Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

doczytałem dzięki za info.
W biznesie nie ma sentymentów. Narodowych też. Kto myśli inaczej idzie z torbami na wolnym rynku.
To rolą państwa jest dbać aby obywatelom własnym było łatwiej na własnym terytorium niż obcym a jeśli państwo niekorzystnych gospodarczo decyzji ode mnie wymaga w imię patriotyzmu to przepadnę i ja i reszta współziomków bo waluta "patriotyzm" tylko na wojnie ma jakąś wartość. 
Patriotyzm gospodarczy bardziej rząd obowiązuje niż obywateli. Ja co najwyżej mogę wybrać swego gdy mi zbliżone warunki oferuje do obcego, jeśli dużo gorsze to jestem tylko idiotą a nie patriotą bo upadając tylko strat państwu z utraconych podatków i własną osobą na utrzymanie socjalne przysporzę.
Jeśli mam/muszę konkurować z ukraińskim rolnictwem to moja wina czy rządu? Jedyne co mogę zrobić aby przetrwać to minimalizować koszty bez gwarancji że i to pomoże.
Chrzanienie o patriotyzmie zostawmy politykom a gospodarność to nasz obowiązek. Z kupionych gdziekolwiek surowców produkt też gdziekolwiek sprzedać mogę a podatki zostaną tu gdzie działam oraz koszty inne które ponieść muszę nie tylko na surowce.
Wcale nie trzeba inwestować za granicami aby obce rejony eksploatować z największą korzyścią dla swego kraju. Niemcy to rozumieją my tylko mamy Im to za złe zamiast się uczyć.

A z ukraińskim rolnictwem bym nie przesadzał. Nie jest ono takie silne i ugorów z jego powodu w Polsce nie będzie. Jeśli będą to z innych przyczyn , ale to już by całkiem nie na temat jakich?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 godzin temu, DTaras napisał:

Mirro - cztery (4) sztuki kupili i to sukces? Czy mi się wydaje? A tak wogóle to jest zwykła taczka i jak kongres da zgodę na wyposażenie to tylko zapewne pod warunkiem unifikacji bowiem pełnego dostępu za uja co pogrzebie podejrzewam np. TOPAZ że o Jaśminach a nawet Liwcach nie wspomnę. Tak może na wyrost i bez zastanowienia ale tym mi to śmierdzi.

Dzięki IBCS i tak amerykanie zapewniają sobie wgląd naszymi oczami na wschód. Pozostałe systemy radarowe mają tylko jedną małą wadę, taką malutką. Ano nie mamy odpowiedniej ilości własnych pocisków o zasięgu tak ponad 10km, co czyniło by je przydatnymi na szczeblu taktycznym. Może i oczy będą, ale czym rzucić w to co zobaczymy?  

Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał:

to co z gazem podskoczyliśmy i mamy najdroższy w eu lepiej na łasce panie kogoś ??   marzą ci się czasy szlachty ??

taniej nie jest bo taki wegiel sprzedaje się po cenne  cennika z giełdy ...  w głupim kierunku zmierzasz bo taniej hmmm tak nie zostawmy to dla siebie ...

Rosja swoje cenniki podatki ... i innne 

polska w eu akcyza za to na to koszt taki siaki itp podatek od co2  podatek klimatyczny itp 

tym samym tokiem bo co gospodarzyć w Polsce jak Ukraina da taniej bez dopłat 

Pewnie ze powinna być szlachta. Przynajmniej głupku nie miały by głosu. Roman możesz ciężarówka lub wagonami przwieżc gaz i składować go na hałdzie

Opublikowano
15 minut temu, DTaras napisał:

Bm 21, 2s1 czyli hurtowy zasyp.

a jak bysmy kupili francuskie karakale to co z uzbrojeniem ? amerykanskie jest lepsze uzbrojenie od francuskiego ze trzeba zgody chociaz pewno to nie problem tylko czy firma produkująca blakehełki da na swoim sprzecie zamontowac broń inną niz swoja ?

Opublikowano

Patriotyzm możesz okazywać nawet podnosząc śmiecić z chodnika jak idziesz ulica, lub samemu ich nie wyrzucać do lasu. 

Nasze przekupne elity polityczne akurat świadomie lub nie zmuszają nas do "konieczności" ściągania zachodnich technologii i kapitału, zamiast zacząć inwestować w rodzimy rynek.

Zamiast dopłacać na stworzenie miejsc pracy w fabryce bmw, Mercedes czy innego Niemieckiego gówna powinni zmniejszyć podatki i dać ludziom możliwość pokazania jacy są gospodarczy. 

Bo to idzie w parze, doplacaja do zachodniego koncernu, który stworzy miejsce pracy w fabryce, jednocześnie zwiększając podatki i ubiedniając zwykłego obywatela, włączają go do tego chorego systemu, w którym pracuje w Niemieckiej firmie "niemiecki kapitał jaja" dotowanej z kieszeni zwykłego obywatela pracownika który tam pracuje. Ktoś widzi paradoks?? 

Zachód zrobił nas bydło pociągowe i nikt tego nie zmieni z obecnej kasty politycznej 

• Like 1
Opublikowano

nie zawsze obniżka podatku prowadzi do wykazania sie gospodarczego , branza motoryzacyjna jest na tyle skupiona w kilku firmach ze projekt samochodu elektrycznego  dotowanego przez rząd nie ma sensu  . a kasa na to poszła spora . branza gier nie miała wsparcia i sie rozwija 

Opublikowano
49 minut temu, jarecki napisał:

a jak bysmy kupili francuskie karakale to co z uzbrojeniem ? amerykanskie jest lepsze uzbrojenie od francuskiego ze trzeba zgody chociaz pewno to nie problem tylko czy firma produkująca blakehełki da na swoim sprzecie zamontowac broń inną niz swoja ?

