Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, dysydent napisał:

jest jednym z narzędzi i to najskuteczniejszych. stąd nie przeszkadzam dopóki kto na mnie go nie nadużywa. Przy czym rzadko religia z Wiarą się pokrywa bo Wiara to szacunek do niewiedzy a nie jej zastąpienie w materialnej praktyce.
Świadomość niewiedzy to pokora, pewność Wiary to sprzeczność sama w sobie i podłoże fanatyzmu.
Siłą chrześcijaństwa właśnie najmniej uparta ta pewność i dopuszczająca wątpliwości. co prawda zawsze jakaś inkwizycja się zdarzy ale tolerancja zwykle brała górę co nie zniszczyło prawdziwego fundamentu siły zachodniej cywilizacji - Wiedzy i technologii

Inkwizycja to zabawa dla elit. Ale tak z drugiej strony patrząc, to ileż można palić czarownice albo gwałcić dzikich.:lol:Tak że ci inkwizytorzy po jakimś czasie albo umierali na choroby różnorakie albo powracali do dawnego trybu życia albo konsumowani byli przez nawracanych. Normalnie zmachali się przy robocie i potem siłą rzeczy nadchodziła odwilż,:lol:
Co do potrzeby wiary to spotkałem paru którzy migali się przed udziałem w uroczystościach religijnych, nawet tych oficjalnych gdzie występował cały pododdział, deklarując się jako niezainteresowani. Jednak kiedy zaczęły im nad łbem przelatywać granaty moździerzowe to nie pytali o schron tylko o kaplicę.:lol:

Opublikowano (edytowane)

kaplicę dowolnego wyznania byle blisko
Prawda?
A to już można uznać za instynktowne, genetycznie uwarunkowane.
W ewolucji religii przyszłość co? nie wiem czy to się tak nazywa ale czy - uniwersalizm?
Bo i religie jak wszystko podlegają ewolucji. Jest drzewo gatunków istot żywych ewolucyjne, ale i drzewo religii bo te judaizmy talmudyzmy poli- mono- teizmy ą że się ludzie tłuką i w wojnach czysto religijnych? ewolucja to wynik rywalizacji.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Jednak kiedy zaczęły im nad łbem przelatywać granaty moździerzowe to nie pytali o schron tylko o kaplicę.:lol:

Świadczy to o kruchości/słabości jednostki..... dlatego większość ludzi potrzebuje kościoła/ukojenia/ wiary w nadprzyrodzone....tak w dużym skrócie.

2 godziny temu, dysydent napisał:

Siłą chrześcijaństwa właśnie najmniej uparta ta pewność i dopuszczająca wątpliwości. co prawda zawsze jakaś inkwizycja się zdarzy ale tolerancja zwykle brała górę 

Zwykła filozofia życia.....grzesz  a będzie tobie wybaczone i sam ucz się pokory...wybaczania

Opublikowano (edytowane)

Dobrze by było gdyby tylko w chrześcijaństwie -

31 minut temu, Ywa napisał:

Zwykła filozofia życia.....grzesz  a będzie tobie wybaczone i sam ucz się pokory...wybaczania

Już sam fakt urodzenia jest grzeszny "grzechem poierworodnym" i musisz szybko przystąpić do "stada" chrztem bo inaczej grzesznikiem będziesz dożywotnio.
Perfidia kształtowania poczucia winy i konieczności bezkrytycznej wiary w narzucone autorytety.
Jak pisałem - religie w drodze ewolucyjnej selekcji - kształtowały coraz bardziej skuteczne mechanizmy obrony przed przypadkiem prób samodzielnego myślenia.

Czy się to komu podoba czy nie co napisałem ale logicznie ujmując nie chce być inaczej :) 

Uprzedzając wszelkie różne komentarze napiszę - lepiej milczeć jeśli ma się wątpliwości do własnej ignorancji niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Co nie znaczy że ciekaw nie jestem sensownych kontrargumentów  jeśli kto takowe wytoczy. 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Mi tam chodziło aby ten człowiek się zorientował jak to z cywilizacją było zanim wkroczyły podziały religijne. Nieważne jaka religia najczęściej u kresu wołają mamy... Ale tam. Wojna dochodową sprawą. Ważne aby było komu z kim się trachać. Reakcja na moździeż zmienia się wraz z odległością. Gdy odległość jest w miarę spoko są tacy co mówią: "ale pierd..ło" i zaglądają gdzie. Jak jest blisko to niema czasu na nic i rozmyślać czy to strach czy adrenalina. Jak dobrze spada to 90% stanu ma kleksy się gaciach. Tak, że się nie dziwię.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko zapytać by warto, jakiż to defekt stwierdził stwórca u swego dzieła że go grzechem pierworodnym określił? Bo jeśli to wyciągnięcie łapek po wiedzę było, czyli wyjście poza plany stwórcy, to chyba nie tak wyobrażał sobie skutek tworzenia. Czyżby przestraszył się możliwych konsekwencji? A może zdał sobie sprawę że właśnie zmienił bieg zdarzeń? Czyżby strach nie był mu obcy?

