Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Naiwność Twoja przejawia się w tym że tego Pana uważasz za szefa partii chłopskiej. Przypominam że od czasu reformy rolnej stanu chłopstwo już nie ma, Dlatego nie ma też partii chłopskiej.

Ustami Pana Ardanowskiego obwieścił że nic już nie można zrobić. Coś jak zwyczajowe "Good night and good luck".

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Nawet najbardziej zawodowy Hejter za srebrniki PO przyznać musi- Rząd PIS jest NAJLEPSZYM rządem jaki Polska miała od 39roku.A co im się w rządach PIS nie podoba? Może to że goni i łapie złodziei,dzięki temu rosną stale wpływy z podatków do budżetu. Dochody budżetowe w latach: 2012 r. â 287 594,6 mln zł, 2013 r. - 279 915,2 mln zł, 2014 r. - 283 542,7 mln zł, 2015 r. - 289 136,7 mln zł, 2016 r.- 314 683,6 mln zł, 2017 r. - 350 499,1 mln zł. Może mi wyjaśnić, dlaczego za rządów PO wpływy do budżetu nie rosły pomimo iż każdego roku zwiększano akcyzę na papierosy, alkohol itp. A teraz za rządów PIS wpływy do budżetu rosną i rząd ma kasę na realizacje wielu zadań. Nie podoba ci się także to, ze obecnie pod rządami PIS Polska jest najszybciej rozwijającym się krajem w UE. Pewno martwi cię także to, ze w 2017 roku oddano do użytku 178,3 tys. mieszkań tj ca 32 tys więcej niż w 2015 roku za rządów tych wybitnych "geniuszy" z PO. Martwi cię też pewno to, ze finanse państwa mają się dobrze pomimo wydatków na realizację programu 500+.W listopadzie 2018 r. 11,1 mld zł - NADWYŻKA, a w analogicznym okresie 2015 roku - DEFICYT w kwocie 36,1 mld zł. Może mi wyjaśni wyborca po na co wydawał w 2015 roku i w latach poprzednich rząd PO tak ogromną kwotę i tak nas zadłużał????????? Nie podoba się ze teraz zdecydowanie więcej buduje się. Na koniec 2017 roku było w realizacji 1292,5 km nowych dróg. Z tego drogi betonowe stanowią 430,4 km ( 33,4%), a drogi asfaltowe 860,6 km (66,7%). Natomiast na koniec lipca 2015 roku w realizacji było 82 km autostrad oraz 511 km dróg ekspresowych. Zatem ilość budowanych dróg za rządów PIS zwiększyła się ponad 100%. To dla nich straszne,bo mają ZERO merytorycznej wiedzy w tej sprawie

Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał:

Yyyy a co ten PIS zrobił dla rolnictwa? Z czystej ciekawości pytam. "Cośtam" jednak nic nie mówi.

Ustawa onobrocie ziemi, wyższe dopłaty do paliwa, ustawa o RHD i sprzedaży bezpośredniej. No i szanowny pan minister ma zgłosić do łunji  co by nie było dopłat do łąk dla mulczowników miastowych. Coś może jeszcze by się znalazło...

Opublikowano

Chciałem kupić ziemi z okazji młodego rolnika bo taja prefrrencja była i ustawa mnie wk.. RHD to ułatwienie - hsndel był możliwy. Takie pojęcie jak faktura RR? Ryczałt to taki problem był? Zresztą było tu na forum.. Wyższe dopłaty do paliwa... 14 zł co obecnie daje niecałe 3 litry więcej paliwa. Mniejsza o to. Wzrost ceny ON rok do roku i tak to wchłonie. Pal licho. Co chodowcami świń, gęsi itp? Produkcja pochłania także EE - tu nic? Cośtam zrobili. Masz rację - inaczej tego nazwać nie można. Sprawy "miastowych" nie poruszam. Sposób na rozwiązanie problemu tu opisany jest z gatunku kpin.Tak myślę. Protest zatem uzasadniony moim zdaniem. Zadałem sobie trud weryfikacji kilku danych z postu alamo. Polecam.

