Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bo zlikwidowałem rok temu czy nawet dwa bo na raty i dlatego jak zobaczyłem ile wokół nasadzili Polacy i tematem maliny... przyorałem :)
Za głupka mnie uważali jeżeli zaorałem zebrawszy plon po 5zł/kg rok temu.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Powiem tyle. Aby ocenić skalę zagrożenia nasz rząd powinien tylko przeanalizować ile tuneli mroźniczych wyjechało w ciągu ostatnich trzech lat na Ukrainę i do Rosji. Mamy chyba dwu liczących się krajowych producentów i dane pewnie też. Dodać do tego drugie tyle z zachodu i używkę a potem zastanowić się co się ludziom opowiada.  

Opublikowano
10 minut temu, racyl napisał:

Nie masz sensownej kasy za jabłko deserowe

jak na targu u pośrednika chodzi po 1,5 to od sadownika po 0,50. przechowasz kilka miesięcy zabulisz za prąd i cena taka sama

takie są realia

A co do mocy jak to mówisz to do zbierania przemysłowych nie ma nawet z czego zapłacić pracownikowi

Jak rok temu było dla rolnika 1,5 /kg i 1 pln za przemysł to jakoś nikt nie marudził.  

W ubiegłym roku na jabłku przemysłowym zarobili za dwa sezony tak samo jak kasę na pracowników.  Beczenie że teraz po 10 gr i sie nic nie opłaca to typowe dla wiejskich filozofów . Nikt normalny nie ocenia biznesu z wieloletnich nasadzeń po jednym roku.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, mirro napisał:

Powiem tyle. Aby ocenić skalę zagrożenia nasz rząd powinien tylko przeanalizować ile tuneli mroźniczych wyjechało w ciągu ostatnich trzech lat na Ukrainę i do Rosji. Mamy chyba dwu liczących się krajowych producentów i dane pewnie też. Dodać do tego drugie tyle z zachodu i używkę a potem zastanowić się co się ludziom opowiada.  

Bliższe związki Ukrainy z ue i wtedy dopiero będą protesty rolników w Polsce którzy posłuchają paru porad rządu jako to spółdzielczość czy tam grupy producenckie lekarstwem i nadzieją na spadek cen płodów. Ten sam nawóz i odmiana rośliny uprawnej da lepszy plon na gruntach i klimacie Ukrainy niż Polski a jeszcze niższe koszty i mimo braku dopłat dopiero było by zbaranienie ale Ukraina woli pomocy wojennej szukać niż leżące na jej ziemi pieniądze zbierać (na razie).

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Jak rok temu było dla rolnika 1,5 /kg i 1 pln za przemysł to jakoś nikt nie marudził.  

W ubiegłym roku na jabłku przemysłowym zarobili za dwa sezony tak samo jak kasę na pracowników.  Beczenie że teraz po 10 gr i sie nic nie opłaca to typowe dla wiejskich filozofów . Nikt normalny nie ocenia biznesu z wieloletnich nasadzeń po jednym roku.

ale ale jaja

a gdzie miałeś wystarczającą ilośc towaru na te 1,5zł ?

przymrozki majowe wykosiły kwiat to co miało ci urosnąć na dwa sezony

Opublikowano (edytowane)

W tym roku spadły nieco światowe ceny żywności (nie chce mi się szukać źródła) a idą podwyżki kosztów bo koniunktura na węgiel to energetyka w górę i szykuje się "ciekawie" na przyszły rok. 
Żeby dalsza przyszłość nudna nie była to 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

Bliższe związki Ukrainy z ue i wtedy dopiero będą protesty rolników w Polsce którzy posłuchają paru porad rządu jako to spółdzielczość czy tam grupy producenckie lekarstwem i nadzieją na spadek cen płodów. Ten sam nawóz i odmiana rośliny uprawnej da lepszy plon na gruntach i klimacie Ukrainy niż Polski a jeszcze niższe koszty i mimo braku dopłat dopiero było by zbaranienie ale Ukraina woli pomocy wojennej szukać niż leżące na jej ziemi pieniądze zbierać (na razie).

UE pozwoliło na export ukrainie i stad te problemy z maliną wynikły. Oni prawie cały export wpakowali do polski i sie porobilo

była swego czasu i ukraińska pszenica ponoć

Opublikowano

Problem pojawił się dzięki samym Polakom. A było tak. Polacy sami zaczęli przepakowywać ukraińską malinę. Tam za 3PLN kupioną, a sprzedawaną za 6PLN (ceny przybliżone). Ale ponieważ zbudowaliśmy piękną autostradę ukraińcom do samego Berlina to sprawa się rypła. I zły niemiec nie chciał Polakowi płacić 6PLN jak mógł mieć za 3PLN. Ceny spadły a magazynach została Polska malina kupiona drożej jako surowiec.  Weszliśmy w nowy sezon z zapasami.

