Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

człowieku on jest spalony bo obiecał a nie dał .

jakby zaczął więcej oczyszczać to i większe protesty by sie zrobiły. tam widocznie takich tuskóów nie tolerują

Gdybyś się tak przez chwilę zastanowił nad tym co piszesz, to może jednak pokusiłbyś się aby połączyć trochę faktów.  A mianowicie. W tym rozwalonym przetargu na Caracale była mowa o zainstalowaniu pod Łodzią linii montażowej śmigłowców. Co najważniejsze była to linia stojąca w jednym z zakładów Aibusa we Francji. Koncern chciał się pozbyć tego zakładu bo nie mógł sobie dać rady z załogą. Jak się dowiedzieli że linia ma jechać do Polski to mało nie posrali się ze szczęścia. Dopiero interwencja Macrona wpłynęła na Airbusa. Obiecali więc że do nas przyjedzie nowa linia ale to może chwilę potrwać bo nie leży na półce w magazynie. W międzyczasie zmienili się miłościwie panujący i utrącili Caracale. Dlatego też robotnik francuski powinien być wdzięczny rządowi Polski za ochronę ich miejsc pracy,:lol:

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mirro napisał:

Gdybyś się tak przez chwilę zastanowił nad tym co piszesz, to może jednak pokusiłbyś się aby połączyć trochę faktów.  A mianowicie. W tym rozwalonym przetargu na Caracale była mowa o zainstalowaniu pod Łodzią linii montażowej śmigłowców. Co najważniejsze była to linia stojąca w jednym z zakładów Aibusa we Francji. Koncern chciał się pozbyć tego zakładu bo nie mógł sobie dać rady z załogą. Jak się dowiedzieli że linia ma jechać do Polski to mało nie posrali się ze szczęścia. Dopiero interwencja Macrona wpłynęła na Airbusa. Obiecali więc że do nas przyjedzie nowa linia ale to może chwilę potrwać bo nie leży na półce w magazynie. W międzyczasie zmienili się miłościwie panujący i utrącili Caracale. Dlatego też robotnik francuski powinien być wdzięczny rządowi Polski za ochronę ich miejsc pracy,:lol:

I znowu porównanie do jednostki jakby wszyscy francuzi pracowali przy produkcji caracali

Jedna firma tylu ludzi na ulicę nie wyprowadziła

chyba Ty kolego masz powód do zastanowienia bo francja trochę większa niż Twoja wieś a protestujacych jest więcej niż parobków  jednego bambra w Twojej wsi

12 minut temu, Ulman napisał:

Wszyscy socjalisci tak robią. PIS niby dał ale i tak w ostatecznym rozrachunku zabierze.

Skąd ty wiesz co on myślał? TVPis ci powiedziało?

Jakby im chciał socjal zabrać to dopiero by się działo. Francuzi sa madrzejsi od nas. Maja duży socjal i to im pasuje ale jak chcieli podniesć podatki by to sfinanasowac to wyszli na ulice. U nas nieszczęście polega na tym ze naród jest taki zdurniały że jak podatki są podnoszone to jeszcze to popiera. To jest fenomen socjologiczny na skalę światową.

A ty jakimś specem od polityki francuskiej  się stałeś?  

Fajni pajace sa teraz w TVPis info. Najlepszy jest Michałowski - były opozycjonista -  obecnie frustrat

Jakby im pasowało to by ich na ulicach nie było

Tobie to nawet dziewictwo PIS zabierze 😁

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Spory jednak udział - nazwę - psychologiczny w sytuacji we Francji ma polski wzrost gospodarczy większy od francuskiego jak i "naloty" Macrona na Polskę za rzeczy w sumie obojętne przeciętnemu obywatelowi bo "praworządność" jest dla większości niezrozumiałą abstrakcją we wszystkich krajach.

Opublikowano

Kuźwa jak człowiek nie napisze jasno " a teraz morał" to już nic nie dociera. 
A teraz morał. We Francji dymi się od dawna a sprawa ustępstw to nic nowego. Dadzą sobie radę i akurat my raczej nie powinniśmy się martwić. Pewien poziom cyrku na ulicach jest tam przyjmowany jako normalny. Po przekroczeniu tej granicy reagują trochę ostrzej, ale tylko trochę. Podejrzewam że gdyby to były rozruchy organizowane przez imigrantów, albo ich własną ekipę  reakcja byłaby zgoła inna.

Opublikowano
Przed chwilą, DTaras napisał:

Racyl - z ordynacji podatkowej wynika wprost, że niezależnie kto u władzy generalnie jest od tego aby doić ludność.

