Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ro***erducha z ulicami  i pomnikami jest dla ortodoksów którzy mimo post komunistycznych przyzwyczajeń i poglądów   chcą się poczuć lepszym prawicowym sortem.  Przyjdą nastepni ,  zdemontują pomniki i ponownie zmienią nazwy ulic. Co jest złego w ulicy Armii ludowej?

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

ro***erducha z ulicami  i pomnikami jest dla ortodoksów którzy mimo post komunistycznych przyzwyczajeń i poglądów   chcą się poczuć lepszym prawicowym sortem.  Przyjdą nastepni ,  zdemontują pomniki i ponownie zmienią nazwy ulic. Co jest złego w ulicy Armii ludowej?

Ja bym wolał ul. TW.Bolka 😁

Opublikowano (edytowane)

To samo co w ulicach im Piłsudskiego/
Polityczny koniunkturalizm. Zbędne ryzyko zmiany nazwy przy zmianach opcji politycznych u władzy, dla tego wolał bym numery.
To chyba jest logiczne rozumowanie a nie polityczne.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

dla mnie nie ma.

nazwy nie pierwszy raz zmieniają i pewnie nie ostatni.

tak naprawdę to mieli  czas i mogli nazwać imieniem kogoś ze środowiska PO

Opublikowano (edytowane)

Mogli też i ze środowisk PiS-u i ci drudzy nawet nie omieszkali.... że to. 
Jednak widać różnicę choć mi się wydawało że oba te środowiska niczym istotnym się nie różnią
jedni  kradli kasę a drugim już tylko nazwy geograficzne "do przejęcia" zostały. Biedacy 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

no w tych miastach gdzie rządzi PO mogli nazwać jak chcieli

Opublikowano

no to jak odciąć się inaczej od komuny ? jak ją na każdym kroku widać

Opublikowano (edytowane)

W tym przypadku to raczej przemalowanie (zamalowanie ukrycie) a nie odcinanie.
Wielu, wiele razy i w wielu miejscach dostrzega podobieństwa współczesności polskiej do czasów późnej komuny czyli coś w tym jest.
A propos  - nie obejrzałem jeszcze dzisiejszych wiadomości tvp....o kurczę! czołówka w necie bez reklam już trzeci dzie... wieczór

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

trochę wcześniej tych nazw pozmieniali a teraz nie chcieli reszty zmienić

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

no to jak odciąć się inaczej od komuny ? jak ją na każdym kroku widać

A po co? Ty w komunie nie zyłeś? Twoi rodzice , krewni czy dziadkowie też nie?   Może jeszcze flage zmienimy bo się z komuną moze kojarzyć? Wmówili ci ze  komuna to jakaś straszliwa była a pewnie 90% PISu szkoły pokończyło w tym zdradzieckim ustroju , zyli w nim i pracowali dla dobra PRL.   PIS buduje tą paranoje chcąc się jakoś wyróznić ale wszyscy zyli i pracowali w tym systemie. Polska miała rózne okresy w historiii, zarówno chwalebne jak i niezbyt chłubne . PRL był jednym z nich i żeby pękli to nie wymazą tego okresu z historii. Chichotem historii jest fakt ze czerpią z tego okresu masę inspiracji

Opublikowano

Jeszcze pis nie rządził a nazwy ulic tych nawiązujących do komuny zmieniali, to nic nie nowego.

Ja tam ciągle słyszę że pis z komuną nie walczył tylko środowiska PO więc tym bardziej powinni dokończyć to o co walczyli

Ja nie żyłem i moją rodzinę to nie dotknęło  i mało wiem to fakt ale raczej ci co jakoś ich ta komuna dotknęła to już nie są tak entuzjastycznie nastawieni i to nie są pisowcy

Opublikowano (edytowane)

Czyżbyś z rodziną z imigracji...? to gdzie żyli rodzice, w Chicago?
Entuzjastycznie do komuny praktycznie wszyscy Polacy nie byli wówczas nastawieni bo i nawet komuniści polscy aktywnie rozmontowywali to monstrum choćby przy pomocy "śrubokręta" Bolka (PiS najwięcej to wykazuje nawet niefortunnie dla siebie bo rozmontować PO jakoś się im nie udało) tak że z absurdem tamtych czasów raczej niewielu dyskutuje. To właśnie o fakcie wyprowadzenia śmiertelnego ciosu komunie właśnie z Polski powinno dawać nam poczucie dowartościowania a nie kompleksu niższości za tamto pokolenie.
Spróbujcie dzisiaj tak skutecznie zastopować patologię jednonarodowej supremacji Niemiec w unii tak jak tamtym udało się rozpieprzyć w pył sowieckie imperium to będziecie mogli oceniać  bo na razie wy też "bolki" .. cienkie... przy tamtych czasach

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Austriacy takie pamiątki traktują bardziej jako przestrogę że nikogo nie wolno lekceważyć, nawet Słowian bo ci Austriacy mają niepomiernie większego kaca historycznego jeśli postudiują mapy starodawne.
Armia Ludowa też walczyła z niemieckim okupantem a tylko sowieckiego za wyzwoliciela uznała a nie okupanta tylko że po wojnie jako taka przestała istnieć i oceniać należy głównie jej okres antyfaszystowski i dla faszystów to może i ta postawa AL niechwalebna tak że czasem pomnikowe antypatie sporo mogą powiedzieć o głosicielu choć sam sobie z tego sprawy nie zdaje.
Niemcom jest łatwiej wszystkich Polaków przeciw sobie zjednoczyć niż komukolwiek innemu i nie wiem czy też zdają sobie z tego sprawę.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
12 godzin temu, Ulman napisał:

PISowi nie udało się Tupolewa sprowadzić ani Tuska zamknąć przez ponad 3 lata a ty byś chciał żeby Rafałek w miesiąc po zaprzysiężeniu metro zrobił?

Ale co ma PiS   do  Warszawy  tam  rządziła  Hanka  teraz  jej pupil.  I  podnosi  podatki  opłaty    a miało  być  tyle  darmowych   rzeczy.

Jesteś   obrońcą  KO  że    jak  ktoś  napisze  coś  na  ich  pupili  to  zaraz  atakujesz  PiS   

A  powinni tego  Tuska  zamknąć   czy  nie  twoim zdaniem  ??????

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v