Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Różnorodność poglądów niczym złym a wręcz przeciwnie bo obrazuje różne punkty widzenia bo "Ropuch" ma swoje racje a całkiem inne będzie miał "bocian" (jeśli się pojawi) i czasami tak przeciwstawne te punkty widzenia że tylko wyzwiska pozostaną w sporze na temat "praw socjalnych" obydwu zwłaszcza w kwestiach kulinarnych. :D 
Nie "dworuję" tu bynajmniej z nazwisk a tylko pseudonimów.  jak by co.

Opublikowano

A jakich konkretów oczekujesz? Wkoło wałkuje się te same problemy. Prawo, gospodarka, służba zdrowia, obronność. Tu nikt nic nowego nie wymyśli. Nie będzie fajewerków. 
Tu trzeba ciągłości działań i wyznaczenie sobie jakiegoś celu do osiągnięcia np za kilka lat. Tylko nie budowy pomników, wstawania z kolan czy równie mądrych zabiegów mających na celu odbudowanie czegoś co właśnie zdyskredytowało się, bo nie było nasze.
Wczoraj świętowaliśmy niebywały sukces w zakupie systemu artyleryjskiego, co pokazało murzyńskość w pełnej krasie, a dziś AIRBUS wycofuje się z przetargu na śmigłowce dla Marynarki Wojennej. Przyczyna- niemożność spełnienia warunków offsetowych. A jaki to offset można chcieć przy zakupie 4 szt maszyn? Z jednej strony sasysamy towar z USA za olbrzymią kasę i nie chcemy offsetu, z drugiej do 4 maszyn chcemy postawienia Bóg wie czego. Przecież z oszołomami nik nie będzie rozmawiał. 

Opublikowano (edytowane)

AIRBUS pewnie "kantem staje" skoro dostrzegł uległość wobec innych i pewnie kiedyś tam się jednak dogadają tylko bardziej na warunkach AIRBUS-a bo inaczej to co? Marynarze - oczywiście - (skąd mi te policjanty? ...)  mają latać na francuskich? czy może motolotnie?
Podawanie przed czasem warunków negocjacji jednak się zemściło. 
Nie wiedziałem o tym zerwaniu negocjacji czy jak tam to zwą.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Policja kupiła Black Hawki. Na placu boju pozostaje tylko Leonardo ze Świdnikiem. Chyba że Airbus wyczuł iż zakupu śmigłowców wogóle nie będzie. To po licho się spinać?

Opublikowano (edytowane)

A puszczają to w necie? oczywiście to pytanie mówi za siebie i pojęcia nie mam co tam nadają. Nie same modlitwy? Polityka też w wyznaniowej stacji?

Jeszcze wrócę do AIRBUS-a. Może to nie offset problemem co narzędziem do sterowania w kierunku wiatru a te Black Hawki to z daleka widoczny wiatromierz.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

XXVII rocznica zalozenia RM. Balanga  na kilka tysięcy ludzi w Arena Toruń . Podobno jest tam ponad 5 tys miejśc a  obiekt  wybudowany, o zgrozo, za Tuska😷

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

O, i tyle zyskałeś co reklamę tej stacji bo rzeczywiście jakieś tańce akurat lecą http://tv-trwam.pl/na-zywo
A niechaj tam sobie świętują, lepsze to jak latanie z krzyżami po ulicach w politycznych zgoła manifestacjach.
Technicznie nawet nieźle zoptymalizowana strona bo nie obciąża tak sprzętu jak na przykład tvp. 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Żartowałem ale bez tego bym nawet nie zajrzał.
Muszę przyznać że technicznie to Oni lepiej od wielu innych rozumieją siłę internetu i strona zrobiła na mnie wrażenie pod kątem i lekkości technicznej i przejrzystości a co do treści to jeszcze nie wiem.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Nie ma wytłumaczenia dla moich literówek w liście do premiera Mateusza Morawieckiego, jestem tym zażenowana - powiedziała ambasador USA w Polsce Georgette Mosbacher w wywiadzie zapowiadanym przez tygodnik "Do Rzeczy".