Opublikowano

Ale co tu ruszac "sprawy miastowych" skoro nie stwarza się podwalin prawnych do uporządkowania tego? Albo więc zlikwidujmy fikcję rolnictwa jako takiego, zlikwidujmy ministerstwo rolnictwa a wszystko wwalmy do gospodarki jako całość, albo udawajmy dalej że to jakaś super oddzielna gałąź na której nik się nie zna i nikt nic nie może tam zmienić. Teraz wielki krzyk że ktoś protestuje a nie jest z przemysłu, handlu a właśnie z rolnictwa. 

Opublikowano

Tym bardziej, że jakieś spółki producenckue są promowane.. Mogłoby się jednak okazać, że biedni ogrodnicy-ciułacze stracą niezależność i do grupy niedobrych "miastowych" dołączą źli "bałerzy" albo "obszarowcy". Ciekawe co na to Roman? Tak bez prowokacji.

Opublikowano

ile razy ktoś wam bedzie mówił jaka jest rola dopłat bezposrednich ? po to sa dopłaty , bo produkcja rolna była by nieopłacalna  i tak jest wcałej europie  są gałezie z lepszym zyskiem ale takowe tez stają w kryzysie nadprodukcji . wezmy produkcje swiń - prosiak z zachodu -soja z zachodu -przerobione w zachodniej ubojni - sprzedane  w zachodnim markecie przez wschodniego kasjera , jak odnależć  w tym łancuszku miejsce dla polaka , zaszczytna funkcja jak za czasów Królów Polskich   -swinopas  :) 

• Like 1
Opublikowano
polityka.png

Polityka rolna

art-graftvnusa.jpg

TVN należąca do amerykańskiej korporacji wyemitowała śledztwo o polskiej ubojni w czasie kampanii reklamowej wołowiny z USA w Polsce!

TVN od 2016 r. należy do amerykańskiej korporacji medialnej Scripps Networks Interactive, zajmującej się kulinariami. Tematycznie nowy właściciel powiązany jest z rynkiem spożywczym. Pod koniec stycznia TVN po zrealizowaniu śledztwa dziennikarskiego wyemitował materiał, który miał za zadanie wstrząsnąć opinią publiczną. Pokazano w nim m.in. „leżaki” (słabe krowy, które liną wciąga się do ubojni) oraz ubój bez obecności lekarza weterynarii. Media – zwłaszcza mainstreamowe – podejmują temat w duchu afery międzynarodowej.

„Mistrzowskie prowadzenie polityki, we wrześniu 2018 EU godzi się na zwiększenie importu wołowiny z USA, sprawa jest dogadywana, w styczniu 2019 rozpoczyna się kampania promująca wołowinę USA w EU i amerykański TVN odpala materiał o polskiej wołowinie”

- pisze jeden z użytkowników Wykop.pl zamieszczając link do US Meat Export Federation, organizacji promującej amerykańskie mięso na całym świecie, która poinformowała, że w styczniu tego roku rozpoczęła w krajach Europy Wschodniej, w tym w Polsce, kampanię na rzecz amerykańskiej wołowiny.

Z drugiej strony, TVN podjął interwencję w faktycznie skandalicznie prowadzonej ubojni w Ostrowi Mazowieckiej, gdzie m.in. miało dochodzić do wykrajania ropieni z tusz mięsnych.

Jedna z pracownic na uwagę dziennikarza TVN, który zatrudnił się w ubojni w celu realizacji materiału śledczego, że „tusze są jakieś dziwne” miała odpowiedzieć:

„Coś takiego to więcej idzie na kebaba. Dlatego ja nieraz powiedziałam: "K***a, kebaba już nie.”

Czy jest to jednak domena polskich ubojni i standard, czy wypaczenie? Z materiału TVN i opisu na stronie Tvn24.pl, gdzie opisano przykład jednej rzeźni, przebija w narracji liczba mnoga.

