Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Dla tego preferował bym kierunek przez różnorodność rozwiązań a nie unifikację do istniejących które zakorzenione wprawdzie w przestarzałych już schematach ale działających i sprawdzonych. Eksperymentować na nowym nie zmieniając starego jeśli to oczywiście możliwe bo na siłę to kontrreakcja może być dramatyczna.

Jeżeli wychowanie dzieci w niepełnych rodzinach nie odbierasz jako zło konieczne to po co w ogóle utrzymywać instytucję rodziny?
Jak u Liliputów od Swifta? (jeśli kto czytał "Podróże Guliwera")
Tylko czy gdziekolwiek w rzeczywistości to zadziałało?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Za chwilę udowodnisz coś czego nasza polityka zagraniczna, a raczej ludzie zmuszeni się nią zajmować, nie potrafią pojąć od długiego czasu.:brawo:

A dlaczego jako zło? Czemu piętnować tym dzieci? Różnie to w życiu bywa i tu wybór między rodziną niepełną a domem dziecka to żaden wybór.

Opublikowano

Sęk w tym, że to następstwo czasów. Związki partnerskie to także związki odmiennych płci. Gdyby na chwilę zawrócić trzebaby zdelegalizować rozwody. Patrząc natomiast na definicję rodziny widzimy dwie gałęzie. Prawną i socjologiczną. Tu moim zdaniem tkwi problem. Socjolodzy mówią o grupie, na której opiera się społeczeństwo. Kościół uszczegóławia do związku małżeńskiego mężczyzny i kobiety wraz dziećmi. Socjologowie mówią o systemie, prawo definiuje zależności między ludźmi a kościół to hybryda choć podejscie przypisuje się socjologiczne. Gdyby zająć się tylko prawem sprawa się upraszcza, z poziomu socjologów jako związek duchowy także. Od strony kościoła widok zaburzany mgłą. Funkcja zaś zawsze pozostaje taka sama Dysydencie - stabilizacja. Ta jest bezpłciowa.

Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Za chwilę udowodnisz coś czego nasza polityka zagraniczna, a raczej ludzie zmuszeni się nią zajmować, nie potrafią pojąć od długiego czasu.:brawo:

? jeśli to do do mnie Mirro bo nie sądzę aby tu wcześniej już nie udowodniono co było by do udowodnienia.
Tak skrótowo i obrazowo bo za dużo piszę 
Zakapioryzm?

Opublikowano

nie rzucim ziemi skad nasz rod...

to w koncu  hymn psl  a jego autorka wychowywala dzieci w zwiazku partnerskim ze swoja kolezanka przez 23 lata -nie ,nie ona bynajmniej nie byla lesbijka..........

Opublikowano

A to ciekawe? Bo jak kobieta ma płacone mniej tylko dlatego że jest kobietą i nie daj Bóg powie że jej się to nie podoba, to ona walczy o swoje czy już o szczególne prawa abyzarabiać tyle co mężczyzna?:lol:

Opublikowano (edytowane)

Tu naruszone inne prawo. Rzetelności wynagrodzeń bo za pracę się płacić powinno a nie za to kto ją wykonuje.
Szersze wody to otwiera bo wycena pracy maszyn podatków od technologii, robotów etc
przyznam że w tych tematach tak pewnie się nie czuję bo już na samym początku jakiś dysonans w tym co - zdać by się logicznie - w pierwszym zdaniu ująłem.
No i kółko w dyskusji nam się zrobiło bo padło pytanie co to jest produkcja .... zaraz bo zapomniałem

2 godziny temu, mirro napisał:

No i teraz pytanie? A jaka to produkcja intensywna? 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

No tak tylko że tu nikt nie odnosi się do samej pracy tylko do tego że ktoś jest kobietą, Czyli działamy w drugą stronę. Nie prawa a wręcz kara albo szykany. Może więc trzeba najpierw poprostować te codzienne kwestie aby potem zająć się bardziej zawiłymi.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

A jak ja produkuję bez obornika i "zachowaniem bezpieczeństwa oprysków" to jaki to towar? Pożądany czy beee?

Zależy jak towar będziesz reklamował . Jak ci ludzie uwierzą będą kupować . Po tygodniu sam się dowiesz czy kłamałś czy nie .

Za co Tusk przegrał wybory 😁😁😁  

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, mirro napisał:

No tak tylko że tu nikt nie odnosi się do samej pracy tylko do tego że ktoś jest kobietą, Czyli działamy w drugą stronę. Nie prawa a wręcz kara albo szykany. Może więc trzeba najpierw poprostować te codzienne kwestie aby potem zająć się bardziej zawiłymi.