"Byłoby nieprofesjonalne z mojej strony komentować dyplomatyczną korespondencję. Wyjdę jednak nieco z mojej roli i powiem wprost. (...) Nie ma wytłumaczenia dla moich literówek. Pisownia jest chaotyczna, jestem tym zażenowana. Nie da się tego bronić" - zaznaczyła ambasador cytowana w internetowej zapowiedzi wywiadu, który ma się ukazać w najbliższym wydaniu tygodnika.

Jak dodała "jestem tym zawstydzona i nie mogę tego wyrazić bardziej wprost niż teraz. W końcu to moja odpowiedzialność". "To jest bardzo ważna sprawa dla mnie" - oceniła.

Zapytana, czy jeśli "Donald Trump może być krytyczny wobec krajowych mediów, dlaczego np. minister Joachim Brudziński nie może robić tego samego w stosunku do stacji TVN", Mosbacher odpowiedziała: "O mój Boże, to chyba sedno naszej debaty i nieporozumienia".

Wizy zniesione do końca przyszłego roku

"Zobowiązuję się, iż wizy zostaną zniesione do końca przyszłego roku - zapewniła Mosbacher." "Wszystko idzie w tej sprawie w dobrym kierunku" - powiedziała Georgette Mosbacher. "Jesteśmy bardzo blisko celu. Jestem przekonana i wiem, że damy radę. (...) zobowiązuję się, iż wizy zostaną zniesione do końca przyszłego roku" - stwierdziła Mosbacher.

Przyznała, że oczywiście za zniesienie wiz odpowiada Kongres, istnieje kilka prawnych obostrzeń, które muszą zostać spełnione. "Zarówno prezydent (USA Donald) Trump, jak i (prezydent Polski Andrzej) Duda – a rozmawialiśmy na ten temat – chcą, aby tak się stało" - wskazała Mosbacher.

Przypomniała, że pewne kroki zostały już poczynione, ze strony obu państw zawiązano grupy zadaniowe, które pracują nad kwestią wizową. Ambasador mówi, że została stworzona „mapa drogowa”, z konkretnymi datami i punktami do wykonania. "Jedyna rzecz, jakiej oba rządy nie są w stanie kontrolować, to konieczność zejścia Polski poniżej progu 3 proc. odrzucenia wniosków wizowych" - dodała.

widzicie jaka dobra kobieta, w ramach przeprosin zniesie nam wizy, trzeba kupić bilet zanim podrożeją :)

Kanclerz Merkel nie doleciała na czas na szczyt G20.

W rządowym Airbusie A340 „Konrad Adenauer” doszło do serii awarii elektroniki pokładowej, pozbawiających maszynę całkowicie łączności z ziemią. Po zrzuceniu części paliwa samolot zawrócił znad Morza Północnego i lądował awaryjnie na lotnisku Bonn – Kolonia. Świadkowie twierdzą, że lądownie było twarde, bo w zbiornikach pozostała znaczna ilość paliwa. Ta informacja może świadczyć, że obawiano się awarii pozostałych elementów wyposażenia elektronicznego i postanowiono jak najszybciej, jak to tylko możliwe, posadzić maszynę na ziemi. Podczas intensywnego hamowania kołami, co jest tylko stosowane w przypadkach nadzwyczajnych, układ hamulcowy rozgrzał się do bardzo wysokiej temperatury i chyba uległ zablokowaniu, bowiem Kanclerz była uwięziona w samolocie na ponad godzinę. To dziwne, bo powinna być natychmiast z samolotu ewakuowana. Sytuacja wydaje się dość tajemnicza .

Mimo dementi Bundeswehry histeryczne doniesienia niektórych mediów, mówiły o kryminalnym wątku tej sytuacji… Oświadczenie Bundeswehry jest jasne i mówi jedynie o czysto technicznym aspekcie awarii.

Airbus A 340 – 300 niedawno został odkupiony od linii lotniczych „Lufthansa” i przerobiony na rządowy samolot, nie ma dobrej opinii. Zdobył już przezwisko „Pannenflieger” „Samolot usterka”, bo znany jest z serii spektakularnych awarii.

Złośliwi komentatorzy na łamach forum dyskusyjnego „Die Welt” pisali, że kłopoty z komunikacją dla Merkel to nic nowego, bowiem już dawno ona i jej partia utraciła łączność z ziemią i elektoratem.

