Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwagi słuszne i zgadzam się po całości. Jednak mnie bardziej chodziło o umocowanie służb i ich zadania stanowiące o sensie utrzymywania danej służby, w odniesieniu do samego wolnego rynku.Z tego co piszesz właśnie jasno widać iż służby nie czują roli służebnej tak w stosunku do utrzymania cywilizowanych zasad funkcjonowania wolnego rynku jak i nie czują granicy za którą w zasadzie same naruszają prawo albo ideę funkcjonowania rynku. Inna sprawa to zaniechanie działań przez służby . 

Opublikowano

Jeżeli istnieje przyzwolenie społeczne jak np. obecnie w Polsce faworyzowania przez służby tzw. swoich a dyskryminowanie np. niemieckich firm  produktów czy nawet znaków towarowych, amerykańska nagonka na chińskie firmy a owe trendy wręcz promowane nawet przez rządy to jest rodzaj presji na nieobiektywne działania w tym i służb.
Na krótką metę daje to jakiś efekt nawet stymulujący lokalne gospodarki ale na dłuższą zwykle kończyło się upadkiem takich lokalnych konglomeratów jeśli zbyt stronniczo traktuje się lokalny rynek. Przykładem jak by przeczącym temu jest Szwajcaria. Czy jednak długo jeszcze? Obronili w referendum walutę (na razie) nie odpinając jej od złota ale firm chemicznych mimo to nie potrafili obronić przed wykupem przez Chińczyków bo protekcjonizm nigdy nie będzie skuteczny na dłuższą metę jeśli będzie (paradoksalnie) zbyt skuteczny.
Do czego zmierzam? Jak daleko możemy posunąć się w obronie czysto nacjonalistycznych interesów narodowych aby nie zhermetyzować gospodarki na tyle że nie będzie zdolna reagować na otoczenie a przez to utraci zdolność przystosowawczą?
Czy nie tak samo groźnym jest zbytnie unarodowienie jak duży udział kapitału obcego w gospodarce? Moim zdaniem może być jeszcze groźniejsze zwłaszcza w technologicznie, biznesowo, mentalnie czy nawet i populacyjnie zaściankowym kraju jakim nadal niestety jesteśmy.
Owa strategia służb, strategia ustawodawcza (owe ograniczenia wykupu ziemi przez obcokrajowców i podobne obostrzenia) a w końcu i społeczny klimat na wrogość wobec obcości ... na ile to wszystko służy lokalnemu rozwojowi a gdzie granica gdy zaczyna już szkodzić? W Korei Pn ją na pewno przekroczono ale to skrajność,Białoruś już mniejsza i bardziej dyskusyjna a doskonały poligon uruchomił Prezydent Trump wszczynając wojnę celną i dobrze. Będziemy mieli naukę na przykładzie jak daleko można się posunąć w izolacjoniźmie bez negatywnych konsekwencji.
Obiektywizm służb bylby ideałem ale nic nie jest idealne na tym świecie stąd tylko możemy próbować zarysować granice dopuszczalnego subiektywizmu i tu jest właśnie rola tworów jak ministerstwo gospodarki przemysłu czy jak by go ta kto nie nazwał. Co uznajemy za obcą ingerencję a co za zdrową konkurencję i równo po łbach partaczom nawet swoim aby konkurencji nie fałszować....
Miałem chwilę bo mi emulsja podsycha na suficie ale juz sucha to i tyle na dzisiaj ze mnie :P  

Opublikowano
29 minut temu, mirro napisał:

Jak to teraz mówią o Panu marszałku? Ano trzynasty nieznany żołnierz parszywej dwunastki.:cool:
"Czas Apokalipsy" made in Poland.
1rt6ch.jpg

Szkoda że nie z profilu zdjęcie ...

Opublikowano

Pewno czerwonej wstążeczki na lusterku nie mieli i to dlatego ...:S

Opublikowano
28 minut temu, mirro napisał:

A ta wstążeczka to w związku z ,,,,,, ?

Złe moce ma odpędzać. Widocznie kapelan to za mało.

Od 3 lat same sukcesy , zbroimy się na potęge i juz prawie jestesmy mocarstwem. Z dugiej strony mamy spadające kilka razy w roku samoloty, pourywane koła w Tarpanie, zbieraninę harcerzyków  pod szyldem WOT i bande amerykańskich  gamoni  którzy mają problemy z najnormalniejszym poruszaniem sie po naszych drogach. Putin musi mieć ubaw z naszej potęgi i potencjału odstraszania

Opublikowano
30 minut temu, mirro napisał:

A ta wstążeczka to w związku z ,,,,,, ?

Jak możesz nie wiedzieć ?? Nie śledzisz galerii AF ?o.O

Opublikowano

laweta +. jest ktos zorientowany ile jest samochodow rzadowych i czy do konca kadencji starczy ?????

https://www.onet.pl/?utm_source=krakow.onet.pl_viasg_krakow&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=92a1aed8-e4c6-4976-8e9a-f9dfd0350b2b&sid=86865514-1fce-4d2e-ad1b-b1daf3c5f461&utm_v=2

romus- gdybys zrozumial link, ktory podalem tobys znowu sie nie osmieszal, gdzie tam mowa byla o jsw czy wynikach pgg za I polrocze?????????? jestes rownie tepy jak ten kilof co ci dali, specjalnie zrobiony  zebys  sie nim nie zacial przy goleniu😊

Opublikowano (edytowane)

Na miejscu pojawili się także policjanci i pracownicy służby autostradowej. Ze wstępnych ustaleń wynika, że prawdopodobną przyczyną zdarzenia była awaria auta. W wojskowym pojeździe z tylnej osi urwało się koło.

