Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Slodki66 napisał:

Największą relatywizacja to prawo zapisane w kodeksach tworzone i zmieniane na przestrzeni lat czy wieków nawet. 

Słodki a czego się spodziewasz po prawie stanowionym,  jako takim? A weźmy nawet piąte przykazanie z tych fundamentalnych. Czy na 100% brzmiało "nie zabijaj"? Zdaje się że miało trochę dłuższe brzmienie i odnosiło się do pozbawiania życia w okolicznościach nie sankcjonowanych przez przepisy prawa. ( pochodzenie prawa nie jest w tym przypadku ważne)
Zmieniają się też okoliczności. Kiedyś kradzież żarcia mogła skończyć się śmiercią głodową okradanego. Dziś raczej już nie, Dostępność dóbr powoduje też tzw ich powszednienie. Wzrasta liczba przestępstw, ale nie można wszystkich zamknąć za wszystko co zrobią bo by pilnujących zbrakło. Za przejechanie człowieka po pijaku są kary podobne jak za kłusownictwo. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Slodki66 napisał:

Ulman powiedz przecie co jeszcze o złodziejach wiecie. Czemu jeden dostaje 1 rok w zawiasach a drugi np 5 lat do odsiadki skoro  złodziej to złodziej. 

Sorki Ulman to Zetorki12 pisał że złodziej to złodziej. 

W zależności od skali kradziejstwa i szkodliwości społecznej zapewne . Tym niemniej , póki co nagród złodziejom nie przyznają . No chyba że skala przekroczy normy , to wtedy sami wśród siebie się nagrodzą . :D

Opublikowano (edytowane)

ja bym napisał ze zależy kara od znajomosci i zamożnosci .  wszyscy znamy historie  chorego umysłowo który ukradł batonika i poszedł siedzieć , a nieraz za kradzieże samochodów są zawiasy po układach , te batoniki kradł może kilka razy  ale sędzia i prokurator powinni sie zorientować że oskarżony ma kłopoty psychiczne . media opisywały rózne sprawy , gdzie złodziej zostawał nawet uniewiniony , bo działał w imie wyższej koniecznosci , czy jakoś tak .  może sąd zrezygnował z wymierzenia kara z powodu trudnej sytuacji oskarzonego 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Stwierdzisz na podstawie czego... widzimisię. To wszystko jest złożone i nie da się rozdzielenie traktować bo bez składowych nie ma całości. Definicja na przełomie wieków zmienia się i relatywizuje bo musi nadazac za zmieniającą się zeczywistoscią. 

Opublikowano (edytowane)

Słodki nie wiem czy pamiętasz, ale do niedawna w naszym kraju można było powiedzieć że samochodu nie ukradło się ale tylko pożyczyło żeby przejechać się bo własnego brak. Jak złapali to że nie chciałeś go opchnąć albo rozebrać na części a że jesteś takim zajebiaszczym fanem motoryzacji że nie mogłeś przejść koło fury obojętnie. Skorzystałeś że nie była zamknięta a sprzęt do odpalania to masz od dawna bo ty majsterkowicz jesteś.
Ale że  fanów tego działania przybywało to zdecydowano żeby krótkotrwały zabór wciągnąć pod działanie takie jak pozostałe kradzieże. 
Czyli podstawą określenia wagi kradzieży ( bo dla okradanego skutek zawsze ten sam) był zamiar kradnącego (pożyczającego). Jak Ci jednak udowodnili i powiązali z procederem kradzieży jako sposobu na życie, to choćbyś się zaklinał i tak zmieniano ciężar twojego czynu.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Legia przerżnela ze sledzikami. Ja tam raczej za Widzewem zawsze byłem a od paru lat nie interesowałem się za bardzo nasza ligą. 

No zabawa musi być. Jutro się okaże jak ostra i nie ważne że na stypie. 

Opublikowano (edytowane)

legla warszawa legla😛, dla piasta to pierwszy krok do blamazu w europie i niedlugiego  bankructwa- zreszta juz byl na dnie,tylko kibice wymusili na wladzach miejskich dotacje i tylko temu to sie jeszcze kreci-polowa budzetu to wsparcie z miasta zadluzonego na ponad 300 mln, ciekawe czy wygraja jakis mecz w pucharach,nawet z zespolem z..tu dowolny klub z panstwa mniejszego niz slask😏.

https://trojmiasto.onet.pl/przerwany-koncert-w-muzeum-ii-wojny-dyrektor-nie-chcial-bolszewickiej-propagandy/3nwe3rk  pierwszy raz to slysze, propaganda komunistyczna-komus chyba proboszcz krzywde zrobil w dziecinstwie-tak napisze zeby byc trendy😛

do przemyslenia

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/reakcja-na-oplucie-ambasadora-rp-w-izraelu-czyli-o-polskiej-niedojrzalosci-opinia/gmbb5e0

Edytowane przez jacus
Opublikowano

dwołanie przez Ministerstwo Obrony Narodowej przetargu na zakup francuskich śmigłowców i helikopterów dla wojska odbiło się szerokim echem w mediach. Wielu krytyków Antoniego Macierewicza decyzję tę nazywało skandalem (przodowali w tym politycy PO-PSL, którzy ten zakup chcieli przeprowadzić w trakcie poprzedniej kadencji). Tymczasem francuskie ministerstwo obrony właśnie zaalarmowało, że ponad połowa Caracali nie może latać, bo ich naprawy… kosztują zbyt drogo.Francuska minister obrony Florence Parly poinformowała, że uziemionych jest aż ponad 75% śmigłowców typu caracal. Portal „La Tribune” podkreśla, że we Francji koszty napraw helikopterów w ciągu ostatnich czterech lat wzrosły blisko dwukrotnie.

• Like 4
Opublikowano

Iiiiiiiii dlatego tez
- kupujemy wszystko z półki bez przetargów
- Pan Berczyński zwiał za ocean
- nie będzie centrum serwisowego Airbusa w WZL.
- nie będzie linii montażowej
- przedłuży się na papierze życie Mi2 o kolejne 10lat
- właduje się bezsensownie kasę w ich remonty
- nie będzie jednej platformy dla większej ilości maszyn a kupowanie po kilka sztuk tylko namiesza
- nie będzie trenażerów dla załóg ( najbliższy Leonardo w Norwegii}
- transfer technologii to będzie malowanie blach i pranie tapicerki oraz możliwość jej zamówienia w dowolnym kolorze ( proszę się nie czepiać bo cytuję Premiera)
- Francja wykosiła starsze typy maszyn a podstawową został Caracal.

Ale
-udało się zadowolić związki zawodowe ze Świdnika i Mielca bo kupiono coś w tych "najpolszych" z polskich fabryk 
- po trzech latach politycy przestają mówić w mediach o Polskich Fabrykach, bo dotarło że nie są polskie czyli albo sukces edukacyjny albo informacje docierające z zewnątrz tyle błąkały się we łbach zanim dotarły we właściwe miejsce.

Stan gry? Jesteśmy jeszcze dalej niż trzy lata temu bo nawet światełka w tunelu nie widać. Przy okazji w tym czasie poszły się walić samoloty i nasi mistrzowie drutu farby i naprawy foteli metodą kupna zawleczek sklepie za płotem, rozpaczliwie szukają sukcesu.

Opublikowano

Obowiązkowy dokument dla każdego kto wybiera się na głosowanie Jak wygląda Parlament Europejski od kuchni Nawet jeśli przekaz jest nacechowany i nie każdy podziela poglądy europosła Sośnierza to i tak warto zaliczyć wycieczkę po tym miejscu z przewodnikiem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v