Merkel nie zdążyła, nie tylko na pierwszy dzień obrad, ale na spotkanie z prezydentami USA i Chin. Nad ranem odleciała zwykłym liniowcem do Argentyny z przesiadką w Hiszpanii.

to już nie te Niemcy co kiedyś :)

Edytowane przez nie
Opublikowano (edytowane)

Żal to mi jest tych za których pieniądze  ta  szłachta się bawi.

Oj prawie cała nasza władza na balecie u Rydza.

@nie, kto chce do Stanów latać ten  lata i teraz . Uzyskanie wizy jest w tej chwili bardzo proste.  Zniosa nam coś, co nie ma znaczenia. Jedyna pociecha to fakt że nie trzeba będzie się trzeba fatygować do ambasady czy konsulatu.

Natomiast my z wielkiej wdzięczności sypniemy im klka mld dolarów na uzbrojenie. Robią tak jak konkwistadorzy. Biorą złoto za nic nie warte błyskotki 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

No rzeczywiście praktycznie cały Rząd Polski z Premierem stawił się u Rydzyka na jubileuszu w tym dwóch aż ministrów MON-u (może się nie pobiją)
Jeśli bym przytoczyć chciał humor o umierającym Żydzie który pyta całą wokół siebie zgromadzoną rodzinę o to kto sklepu pilnuje to była by to pewnie zbytnia złośliwość?...

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, witejus napisał:

a pieniędzy za które bawiła się szlachta u Sowy ci nie zal?

Oczywiście że żal ale nic nie mogę na to poradzić bo przeżerali obowiązkowe daniny które  każdy z nas płaci.    Tak samo jest tez teraz bo nie wierzę że posłowie i rząd przynoszą sobie kanapki z domu. 

Z wiki dowiedziałem się że Arena Toruń miesci 6 tys ludzisków . To jest pojemnośc trybun a jeszcze całą płyta krzesłami zastawiona. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Kończąc moje zainteresowanie tą stacją tylko test postawię na przyszłość.
Jeśli owa reprezentacja rządu jest tam jako osoby prywatne to ok, i nawet chwalebne jako zdeklarowani Katolicy u jednego ze "swoich" na jubileuszu pewnego sukcesu osobistego, jeśli jako oficjalna delegacja i reprezentacja całego rządu, Narodu to przy następnych wyborach czas wyciągnąć wnioski bo to droga do grupy krajów takich jak Iran i podobne wyznaniowe twory tylko obrazki na sztandarach inne ale metody te same. Oczywiście takie Irany tylko wzór niedościgły w centrum Europy ale jednak.
Zanim zareagujesz nawet odruchowo, nawet w myślach; to czy chcesz państwa wyznaniowego? Jeśli tak to wiesz na kogo głosować.
Tylko dla Katolików dniem świętym i nabożeństw jest niedziela.... 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Tak samo jak prywatne rozmowy były u Sowy. Polityk nie ma prywatności. Sa tam jako członkowie rzadu i zakładnicy wielebnego  Tadeusza. 

Nie mamy państwa wyznaniowego ale rzadzący są zależni od KK.

Opublikowano

Formalnie nie mamy i pośrednio rządzi Kościół po przez ową zależność. takie sprzeczne to nieco.
Błędnym założeniem jest że sukces wyborczy obecnych był wynikiem ich większej katolickości (najczęściej pozornej). Szybko się na tym błędzie rozczarują.
A Kościół jako "nie mieszający się w politykę" umyje ręce co nie raz w Historii robił zwłaszcza w stosunku do Polski którą skazywał na niebyt jako jeden z pierwszych.

Gość marekfarmer
Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Panowie - włączcie Rydzykowe Trwam.  Tak sie bawi lepszy sort😊

żal  ci  dupsko  ściska  że  zaproszenia  nie dostałeś  xD  

Jaki  ,,lepszy sort,,  przecie  mówił  ci  ,,profesur,, że to  ,,współcześni  bolszewicy,,  

Opublikowano

Bezdomni , to pewno za to wszystko zapłacili i zorganizowali .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v