Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

I właśnie przez taką ciemnotę i nieswiadomość jak to powinno działać nigdy u nas żadnej spółdzielczości nie będzie. Już to widze jakby jeden pajac  z drugim zareagował na słabszy wynik badań skoro sąsiad przywiózł i miał najwyższe a oni nie. No to pewnie dlatego ze jsąsiadka jego siostry to 20 lat temu tańczyła z ojcem laboranta na sylwestra i tak sobie załatwił. No a jak juz by się w takim silosie robactwo wdało to byłby bal. No a finalnie każdy jeden miał by inna wizje ile zboże powinno byc przechowywane i kiedy najlepiej sprzedać. Jestem przekonany że zawsze masz najwyższe parametry ziarna a źli skupujacy cie krzywdzą i okradaja. Jest to absolutnie oczywiste i wszystko powinni upaństwowic by władza dbała o rolnika jak za komuny i by prdukowac mało i do tego gównianej jakości a żyć z tego  po królewsku.  No i maszyny tez powinny być na przydziały

Jabłka były po póltora grosza?  No to czemu że s w tej cenie nie kupował tylko po 4 pln. Jak  to taki biznes to kupuj jabłka po 2 grosze i sprzedawaj z busa na ulicach i osiedlach albo sklep załóż Masz 20 tys % marzy.

No to w końcu ten Zudsucker jest państwowy czy prywatny? Dowiedziałeś się już czy nadal bedziesz w ciemnocie tkwił?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
6 godzin temu, Roman176 napisał:

Przypomnijmy: w maju 2006 roku Rosjanie z dnia na dzień zablokowali żeglugę po swojej stronie Zalewu Wiślanego (nazywają tę część Zalewem Kalinigradzkim) i przestali wpuszczać polskie jednostki do portu w Kalinigradzie. Podali oficjalny powód: po tym jak Polska weszła do Unii wygasła umowa międzypaństwowa regulująca żeglugę po Zalewie i należy podpisać nową. 

Najbardziej jednak ucierpiał elbląski port. Nowoczesny, wybudowany za 30 mln zł m.in. z funduszy Unii Europejskiej, został oddany do użytku kilka miesięcy przed blokadą. Przez decyzję Rosjan od trzech lat stoi pusty. - Ta blokada to było najgorsze co mogło nas spotkać - mówi Julian Kołtoński, dyrektor portu w Elblągu. - Traciliśmy przez nią ponad milion złotych rocznie. Najgorsze jednak, że straciliśmy kontrahentów, którzy zamiast drogą wodną, zostali zmuszeni do wożenia towarów koleją. Jak tylko dowiedziałem się o rozporządzeniu zaraz zacząłem do nich wydzwaniać, żeby szykowali się do roboty. Myślę, że na jesieni znowu zaczniemy handlować z Kaliningradem. 

UE. Rosja uciekała się do blokowania żeglugi, m.in. w 2003 roku zamknęła Cieśninę Pilawską. W 2004 roku, po przystąpieniu Polski do UE, Rosja na trzy tygodnie zamknęła swoją część zalewu, uniemożliwiając dostęp do portów w Kaliningradzie i Bałtyjsku. Ponownie zamknęła granicę w maju 2006 roku, tym razem na trzy lata, i otworzyła ją dwa miesiące przed podpisaniem w 2009 roku umowy z Polską.

już zostawię kto i jaką umowę podpisał i kryzys w 2006 

miruś a morze ty nie słyszałeś albo nie chciałeś słyszeć ?

A teraz poczytaj to sobie na spokojnie i zastanów czy to jest odpowiedź na moje pytanie? Przypominam że chodziło mi o blokowanie jednostek Wojska Polskiego na Zalewie Wiślanym. Nie przypominam sobie aby nasze okręty stacjonowały w Kaliningradzie. Sam postawiłeś taką tezę w wypowiedzi, dlatego dopytywałem o szczegóły. 

Opublikowano

Dysydent do tych zakazów chętnie dorzucę gry komputerow, szczególnie typu fantasy

oraz prohibicję Mirro ^_^

Równie szkodliwe jak dochodowe......

nadzieja...

