Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, jacus napisał:

Nooooo to nam się pan Kołodziejczak rozmarzył.:lol:
" Jeśli ktoś będzie chciał iść do polityki, dobrych polityków też potrzebujemy. Dziś widzimy, jak jest ich w Polsce mało. Tak naprawdę nie mamy takich polityków, którzy mogliby na równi rozmawiać z Angelą Merkel, Władimirem Putinem, czy z kimkolwiek innym. Nie mamy nawet takich, którzy chcieliby rozmawiać na równi z rolnikami. Wczoraj pokazał to prezydent - przyznał".
Żeby rozmawiać jak równy z równym powagę naszych polityków musiałby potwierdzać arsenał atomowy. I to własny a nie leasingowany i to jeszcze bez prawa użycia.
Jakoś Kim nie ma problemu, choć państwo bidne.:lol:

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

kretynem to jest ten co sie rodzicow czy dziadkow nie zapyta i nie dowie ze kiedys tak bylo😛😛😛, ja takie czasy jeszcze pamietam - za kg wieprza mozna bylo kupic 5 litrow on, z takimi madralami spod slomnik to mialem do czynienia w technikum i to z tymi lepszymi bo ci glupsi szli do giebultowa albo piotrkowic😛' u was to kiedy panszczyzne zniesiono-jakzescie zabitych powstancow z odziezy okradali czy wczesniej ???????

jarecki-zapomniales dodac ze mialem dlugi ktore jeszcze wnuki beda splacac albo bylem niewolnikiem u chinczykow i za miske ryzu im chowalem kabany, a jakbys byl troche bardziej rozgarniety to bys wiedzial ze zywnienie na mokro-tymi wlasnie pomyjami-czytaj odpadkami z przemyslu rolno-spozywczego jest najtansze i najlepsze.

nie zabardzo wiem ojakie długi chodzi , zywienie na mokro najtansze , niby tak ale jesli skarmiasz  serwatke , wywar gorzelniany , a jesli mowa o dawnym systemie skarmiania to mozemu uchodować 1 swinke dla siebie na swieta .kiedys wklejałem cene paliw i najtansze jest w Wenezueli   tam za kg swiniaka kupisz 3 cysterny benzyny  :D:D:)

Wenezuela, czyli dwa dolary za miesiąc pracy. Ale możesz za to kupić sześć cystern benzyny

Minimalne wynagrodzenie ma równowartość dwóch dolarów amerykańskich, ale za jednego dolara można kupić trzy cysterny benzyny. Brakuje leków i żywności, a w ledwie miesiąc do samej tylko Kolumbii uciekło 100 tys. obywateli. Katastrofa ekonomiczna i absurdy Wenezueli przekraczają wyobrażenia.
Opublikowano (edytowane)

to sie tam przeprowadz- miliony obywateli ucieklo , w stolicy jest tysiace pustych luksusowych mieszkan - idelane miejsce dla zwolennikow piso-socjalizmu, w sumie ideologia maduro niewiele rozni sie od prezesowskiej😛.......tak sie dzialo w koncowce prl-tyle ze na duzo mniejsza skale -zamiast ropy mielismy wegiel

poczytajcie co to sa "nozyce cen" w rolnictwie i wtedy mozemy dyskutowac ekonomii

w polsce za dolara to mozna bylo co najwyzej kupic flaszke......

https://www.wiocha.pl/1565773,Tytul-12-dni-w-miesiacu

program laweta + aktywowany w tym miesiacu.....

Edytowane przez jacus
Opublikowano (edytowane)

razem z Ulman   milelismy lepsza wizje swojej przyszłosći czyli  Arabie Saudyjską ale zrezygnowalismy , Widzisz jacus  z tego co piszesz to już sporo przezyłes i masz juz swoje lata i zapewne ciezko odnolezć  jest sie Tobie w nowym ustroju i nowej rzeczywistosci ale zachwalajac ten stary system komunistyczny  ze było tak dobrze możemy podejzeć naszego sasiada wschodniego Białorus  on jeszcze tkwi mentalnie w tamtym ustroju .  Z drugiej strony zauważ kto nas w puscił przy  okragłym stole z deszczu pod rynne i zostawił na pastwe zachodniego przedsiebiorcy . ostatnio szukałem ogólno polskich marek  spozywczych  z Polskim kapitałem i nieznalazłem .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