„W polskich rzeźniach od lat na masową skalę zabija się chore krowy”

- czytamy na stronie Tvn24.pl

Co ciekawe, analogiczna sytuacja do zdarzeń – nota bene skandalicznych – z polskiej ubojni na Mazowszu miała miejsce niedawno w Niemczech. W Dolnej Saksonii w mieście Bad Iburg zamknięto rzeźnie, po tym, jak okazało się, że skupowała i przerabiała nie tylko bydło chore, ale także padłe. Tym razem steki ze zdechłych krów nie zainteresowały ani TVN, ani opinii światowej, chociaż to kolejna już z serii skandali w niemieckich ubojniach (m.in. dwa lata temu media podały informację o procederze dwóch braci; jeden właściciel ubojni, a drugi utylizacji mieli produkować wyroby mięsne z… padliny!).

Tymczasem efekt styczniowego materiału TVN był natychmiastowy, pomimo, że słynne „chore” mięso, po badaniach weterynaryjnych – co ogłosił oficjalnie Główny Lekarz Weterynarii – okazało się zdrowe. Głos zabrała Francja, której minister rolnictwa mówił o „polskim oszustwie”. Alarm wszczęto także w Estonii, Finlandii, Niemczech, Hiszpanii, na Litwie, Łotwie, w Portugalia, Rumunii, Szwecji, Słowacji, Czechach i na Węgrzech.

„Dziwnym zbiegiem okoliczności jest fakt, iż w lutym wchodzi do Sejmu ustawa o ochronie zdrowia zwierząt. Przed debatą w Sejmie pojawia się reportaż TVN i robi się z tego aferę, choć podobne afery występują np. w Niemczech i o tym media już tak nie trąbią. Oczywiście proceder trzeba potępiać i eliminować z rynku 😡. Wszyscy powinni być surowo osądzeni. Dodatkowo dziennikarz, który zatrudnił się w ubojni jest wegeterianinem... Reszty chyba nie trzeba tłumaczyć, żeby powiązać fakty...”

- napisała w mediach społecznościowych Barbara Wilczek z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.

Warto przypomnieć, że przed nieudaną próbą wprowadzenia zapisów do Ustawy o ochronie zwierząt stacja TVN angażowała się w śledztwa na fermach fu

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, Taurus83 napisał:

Ustawa onobrocie ziemi, wyższe dopłaty do paliwa, ustawa o RHD i sprzedaży bezpośredniej. No i szanowny pan minister ma zgłosić do łunji  co by nie było dopłat do łąk dla mulczowników miastowych. Coś może jeszcze by się znalazło...

Zapomniałeś dodać: osn w całym kraju, e-wniosek, prawo wodne. Dlaczego nikt nie mówi, że "wielką pomoc suszową" zajumali z tegorocznego budżetu? O tym co się dzieje w arimr nie wspomnę.

Opublikowano

ustawa o obrocie ziemi- wedlug oficjalnych danych min. rol. po jej uchwaleniu sprzedaz ziemi rolnej cudzoziemcom wzrosla o kilkadziesiat procent😛

wzrost doplat do paliwa-co lepsze 80gr przy cenie on ponad 4 zl czy 1 zl przy cenie on ponad 5 zl ???? przy obecnych cenach ropy naftowej paliwo powinno byc przynajmniej o 50 gr tansze,  w niemczech on byl tanszy........

kto chcial zakazac uboju rytualnego i chowu zwierzat futerkowych- milosnik kotow ???????????? czy cos pomieszalem, dobrze ze ojciec dyrektor sie wmieszal i ich utemperowal-oj taca musiala byc bogata😂, sam widzialem programy w tv trwam przeciwko zakazom.....

e-wniosek w koncu wystartowal,walczylem 2 miesiace ale dalem rade-z dzielna pomoca filipinczykow😊- firma z tego panstwa faktycznie przygotowala

program..dobrze ze nas jakis wirus filipinski nie zarazil😉

widzieliscie jakas reklame amerykanskiej wolowiny ????????? jestem na l-4, telewizor gra 20 godz na dobe na roznych programach i nie zauwazylem,chyba ze na tvn bo ich nie ogladam....no ale inne programy discover chanel stale i nic nie widzialem

bogus-tvn- kupilo discovery , wiec jak wklejasz stare bzdury to pamietaj ze tu glupszych od ciebie jest niewielu.......

o, znalazla sie faktura😊, to dziwne ze politycy pis-u nie sprawdzili wczesniej czy rzeczywiscie austryjak nie ma papierow......

