Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Może to i lepiej że brakuje obecnej propagandzie intelektu Urbana (który obiektywnie musowo mu przyznać) bo i bez tego podział społeczny nieprzejednany.
Negowanie się wzajemne dwu opcji tylko dla zasady i jedni będą kontestować jeśli drudzy ogłoszą że dwa i dwa to cztery.
Tamten przynajmniej miał dużą dozę autoironii i nieraz bywało śmiesznie bo też kagiebowskiej szkoły liznął na pewno .

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

W ostatnich dniach odnotowano w naszym kraju kolejne podwyżki cen tuczników. Obecnie znajdują się one na poziomie niespotykanym od jesieni 2013 roku.

pis to jednak potrafi rządzić :)

Opublikowano (edytowane)

a co przymknęli duński import? czy to tylko wynik spadku pogłowia w kraju? 
Może na święta kupię kiełbasę jeszcze po starych cenach . jej ceny poziom z 2013-ego roku przekroczyły już w 2014-ym

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, nie napisał:

W ostatnich dniach odnotowano w naszym kraju kolejne podwyżki cen tuczników. Obecnie znajdują się one na poziomie niespotykanym od jesieni 2013 roku.

Obiecał prezes stówkę i jest . Ciekawe kiedy za krowy ?

Opublikowano
8 minut temu, nie napisał:

Eeee tam , jest nawet lepiej . PIS kazał Niemcom podniesć ceny zeby u nas zdrozało http://www.kzp-ptch.pl/95-aktualnosci/3404-na-rynku-niemieckim-ubojnie-dalej-nie-sa-w-stanie-pokryc-zapotrzebowania-na-surowiec

Opublikowano (edytowane)

i po co oglądać telewizje jak ramówkę znamy jakieś pól roku naprzód?
Z Urbanem by nie było tak łatwo.
Znaczy czasy lepsze, bardziej przewidywalne.

Zaraz. to jest ciekawe i jakaś nadzieję na ten świat na przyszłość daje choc całego jeszcze nie przeczytalem i nie wiem czy na wyrost nie piszę? https://www.rmf24.pl/raporty/raport-pozar-katedry-notre-dame/fakty/news-ambasada-francji-prosi-rosjan-nie-przynoscie-gotowki-na-odbu,nId,2941105
a, nie. wszystko ok. 
A my co. "wymiana wakatów po dyplomatach  pod hasłem - polski konsul wydalony z Rosji
miałem wstawić linka ale jakaś szmatlawa strona reklamami do przeczekania lub wyklikania mnie zarzuciła to każdy na własne nerwy niech szuka w tym internetowym smieciu.
W sumie po co konsule czy inni dyplomaci jeśli będzie do Rosji coraz bliżej i po sąsiedzku...
https://nczas.com/2018/12/25/juz-niedlugo-mozemy-miec-o-jednego-sasiada-mniej-to-panstwo-moze-zniknac-z-mapy/

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nie przesadzaj z tymi ich smaczkami. Aczkolwiek masz rację nasza propaganda póki co nie jest skierowana do ludzi, którzy do wysnucia wniosków potrzebują sporej dawki informacji. Myślę, że nie jest to kwestia umiejętności tylko zapotrzebowania. Fachowców można nająć. Oprócz podawania jest jeszcze wsadzanie kija w mrowisko.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, nie napisał:

Pietruszka też w tym roku z ceną na niespotykanym poziomie. Brawo PiS.🤣

To właśnie może być przykład dobrej starej szkoły propagandy. Przekuć nieurodzaj albo wyjście z produkcj i braki na rynku w sukces. No szacunek.
Oczywiście nie neguję sukcesu bo przecież działania podjęte musiały się takowym skończyć, tylko pytanie czy świętowanie powrotu do cen z przed 13 lat, gdy koszty produkcji stale rosły, nie obraża troszkę czujejś inteligencji?

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Mirro jak koszty ci rosły jak konkurencja i wzrost produkcji jej intensyfikacja przez najzaradniejszych przedstawicieli tej branży (tucz przemyslowy) powoduje obniżkę kosztów produkcji. Po cholerę wyższe ceny jak można zrobić na pół darmo i jeszcze zarobić. Może nawet samo się robi jak "fabryka"  będzie odpowiednio duża, więc koszty spadają w nieskończoność. 

Jaja normalnie jak berety. 

Opublikowano (edytowane)

W szczegóły proszę nie wnikać.  Mechanizm jest znany i działa tak

Wyzsze ceny zboża i kukurydzy są zasługa PIS.  Ceny warzyw to zasługa PIS o świniach nie wspominając. Natomiast susza jest winą Tuska , niskie ceny owoców z winy ruskich a swinine jak PIS podniósł to i Niemcy byli zmuszeni bo taniej wieprzowiny nikt by nie kupił. Do tego zatrzymali ASF  bo wystarczyło grożnie na ASF spojżeć i się wycofało i to bez budowy płotu. 

