Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Roman176 napisał:

to nie kopalnie tylko prywatne składy wolny rynek ale ci go sprzedają jako polski 

gdzie te embargo i gdzie ten projekt ? ...ten co tu majaczy to nie z pis-u ?...a może to wina PO ? 

Opublikowano
2 minuty temu, marko-kolo napisał:

gdzie te embargo i gdzie ten projekt ? ...ten co tu majaczy to nie z pis-u ?...a może to wina PO ? 

projekt ustawy Ministra Energii o zmianie ustawy o systemie monitorowania i kontrolowania jakości paliw, oraz rozporządzenia Ministra Energii:

1. w sprawie wymagań jakościowych dla paliw stałych,
2. w sprawie sposobu pobierania próbek paliw stałych,
3. w sprawie metod badania jakości paliw stałych.

http://polski-wegiel.pl/normy-jakosci-wegla/

Opublikowano
8 minut temu, zetorki12 napisał:

A ja mam pytanie do Romka i różnych tam marecków . Na kogo będziecie głosować po tym jak na listach wyborczych znajdzie się partia Rydzyka ?

Jak to na kogo ? Na prezesa dyrektora Rydzosława

to nie kopalnie tylko prywatne składy wolny rynek ale ci go sprzedają jako polski 

No to po cholerę sprzedawać niemcom i dawać zarobić ruskim? Nie lepiej byłoby skierować cały wegiiel na nasz rynek? Ruscy by się nie dorabiali a Niemcy niech się martwia skąd wegiel brać. Nasz wspaniały czysty, nie oszukany  wegiel spalali bysmy patriotycznie w naszych kotłach zamiast tego paskudnego ruskiego.

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Jak to na kogo ? Na prezesa dyrektora Rydzosława

kukiza15 szajko albo ten pod wąsikiem z kukiza  a jak tam michalkiewicz widziałeś audycje  propos wałęsy? a axial i inni nie zostawili suchej nitki z niego 

5 minut temu, Ulman napisał:

No to po cholerę sprzedawać niemcom i dawać zarobić ruskim? Nie lepiej byłoby skierować cały wegiiel na nasz rynek? Ruscy by się nie dorabiali a Niemcy niech się martwia skąd wegiel brać. Nasz wspaniały czysty, nie oszukany  wegiel spalali bysmy patriotycznie w naszych kotłach zamiast tego paskudnego ruskiego.

wydobywamy 60mld z tego połowa jest za mocna idzie na stal koks i inne a zapotrzebowanie jest 65 bodajże więc i tak musimy sprowadzić 30 

6 minut temu, marko-kolo napisał:

plecie coś o nakazie palenia polskim węglem itp ...wiec o to pytam 

co z tych bzdur o których mówi zostało zrobione ? ...PO im przeszkodziła czy jak ? :D

wystarczy ze za po w ppg nie pali bieńkowska lulków i nic nie bankrutuje 

psl w jsw i miliardy nie są wyprowadzany jak tam z cenami węgla za ich czasów nie było w mld tylko mln ?? pisałem na ten temat już 😂

Opublikowano (edytowane)

Na szajko to bym się bał głosować ale axial całkiem dobrze mi sie w pszenicy sprawdził.

Roman. Jakiś czas temu sprowadzaliśmy dużo mniej i wtedy nasz jakoś nie był za mocny. Sprowadzamy coraz wioęcej bo coraz mocniejszy jest z roku na rok?

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jak za mocna ? Pytam , bo nierozumie .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Antka za cholerę nie pokonają .

Wracając do mocnego węgla , to takiego jakbym do pieca wsypał to by wybuchł , czy co ?

