne oszczednosci , są tak prowadzone ze pieniadze z ropy i gazu nie są wytransferowane to prywatnych ludzi a korzysta z tego społeczenstwo .

Skoro maja oszczędnosci to pieniądze nie trafiły do ludzi więc jak maja z tego korzystać?

Porównanie Norwegii z tak gigantycznymi bogactwami naturalnymi do  innych krajów jest niepoważne.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mich9 napisał:

Już trudno znaleźć nagranie z tej akcji, na twiterze usuneli...

a to Słodki wykopał i Jemu dziękuj 
swoją drogą... też bym usunął ;) 

Norwegia? tak, to kraj surowcowy i wystarczy porównać sprzedaż surowców na jednego mieszkańca z dowolnym innym krajem 

a tu jakiś dureń uznaje wydobycie węglowodorów za wysoce rozwinięty przemysł 
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/Norwegia-Gospodarka;4574909.html 
Najlepszym przykładem kraju typowo przemysłowego była i jest nadal Japonia gdzie dochód jest wytwarzany pracą obywateli w gospodarce opartej na aż nadmiarowych standardach a nie wyciąganiu z ziemi gotowych towarów na sprzedaż m in i tej Japonii.

po edukacji na takich encyklopediach nie ma się co dziwić ze ludzie wierzą w cuda 
cudów nie ma , nawet gospodarczych.

Dziwić może fakt że oni tam mieli jakieś kryzysy i nie szacunek by u mnie budził ten fakt do tej nacji gdybym poważnie traktował to źródło wiedzy z linka.

Socjalistyczne zarządzanie zasobami norweskimi wczesniej czy później doprowadzi do "syndromu Wenezuelskiego"

Jeszcze jedną bzdurę ekonomiczną dostrzegam w wielu wycenach gospodarek panstw to sektor usług. To jest obrót wtórny o cyklu zamkniętym wewnątrz danej gospodarki  i bez zasilania z zewnątrz jego nominalna wartość spada proporcjonalnie do siły nabywczej danej gospodarki. 
Po jakich stawkach liczone te usługi? ilości robotnikogodzin czy ich wycenie? Już się wielu na takim zawyżaniu dochodu na mieszkańca przejechało.

Ze przesadzam z porównaniem do Wenezueli? w końcu wszędzie się trafi jakiś debil u władzy co nawet z góry złota zrobi kłopot. A socjalizm jest monolityczną gospodarką bez wentyla różnorodności rozwiązań rozproszonych w wolności gospodarczej pojedynczych podmiotów.
Szydercza rzeczywistość znalazła i na różnorodność prywatnej gospodarki sposób - korporacjonizm co też tworzy monolityczne molochy na wzór socjalistycznych gospodarek gdzie własność jest rozmyta a "tresury" pracowników przypominają defilady stalinowskie na Placu Czerwonym w Moskwie i wiele podobnych...

nie ma idealnych rozwiązań , są tylko okresowe i wcześnie czy później i tak patologie przeważają aż do upadku .

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

W 2003/2004 pojechałam do Szwecji (zrobiłam sobie przerwę w nauce) na 8m-cy. Firma polsko-szwedzka, założona w Polsce. Ja musiałam założyć swoją 1-osobową :) taniej wychodziło z tymi podatkami..

Właściwie reaktowana firma, więc zaczynaliśmy ją tworzyć z szefami od podstaw, szef-Uno, Szwed, szefowa-Polka,Grażynka, okropne babsko i nas troje (kolega Grzegorz jeżdził z szefem zdobywać rynek po szwedzkich marketach, a Bogusia została przydzielona na dział 'stikerów' ).

Ja musiałam przyswoić maszyny, uczyliśmy się metodą prób i błędów z szefami, przyjechał nawet mechanik z Niemie/ Polak od producenta maszyny i staliśmy po nocach do 2.00, bo czas nas gonił, aby jak najwięcej od niego przyswoić, patrzyłam jak zaczarowana jak łańcuchy zmieniał itp. Ogólnie nie miałam wyboru kazali mi zostać na tym dziale maszynowym jako operator/ ustawianie programów, szukanie różnych wariacji do rożnych produktów; domontowanie noży od slicerów, konserwacja, przebudowa maszyny z 2 na 3 taśmową, więc zabawa w elektryczkę, grzebać w kostkach itp.,

Bardzo ciekawe doświadczenie, które musiałam przekazać moim następcą, kolegom jak firma zaczęła się rozwijać i przyjmowac pracowników.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v