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Zapomniałeś dodać: osn w całym kraju, e-wniosek, prawo wodne. Dlaczego nikt nie mówi, że "wielką pomoc suszową" zajumali z tegorocznego budżetu? O tym co się dzieje w arimr nie wspomnę.

Ja dałem co wg mnie zrobili na + 

Zawsze można to zbić argumentami o ile się je posiada 

Swoją drogą ciekawe jakby wyglądało zestawienie rządów od 89 pod kątem rolnictwa. Po lewej na + po prawej na -

Ktoś się podejmie? Ja za młody i za krótko w branży  ;)

Opublikowano

to widac ze jestes mlody i g...., mam nadzieje ze na starosc zmadrzejesz,ja juz ponad 25 lat samodzielnie gospodarze, z tej perspektywy moge stwierdzic ze najlepsze lata to byly za rzadow sld-psl  96-98😛, kiedys ogladalem stare nagrania notowan z tych lat-lezka sie w oku kreci 😥, ceny produktow rolnych podobne jak dzisaj , a paliwa i nawozow -az zal wspominac............... 

u nas nie bylo suszy i plony byly na dobrym poziomie -wiec i ubiegly rok nie byl zly, 11,5 t z ha kukurydzy po 596 zl t przy 20 % 😊😊😊,  ziemniaki po 80 g kg🤗 za to jeczmien jary to nawet szkoda klawiatury........

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

o, znalazla sie faktura😊, to dziwne ze politycy pis-u nie sprawdzili wczesniej czy rzeczywiscie austryjak nie ma papierow......

A to pokrywa się z tym co pisałem na początku tej afery. No i co teraz powie Pan Morawiecki? Jest faktura cząstkowa? A na kogo jest wystawiona? No to bulimy, bulimy. 

Pani  Mazurek jest jednak na poziomie "opryskanej stonki". Twierdzi że to nie faktura bo nie wiadomo o co chodzi. Tym bardziej że Pan Kaczyński na taśmach przyznaje się zaklina że nie wyprze się iż zamówił usługę w tej firmie. 
To są jednak oszołomy.

Opublikowano
5 godzin temu, DTaras napisał:

Wyższe dopłaty do paliwa... 14 zł co obecnie daje niecałe 3 litry więcej paliwa. Mniejsza o to. Wzrost ceny ON rok do roku i tak to wchłonie.

No ale paliwo, jest takim samym srodkiem produkcji jak nawóz, środki ochrony itp , itd.  Ich stosowanie ma przynieśc zysk, w wysokości większej od nakładu na ich zakup , razem z kosztem ich aplikacji . Zwrot w paliwie dotyczy jedynie części akcyzy zawartej w jego cenie , praktycznie większości.  Nie bardzo wiem o co Ci chodzi , ale czego oczekiwać więcej, zwrotu cąłkowitej ceny paliwa , wzrostu limitu ?

A cena paliwa, hmm, jest jaka jest, tyle że rolnictwo, to drobny ułamek je zużywający .

Opublikowano

No oto chodzi - to są "cośtam" działania. Mirro - to kręcenie z kreowaniem Pana Kaczyńskiego na uczciwego człowieka bo zapłaci po wyroku to już jakiś pastiż. Pytam się: kto zamawiając usługę i w tym momencie ma na myśli zapłatę za nią nie po jej wykonaniu a dopiero po wyroku lub ugodzie sądowej? Tak to wygląda. Jakieś działanie: na dziadka?

