Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Spójność poglądów JKM Winnickiego i tego TRZECIEGO (zapomniałem  bo "taki znany" :) )  dla przeciętnego wyborcy jest domyślna skoro się dogadali i nawet jeśli wiele ich różniło sporo musieli uśrednić. Z mojego punktu widzenia JKM jest promocją dla dwu pozosałych i najmniej musiał by w owym "uśrednianiu" ustąpić a czy tak było naprawdę to się okaże w deklaracjach oficjalnych przedwyborczych.

Sorry Roman że Cię wyręczam ale zbrzydło mi odświeżanie strony aby odkryć posta z jednym słowem :D

Braun ten trzeci; sie mi przypomniało

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, jacus napisał:

zero liberalne dodane do 'mniej niz zero" narodowego i tak daje zero-w granicach bledu statystycznego gora 3 %, do wyborow  zdaza sie pewnie jeszcze nie raz podzielic i zjednoczyc😛, oni maja wiecej generalow niz szeregowych.........

koalicja liberalow z narodowcami oznacza ze zadni z nich nie walcza o swoje idealy polityczne ale o wladze i pieniadze, to sa zbiory ktore nie maja wspolnych elementow-jak polaczycie wolnosc biznesu z nacjonalizmem gospodarczym ???????????????????????? taki soros moze sobie kupic dowolna stacje radiowa czy nie moze ??????

zapłaciłeś już ??

niezależne dziennikarstwo wymaga odwagi 

i wsparcia czytelników  

Opublikowano

przeciez w polskich obozach koncentracyjnych takich slazakow jak roman-nawet niekoniecznie volksdojczow- zaraz po wojnie zamykano i mordowano,czesto nawet nie zdarzyly wywietrzec po poprzednich wiezniach, byli tez polscy faszysci-np goralenvolk......

nawet bogdan-glupek powinien umiec znalezc liste macierewicza

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/lista-macierewicza-cwierc-wieku-pozniej/w9b3yw7

tw maciej pseudo-ogorkowa

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacus napisał:

przeciez w polskich obozach koncentracyjnych takich slazakow jak roman-nawet niekoniecznie volksdojczow- zaraz po wojnie zamykano i mordowano,czesto nawet nie zdarzyly wywietrzec po poprzednich wiezniach, byli tez polscy faszysci-np goralenvolk......

z tych volksdojczuw bierzesz inspiracje media gazety  a tuska nie zaliczasz do vol..... ??

3 godziny temu, jacus napisał:

nawet bogdan-glupek powinien umiec znalezc liste macierewicza

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/lista-macierewicza-cwierc-wieku-pozniej/w9b3yw7

tw maciej pseudo-ogorkowa

jacuś ten psl mnie przeraził 

https://andrzejewski.siedlce.pl/lista-macierewicza.html

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

folksdojcze byli wszędzie, nie tylko na Śląsku.