Opublikowano

Znalazłem dane według których nie ma żadnych cyfr o których Roman pisał. Według publikacji od 10 lat kupujemy od 8 do 15 mln ton a eksportujemy  od 6 do 10 mln ton . Nie ma tam żadnych danych o eksporcie 30 mln ton i imporcie 35 mln. Roman , skąd masz takie dane? 

https://serwisy.gazetaprawna.pl/energetyka/galerie/1100024,duze-zdjecie,1,eksport-i-import-polskiego-wegla-statystyki.html

5 minut temu, marks50 napisał:

http://niezalezna.pl/249236-walesa-zaskoczony-wlasnie-sie-dowiedzial-ze-przed-sadem-trzeba-przedstawic-dowody

Tylko czekać jak Bolek stwierdzi że kosmici istnieją  i są dowody tylko sąd musi je znaleźć  :)   bo mu się tak wydaje .

Kompromitacja za kompromitacją . Czy on się ściga z Bronkiem o palmę pierwszeństwa który  nich  jest głupszy ?     :)

Wypisz wymaluj Antek i jego komisja. Mają niezbite dowody i  pewność ale ich nie pokażą  bo są tajne.

Opublikowano
6 minut temu, marks50 napisał:

http://niezalezna.pl/249236-walesa-zaskoczony-wlasnie-sie-dowiedzial-ze-przed-sadem-trzeba-przedstawic-dowody

Tylko czekać jak Bolek stwierdzi że kosmici istnieją  i są dowody tylko sąd musi je znaleźć  :)   bo mu się tak wydaje .

Kompromitacja za kompromitacją . Czy on się ściga z Bronkiem o palmę pierwszeństwa który  nich  jest głupszy ?     :)

co byś tu nie marudził to co mówi Wałęsa w sprawie smoleńska to jest powszechna opinia bardzo dużej części społeczeństwa i jet logiczne to co twierdzi i bardzo nie wygodne dla jarka 

i żadne przeprosiny tego nie zmienią ani zakaz  ...będzie mówił dalej to samo tylko dobierze inne słowa i tyle i cały swiat będzie to słuchał 

Opublikowano (edytowane)

Ja odbieram oskarżenie J.kaczyńskiego przez Wałęsę o współudział w katastrofie smoleńskiej jako odpowiedź na podobnego formatu oskarżenia rządów PO o to samo przez PiS a czy Wałęsa sam to wymyślił czy Mu podpowiedziano? .... ma zajęcie na stare lata - latanie po sądach.
Kaczyński może czuć się tu nad miarę pokrzywdzony bo delikatna materia i osobista ale sam zaczął i teraz nawet kara dla Wałęsy (bo znając Go ciężko będzie o przeprosiny) będzie niejednoznaczna. Dla PiS-u zaś krótkie - mieczem wojujesz....
Brak dowodów łączy oba przypadki.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, marko-kolo napisał:

co byś tu nie marudził to co mówi Wałęsa w sprawie smoleńska to jest powszechna opinia bardzo dużej części społeczeństwa i jet logiczne to co twierdzi i bardzo nie wygodne dla jarka 

i żadne przeprosiny tego nie zmienią ani zakaz  ...będzie mówił dalej to samo tylko dobierze inne słowa i tyle i cały swiat będzie to słuchał 

I to jest właśnie przerażające że "cały świat " musi go oglądać jak robi za debila w swojej koszulce , jak tłumaczy się jakby był   ograniczony umysłowo , co mu prawnicy wcześniej tego nie wytłumaczyli ?  :)  że potrzeba dowodów ?  Dziecko inteligentniej by się wytłumaczyło . Teraz Bolek stwierdza że to jednak nie Jarek tylko Lech Kaczyński jest winien . Z jednym się z tobą zgodzę że ....będzie  mówił dalej to samo , niektóre jednostki są nieuleczalne .

Swoją drogą takich ma kolegów w USA , witają się z nim a dowodów mu nie dostarczyli :)  nieładnie z ich strony , każdy zdjęcie z Bolkiem zrobić chciał a w drugą stronę śmiesznych nagrań nie chcą mu dać :) .