To prawda ale Panie Boże broń od takich nieudaczników jak ten wczoraj mgr ekonomii co głupoty cały dzień opowiadał

Opublikowano

Dysydent, czy ja dobrze rozumiem że sytuacja w Polsce  jest jedną z przyczyn bałaganu we Francji

Racyl,  i  to jest właśnie fenomen o którym pisałem. Osobnikom takim jak ty podoba się że obciażenia rosną i taki stan rzeczy popierają.

Opublikowano
15 minut temu, racyl napisał:

chyba Ty kolego masz powód do zastanowienia bo francja trochę większa niż Twoja wieś a protestujacych jest więcej niż parobków  jednego bambra w Twojej wsi

Racyl - wycieczki ad personam to Twój konik czy może......?

Opublikowano

@mirro kiedy ostatnio na taką skalę były tam protesty bo jakoś sobie nie przypominam

Francuzi głosowali za programem/obietnicami macrona i widzą ze nic z tego nie będzie to się wkurzyli.

Myślisz że oni się zastanawiali tym czy będzie kasa na to czy nie. Bombardował obietnicami w kampanii to uwierzyli a teraz rozliczają go

2 minuty temu, mirro napisał:

Racyl - wycieczki ad personam to Twój konik czy może......?

sorki.

to co mamy tam to nie tylko sytuacja jednej firmy

Opublikowano

Ale mi chodziło o mechanizm. Oni wychodzą bo wiedzą że coś i tak dostaną. Zawsze dostawali. Nie wiem co Macron obiecał Airbusowi, albo jak ich postraszył, ale działania naszego rządu w zasadzie zdjęły im problem z głowy. Przynajmniej na chwilę i w tym miejscu. Jeżeli widzieli sens w stawianiu u nas linii montażowej i tworzeniu centrum serwisowego na Europę Południowo -Wschodnią to chyba liczyli się też że tam u nich coś piźnie.  I tak się stało, tylko że u nich pizło a u nas się zesrało. I dalej nic nie mamy.

Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

Dysydent, czy ja dobrze rozumiem że sytuacja w Polsce  jest jedną z przyczyn bałaganu we Francji

Racyl,  i  to jest właśnie fenomen o którym pisałem. Osobnikom takim jak ty podoba się że obciażenia rosną i taki stan rzeczy popierają.

A gdzie jest tak że nie ma podatków ?. nie ma podatków to nie ma Państwa

Nawet jakby ten Pis nie dał tych 500+ to by mi się podobał bardziej niż te obiboki z PO-KO co nie rozumieją skąd się wzięła luka vatowska

Lepiej nic nie dać niż nie dać a jeszcze zabrać

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Ulman napisał:

Bezpośrednią na pewno nie, ale jakiś tam procent wpływu na pewno ma bo jednak u nich nikt nie zakwestionuje spowolnienia gospodarczego tam a część z nich dostrzega właśnie potencjalną przyczynę - zbytnie "poddajanie" ich zdaniem a i moim bo paliwa droższe jeszcze bardziej utrudnią konkurencyjność.
Właśnie symptomatyczne, że owa imigrancko socjalna część siedzi cicho bo powinni właśnie być kontrprotestem dla postulatów tam wysuwanych.
Istnieje ryzyko że wtrąci się jednak i ten "element" a wtedy to już może przerodzić się w coś więcej niż tradycyjny cykliczny "sport narodowy".
Faktem jest że Francja coraz mniej znaczy w Europie tak że któraś z tych rund "sportowych" może wybiec poza stadion. Czy akurat ta? niektórzy obstawiają że jeszcze nie a ja tylko nie wiem.
Jeśliby analogizować to tam protestuje taki elektorat PiS-u tylko bez antyemigranckich jeszcze kontekstów ale tam to zrozumiałe.
Propaganda PiS-owska najskuteczniejsza u nas ale właśnie ataki ue na Polskę zadały pytanie w głowach wielu spoza - o co tam u tych Polaków chodzi?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Część emigrancka siedzi cicho bo ma nadzieję że nikt sobie o nich nie przypomni. A jeszcze kto by ich wskazał jako przyczynę wszelkich nieszczęść i co wtedy? 

• Thanks 1
Opublikowano

Wielu u nas liczy że jednak sobie protestujący przypomną ja wolałbym; nie. Lepiej niech ten zachód sobie "kiśnie po staremu" bo jeszcze nam tego brakowało aby zbyt odzyskał siłę i wtedy "dwie prędkości" same wyjdą.

Opublikowano

A co by było jakby to Le pen rządziła i tyle protestów było ?