Te właśnie kwestie doprowadziły do prób budowy ustrojów komunistycznych bo akurat tutaj słuszne niesprawiedliwości i nie wszystko co w tej "komunie" było jest jednoznacznie złe i niesłuszne.
Z resztą gdyby tak było nie miała by szans na zaistnienie

Tylko dlaczego niewielu dziś ma odwagę coś takiego napisać że aż ja musiałem? 

A Tusk wybory przegrał bo zrobił swoje czyli co było na ten czas akurat do zrobienia. Można dyskutować czy zrobił to lepiej czy gorzej ale to mniej istotne bo i kto inny wiele inaczej by nie robił. Zmiana pokoleń w polityce też obowiązuje a nawet u nas to i konflikt pokoleń aż nadto widoczny.

DTaras napisał - stabilizacja celem.
Idealna stabilizacja to entropia a zbytnie dążenie do stabilizacji to depopulacja zbyt ustabilizowanych społeczności tak że tu bym zbytnio nie przesadzał.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A jak się zamiast obornika zastosuje szeroki płodozmian to nie będzie lepiej? Mnóstwo jest zaleceń dla plantacji: "w drugim roku po oborniku". Fasola da azot zabierze fosfor jak sądzę. Fosforu można dodać i jakiegoś cereala posiać, gdy słomisko zostaje w glebie to próchnica zostanie... To nie o to chodzi?

Opublikowano

Czyli, mogę się mylić, ale gdyby nie jechać po środowiskach LGBT i wręcz nie wskazywać ich jako wrogów, pozwolić żyć swoim życiem w społeczeństwie, to Oni nie odczuwaliby potrzeby walki o swoje miejsce, która to jest odbierana jako szczególne prawa albo epatowanie swoją innością? Poprawcie mnie jeśli to głupizna.

Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Ale ja nie chcę go reklamować. Chodzi mi tylko o sprawdzalne kryteria towaru sprzedawanego z reklamą jako zdrowy albo eco.

Zależy czy detaliczne czy hurtowo . Jak towar zareklamujesz zdrowy to oceni to nabywca . Jak eco będziesz musiał mieć badania .

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, DTaras napisał:

A jak się zamiast obornika zastosuje szeroki płodozmian to nie będzie lepiej? Mnóstwo jest zaleceń dla plantacji: "w drugim roku po oborniku". Fasola da azot zabierze fosfor jak sądzę. Fosforu można dodać i jakiegoś cereala posiać, gdy słomisko zostaje w glebie to próchnica zostanie... To nie o to chodzi?

w przyrodzie nic nie ginie ani się nie pojawia i tenże ubytek fosforu (fasola i potas wyżera mocno) trzeba uzupełnić dowolnymi metodami. Nie da się inaczej.
Odpowiednio zbilansowany roztwór minerałów w wodzie nawadniającej pozwala bujnie rosnąć np pomidorom czy ogórkom w szklarni na wełnie mineralnej a przecież czysta woda zamiast i j nic by nie urosło na tej wełnie bo obojętna chemicznie. 

12 minut temu, 12zbyszko napisał:

Zależy czy detaliczne czy hurtowo . Jak towar zareklamujesz zdrowy to oceni to nabywca . Jak eco będziesz musiał mieć badania .

... albo jego wątroba 

o jak fajnie. dokleiło jednego posta do drugiego bo szybko napisałem 
Fajny ten edytor na AF B|

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

nie raz wystarczy zwykłe placebo , nie wszystko co jest zdrowe jest smaczne dla kazdego .  z reguły wiekszosc podchodzi do tego ze to jest od producenta tego który stoi na bazarku i z  którym rozmawiamy    . wiec mu ufamy . jeszcze wróce do tych norm dopuszczalnych w zywnosci , czy te normy to nie jest przyzwolenie na stosowanie chemi w uprawach ?   obornika nic nie zastapi ale moze zwiekszać płodozmian 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

To jest zoptymalizowanie KONIECZNOŚCI stosowania tej chemii bo biochemia w eco to też przecież chemia.
Obornik zastąpią resztki pożniwne lub zielone nawozy ale trzeba większej wiedzy i doświadczenia o mikroelementach a nawet biochemicznej bo rośliny potrafią też korzystać z niektórych witamin w glebie i tym podobnych organicznych związków
Pole coraz bardziej przypomina laboratorium.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v