Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na poważnie się zastanawiam czy taka regulacja byłaby zgodna z prawem bo dzielimy obywateli na równych i równiejszych. No ale może to być takie durne jak kadencyjność działająca wstecz o której wiadomo było że jest nierealna a lud i tak to kupił "bo we wiadomościach tak  mówiły" Może sie zdarzyć że pomysł będzie krażył konsultacje długie wiele przeszkód i ustawę napiszą z opóźnieniem . Ptrzed wyborami przegłosują ale prezydent odeśle do TK który po wyborach uzna za nezgodne z konstytucją. Kłopotu się pozbędą, kosztów nie bedzie a TK wykaże swoją niezalezność.

Jak wszyscy wpadną na taki pomysł jak ja to co się niby ujawni? Ten pomysł to pierwsze co przychodzi do głowy.bo zasada jest dokłądnie taka jak przenoszenie interesu do kraju o niższych podatkach. 

Jeśli by się sprawdziło , to będzie dramat https://wiadomosci.onet.pl/kraj/rz-jaroslaw-zielinski-zastapi-anne-zalewska-na-stanowisku-ministra-edukacji/06833pg

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Dysydent - młody pokazał jak gawiedź pomyśli a prawidłowy wniosek jest taki, że idziemy na studia bo na lajcie przelecą. Konkurencja będzie po prostu mała. Mpje doświadczenie jest takie, że jak się zakopałem w pracy mózgiem to na nic innego nie miałem głowy. Jak ktoś ma łeb lepszy od mojego i zacięcie naukowe to nie skorzysta z takiej ulgi i nie będzie promowany. Sam pewnie na jesień pójdę coś ciekawego się dowiedzieć.

Opublikowano

jestem wolnorynkowiec sam sobie ściele tak się wyśpię 😛

4 minuty temu, Ulman napisał:

To ty masz znajomości i układy? PIS ich nie rozbił? 

za słaby jestem rangą dla nich, ale gdybym peło popierał to kto wie morze jakieś spektakularne zamknięcie mnie 

Opublikowano (edytowane)

Może ty i jesteś wolnorynkowcem ale poglądy masz typowo socjalistyczne.

Ilu tych popierających PO spektakularnie zamknięto?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

No i właśnie to jest sedno sprawy całej. Na ten moment są zatrzymani https://gazetakrakowska.pl/cba-zatrzymalo-18-osob-zamieszanych-w-afere-getback-wsrod-zatrzymanych-byli-pracownicy-idea-banku/ar/13918441

Elektorat słyszy co chce słyszeć.  Mieli ich wszystkich pozamykać a tu kompletnie nic i frustracja się rodzi. No i jeszcze do tego niewiedza się nakłada.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

a pozamykali kogoś kiedyś jakiegoś polityka ?

19 minut temu, Ulman napisał:

Elektorat słyszy co chce słyszeć.  Mieli ich wszystkich pozamykać a tu kompletnie nic i frustracja się rodzi. No i jeszcze do tego niewiedza się nakłada.

najwięcej by się udało pozamykać w 2012 tylko pamiętasz sędziów na telefon ?  

Opublikowano

To tylko potwierdza moje zdanie że wekszość jest durna. Wmówiono im że rozliczą PO PSl a moga im naskoczyć. Niestety ciemnota cały czas zyje nadzieją że Tusk pójdzie do więzienia jak tylko go Merkel i Niemcy  przestaną chronić

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał:

To tylko potwierdza moje zdanie że wekszość jest durna. Wmówiono im że rozliczą PO PSl a moga im naskoczyć. Niestety ciemnota cały czas zyje nadzieją że Tusk pójdzie do więzienia jak tylko go Merkel i Niemcy  przestaną chronić

Na szczęście to nie większość, a metoda liczenia głosów i progi wyborcze. Po rządach PO-PSL ludzie chcieli świeżości i  zagłosowali na wiele nowych partii. SLD z Palikotem dostała około 7% o jeden za mało aby wejść do sejmu.  RAZEM dostała 3.6 a KORWIN 4.7. Na te trzy największe partie które się nie dostały zagłosowało prawe 2.5 mln obywateli. Łącznie na wszystkie partie poza progiem zagłosowało ponad 2.5 mln wyborców. Ludzi którzy poszli na wybory, oddali ważny głos ale system im te głosy wywalił do kosza. Większość nie chciała tego PiS-u, ale zmęczeni PO chcieli czegoś świeżego. Obecna partia rządząca na tym właśnie zyskała. 

Opublikowano (edytowane)

Partyjny system wyborczy i zawsze tak będzie jeśli się go nie zmieni ale sami zainteresowani czyli elektorzy dobrowolnie tego nie zmienią bo jest jeden lider i grono posłusznych .... (bez obrażania by się tu nie obeszło ). Partyjniactwo jest złem trudnym do rozwalenia i dobrowolnie samo nie ustąpi.