o jezu jarecki- jaka tesknota za komunizmem ??? opisuje tylko realia prl-wy ich nie znacie i wyobrazacie sobie ze byl czarno-bialy a sa tacy ludzie ze w kazdym ustroju potrafia sie ustawic a sa i tacy ktorym i w raju bylo by zle..........., ja jestem kapitalista od mlodosci ,mialem  14 lat gdy za wlasne zarobione pieniadze kupilem sobie nowy motocykl, od 30 lat prowadze rozne uslugi i tez narzekam na wolny rynek i konkurencje😕

nowa odslona akt zastrzezonych ipn-to nasz agent czyli dobry, nie to co bolek to ich czyli zly......

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/kazimierz-kujda-w-aktach-sb-jak-wygladaly-jego-kontakty-z-bezpieka/6n1xdsf?utm_medium=synergy&utm_source=detal&utm_campaign=allonet_detal_popularne

tak a propos dzisiejszej smierci mecenasa olszewskiego

tylko z mojej okolicy-maspex- miedzynarodowa firma z wadowic, cos slabo szukales jak takiej powaznej firmy nie znalazles, niedawno niestety konspol z nowego sacza sprzedano chinczykom- mieli budowac narodowy koncern spozywczy a wyszlo tak samo jak z samochodami elektrycznymi i solarisem..........

Edytowane przez jacus
Opublikowano
15 godzin temu, jarecki napisał:

ostatnio szukałem ogólno polskich marek  spozywczych  z Polskim kapitałem i nieznalazłem .

Chyba na kacu byłeś  Sprawdź z łaski swojej co to jest Maspex. Do tego tak na szybko Bakoma,  Dawtona, Mlekowita

Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

Chyba na kacu byłeś  Sprawdź z łaski swojej co to jest Maspex. Do tego tak na szybko Bakoma,  Dawtona, Mlekowita

mlekowity jestem udziałowcem , bakoma jest ok , Dawtona przemilcze  . natomiast tym Mspex  mie zaskoczyłes bo do tej pory uwazałem ze marki  Lubella  ,Łowicz , Tymbark  , nie są w rekach polskiego kapitału , probowałem sprawdzać , szukać ale nic nie znalazłem , ale bede dalej szukał na temat Maspex bo sam niewieże , dalej nic . plus dla Ciebiec  .

Opublikowano (edytowane)

Bo teraz na Eskimosów nie wolno tak wołać, teraz oni Inuici tak jak Bambo już nie murzynek a .... o masz! nawet nie wiem jak?

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jarecki napisał:

niesmakuje mi Dwtona dla mie zawsze nr . 1 to łowicz 

Ona nie ma ci smakować. Chciałeś ogólnopolskie marki spozywcze z rodzimym kapitałem to masz.

4 godziny temu, mirro napisał:

A najlepsza marka Eskimos, lider skupu interwencyjnego jabłek, do której nawet minister rolnictwa nie chce się już przyznawać?😂

Może właśnie ich wybrali by z tego nic nie wyszło? Teraz mogą powiedzieć - wicie, rozumicie - chcielim, robilim , staralim się ale firma nawaliła. 

Efekty zakazu handlu https://opinie.wp.pl/warzecha-zakaz-handlu-w-niedziele-rzad-w-potrzasku-miedzy-duda-a-wyborcami-opinia-6347197713143425a   

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Wyszło czy nie ale sandomierskie czeka na kasę za jabłka. Inna sprawa że sam Eskimos proponuje tym co dostarczali warzywa aby sobie należności odebrali w zamrożonym towarze i opchnęli go na własna rękę. Sok NFC z tych jabłek na razie jest w wielkich workach. Ile poleży? Podobno nawet trzy lata. Ale widziałem kiedyś worki po roku i sukcesów nie wróżę. Chyba że poprawiła się ich jakość albo trzymają to w beczkach.,

Opublikowano (edytowane)

