Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, 12zbyszko napisał:

To jest twoja logika . Mi chodziło że skarbówka kontrolowała chłopa a ci co wyłudzają miliony spali spokojnie . Słuchaj uchem a nie brzuchem .  

Zależy co ty nazywasz kontrolą. Przy zwrocie vatu  US zaprosi cie na kawę to trzeba wysłać ksiegowego albo iść z nim.  Nic wielkiego. 

Ci co wyłudzają miliony sa jak yeti. Niby są ale ich nie łapią i nie  zamykają. To jest zwyczajny zabieg socjotechniczny  by uzasadnić że dawany socjal jest z pieniędzy tych "ich" a nie że państwo zabiera podatnikowi by mu potem dać a ten się jeszcze cieszy jak głupi.

Zetorki , można budować ale to musi się odbyć ewolucyjnie. Bakoma powstała od zera  Maspex,  Mlekowita, Wielton, Cersanit , Inter cars czy kilka firm meblowych  powstały z małych firemek w sposób ewolucyjny i osiagneły sukces bo nastapiła selekcja naturalna i słabsi  zostali w tyle lub zbankrutowali. Wywalić 2 mld nie swoich pieniedzy na dosć niejasny pomysł jest dość łatwe ale juz od 20 lat zastepy inzynierów z branży motoryzacyjnej na całym swiecie  kombinuja i patentują swoje rozwiązania w tej materii wiec obstawiam ze będzie cięzko. Obstawiam że będzie jak z Ursusem. Marka fantastyczna wspierana przez rząd ale przestarzałe klocki z których to jest składane a do  tego i tak zagraniczne firmy zarobia najwięcej na dostarczaniu podzespołów. Z autami elektrycznymi może być jeszcze trudniej bo wiele podzespołów objete patentami i robione pod konkretnego odbiorcę .grupa  VW, Mercedes, BMW Toyota Lexus i  koreańczycy dłubia w tym temacie juz bardzo głeboko a na domiar złego do juz zaprojektowanych aut montuja jedynie hybrydę lub czysta elektrykę a u nas? Całe auto od podstaw, napęd od podstaw, rozpoznawalność marki - żadna, dostep do technologii niewielkie , zaplecze produkcyjne i projektowe - brak, rynek docelowy - nieznany. Dlatego nie układa mi sie to w sukces 

Opublikowano
23 godziny temu, Ulman napisał:

A jesteś pewien że to państwowa firma? Daj jakies źródło.

VW od kiedy jest państwowy?

gadałem ze internet jest dla modrych ludzi a nie dla matołów fb yt to niby ta mobilność 🤣

16 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

Ileś tam procent udziałów ma Dolna Saksonia, czyli samorząd, ale większościowy pakiet ma  Porsche.

Aby utrzymać kontrolę rządową w prywatnej firmie, prawo przewiduje, że głosowanie nad uchwałami głównych akcjonariuszy będzie wymagało 4/5 (80%) umowy. Dało to każdemu akcjonariuszowi posiadającemu ponad 20% udziałów (rząd Dolnej Saksonii posiadał 20,1%) weto wobec każdej proponowanej uchwały. Zapewniło to nie tylko kontrolę rządu, ale także uniemożliwiło wrogie przejęcie w przyszłości.

51 minut temu, ogarek napisał:

Najpierw zabiorą ,nakradną  sobie a potem dadzą ? To ja wolę niech nie zabierają i nie dają .

twoi sprzymierzeńcy tylko zabierali wiec zawsze lepiej niż rudy 

• Like 1
Opublikowano

I dlatego że nie dla matołów to nie umiesz znaeźć że sudzucher to firma państwowa?

Czym jest mobilnosć nigdy nie pojmiesz bo do śmierci bedziesz jedno robił w jednym miejscu mieszkał i na socjalistów głosował.