Taras - było blisko ale nie mieli szansy skorygować kolejnych dwu szybkich bo ich śmigłowce zgasiły.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Stwórca naturą świata daje wręcz odmienny przekaz - niedoskonałość jest powszechna i naprawialna w poszukiwaniu coraz mniej niedoskonałych rozwiązań a nie grzechem wymagającym pokuty i uznania zastanego stanu rzeczy za idealny.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Generalizując spowiedź jest to samodoskonalenie ale w jedynym słusznym kierunku. Pomijając fakt, że powiernik to rejestruje i jest jak Google. Taka socjotechnika. To sprawy ziemskie. Sam celibat jest naciągany bowiem chronił majątek kościoła niż regulował sprawy ducha. Wiara to indywidualna sprawa. Wkręcanie jednostki w tłum ją wypacza bo tłum ma własną psychologię.... Lepiej skończę.

• Haha 1
Opublikowano

Staram się to traktować jako pomnik kultury, tradycji. Na siłę nie da się wbrew sobie, za dużo sprzeczności, ale lubię posłuchać prostej filozofi życia co mędrzejszych duchownych. Korzeni nie wyrywam....pokora, ale pozostaje dystans ....za dużo naczytałam się tomów przypadkowo kiedyś ;) 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, DTaras napisał:

Lepiej skończę.

a "zdało by się" bo tyle prostszych i ciekawszych tematów  i nie tak paraliżujących wielu "prawych i prostych"  "wyznawców"
co ma wspólnego Dorota Gardias z okrągłym stołem w strajku nauczycieli? bo wspomnieli w radio i ... nie rozwinęli
Czy to nie ?Ona dawniej pogodynką?... czy z kim innym mylę?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

dysydent - wiem o niej tyle, że cycków nima bo chuda niemożebnie. Jak prognozę robiła z Darłówka bodaj z mostku robiła to wlazła prosto na mnie albo ja na nią niechcący.

Opublikowano
26 minut temu, DTaras napisał:

Ywa, Ywa. Nie da się na siłę i owszem dlatego śmiem twierdzić, że czytałaś bo to interesujące - dlaczego niby przypadkowo?

A to czasy liceum, przypadkiem dziadek zostawił dziwną książkę, potem inną znalazłam w bibliotece rodziców przyjaciółki, potem po bibliografii znalazło się nastepne...potem spotkało się przypadkiem malarza na stoisku z płótnami, pożyczył mi kolejną podobną.....oraz zupełnie inną....remedium na wszystko...czyli tzw dystans.....oddałam i kupiłam sobie własne pozycje. A po drodze różne autobiografie, filozofie itp..... ogólnie strata czasu ;) 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy to nie zbierzność personaliów dwóch osób bo o celebrytce pełno w googlach a o ... chociaz nie bo...
https://gwiazdy.wp.pl/tag/dorota gardias
acha, 
i na tym swoje poszukiwania zakończę :) 

nie jest stratą czasu poznawanie nawet durnot jeśli owe (nawet durnoty) przez innych uznawane za mądrości.
Łatwiej przewidzieć czego można się po takich "wyznawcach" spodziewać.

Kto wie czy to nie jedna z głównych przyczyn cenzury? 
Każdy tekst zakazany musiał byc przez zakazującego przeczytany. Czasem się przestraszył i dla tego zakazał. ale bardziej jako zastrzeżoną licencję .
Unia zamierza walczyc z ruską propagandą (tak na marginesie i przy okazji)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

ruskie się z partactwem kojarzy tak że ta ich propaganda...
Tylko pasja prowadzi do profesjonalizmu. Szkoła to za mało. Nawet rzeczy pozornie nieistotne nabierają wartości jeśli są dopracowane i to niekoniecznie w zawodzie wykonywanym.

Przypadkiem trafiłem i - myślę się podzielę bo jak że nam tego profesjonalizmu brakuje na każdym kroku.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, DTaras napisał:

Uu to jak z ruską to o Polskę zahaczy. W mojej opinii są u nas pilni uczniowie tej szkoły.

Ruska powoduje szkody na poziomie  światowym a nasza tylko w kraju. Rosyjska propaganda jest dużo bardziej wyrafinowania bo kierunkuje myslenie słuchacza tak by ten wysnuł  pożądane wnioski. U nas jest to prostackie podawanie gotowca  jak człowiek ma myśleć i jaki mieć pogląd. 

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v