Pytanie jest inne. Czy będziemy mieli co zamontować i czy mamy firmę która się tego podejmie? Jeśli cjodzi o łączność może ktoś się pokusi. Pozostałe rzeczy to już raczej nie. 
Doposarzenie gołego śmigłowca to też spore wyzwanie. Pewnie u nas odbędzie się to metodą eliminacji "niepotrzebnego" z pakietu oferowanego dla tej maszyny. Zakładam że na pierwszy ogień pójdzie sonda do tankowania w powietrzu. 

Opublikowano

Co za kur****i nagród .

Nawet człowiekowi po śmierci nie dają spokoju. 

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, zetorki12 napisał:

Gdzie szukać informacji do którego powstania najbliżej ?

https://dorzeczy.pl/kraj/91443/rolnicy-zapowiadaja-protestyod-poniedzialku-zaczyna-sie-w-polsce-powstanie-chlopskie.html?fbclid=IwAR2Z0uejIR6q-nEwtZvqgfvCrLKPA1s5CE3_eo5GglUR4booyoOxEzosQC8

W mojej rodzinnej miejscowości było zebranie Agrouni z rolnikami z różnych branż, ponoć w całej Polsce organizują się takie grupy, niestety nie mogłem być na zebraniu bo bym coś więcej napisał. Ale z tego co wiem jest spore zainteresowanie rolników.

https://www.mojarola.pl/agro-unia-6-lutego-moze-dojsc-do-oblezenia-warszawy/?fbclid=IwAR2RxU8w3QivBvU4E8y-34rW58Ck4LEU43CcSuMF00QXs_fNjTHP1BW65TY

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

No sam bym coś se poblokował , tylko gdzie szukać gdzie podjechać ? Jak sam na krajówce stanę , to jedynie mandatu się nabawię . o.O

Opublikowano (edytowane)

Czyli działania prewencyjne Pana Ardanowskiego, tj dyskredytacja słowna  Pana Kołodziejczaka, ma głębsze podłoże niż olanie przeciwnika? 

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Tu poniżej dla przypomnienia same fakty to co zrobiło PO i PSL prze ostatnie 8 lat: 1) Afera taśmowa 2) Afera hazardowa 3)Afera wyciągowa 4) Afera stadionowa 5) Afera autostradowa 6) Afera stoczniowa 7) Afera AmberGold 😎 Afera Elewarru 9) Afera z informatyzacją MSW 10) Afera z budową gazoportu w Świnoujściu oraz dostawami gazu z Kataru 11) Afera z budową elektrowni atomowej (od 5 lat trwa "wybieranie" jej lokalizacji, a kasa dla zarządów specjalnych spółek leci) 12) Afera z opóźnieniem publikacji przez Rządowe Centrum Legislacji ustawy o rajach podatkowych 13) Grabież Polakom połowy oszczędności emerytalnych zgromadzonych w OFE (153 mld zł) 14) Wydłużenie obowiązku pracy (wieku emerytalnego) o 7 lat u kobiet i 2 lata u mężczyzn 15) Rozrost biurokracji (sto tysięcy nowych etatów) 16) Drastyczny wzrost zadłużenia kraju (z 530 mld zł do blisko 1 bln zł) 17) Podniesienie VAT-u na wszystko 18) Podwyższenie o 1/3 składki rentowej (ZUS) dla przedsiębiorców 19) Zamrożenie na 8 lat kwoty wolnej od podatku, kwot uzyskania przychodu oraz progów podatkowych 20) Podniesienie akcyzy na paliwo 21) Likwidacja ulg podatkowych (budowlana, internetowa) 22) Zmniejszenie o 1/3 zasiłku pogrzebowego 23) Wprowadzenie nowego podatku paliwowego - tzw. opłaty zapasowej 24) Nałożenie na Lasy Państwowe haraczu w postaci podatku od przychodu (a nie dochodu!) 25) Prace nad wprowadzeniem podatku smartfonowego i tabletowego 26) Prace nad wprowadzeniem podatku audiowizualnego 27) Przyjęcie zabójczego dla polskiej gospodarki pakietu klimatycznego 28) Zgoda na wprowadzenie do Polski GMO 29) Przyjęcie ustawy o ograniczeniu dostępu obywateli do informacji publicznej 30) Przyjęcie ustawy o ograniczeniu wolności zgromadzeń 31) Przyjęcie ustawy o "bratniej pomocy" (tzw. ustawa 1066) 32) Spuszczenie w sejmowym klozecie kilku milionów podpisów złożonych pod obywatelskimi inicjatywami referendalno-ustawodawczymi 33) Utajnienie raportu o nieprawidłowościach w ZUS do jakich doszło w latach 2008 - 2013 34) Próba nocnej zmiany Konstytucji RP, która umożliwiłaby sprzedaż Lasów Państwowych 35) Doprowadzenie do tragicznego stanu publicznej służby zdrowia (czekanie po kilka lat na wizytę u lekarza specjalisty) 36) Podpisanie z Rosją niekorzystnej umowy gazowej (najdroższy gaz w Europie) 37) Blisko 3-letni paraliż legislacyjny w sprawie wydobywania gazu łupkowego 38) Drenaż Funduszu Rezerwy Demograficznej 39) Wyprzedaż majątku narodowego za ponad 65 mld zł (w tym spółek strategicznych takich jak Azoty Tarnów); 40) Ograniczenie potencjału militarnego 41) Brak przemyślanej i suwerennej polityki zagranicznej 42) 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v