Opublikowano
32 minuty temu, Ulman napisał:

I dlatego że nie dla matołów to nie umiesz znaeźć że sudzucher to firma państwowa?

ja umie czekam na twój krok już raz to przerabialiśmy 

33 minuty temu, Ulman napisał:

Czym jest mobilnosć nigdy nie pojmiesz bo do śmierci bedziesz jedno robił w jednym miejscu mieszkał i na socjalistów głosował.

dlatego ja jestem bardziej majętnym człowiekiem jak ty .. a ty dalej bd klikał od rana do wieczora na forach i pouczał ludzi o bzdetach 

• Like 2
Opublikowano

Wiesz ale nie powiesz? Taaaaaa i co jeszcze wymyślisz? Takie chwyty to chyba nawet w podstawówce nie działają.

Majetny co 3600 na reke bierze. Bez komentarza

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, ogarek napisał:

Pewnie że tak ,najwyżej  będziemy drugą Grecją .

No bardzo ciekawy i pouczający sposób myślenia ;)

wiem ze twoja stara wpierdalała dużo śniega zeby urodzić takiego bałwana jak ty ale ze aż takiego to chyba pracowała w komunalce za odśnieżać 

raz Grecja została przed kryzysem dobrze sprywatyzowana nawet kurorty w 90% są niemieckie   podobnie jak pan van tusk, pamiętasz jak grecja była ważna z Niemcami 

jak Tusk z Merkel https://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/409234,grecja-wygrywa-starcie-z-bruksela-chodzi-o-prywatyzacje.html

https://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/339085,grecki-rzad-wyprzedaje-kraj.html

połaszczyłeś wszystko ?  i co  o k**wa wspólny mianownik  ?   myślisz ze tusk bd kimś ważnym po jego kadencji czy ślad zaginie jak za grekiem ??😎

a propo socjalu tak Niemcy zbudowały wielką gospodarkę w latach 90 urlaubsgeld ,odpowiednik 500 i wiele innych dotacji .... ciekawe prawda 

a morze słyszałeś o matcece w czechach ? w 2010 i co jak my jeździliśmy do czech na zakupy bo biedniejsi i dużo taniej tak rolę się odwróciły , chyba tuska niebd o gospodarkę lub nieudolność obwinąć ? 

4 godziny temu, mirro napisał:

Tiaaaaa tylko zapomnieli że jeszcze trzeba kanał żeglowny w zalewie pogłębić i to samo w porcie w Elblągu zrobić żeby coś większego jak motorówka mogło tam wpłynąć.
Przygotowanie i obadanie inwestycji poraża.:lol:

2009 r. po podpisania umowy między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej i Rządem Federacji Rosyjskiej o żegludze po Zalewie Wiślanym uznano, iż problem żeglugi po Zalewie Wiślanym został rozwiązany ?  czyli cło 30% i bezpodstawne zakaz przepływu bez podania przyczyny ... przypominam ze rozmowy trwały na molo wszystko jest w internecie 

jako wojskowy powiedz ile razy uziemili nasze statki ? bez przyczyny 

25 minut temu, Ulman napisał:

Majetny co 3600 na reke bierze. Bez komentarza

nie no 4800+ 14 pensja prawie 10  a ty ile wysiedziałeś ??   ulman bida i nydza robotnicza zajrzała mi w oczy założyłem smardom rolety piekarnik  płyty idukcyjne bramy wszystko na smartfona ... niestety i tak nie dogonię twojej mobilności fb yt 🤣

Edytowane przez Roman176
  • Like 2
Opublikowano

Czyli jednak górnicze przywileje nie wiadomo za co. 14 pensji? Jak za komuny.

I po co ci to wszystko jak ty pisać i liczyć nie umiesz?