Opublikowano
31 minut temu, mirro napisał:

" A jeśli świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia".😂

to idż w pole a nie tu bąk zbijasz

Opublikowano

Ywa - każdy ma taką prochibicję jaką lubi, zna i szanuje. Choć tyć wolności zostaw. Ja na ten przykład, mimo że brudzę, ostatnio poniżej 3 stów za flaszkę nie schodzę. Pierwsza szklana na czysto (stare nawyki) potem już z colą. Albo coś dodają do droższych albo poprostu lepsze. Żona mówi, że działa na mnie tak samo a sagan drugiego dnia jedzie normalnie. Dzięki cenie picie dla mnie to już nie wyścig - ot co.

Opublikowano
9 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Czytałeś synonimy tego słowa ?  

Sam się zastanów co miałeś na myśli i czy to synonim tego co chciałeś powiedzieć .

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Bogdan - czy różaniec powinien być obwieszany gdzie popadnie?

Ty głupszy jesteś niż ustawa przewiduje !!!

Takie pierdoły pisać

Opublikowano
11 godzin temu, mirro napisał:

Alamo pamiętaj starą prawdę.
" Czego nie wyżenisz, tego się nie dorobisz" - Majątek żony rzecz święta.😂

,,  co twoje to i moje , co moje to nie rusz ''                                                                                                                                                                                                                                            wydaje mi sie że firmy niemieckie mają bardzo duże wsparcie w rządzie  niemieckim   ,czy chodzi o przejecia czy o konkurencyjnosc na rynku . Chociaż obawiam sie przegranej politycznej merkel z trampem w kwesti gospodarczej .    W polsce przykładem firmy której rząd  probował pomagać sporo w kontraktach i interwencja premiera w niemczech    jest - lub - był  URSUS  jak narazie to chyba komornka mieli .

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Racyl - jesteś mądrzejszy to odpowiedz. Odnieś się do znaczeń i przeznaczenia danego dewocjonalium. Co niestosownego jest w moim pytaniu?

Róża Tum jak taki oszolom może nas reprezentować kto na nia zagłosuje 

Opublikowano (edytowane)

@DTaras   

bo jest głupie w całej okazałości  !

tak jak czytam twoje wpisy w fasoli jak mylisz najprostsze, od lat znane herbicydy z fungnicydami to nic dziwnego że przeszkadzają ci symbole religijne

ludzie nawet kiedy jeszcze nie było PO i PIS wieszali sobie w samochodach różaniec lub obrazek św krzysztofa i wtedy jakoś to nie określało gdzie ktoś należy

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Obrazek mam również, nie na lusterku. Dostałem i szanuję to jeździ. Jest tam modlitwa. Zapewne strażak będzie miał Floriana. A różaniec? Wyjaw mi również związek jaki widzisz między amatorem pytającym ekspertów a głupotą?

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

to idż w pole a nie tu bąk zbijasz

Zaraz jadę. Pospinałem graty, zasypałem tonę groszku do siewnika i ruszam . 

A ja myślę, tak po wczorajszej podróży drogami Woj. Mazowieckiego że oprócz różańca to przydałby się jeszcze zestaw z olejami do ostatniego  namaszczenia, woda święcona i worek na zwłoki . 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Ywa napisał:

Dysydent do tych zakazów chętnie dorzucę gry komputerow, szczególnie typu fantasy

....

Równie szkodliwe jak dochodowe......

nadzieja...

Nie mam czasu ale jak najbardziej do rozważenia temat jeśli kto ma dzieci i o ile liberalizm najdalej posunięty preferuję to jednak nie bezgranicznie bo najróżniejsze fantazje przelać można w fabułę ze skrajnymi dewiacjami włącznie. Dla mnie idea gry na komputerze zbyt prymitywna bo rozumiem jak  stworzone i na jakich zasadach działają  i zawsze można sobie pozmieniać silnik np poziom trudności czy skróty w fabule... no wszystko i nie bawi mnie coś co wiem jak stworzyć od podstaw i jak to działa a działa prymitywnie podczas gdy treści poniżej prymitywnych  ogłupiające zamknąć w tym można.
Jak to się ma do mojej otwartości na wszystko? sam się muszę zastanowić bo miałem dostęp ograniczony do podobnych wynalazkow za młodu i niekoniecznie dzisiejsza mlodzież czy dzieci.... ?   ooo to trudniejsze niż mi się wydawało zwłaszcza że nie dopuszczam zakazów treści (karania za szkodliwe to jednak oczywiste)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Sam się zastanów co miałeś na myśli i czy to synonim tego co chciałeś powiedzieć .