Mirek nie ładnie tak manipulować . Pewnie kot nie dokręcił koła. I tak to jest że z igły robi się widły .

jacus jak tamtym starczyło limuzyn to tym też starczy .

Politycy i komentatorzy „zapominają”, że za czasów rządów PO-PSL wypadków rządowych aut bardzo często dochodziło do wypadków, nawet z udziałem pijanych funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu.

W 2016 było 24 kolizje. W 2015 również. W 2014 było 26. Np. kolizja samochodu z prezydentem Komorowskim. Do takich kolizji dochodzi i będzie dochodzić

Edytowane przez 12zbyszko
Nie skończona myśl
Opublikowano (edytowane)

to wojsko juz nie jest zawodowe i koty wrocily ??? cos chyba przespalem .........

moja sasiadka ozenila sie w nowej soli ,jak  przyjedzie do matki ,to sie dopytam czy jest tam tak wspaniale.

ten honker to mi sie kojarzy z tarpanem, to sa samochody zbudowane na podstawie tej legendy prl z silnikiem od 3p ??????????????

o, zaczelo sie studio polska-pora sie posmiac 

Edytowane przez jacus
Opublikowano
9 minut temu, jacus napisał:

to wojsko juz nie jest zawodowe i koty wrocily ??? cos chyba przespalem .........

moja sasiadka ozenila sie w nowej soli ,jak  przyjedzie do matki ,to sie dopytam czy jest tam tak wspaniale.

ten honker to mi sie kojarzy z tarpanem, to sa samochody zbudowane na podstawie tej legendy prl z silnikiem od 3p ??????????????

o, zaczelo sie studio polska-pora sie 

W tarpanie były takie silniki 3 p ale w tych wojskowych pewnie są inne . Teraz są koty zawodowe .

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, 12zbyszko napisał:

Na miejscu pojawili się także policjanci i pracownicy służby autostradowej. Ze wstępnych ustaleń wynika, że prawdopodobną przyczyną zdarzenia była awaria auta. W wojskowym pojeździe z tylnej osi urwało się koło.

Mirek nie ładnie tak manipulować . Pewnie kot nie dokręcił koła. I tak to jest że z igły robi się widły .

A czy nie może tak być ze koło urwało się z półosią? Napisali laikom ze urwało sie koło dla uproszczenia. Każdy wie jak wygląda koło auta a o półosi niewiele osób ma pojecie. 

A tak z drugiej strony - co ty kolego za pierdy wypisujes? Jak to kot nie dokręcił koła? To jest wytłumaczenie w armi która chce uchodzić  za liczacą sie w europie? Takie tłumaczenie jest najgłupsze z mozliwych bo jest to najprostsza czynność którą nawet małpę by się nauczyła. A jak spadaja samoloty to co powiesz? Że mechanik coś zapomniał zrobić? Jesli takie banalne i najprostsze czynności sa źle wykonane i jeszcze sie ich  usprawiedliwia,  to co to za armia?   Gdzie im tam do wojowania skoro  pare śrubek nie potrafią wkręcić? Z dwojga złego wolę wierzyć ze tak jak pisze Mirro, wynikało to z wad konstrukcyjnych lub ze starości a nie przez bałwana co śrub nie umiał przykrecić

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
11 godzin temu, mirro napisał:

Jak się kupuje gówno i jeszcze płaci po 1,5mln za sztukę to byłoby dobrze żeby choć koła nie odpadały. To nie pierwszy przypadek rozlecenia się tylnego mostu w tym wynalazku. podobno przeszły przeglądy i miało być OK. A tu znowu,
http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2019-03-08/polscy-zolnierze-dachowali-na-a1-prawdopodobna-przyczyna-awaria-wojskowego-auta/?ref=kafle&fbclid=IwAR1MZHG9B3QWjma-ED65yw8

zawsze warto poczekac na ekspertyze a w tym przypadku napewno bedzie .jezeli jest tak jak piszesz to urwac sie ma prawo , ale trzeby wyciagnac wnioski dlaczego tak sie stało i to naprawic , co i raz słyszymy o wycofaniu parti samochodów osobwych cywilnych bo mają usterki , w przypadku urzadzen wojskowych tego typu informacje nie mają prawa ujrzeć swiatła dziennego  .

9 godzin temu, jacus napisał:

laweta +. jest ktos zorientowany ile jest samochodow rzadowych i czy do konca kadencji starczy ?????

https://www.onet.pl/?utm_source=krakow.onet.pl_viasg_krakow&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=92a1aed8-e4c6-4976-8e9a-f9dfd0350b2b&sid=86865514-1fce-4d2e-ad1b-b1daf3c5f461&utm_v=2

romus- gdybys zrozumial link, ktory podalem tobys znowu sie nie osmieszal, gdzie tam mowa byla o jsw czy wynikach pgg za I polrocze?????????? jestes rownie tepy jak ten kilof co ci dali, specjalnie zrobiony  zebys  sie nim nie zacial przy goleniu😊

obecnie słuzby nie maja wiecej wypadków jak w przypadku gdy przy władzy była poprzednia koalicja .tylko  prawie kazdy taki przypadek przez media zaprzyjaznione PIS zostaje nagłosniony .  https://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/oficer-bor-nie-odpowie-za-wypadek-limuzyny-komorowskiego/ky812k5

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v