Pewnie to taka sama prawda jak 100 tys rocznie twoim BMW , 40% tańsze środki u niemca miliard nastolatków zagrożonych głuchotą i państwowy sudzucher. Nawet to co o VW wkleiłeś nie rozumiesz bo wyraźnie napisane że to prywatna firma a rzad Saksonii ma tylko uprawnienia do reakcji przy zmianach akcjonariatu a nie do obsadzania swoimi partyjnymi matołami stołków koncernu bo tu większości nie mają. Tłumaczenie równie długie co bezcelowe

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał:

Zależy co ty nazywasz kontrolą. Przy zwrocie vatu  US zaprosi cie na kawę to trzeba wysłać ksiegowego albo iść z nim.  Nic wielkiego. 

Ci co wyłudzają miliony sa jak yeti. Niby są ale ich nie łapią i nie  zamykają. To jest zwyczajny zabieg socjotechniczny  by uzasadnić że dawany socjal jest z pieniędzy tych "ich" a nie że państwo zabiera podatnikowi by mu potem dać a ten się jeszcze cieszy jak głupi.

Zetorki , można budować ale to musi się odbyć ewolucyjnie. Bakoma powstała od zera  Maspex,  Mlekowita, Wielton, Cersanit , Inter cars czy kilka firm meblowych  powstały z małych firemek w sposób ewolucyjny i osiagneły sukces bo nastapiła selekcja naturalna i słabsi  zostali w tyle lub zbankrutowali. Wywalić 2 mld nie swoich pieniedzy na dosć niejasny pomysł jest dość łatwe ale juz od 20 lat zastepy inzynierów z branży motoryzacyjnej na całym swiecie  kombinuja i patentują swoje rozwiązania w tej materii wiec obstawiam ze będzie cięzko. Obstawiam że będzie jak z Ursusem. Marka fantastyczna wspierana przez rząd ale przestarzałe klocki z których to jest składane a do  tego i tak zagraniczne firmy zarobia najwięcej na dostarczaniu podzespołów. Z autami elektrycznymi może być jeszcze trudniej bo wiele podzespołów objete patentami i robione pod konkretnego odbiorcę .grupa  VW, Mercedes, BMW Toyota Lexus i  koreańczycy dłubia w tym temacie juz bardzo głeboko a na domiar złego do juz zaprojektowanych aut montuja jedynie hybrydę lub czysta elektrykę a u nas? Całe auto od podstaw, napęd od podstaw, rozpoznawalność marki - żadna, dostep do technologii niewielkie , zaplecze produkcyjne i projektowe - brak, rynek docelowy - nieznany. Dlatego nie układa mi sie to w sukces 

Przepływ tylko faktur i ty mówisz że z ich podatków ?

Jakby Morawiecki tłumaczył wszystko żeby każdemu układało się w sukces to by to mosiał od rana do wieczora robić . 

A co PO miało mniejsze podatki ? Że warzywa drogie to wina Pis . TO CHYBA DOBŻE CHŁOPU ale miastowy powie innaczej . Zależy po której stronie się siedzi .  

Opublikowano (edytowane)

Morawiecki nie musi nic nikomu tłumaczyć. Wystarczyłoby aby był w stanie sam sobie coś wytłumaczyć a potem przemyśleć to jeszcze raz  i zgodzić się z tym tłumaczeniem. Zakładam że po kilku takich próbach albo przestałby opowiadać takie " kocopoły", albo zauważył że coś tu się nie zgadza, poza uwielbieniem oczekujących na takie kocopoły.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano
8 godzin temu, 12zbyszko napisał:

To jest twoja logika . Mi chodziło że skarbówka kontrolowała chłopa a ci co wyłudzają miliony spali spokojnie . Słuchaj uchem a nie brzuchem .  

Nie wiem w jakiej części Polski żyjesz i pod jaki urząd przynależysz, ale za PO-PSL zaczynałem gospodarzyć na własny rachunek, przeszedłem na VAT i nie było problemów. Po zmianie ekipy rządzącej skarbówka dopiero oszalała, i to powiedzą Ci nie tylko rolnicy ale i inni przedsiębiorcy. Teraz jak tylko ktoś się ubiega o zwrot VAT to już dostaje status podejrzanego. 