Opublikowano (edytowane)

Nie chcemy aby Rosja miała spichlerz z Ukrainy to będziemy mieli konkurenta ... o już mamy (bo w międzyczasie post o malinach wcześniej niż ja ten..)
Ukraiński jęczmień pamiętam sprzed wielu już lat a Ukraińska soja to już normalka na naszym przynajmniej tu przygranicznym rynku.
Cen nie znam bo nie "moja broszka"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Zgoda UE spowodowała że nie ma cła   to i cena niższa

Jak się chwalili biznesmeni z chłodni że ta sprowadzona malina z ukrainy w tym roku kosztowała 1,30-1,50 to po co mieli skupywac polską drożej niż 1,8-2zł

Poczytajcie sobie o malinie, prawie cały eksport z ukrainy maliny poszedł na polskę to musiało się tak skończyć

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Zły niemiec to Lidl i Kaufland?

niemiec jest zły jak gra nie czysto dofinansowując takie biznesy jak wymieniłeś

w tv bombardują reklamą bez przerwy reklamą to gdzie klient ma iść jak nie do nich

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, racyl napisał:

ale ale jaja

a gdzie miałeś wystarczającą ilośc towaru na te 1,5zł ?

przymrozki majowe wykosiły kwiat to co miało ci urosnąć na dwa sezony

Dobrzy sadownicy mieli normalne urodzaje a słabi połowę wiec nikt biedy nie miał bo towar drogi a kosztów dużo mniej. A tak w sumie co ty się tak sadownikami przejmujesz? Jak im nie pasuje niech zmienia profil produkcji

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Oooo chłopie to ty jeszcze nie wiesz jak to potrafią Algierczycy i Egipcjanie, To już wyższa szkoła jazdy.
To do Dysydenta było.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
11 godzin temu, DTaras napisał:

Roman - dlaczego myślisz że miał węglowy zniknie z rynku? Jest nad tym paliwem łatwoej zapanować niż nad Waszymi kotłami V kategorii. Miał to jedynie sortyment i z kopalni to odpad lecz na rynek trafia z zakładów przeróbczych. Produkuje się go. Z czego? Obecnie z najgorszego szajsu i jest to przepaść w porównaniu do trzech lat wxześniej. Jakieś 5 lat temu był dobry materiał kocioł i spalinówkę można było czyścić raz w miesiącu. Teraz raz, dwa w tygodniu.

mułu i flotu się nie produkuje to produkt uboczny po płuczce ..... muł na śląsku zakazany z 2 lata i nie kupisz na kopalni prędzej czy później u ciebie też 

dalej się czyści raz w miesiącu chyba że palisz ruskim to co tydzień asfalt wybierasz ..

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

"zły Niemiec"  bo Niemiec a teraz taka u nas moda i już 
Niemiec broni własnych interesów lepiej niż my własnych a każdy z którym ciężko wygrać to "zły"

zawsze bronił i będzie. tylko w polsce to nie którym  się wydaje że on się nami zaopiekuje i my sami już nie musimy bronić swoich

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

"zły Niemiec"  bo Niemiec a teraz taka u nas moda i już 
Niemiec broni własnych interesów lepiej niż my własnych a każdy z którym ciężko wygrać to "zły"

to się nazywa patriotyzm gospodarczy 

11 minut temu, DTaras napisał:

Zły niemiec to Lidl i Kaufland?

tusk i po bo dali mim co chcieli 

20 minut temu, mirro napisał:

Ale ponieważ zbudowaliśmy piękną autostradę ukraińcom do samego Berlina to sprawa się rypła

ktora partia ?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Ulman napisał:

Dobrzy sadownicy mieli normalne urodzaje a słabi połowę wiec nikt biedy nie miał bo towar drogi a kosztów dużo mniej

bo oni dobrzy to ich mróz oszczędził 😁 kosztów mniej bo mróz grzyba i robaka pogonił

Oj dziecko dziecko 😁

czy masz mało na drzewie czy dużo i tak musisz opryskać

Przechowalniczych to oczywiście że mniej bo i nie było co przechowywać

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

ktora partia ?

Kuźwa, Roman to był sarkazm. Jak bym wszystko chciał brać w cudzysłów to byłby najbardziej wypracowany klawisz na klawiaturze.

Dobrze że mało ludzi czyta ten temat. Bo musiałbym przepraszać za wulgaryzmy.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v