"Nie uważałem na lekcjach" prowadzonych przez pisows.... państwowe media (a w zasadzie to byłem na wagarach ) i czepiam się stronniczo jakoby nie obiecano obniżki podatków a tu patrz:
kaczynski.png link źródła widoczny w grafice
no dobra bo do artykułu nikt by nie trafił po linku głównym https://www.money.pl/gospodarka/500-plus-na-kazde-dziecko-trzynasta-emerytura-obnizka-pit-oto-co-kaczynski-obiecal-polakom-6353272021366913a.html

Nie wiem czy oni to dobrze policzyli?.... jednak widać rozkład wydatków lub strat budżetu, ja bym się tylko przyczepił tej trzynastki i autobusu bo fikcją  jest dopisywanie trzynastego miesiąca i można podnieść zwyczajnie emerytury jeśli się ma te ok 6mld wolne a 12mld za transport powietrza to trochę za dużo  tak na pierwsze moje wrażenie a ponadto kilka razy dziennie widuję szynobus na torach i pusty. Kilka lat już jeździ a ja nawet nie znam rozkładu ani nikt z moich znajomych.
Wiele rzeczy jest "teoretycznie" potrzebne a kosztują praktycznie. Jedynym uzasadnieniem/usprawiedliwieniem socjalizacji przewozu osób jest coraz większy tłok na drogach ale to akurat rozwiązanie tylko go zwiększy bo kto jeździł swoim to i tak jeździł będzie.
No chyba że paliwa tak podrożeją że .... i to nieco usprawiedliwia...

No i oczywiście młodym jeśli już to przy ZUSie majstrować a podatki wszystkim np o dwa procent obniżyć bo takie wybiórcze obniżanie czynnika cenotwórczego bezpośrednio zaburza konkurencję (jeśli komu jeszcze na niej zależy)

Jedno co muszę przyznać to oprócz punktu o autobusach te pomysły nie są korupcjogenne bo powszechne i na jednolitych nieuznaniowych zasadach i jak by nie oceniał je same to wolę już takie rozwiązania od wymyślających koncesje i dotacje uznaniowe.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

po pierwsze kto ma isc na studia to i tak pójdzie a zwolnienia pit bedzie miał gdzies , studia to nie chwilowy wymysł czy fanaberia . zwolnienia z podatku PIT do 26 roku zycia , mc donalds , kfc ; kina byles tam kiedykolwiek Ulman , duzo ludzi studiuje zaocznie  i pracuje za najmiejsze pensje bo nie mają doswiadczenia pierwsza praca , bardzo dobry pomysł . Ulman  niech nawet 20 tys . osób załozy działalnosc dla tego zwolnienia podszywając sie pod młodych ale ile młodych osób na tym zarobi ?  kolejna rzecz dużo młodych robi bez żadnej umowy , może dzieki temu sie ujawnią i choć ZUS opłacą ten program jest przemyslany czesc nie zapłaci PIT  choć i tak był niewielki w tej  grupie  , ale zapłacą ZUS             

10 godzin temu, Ulman napisał:

Produkt krajowy brutto może się kojarzyć z produkcją czyli produktem w fizycznej formie ale trzeba mieć duże braki by tak to rozumieć.

A po co fabryki w Warszawie? Najwyższe koszty funkcjonowania i fabrykę byś tam umiejscowi

jak mie cytujesz to choć niech ktoś tobie to wytłomaczy najpierw a potem odpowiadaj , ze swoim rozumowaniem ekonomi mozesz zostac ministrem finansów w gabinecie cieni w PO 

1 godzinę temu, Adrian_K_90 napisał:

Na szczęście to nie większość, a metoda liczenia głosów i progi wyborcze. Po rządach PO-PSL ludzie chcieli świeżości i  zagłosowali na wiele nowych partii. SLD z Palikotem dostała około 7% o jeden za mało aby wejść do sejmu.  RAZEM dostała 3.6 a KORWIN 4.7. Na te trzy największe partie które się nie dostały zagłosowało prawe 2.5 mln obywateli. Łącznie na wszystkie partie poza progiem zagłosowało ponad 2.5 mln wyborców. Ludzi którzy poszli na wybory, oddali ważny głos ale system im te głosy wywalił do kosza. Większość nie chciała tego PiS-u, ale zmęczeni PO chcieli czegoś świeżego. Obecna partia rządząca na tym właśnie zyskała. 

zawsze tak było i zawsze kilka parti było pod progiem tu tylko sld przegrało , palikot i tak by niewszedł takze sld miało z 5,5 % głosow  i było jedyną partia przegraną i ztego co pamietam to mogło byc 1 mln. głosow . jeszcze napisz ze nikt Dudy niechciał bo komoroski miał 8 mln . głosow . brawo ty 

• Haha 1
Opublikowano

Opozycja ma rację . Żeby komuś dać trzeba komuś zabrać . Tylko za co nie popierają tego że te pieniądze były zabrane nieuczciwym ludzią . Skoro tego nie ganią to sami do nich należą . Prezydent Duda powiedział . Czym Polska jest silniejsza inne kraje stają się słabsze . Rozmowa z ludźmi którzy  mają klapki na oczach czasami nie ma sensu bo zachowują się jak oskarżony w sądzie .

Opublikowano

@jarecki Komorowski przegrał z Dudą w drugiej turze. Każdy kto chciał Andrzeja i poszedł do urny wyborczej przyczynił się do tego zwycięstwa. Zaś co się tyczy sytuacji z wyborów parlamentarnych to ostatnie były rekordowe pod względem głosów które znalazły się poza parlamentem. Nie mów o milionie, bo to są dane ogólnie dostępne, i każdy może sprawdzić.  

Opublikowano

Adrian_K_90 w kazdych wyborach parlamentarnych  w polsce jest wymagany próg wyborczy 5% i od zawsze kiedy taką ordynacje sie stosuje tak jest i jest kilka parti pod progiem wyborczym . ja tylko napisze ze w usa faktycznie tramp by nie wygra bo miał  miej ilosciowo miej głosów od klinton  ale oni inaczej zliczają  to . próbujesz wmówić sobie ze pis nie wygrało ale jak wygrało to przypadkiem  i jak tak myslisz to ok. ale pisząc na dostepnym forum takie insynuacje trzeba reagować .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v