Opublikowano

Adrian - więcej inspekcji chodzi i szuka uja do upy. Jest to zawsze jakiś dochód. Fenomen samolotu widma chyba wygasł. Do tej pory wrak woził jeszcze ludzi - to do sejmu, to do samorządów - a w tej chwili po ostatnich rewelacjach jakoś cicho... Roman - mając nieruchomość na siłę otworzysz tam działalność czy wynajmiesz?

Opublikowano (edytowane)

,Adrian_K_90 nie wiem jak u Ciebie ale w moim rejonie i  to odliczenia vat  były już przegeciem , faktóry nie były kontrolowane pod żadnym wzgledem u jednego co mu faktury  ,, oddawali '' to by wyszło z 1,5  tona nawozu na hektar , a z czesci to by ze 2 maszyny złożył , folie brał dla całej wsi . były wyłudzenia i dla tego kontrole ,  uwierzcie mi ze kiedyś łatwiej miałem i szybciej paliwo bez akcyzy kupić z dostawą jak  na fakture .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

To jest do wyłuskania przez jedną biurwę bez odpowiedzialności zbiorowej z jaką mamy do czynienia. Brak spowiedzi w Urzędzie i zamiast tego kontrola oznacza zawsze usterkę i niema "takiego" we wsi. Różnica jednak jest.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

w moim dawnym miescie powiatowym , działala firma paliwowa , niby legalnie ale nie odprowadzała którejś z opłat , urzedniczka która która chciał działać została zwolniona  nawet media kobiete wspomiały kiedyś  .http://podlasie24.pl/wegrow/region/7-osob-zatrzymanych-za-wyludzenie-700-mln-zlotych-vat-1fa8d.html    , urzednicy byli twardzi i stanowczy w odniesieniu do małych firm , natomiast kwoty milionowe były rozgrywane w swoich układach . 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał:

wiem ze twoja stara wpierdalała dużo śniega zeby urodzić takiego bałwana jak ty ale ze aż takiego to chyba pracowała w komunalce za odśnieżać 

Nie musisz nam opowiadać o swojej matce bo każdy widzi jaki bałwan z ciebie i prostak. Chwal się to typowe dla prostaka co ryje pod ziemią za parę złotych. Myślisz że jest tu ktokolwiek kogo nabierzesz na te brednie? 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

Nie wiem w jakiej części Polski żyjesz i pod jaki urząd przynależysz, ale za PO-PSL zaczynałem gospodarzyć na własny rachunek, przeszedłem na VAT i nie było problemów. Po zmianie ekipy rządzącej skarbówka dopiero oszalała, i to powiedzą Ci nie tylko rolnicy ale i inni przedsiębiorcy. Teraz jak tylko ktoś się ubiega o zwrot VAT to już dostaje status podejrzanego. 

Robiłeś zakup jakiejś maszyny za ponad 100 tyś ? 

O takich przypadkach myślę a nie o zakupie gumofilców .

20 godzin temu, ogarek napisał:

A po co mi nagroda ? ..to kwestia zasad ,wychowania  poglądów  itp.  

Jak można być przeciw złodziejstwu jak Ty i jednocześnie bronić ''swoich '' bo wszyscy przecież kradną .Toć to paranoja jakaś ?   

Nagrodę byś dał prezesowi PO aby kontynuował program pod nazwą ,Odsunięcie Pis od władzy '  🤑😜🙂

12 godzin temu, mirro napisał:

Morawiecki nie musi nic nikomu tłumaczyć. Wystarczyłoby aby był w stanie sam sobie coś wytłumaczyć a potem przemyśleć to jeszcze raz  i zgodzić się z tym tłumaczeniem. Zakładam że po kilku takich próbach albo przestałby opowiadać takie " kocopoły", albo zauważył że coś tu się nie zgadza, poza uwielbieniem oczekujących na takie kocopoły.😂

Rostowski coś powiedział . Teraz już w mediach go nie ujżysz . Abyś ty Mirku za jakiś czas się nie chował .😉

Edytowane przez 12zbyszko
Nie skończona myśl
  • Like 1
Opublikowano

Maszyna za 100 tys czy traktor za 500 to zupełnie prosta sprawa. Jest maszyna, faktura, , sprawdzą krzyzowo i musza wypłacić. To najprostsze co jest bo nie ma tu co zakwestionować. Od razu czuć że nie masz pojęcia jak to jest byc vatowcem.