Ja to tak daleko nie sięgam ale zwróciłeś uwagę to trochę poczytałem .  Słowo bynajmniej może oznaczać akurat . Może też być przeciwieństwem do wcześniejszej wypowiedzi którą zacytowałem . 

Błedy ortograficzne mogę wybaczyć ale to drugie to już czepianie się . 

Trzeba się zapytać   Miodka .

Opublikowano

Bynajmniej to słowo wzmacniacz negacji najczęściej i wprost można to przetłumaczyć: "nawet w najmniejszej części". Używanie go w sensie jak wspomniałeś było zawsze piętnowane. Byćmoże coś się zmieniło bo język żyje...

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, DTaras napisał:

Mirro - worek niepotrzebny. Sądząc po krzyżach przy drogach to niedługo będą pochówki na miejscu w modzie.

znowu gadasz jak przetrącony !!

I te krzyże ci tak przeszkadzają ? rodzina krzyże stawia, stoi to parę lat , póżniej drogowcy modernizują,  poszerzają i krzyży takich już nie ma

4 godziny temu, DTaras napisał:

Obrazek mam również, nie na lusterku. Dostałem i szanuję to jeździ. Jest tam modlitwa. Zapewne strażak będzie miał Floriana. A różaniec? Wyjaw mi również związek jaki widzisz między amatorem pytającym ekspertów a głupotą?

I co samochód będzie wolniej jechał bo ma różaniec w środku ?

Taka ciemnota jesteś że nigdy nie widziałeś różańca w samochodzie ?

Od kiedy różaniec należy do rzeczy zakazanych ?

Tolerancja na ustach a boi się krzyża 😄

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Mnie też trochę to dziwi . Jeżeli osoba jest niewierząca to krzyż powinna traktować jak inny przedmiot  . Maskotka na lusterku nie przeszkadza a różaniec już tak . Niby wolność ale jakby jej nie było .

• Like 1
Opublikowano

a ja zapytam czy wierzycie w jakieś dziwne zjawisko nadprzyrodzone  np . zgasł silnik przez co gdzies nie pojechaliscie co wam zaoszczędziło kłopotów , cos wam sie przyśniło co zmieniło dalszy ciąg zdarzeń ?

Opublikowano (edytowane)

Wybiórczość naszej pamięci a drugie to nasza niewiedza gdzie nie rozpoznaliśmy statystycznych bodaj związków między jakimiś zdarzeniami czyli u mnie to nie jest w kategoriach Wiary co szacunku do niewiedzy. Co nie zmienia faktu że i tak mnie wqrwia jak nie zdążę przejechac/przejść przed czarnym kotem lub babą z pustym wiadrem xD (bo te przesądy na pewno absurdalne) i to jakiś odruch nie racjonalne reakcje chociaż nie przyspieszam nawet w takich sytuacjach bo raz rowerem i w rowie bo za słabe hamulce były i co z tego że kot nie zdążył....?
Wiele z uznawanych za przesądy zależności zwłaszcza w rolnictwie znajdowało potwierdzenie w odkryciach naukowych jak chociażby coś co uznaję za bzdurę jak ten kalendarz biodynamiczny ale sam nie wiem czy to moja autosugestia czy rzeczywiście większe powodzenie uprawy zgodnie z nim choć też i mam przykłady odwrotne. Oczywiscie nie stosuję ale chociazby "każdą większą robotę zaczynaj we środę lub sobotę" to i nie raz za usprawiedliwienie np. wtorkowego lenistwa ... czemu nie?

.. a nie skończyłem z tym kalendarzem. Otóż coraz więcej dowodów że pogoda zależna od faz księżyca przynajmniej statystycznie a co za tym idzie to i statystyka cykli wegetacyjnych powinna też.

Co to dzisiaj? wtorek? no ale ja mam skończyć a nie rozpocząć z tą fasolą co mi ze trzy metry do przewiania zostało ... a niech to
 to - na razie.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Zauważ , że prawie zawsze w maju w dzień liścia jest deszcz albo pochmurnie przeważnie w drugiej połowie . W owoc częściej będzie ciepło i świeciło słońce . Staram się stosować do kalendarza ale nie zawsze można . 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v