W czasach rządu Premiera Olszewskiego pełna dekomunizacja życia politycznego w Polsce oznaczała by brak kadr na jakiekolwiek stanowiska bo wielu obywateli nie wiedziało nawet o tym że figuruje w jakichkolwiek archiwach jako współpracownicy PZPR-owskich zdrajców. Tak - zdrajców bo tylko członkostwo w PZPR nie było obowiązkowe bo do akt kolaboranckich mógł trafić każdy i przynależność do partii komunistycznych mogło być wystarczającym kryterium do wykluczenia z polityki.  Dlaczego tak się nie stało?
Nie potrafiliśmy tego przeprowadzić ani wtedy ani nigdy później i teraz taki Cimoszewicz i wielu innych ma spore szanse na mandat unijny.
Nawet dobrowolnych członków tych wasalskich partii było zbyt wielu aby można było ryzykować pozbawienia ich praw politycznych bo jak że należało by ocenić przynależność do służb czy nawet kadry armii zwasalizowanych przez sowieckie imperium? Ja też miałem takie dylematy choć brzydzę się tymi ludźmi.
Bardzo skuteczna walka komunistów z opozycją polityczną doprowadziła do stanu że jedynym rozsądnym posunięciem była gruba kreska Mazowieckiego bo rzeczywiście nie było by komu rządzić w Polsce po rozmontowaniu komuny.
Lista Macierewicza tylko uzmysłowiła stan jaki po komunistycznej pożodze pozostał i zbyt skrupulatne rozliczenie przeszłości zamieniło by kraj niemalże w anarchię bo nie było by zawodowych polityków w kraju nie związanych z poprzednią ekipą.
System łatwiej było zmienić niż ludzi bo sam ten system doskonale przez kilkadziesiąt lat o to zadbał aby nie było na kogo.
Sprawiedliwość nie istnieje i istnieć nie będzie a jedyna pociecha dla mnie że przynajmniej mogę sobie Kwaśniewskich, Milerów, i wszystkich innych kacyków komuny zdrajcami nazywać a i jednocześnie szanować za umiejętności bez których nawet po ich przegranej byli potrzebni.
Tylko czy są potrzebni dzisiaj?
Udowadnianie pospólstwu że jakieś prawne względy doprowadziły do "nocnej zmiany" jest tylko mydleniem oczu bo i prawo jako takie na prawdę nie istnieje jeśli siła twardej rzeczywistości wymusza podobne jak polska nibylustracja potworki rzekomo zgodne z jakimś prawem. 
Konieczność i tyle, pokomunistyczna Polska przypominała chlew pełen świń walczących o koryto na wszystkich szczeblach które dawno już zjadły gospodarza i usilnie szukają do dzisiaj nowego same niezdolne do samodzielnego zadbania o stan koryta. 
Potrzeba zmiany pokolenia bo gospodarność przychodzi z wychowaniem od dziecka tylko czy Historia da nam na to czas?
Porównywanie obecnej Polski do Polski porozbiorowej jest nieporozumieniem bo wtedy były kadry wychowane w o wiele zdrowszych systemach zaborców niż upodlająca komuna. Musimy zaczynać teraz z niższego poziomu niż wtedy jeśli chodzi o wartość ludzi a to co teraz widzę tylko usamodzielnienie się najlepszych bardzo utrudnia nawet jeśli już tacy się pojawili. 
Niewiele się zmieniło a tylko wasalami bogatszych jesteśmy niż wcześniej. Wielu to już dostrzegło i tyle dobrego.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, bo skąd? Ja lokalny rolnik nie etnograf :) 
Znam natomiast nawet z nazwiska i miejsca pochówku wielu na obecnych terenach wschodnich a i tu było ich sporo. Niektórzy później do partii się pozapisywali niektórzy pozostali antykomunistami a ich potomkowie (jednych i drugich) żyją do dziś i jedno ich łączy to szacunek do "niemieckiej szlachetności" (cokolwiek to znaczy dla nich) według słów niektórych z nich. 
To co napisałem to jest zła strona państw narodowych w Europie bo te animozje zawsze będą odżywać przy różnych okazjach i nawet byłbym za rodzajem państwa Europa gdybym wierzył że to jest możliwe. Niestety nie wierzę w to w przewidywalnej przyszłości.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

12 godzin temu, dysydent napisał:

Nie wiem, bo skąd? Znam natomiast nawet z nazwiska i miejsca pochówku wielu na obecnych terenach wschodnich a i tu było ich sporo

chciałem ci znaleźć na discovery ale nie mogę dokument 

i co @jacuś teraz ci pewnie  gupio nawet partia jkm nazywa pewnych ludzi po imieniu przypadek nie sądzę 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Dysydent - jest pewien bezpiecznik Państwa Europa, który dla przykładu pozwala istnieć PLN jednocześnie z EUR. Narodu Europa nie będzie i owszem. Nawet nic do tego nie zmierza. Patrząc na USA i ich wojnę secesyjną to jak sama nazwa wskazuje to jest zlep. Jesteśmy jak Meksykanie w tamtym tworze. Nie mniej jednak - można? Od 2015 roku obserwuję coś innego. Oto bowiem wykorzystując dumę narodu jako kasztankę pewna grupa wjechała na plastikowe nasze salony. Wzór był prosty, taki sam który pozwala żołnierzowi amerykańskiemu zmieniać świat w komiks, stawać ponad innym, być superbohaterem. W obliczu pokoju ofiara przecież nie jest konieczna i wciąż będę czekał kiedy kant wyjdzie na jaw. Rosja wrogiem? Poco? Z gazowych pieniążków kolejny rok zamykają nadwyżką a kierunki z których napływa szmal pokazują, że nawet kraje w stanie wojny z uśmiechem na twarzy płacą ten rachunek. Prędzej bym się obawiał Ukrainy bo naród duży, niestabilny i szybko do życia przestanie mu wystarczać samogon i cebula. Dysydent - to jebnie. Z bańki "mocarstwo Polska" nie zostanie nawet aura a jedynie smród do posprzątania. Historia kołem się toczy i mam wrażenie, że ktoś próbuje jej drogę wysypać gwoździami. Tylko zapomniał cymbał, że koło owe pochodzi z epoki kamienia.

Opublikowano (edytowane)

Zagrożenie ukraińskie leży po za kompetencjami kogokolwiek z polskiej polityki i nie jest też przez nikogo zawinione bo rzeczywiście Polska to nie mocarstwo i stan obecny Ukrainy nie wynika z Polskiej polityki. Ktokolwiek by w Polsce nie rządził Ukraina jest najmniej przewidywalnym sąsiadem.

Koło z epoki kamienia; piszesz. To my mamy jakiekolwiek koło zdolne się samodzielnie toczyć???
To raczej gra na wyczucie i na czworakach po ciemku.