Opublikowano

żaden socjal nigdy zarobku nie zastapi

bez zorganizowania, bez przetwórni to mamy to co jest

sok tyle samo kosztuje czy jabłko drogie czy tanie

Opublikowano (edytowane)

ja tam gdzieś... z tego filmu problem jabłek rozwiązał się sam. Leżą wygrabione spd drzew na uliczkach i sobie zmarzły. Już im żaden nawet Ardanowski nie pomoże.
https://drive.google.com/open?id=1qVn6EAZy8YpmAZo1F6cAKWuKFIWx3eRB
Oczywiście ponad połowa tego sadku zebrana ale pełna przechowalnia i resztę można było po sprzedaniu cebuli z drugiej przechowalni tylko że teraz cebula podrożała o ponad 1zł/kg i jaki byłby sens liczyć na "pomoc" państwa?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ale sukces ogłoszono. Ja myślę że ten wytłoczony sok to bomba z opóźnionym zapłonem. Ustawiona na przyszłoroczny sezon. Ale  chcieli to mają, albo będą mieli.

Opublikowano (edytowane)

Czort wie bo ten sad na drugi rok połowy tego nie da i jeśli tego soku nie zmarnują co go (podobno) tak dużo nawyciskali to jeszcze nic nie wiadomo.
Uroki prawdziwego rynku ; nie ma mądrych.
Na końcu tego filmiku marchewka w jakości paszowej a w tym roku poszła "za miód" na detal co rok temu trzeba by taką było po 30gr/kilogram jakim krowom czy innym królikom serwować. ee tam 30 groszy bo chyba nawet taniej rok temu paszowa i nieco jedynki nam poszło bo było za dużo.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

w ciula sadowników robią bo sok co roku w tej samej cenie w sklepach

Opublikowano (edytowane)

No może w tym roku będzie więcej procent soku w tym sklepowym a mniej dolanej wody i "dosmaczaczy" chemicznych i tyle. 
Detal rządzi się innymi prawami a detaliczny handel u nas masowy tzn prawdziwy nie w rękach naszych. W jeden rok nic nie zrobi ani akcjami jednorazowymi.
Tu polityka potrzebna tylko na mniejsze przeszkadzanie swoim niż obcym bo o pomaganiu państwowym to taki sam dowcip jak o słowności polityków.
A no tak; takie nierówne przeszkadzanie rzeczywiście wygląda na "niepraworządne" jeśli kto nie wie jak to robić skutecznie.

Edytowane przez dysydent
Gość marekfarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Wszyscy socjalisci tak robią. PIS niby dał ale i tak w ostatecznym rozrachunku zabierze.

Skąd ty wiesz co on myślał? TVPis ci powiedziało?

Jakby im chciał socjal zabrać to dopiero by się działo. Francuzi sa madrzejsi od nas. Maja duży socjal i to im pasuje ale jak chcieli podniesć podatki by to sfinanasowac to wyszli na ulice. U nas nieszczęście polega na tym ze naród jest taki zdurniały że jak podatki są podnoszone to jeszcze to popiera. To jest fenomen socjologiczny na skalę światową.

A ty jakimś specem od polityki francuskiej  się stałeś?  

Fajni pajace sa teraz w TVPis info. Najlepszy jest Michałowski - były opozycjonista -  obecnie frustrat

To jak będzie  z elitami  w brukseli  będzie jakaś  reakcja    traktat 7  albo  coś  w związku z tymi  zadymami we francji   czy te  pałowanie   to   demokratyczne   ?????

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, racyl napisał:

A co by było jakby to Le pen rządziła i tyle protestów było ?

No co by było?

48 minut temu, racyl napisał:

żaden socjal nigdy zarobku nie zastapi

No co ty nie powiesz? Całe dzielnice na zachodzie z socjalu zyją a u nas niejedne rodzina z pińcet i MOPSowych darów losu funkcjonuje.

21 minut temu, racyl napisał:

w ciula sadowników robią bo sok co roku w tej samej cenie w sklepach

No i co z tego? Jak raz marchew jest po 1 Pln a raz po 50 gr to kto producenta robi w ciula? No albo rzepak raz po 1300 a raz po 2000 Pln/t. 

W ubeigłym roku jak jabłko przemysłowe było po 1 Pln to nikt na zakłady nie narzekał , nie martwił się że mniej zarobią tylko z bananem na gębie chodził. Jak przemysł po 0,1 Pln to lament że klęjkajcie narody, sPISek  zakładów, zmowa cenowa , wykorzstywanie rolnika i nadprodukcji i "nic sie Panie nie opłaca" Średnia z 2 lat to 0,5 Pln za de facto odpad a jakby z 5 lat średnią wziąć to pewnie pomiędzy 30 a 40 groszy by cena wyszła.  I jabłko spod drzewa tyle jest warte.  Ludzie by chcieli produkowac dziadostwo i jeszcze żeby kasy było wbród. Nie ma tak dobrze a jak przetwórstwo to taki biznes to niech sami soki krecą 

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v