A tym roku tez zaczyna się susza bo Tusk chce się na PISie zemścić ale oni się nie dadzą i osiągną sukces 

@Slodki66  ty miałeś kiedykolwiek do czynienia z jakąkolwiek większa skala produkcji? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Ja tam myślę że to bardziej Niemcy i Duńczycy zaczynają realizować zyski z inwestycji pod tytułem wy***iemy Polaków z ich własnej produkcji i będziemy mieli rynek na własną już nie beznadziejnie tanią wieprzowine. 

Tak kolego Ulman a pan? 

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, Slodki66 napisał:

Mirro jak koszty ci rosły jak konkurencja i wzrost produkcji jej intensyfikacja przez najzaradniejszych przedstawicieli tej branży (tucz przemyslowy) powoduje obniżkę kosztów produkcji. Po cholerę wyższe ceny jak można zrobić na pół darmo i jeszcze zarobić. Może nawet samo się robi jak "fabryka"  będzie odpowiednio duża, więc koszty spadają w nieskończoność. 

Jaja normalnie jak berety. 

Jakby koszty spadały w nieskończoność to Ardanowski zrobiłby Holding spożywczy. A tak chyba ktoś mu wytłumaczył jak to działa i już nie chc. A przynajmniej mówi że państwo w ten luksus nie wejdzie. Zasada jest prosta. Do pewnej skali jest to do ogarnięcia, potem generator kosztów przewyższa spodziewane zyski, dlatego szkoda zachodu. Ale presja pozostaje więc niektórzy idą w tym kierunku. Za to jaka potem spektakularna (piękna katastrofa)  - patrz czarna porzeczka. 

Opublikowano

Zawsze twierdziłem że wszędzie jest sPISek. 

Owszem , działam w skali sporo wiekszej od znakomitej wiekszości i mniejszej od co niektórych. . Twierdzisz  że koszty produkcji przez 13 lat spadły  Pliwo, pasze , podatki, robocizna, energia itd? Ale jak to?

Opublikowano

Z przymrużeniem oka o tych kosztach napisałem Mirro i dlatego o jajach wspomniałem. 

Z popytem jest podobnie i nie ma znaczenia w pewnym przedziale cena jak już nasycisz  się to nie kupisz (jako konsument). Krańcowa skłonność do konsumpcji to się chyba zwie. 

Ulman wyluzuj. Rozumiem o co ci chodzi. 

Opublikowano
8 godzin temu, nie napisał:

nie nie nie pewnie gdybyś parował ziemniaki ,graką gniótł , ukosił pokrzyw  możę jeszcze ręką sprawdził czy wszystko rozdrobnione to by prezes jedną kupił i pewnie z 10 zł by dał a prezesów w UE jest dużo . 

Nie wyrobił byś się .

Opublikowano

To się ładnie nazywa przeinwestowanie. Gdy moce produkcyjne przewyższają możliwy zbyt. Zapomniałeś, Ulman, że Tusk z Putinem na molo potajemnie rozmawiali. Ceny owoców to także wina Tuska. Wszystkie drogi prowadzą do Tuska. A susza? PiS organizuje tanie wakacje dla biednych dzieci. Ogólnie to jest taka marka fajek - P&S. Może z tego ta kasa na krowy?

Opublikowano
8 godzin temu, nie napisał:

PiS?

A  zasługa Świąt-obżarstwo  zawsze są przyczynkiem tego również ^_^

Opublikowano (edytowane)

A ja myślę że szykują się podwyżki wyrobów a potem znowu w dół .

Zapasy na święta to przeszłość .

Edytowane przez 12zbyszko
Nie skończona myśl
Opublikowano

Mirro a propos propagandy to największy kunszt w tej dziedzinie wykazuje obecnie tvn i wiedzie prym w tej dziedzinie niepodzielnie od kiedy powstała. Reszta propagandystow to pikusie niegodne tvn-owskich stóp całować. Ta tv nie tylko przekazuję odpowiednio zmanipulowany obraz rzeczywistości ale niejednokrotnie sama tworzy rzeczywistość do przekazu. Coś jak strażak co podpala żeby potem ofiarnie gasić. 

Opublikowano

No ale TVN to teraz amerykańskie jest, więc sojusznicze.🤣

A Ameryka to ostoja prawa, wolności i demokracji. Czyli nie może być coś nie tak, a sama myśl o tym to zbrodnia. ( Kurna co ja tu piszę)😮

Opublikowano

Byłem po środki ochrony a tu niespodzianka . Sprzedają ukraincy . Nie jestem z tego zadowolony i chyba zmienię sklep .

Cholera i znowu wina prezesa , 🤔że zmniejszył bezrobocie 🤑

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v