Mirkowi grozisz? No, no  , ale to się  proletariatowi samoocena poprawiłą. Może jeszcze sady ludowe? 

14 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Przepływ tylko faktur i ty mówisz że z ich podatków ?

Jakby Morawiecki tłumaczył wszystko żeby każdemu układało się w sukces to by to mosiał od rana do wieczora robić . 

A co PO miało mniejsze podatki ? Że warzywa drogie to wina Pis . TO CHYBA DOBŻE CHŁOPU ale miastowy powie innaczej . Zależy po której stronie się siedzi .  

A gdzie ja pisałem że z ich podatków?

I właśnie Morawiecki powinien tłumaczyć bo potem żaden nie ma pojęcia po co jest przekop czy CPK ale wierzy slepo i popiera bezmyslnie. 

PO miała mniejsze podatki. To akurat prawda. 

12 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

Zbychu  nie jest Vatowcem  tylko gdzieś tam coś słyszał..  To widac od razu

12 godzin temu, jarecki napisał:

,Adrian_K_90 nie wiem jak u Ciebie ale w moim rejonie i  to odliczenia vat  były już przegeciem , faktóry nie były kontrolowane pod żadnym wzgledem u jednego co mu faktury  ,, oddawali '' to by wyszło z 1,5  tona nawozu na hektar , a z czesci to by ze 2 maszyny złożył , folie brał dla całej wsi . były wyłudzenia i dla tego kontrole ,  uwierzcie mi ze kiedyś łatwiej miałem i szybciej paliwo bez akcyzy kupić z dostawą jak  na fakture .

To ty kupowałeś paliwo bez akcyzy i brałes udział w tym złodziejskim procederze? Hańba!!!!!

A tak swoją droga to po cholere kupowałeś bez akcyzy jak i tak byś ją odzyskał? Jaki miał biznes ten co sprzedawał paliwo bez akzyzy? Chyba powinien co najmniej  połowe z niej zachować a nie całą oddać klientowi. Wielkie ryzyko za małe pieniądze?

11 godzin temu, DTaras napisał:

To jest do wyłuskania przez jedną biurwę bez odpowiedzialności zbiorowej z jaką mamy do czynienia. Brak spowiedzi w Urzędzie i zamiast tego kontrola oznacza zawsze usterkę i niema "takiego" we wsi. Różnica jednak jest.

Przypomniał mi się zart o bacy co bimber pędził. Przyszła do niego milicja i mówią 

- baco jest na was donos ze bimber pędzicie

- nic nie pędze ale zaraz was popędze!

Znaleźli milicjanci aparature 

- bedziecie baco sadzeni za bimbrownictwo

- to i za gwałt mnie sądźcie !

- a to dlaczego? 

- a bo tyż mom do tego aparature!😷

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Robiłeś zakup jakiejś maszyny za ponad 100 tyś ? 

O takich przypadkach myślę a nie o zakupie gumofilców .

Nagrodę byś dał prezesowi PO aby kontynuował program pod nazwą ,Odsunięcie Pis od władzy '  🤑😜🙂

Rostowski coś powiedział . Teraz już w mediach go nie ujżysz . Abyś ty Mirku za jakiś czas się nie chował .😉

Tu nie ma żadnej logiki tylko jakieś urojenia które rodzą się w pustej głowie. 

Opublikowano (edytowane)

Tylko do traktora wsadzić i wywiad zrobić z takim filozofem. 🤣

Zaraz wytłumaczy o czym pisał. 🙄

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v