Opublikowano
32 minuty temu, Ulman napisał:

Na szajko to bym się bał głosować ale axial całkiem dobrze mi sie w pszenicy sprawdził.

a jeszcze lepszy axial complete

34 minuty temu, Ulman napisał:

Roman. Jakiś czas temu sprowadzaliśmy dużo mniej i wtedy nasz jakoś nie był za mocny. Sprowadzamy coraz wioęcej bo coraz mocniejszy jest z roku na rok?

pisałem już o mieszaniu z kamieniem ale energetyka płaci 200zł/t  a jak go sprzedają tak jak powinien to 500zl/t jest różnica ? 

Opublikowano (edytowane)

jest logiczne co mówi i tego nie pokonasz obelgami i tyle ...dobrze wiemy że to były złe decyzje i to one spowodowały ta katastrofę bo lot powinien być odwołany bo nie było warunków ..niestety służalczy Błasik złamał wszelkie procedury 

taśmy wrzucą ruskie jak uznają ze jest w tym interes...na razie dotujemy Putinowi zbrojenia to spoko   :D

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano
5 minut temu, marks50 napisał:

I to jest właśnie przerażające że "cały świat " musi go oglądać jak robi za debila w swojej koszulce , jak tłumaczy się jakby był   ograniczony umysłowo , co mu prawnicy wcześniej tego nie wytłumaczyli ?  :)  że potrzeba dowodów ?  Dziecko inteligentniej by się wytłumaczyło . Teraz Bolek stwierdza że to jednak nie Jarek tylko Lech Kaczyński jest winien . Z jednym się z tobą zgodzę że ....będzie  mówił dalej to samo , niektóre jednostki są nieuleczalne .

Swoją drogą takich ma kolegów w USA , witają się z nim a dowodów mu nie dostarczyli :)  nieładnie z ich strony , każdy zdjęcie z Bolkiem zrobić chciał a w drugą stronę śmiesznych nagrań nie chcą mu dać :) .

A jesteś pewien że Wałęsa kłamie? A może jednak było polecenie "ląduj dziadu!"

Roman, skad wziąłeś info o 30 mln ton które eksportujemy i 35 które importujemy

Opublikowano
35 minut temu, marko-kolo napisał:

nie rozumiesz co   płaszczak plecie i nie umiesz się do tego odnieść ...no brawo ty :D

ja nie rozumie to ciebie wszystkiego nie rozumiesz zrzuć klapki i patrz co robili twoi miłościwie panujący 

http://niewygodne.info.pl/artykul9/04485-Rosnie-globalne-wydobycie-wegla-Polska-wyjatkiem.htm

Górnictwo w Polsce aż do 2013 roku było bardzo zyskowną gałęzią gospodarki. Zgodnie ze statystykami Polishcoaldaily.com w latach 2008-2012 wydobycie węgla kamiennego w naszym kraju przyniosło dla właścicieli kopalni prawie 6,8 mld złotych czystego zysku, a w latach 2007-2015 branża górnicza przekazała do budżetu centralnego aż 61 mld złotych tytułem różnego rodzaju podatków i danin publicznych. W zamian w tym czasie sektor mógł liczyć na około 5 mld zł rządowej pomocy (największe państwowe dotacje zaczęły się po 2013 roku, czyli po tym jak branża górnicza znalazła się w kryzysie).

http://niewygodne.info.pl/artykul6/04228-Niemieckie-kopalnie-znacznie-bardziej-dotowane-niz-polskie.htm

http://niewygodne.info.pl/artykul8/03883-Niemcy-chca-miec-w-Polsce-wlasna-kopalnie.htm

a tu jeszcze jeden sektor pamiętasz kto głosował 🤣

http://niewygodne.info.pl/artykul9/04653-Polscy-przewoznicy-byli-za-duza-konkurencja.htm

tak to działa dzięki po cdu za to płaci 

38 minut temu, zetorki12 napisał:

Jak za mocna ? Pytam , bo nierozumie .

wysoko koksujący lub energetyczne koksujący 

typy-wegla-kamiennego.png

37 minut temu, marko-kolo napisał:

jest za mocny czyli za dobry i temu trzeba dodawać zły ruski żeby  był ok ...:D...taka psiowa ideologia teraz :D

to jesteś jak dziecko do przedszkola 

Opublikowano
14 minut temu, marko-kolo napisał:

taśmy wrzucą ruskie jak uznają ze jest w tym interes...na razie dotujemy Putinowi zbrojenia to spoko   :D

gdyby to prawda to tusk do dzisiaj rządzi za najdroższy kontrakt 🤣

1 minutę temu, marko-kolo napisał:

mnie nie obchodzi co inni robili tylko czemu płaszczak nałgał ...mają władzę i co ? robią to samo co inni :Ddotują Putina

napisz do posła budki kto sprowadził wegiel wszystkiego sie dowiesz a nie kartki ale niech dalej było nawet w kawa na ławie 

Opublikowano

ja nie rozumie to ciebie wszystkiego nie rozumiesz zrzuć klapki i patrz co robili twoi miłościwie panujący 

http://niewygodne.info.pl/artykul9/04485-Rosnie-globalne-wydobycie-wegla-Polska-wyjatkiem.htm

Górnictwo w Polsce aż do 2013 roku było bardzo zyskowną gałęzią gospodarki. Zgodnie ze statystykami Polishcoaldaily.com w latach 2008-2012 wydobycie węgla kamiennego w naszym kraju przyniosło dla właścicieli kopalni prawie 6,8 mld złotych czystego zysku, a w latach 2007-2015 branża górnicza przekazała do budżetu centralnego aż 61 mld złotych tytułem różnego rodzaju podatków i danin publicznych. W zamian w tym czasie sektor mógł liczyć na około 5 mld zł rządowej pomocy (największe państwowe dotacje zaczęły się po 2013 roku, czyli po tym jak branża górnicza znalazła się w kryzysie).

Czyli za PO górnictwo miało sie dobrze? No jak to ? Przecież było w ruinie i teraz PIS je uratował. Zarabiali, dostawali pomoc rządu wiec co było nie tak? Niedawno pisałeś że dopiero teraz górnictwo zaczeło generować zyski a nie jak do niedawna same straty. Weź ty się zdecyduj 

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Czyli za PO górnictwo miało sie dobrze? No jak to ? Przecież było w ruinie i teraz PIS je uratował. Zarabiali, dostawali pomoc rządu wiec co było nie tak? Niedawno pisałeś że dopiero teraz górnictwo zaczeło generować zyski a nie jak do niedawna same straty. Weź ty się zdecyduj 

przecież najwyraźniej jest napisane że za tuska pier**li podatek wysokości 61mld   500 kosztuje 23?? heheh ten tusk 

prezes Izby Gospodarczej Ciepłownictwo Jacek Szymczak Polskie zwraca uwagę, że nawet te ciepłownie które zostały sprywatyzowane  budce i....

marko kolo słucham |??

Opublikowano (edytowane)

Jaki podatek wprowadzili kopalniom za Tuska którego obecnie by nie było?  

Przeczytaj co wkleiłeś- kopalnie miały zysk  i dotacje rzadowe a budzet miał bardzo wysokie wpływy więc gdzie były te straty w górnictwie?  Wytłumacz jak to mozliwe ze kazdy zarabiał a górnictwo było na minusie

Co do cyfr -  pińcet za 23 mld/rok i 61 mld do budzetu przez 8 lat.

Rocznie mamy kwoty  23 mld za pińcet vs 7,6 mld z górnictwa do budzetu czyli 1/3. Dlaczego ci przeszkadza ze kopalnie tyle wpłacały do budzetu? Przecież jako lewicowiec jesteś za tym by państwo miało jak najwięcej?

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v