Obejrzałem wiadomości tvp dopiero co i nic nie było o lokalizacji narad Wyszehradu w Izraelu, coś tam o fochach Premiera na Żydów ale ciekawym był cytat z niemieckich słupków zaufania społecznego gdzie Niemcy bardziej ufają Putinowi niż Trumpowi.
Cel nasi propagandziści mieli pewnie w wykorzystaniu anty cokolwiek w elektoracie a tym razem antyniemieckości a tu u wielu pojawiła się refleksja że Niemcy mogą mieć rację.
Może się mylę bo różni różne sondaże robią a zacytowano akurat ten i może to oznaczać jednak zwrot w polityce wobec Rosji bo i zacytowano przypadkowego Niemca który o Putinie rzekł - "bardziej ludzki".
<Kilka słów>; pisałem kilka postów temu.

kilka minut później-
Po namyśle jednak usłyszałem w duchu - PiS pragmatycznie wobec Rosji? Niemożliwe.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Historia, choć po sześciokącie toczyć się będzie. Hałas tylko... Ale zgadzam się bo te pinezki, gwoździe i szkło to to samo w rozumowaniu co po ciemku na czworakach. A przecież zamiast stawać na przeciw można lekko spychać. Przekaz z Wiadomości może pokazywać, że machina przetwarza informacje i czeka teraz na echo. Za chwilę, jak zwykle, wypluje zgodny z odzewem przekaz jak nie: sukces.

Opublikowano

Meksykanie mieli pecha, a raczej ekipa przegnana na drugą stronę Rio Grande. W zasadzie Navaho nie przegnani za rzekę mieli jeszcze większego pecha, bo tych wyrżnięto. Co by nie mówić ekipa która przypłynęła na ich rodzinny kontynent dla obu stron oznaczała to samo. To był ich koniec w dotychczasowej postaci. Ta ekipa, albo jej potomkowie od tamtego czasu zwiedziła już pół świata ze swoimi oddziałami. 
Zauważcie że do 1941 a raczej do ataku na Pearl Harbor  stosunki Hitler - USA były poprawne. Dopiero to dało impuls do wyznaczenia go jako wroga. Zauważcie że Bliski Wschód nie zawsze płonął inie był rozdupcony jak po ostatnich próbach pokazania im demokracji. 
Cele Merkel i Trumpa są coraz mniej zbieżne. Cele Trumpa i Polski są coraz mniej zbieżne. Celem Trumpa jest Polska jako strefa zgniotu od strony Rosji. Celem Polski są poukładane stosunki z sąsiadami w tym Rosją. Jeżeli Trump ma nam przywozić paciorki i szkiełka, za które też każe sobie słono płacić, zaś nasi kacykowie cieszą się i skaczą to ja mam gdzieś taką radę starszych. Może za chwilę faktycznie staniemy przed dylematem którą stronę Rio Grande wybrać?

Jak dla mnie takim sygnałem że cos zmierza w tym właśnie kierunku była wypowiedź Pana Pompeo w sprawie kasy za mienie (teoretycznie żydowskie).Facet nie mówi że komuś coś się należy z tego czy innego powodu, on mówi że chce tej kasy. Stwierdzenie nie znoszące sprzeciwu. Ale nasi myślą że tak sobie palnął i poszedł.

Opublikowano

chyba v4 zmieni sie w v3-w sumie i dobrze przeciez kolaboracyjne rzady faszystowskich czech,wegier i slowacji walnie przyczynily sie do eksterminacji swoich zydowskich obywateli-najwieksz grupa ofiar kl auschwitz-birkenau pochodzila z wegier gdzie przed wojna mieszkalo wiecej zydow niz w niemczech.

niedlugo w usa meksykanie beda najliczniejsz grupa narodowosciowa po niemcach-meksykanie juz prawie odzyskali wieksosc terytorium straconego w wojnach........

romus -zaklad ze twoi przodkowie tak samo jak tuska walczyli w wermachcie, podobnie jak moi w armii austryjackiej😛, zapomniales ze na slasku bylo najwiecej volksdojczow

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

romus -zaklad ze twoi przodkowie tak samo jak tuska walczyli w wermachcie, podobnie jak moi w armii austryjackiej😛, zapomniales ze na slasku bylo najwiecej volksdojczow

znów bredzisz 

28 lutego 1945 Krajowa Rada Narodowa wydała dekret dotyczący volksdeutschów "o wyłączeniu ze społeczeństwa polskiego wrogich elementów".  Gdańsk  tam gdzie pełowica i inna targowica rządzi od lat 🤣

gdańsku poznaniu i tamtej ludzie rzekli się polskości a na śląsku wprowadzano ludzi nie świadomie dlaczego ani wyrzucono żydów ze śląska i skonfiskowano im majątki  .. dlaczego ano porywali ludzi i dzieci na handel niewolnictwem na bliski wschód wiesz kto przyjął żydów ze śląska ??

ano wy 

Edytowane przez Roman176
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v