Odgórnie tworzone firmy czy coś co tak się nazywa budowane są z przypadkowych ludzi czyli takich którzy z własnej inicjatywy nie są w stanie niczego stworzyć.
Już szkolny przykład GS-ów. Sklep GS-owski i obok prywatny i po kilku latach ten prywatny wykupuje sąsiada a przecież oba działają w tych samych realiach gospodarczych. Takich przypadków niejeden wiele widział na pewno. Oczywiście będą niektórzy szukać wytłumaczenia "bo coś tam" szkoda nawet czas na słuchanie tracić. Ludzie których wciśnięto do zarządów takich struktur nigdy nie nadawali się do samodzielnego działania to i takie "wynalazki gospodarcze" nikłe mają szanse z tymi którzy wiedzą czego chcą i jak to zrobić. 
Przychodzi rozkaz od wujka z rządu - będziesz zarządzał skupem interwencyjnym - a na pytanie jak? nie ma szans taki delikwent na sensowną odpowiedź bo ten co dopchał się do polityki też tam wylądował bo za wiele do niczego innego się nie nadawał. 
To nie ma szans działać efektywnie nawet obok góry złota a co mówić o górze jabłek mało do czego komu potrzebnych. Wezmą pensje, dopłaty jakie na skup a później się zobaczy. Może kto mądrzejszy kiedy te soki jakoś wykorzysta.
No ja pomysłu nie mam bo i u mnie z prezentu leży taki worek z sokiem i jego sam widok budzi u mnie obrzydzenie bo kojarzy mi się z taką smołą z Afryki gdzieś sprowadzaną a dodawana do betonu aby zhydrofobizować na jakie stropodachy.... znaczy ta smoła a bardziej wodna emulsja jakichś węglowodorów w podobnych workach z takimi samymi korkami jak ten sok jabłczany który chyba wybuchnie prędzej od jakiej fermentacji zanim się go czepię.
Jedyną konserwacją była pasteryzacja zapewne a to nie powstrzymuje naturalnych procesów rozpadu związków organicznych z tych jabłek i czas robi swoje.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Zbyt wielu ich tam w tym KLD nie było, więc jak był tam Tusk to raczej w roli działacza jakiejś małej partyjki. W dodatku stawiali na prywatyzację a w tym czasie robotnik był na "prywaciarza" cięty, bo w pale się nie mieściło że teraz będzie inaczej.  Oczywiście na badylarza też był cięty. :lol:
Jedno jest pewne. Gdyby Pan Misiewicz wiedział jak potoczą się jego losy w polityce, to pewnie nosiłby dalej kartony z lekami w aptece w Łomiankach. Zaś wszelkich namawiających go do brania się za politykę częstowałby kopniakiem. 
Co do nietykalności zaś to czego miałaby dotyczyć? Bo chyba nabroić w tym czasie jeszcze nie zdążyli zbyt wiele. No chyba że przed działaniami samego Wałęsy. Albo takiego  Antoniego co to w tamtych czasach brał się za organizację puczu.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
Dnia 7.02.2019 o 09:37, jacus napisał:

ustawa o obrocie ziemi- wedlug oficjalnych danych min. rol. po jej uchwaleniu sprzedaz ziemi rolnej cudzoziemcom wzrosla o kilkadziesiat procent😛

jesteś baranem i dlatego  czytać nie umiesz obrót ziemi to także fabryka wybudowana ....   prostak z ciebie bez myślenia i stwierdzania faktu 

wzrost doplat do paliwa-co lepsze 80gr przy cenie on ponad 4 zl czy 1 zl przy cenie on ponad 5 zl ???? przy obecnych cenach ropy naftowej paliwo powinno byc przynajmniej o 50 gr tansze,  w niemczech on byl tanszy........

taaaaaa  a to dziwne bo mamy jedne z tańszych 

widzieliscie jakas reklame amerykanskiej wolowiny ????????? jestem na l-4, telewizor gra 20 godz na dobe na roznych programach i nie zauwazylem,chyba ze na tvn bo ich nie ogladam....no ale inne programy discover chanel stale i nic nie widzialem

według badań nelsona i wirtualne media tvn ogląda 95% wyborców po i n i tylko oni ....   głosować na po i nie oglądać tvn ? to jak żołnierz bez karabinu z kont te złote myśli tv ??   chyba ze jeszcze fakt czytasz ...

Dnia 7.02.2019 o 07:25, DTaras napisał:

Tym bardziej, że jakieś spółki producenckue są promowane.. Mogłoby się jednak okazać, że biedni ogrodnicy-ciułacze stracą niezależność i do grupy niedobrych "miastowych" dołączą źli "bałerzy" albo "obszarowcy". Ciekawe co na to Roman? Tak bez prowokacji.

cooooooooo ? nie rozumie co bijesz do mnie ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v