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

to widac ze jestes mlody i g...., mam nadzieje ze na starosc zmadrzejesz,ja juz ponad 25 lat samodzielnie gospodarze, z tej perspektywy moge stwierdzic ze najlepsze lata to byly za rzadow sld-psl  96-98😛, kiedys ogladalem stare nagrania notowan z tych lat-lezka sie w oku kreci 😥, ceny produktow rolnych podobne jak dzisaj , a paliwa i nawozow -az zal wspominac............... 

u nas nie bylo suszy i plony byly na dobrym poziomie -wiec i ubiegly rok nie byl zly, 11,5 t z ha kukurydzy po 596 zl t przy 20 % 😊😊😊,  ziemniaki po 80 g kg🤗 za to jeczmien jary to nawet szkoda klawiatury........

TYLKO ZAPOMIAŁES dodac ze do chlewa szedłes z kubełkiem pomyj a krowe doiłes dojarką konwiową , a sianko dla tej krówki obstawiałes w kopki ,.zmieniły sie czasy  . jak ktos ma dobrze zorganizowane to dla 2000 sztuk swin ma jeszcze czas na kawe  weszła nowa tewchnologia która kosztuje jednoczesnie gdyby nie zmiana proporcji ceny za produkt  co do kosztu uzyskania teko produktu to rolnik chodowca byłby milionerem a tak to tylko obraca tymi milionami . z drugiej strony wszyscy dorzymy do jak najwiekszych plonów a to oznacza coraz niższe ceny  wmawiają nam ze swiat potrzebuje coraz wiecej  ,,paszy '' do wykarmienia coraz wiekszej liczy ludzi  atym czasem coraz wiecej tej ,, pasz '' wywalamy bo sie nienadeje z ruznych wzgledow do konsumcji 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, jacus napisał:

A ja kiedyś słyszałem opinie krety na co gadał że kiedyś za świnie kupił beczkę ropy i jeszcze zostało. oczywiście człowiek po podstawówce bez możliwości myślenia.taki ot potomek parobka z pgr. jacus niebezpiecznie zblizasz się do tego poziomu.a czemu to kolega wyżej napisał.

Opublikowano

kretynem to jest ten co sie rodzicow czy dziadkow nie zapyta i nie dowie ze kiedys tak bylo😛😛😛, ja takie czasy jeszcze pamietam - za kg wieprza mozna bylo kupic 5 litrow on, z takimi madralami spod slomnik to mialem do czynienia w technikum i to z tymi lepszymi bo ci glupsi szli do giebultowa albo piotrkowic😛' u was to kiedy panszczyzne zniesiono-jakzescie zabitych powstancow z odziezy okradali czy wczesniej ???????

jarecki-zapomniales dodac ze mialem dlugi ktore jeszcze wnuki beda splacac albo bylem niewolnikiem u chinczykow i za miske ryzu im chowalem kabany, a jakbys byl troche bardziej rozgarniety to bys wiedzial ze zywnienie na mokro-tymi wlasnie pomyjami-czytaj odpadkami z przemyslu rolno-spozywczego jest najtansze i najlepsze.

Opublikowano

jesteś za głupi żeby zrozumieć co to ekonomia i postep. zapytaj  rodziców po ile w tych dawnych czasach była dobra kiełbasa w sklepie i co fajnego mogłeś sobie kupić za ta świnie poza on. to ci odpowiem-gowno sobie mogłeś kupić !!!! i teraz tylko ci zostało to wozić cały dzień oraz pokazywać język jak dziecko z czworakow

Opublikowano

jakbys nie byl z za kordonu to bys zrozumial ze kolega pytal o najlepsze lata dla polskiego rolnictwa a nie o postep i rozwoj w kieleckiej guberni-bo cos takiego nie istnieje....zeby kupic kielbase to trzeba bylo miec kartki😛 a rolnicy ich nie dostawali bo mieli swoje wytwory, raz nam nawet milicja skonfiskowala kielbase na swieta😢  zreszta ojciec wozil drzewo do  geesowskiej masarni i z zaopatrzeniem nie bylo problemu..

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/andrzej-duda-nie-spotkal-sie-z-rolnikami-lider-agrounii-tez-bysmy-chetnie-wypoczywali/hplgz6m?utm_source=detal&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_detal_popularne

szczepanito nie wiedzial ze w gorach 2 metry sniegu ???????

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v