Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

wałesie jako byłemu prezydentowi powini zabrac głos dla jego dobra  niekturymi wypowiedziami  o gatce z putinem sie pograza  KO tez dla dobra wałesy pownna go zostawic . Jednak wykształcenie daje tez to ze ludzie co idą na studia  maja inny tok myslenia od  elektryka z zawodowki   moze go skleroza na starosc dopadła 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Roman176 napisał:

1 co jak co ale po ciebie takiego czegoś bym się nie spodziewał zaskoczyłeś mnie 

2. ty na poważnie ? i co zrobią ?

1. Twój własny tok myślenia cię zaskoczył? 

2. Jak to.co zrobią? Masz czarno na. białym ze z traktatami niezgodne i nic nie mogą zrobić? Może oni w ogóle nic nie mogą?  Chyba mogą wygrać 1:27 i postawić na swoim

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

" Niemcy są jednym z naszych najbliższych sojuszników; mamy nadzieję, że kraje członkowskie NATO są obecnie gotowe do wysłania okrętów na Morze Azowskie w celu udzielenia pomocy Ukrainie i zapewnić jej bezpieczeństwo - powiedział Poroszenko w wywiadzie dla niemieckiego dziennika "Bild"." - cyt z art. na stronie http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2018-11-29/poroszenko-wezwal-nato-do-wyslania-okretow-wojennych-na-morze-azowskie/

Może Niemcy zajmą Ukrainę i kawałek oddadzą w ramach reparacji? co? też nie?

Pora zdać sobie sprawę z powagi sytuacji ilu to nam "przyjaciół" przysporzyła polityka "kościółkowych cwaniaczków".

Erdowan pewnie się na ochotnika zgłosi "w ramach NATO" na Morze Azowskie.

i jeszcze to cyt - Ekonomiczny dziennik "Handelsblatt” z Duesseldorfu przypuszcza, że "Putin zrobi wszystko, żeby Ukraina upadła. cyt z tąd .
"Bystre" te "niemiaszki" , szybko na to wpadli i to akurat teraz. 
Dodam od siebie - dla rozpadu Ukrainy wystarczy aby NIKT NIC NIE ROBIŁ z zewnątrz. Z resztą nie tylko to moje podejrzenia.

Jest nowe zjawisko i w samej Rosji też. Zwykli ludzie zaczynają to odbierać jako rozgrywki tych na górze i zaczynają mieć dość i w Rosji i na Ukrainie i w wielu innych miejscach. Czy z tego co wykiełkuje? i czy będzie lepsze?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Pytania retoryczne to takie które nie wymagają odpowiedzi - chciałby niejeden, aby odpowiedział Minister - ale skoro nie wymagają to pewnie nie odpowie. ... ?

Edytowane przez dysydent
poprawiany wpis bo trzeba zaczynać uważać co się pisze
Opublikowano (edytowane)

takie - niewielkie tylko - przerysowanie:
Według polityki tzw Historycznej obecnej to dziś wszyscy Polacy którzy za komuny mieszkali na terytorium PRL-u to zdrajcy skoro ośmielili się przeżyć nie podejmując walki. a jeśli jeszcze dobrowolnie pracowali to już niech ich Bóg broni.
...śmy komunę posprzątali to mamy lepsze , no może tylko można opisać ten paradoks jakim listem czy jak kto chce.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Bo to są ludzie bez historii. Nie przyznają się do niczego co było przed. Zakładam że historia również kiedyś nie będzie chciała się do nich przyznać. Oby.

Opublikowano (edytowane)

Lepiej nie przejść do Historii wcale niż przejść tak https://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Karánsebes 
napotkałem lepszy opis tego czegoś ale w książce ktorej tu całej nie zamierzam cytować xD bo i już jej nie mam.
A cytuję to nieprzypadkowo bo znów planują wielonarodowe siły zbrojne Europy.

Wracając do "przechodzenia do Historii" to zwykle najlepsze w niej miejsca zajmują ci którym wcale na tym nie zależało i większej wagi do interpretacji przeszłości nie przywiązywali w swoich działaniach.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 godzin temu, dysydent napisał:

" Niemcy są jednym z naszych najbliższych sojuszników; mamy nadzieję, że kraje członkowskie NATO są obecnie gotowe do wysłania okrętów na Morze Azowskie w celu udzielenia pomocy Ukrainie i zapewnić jej bezpieczeństwo - powiedział Poroszenko w wywiadzie dla niemieckiego dziennika "Bild"." - cyt z art. na stronie http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2018-11-29/poroszenko-wezwal-nato-do-wyslania-okretow-wojennych-na-morze-azowskie/

Może Niemcy zajmą Ukrainę i kawałek oddadzą w ramach reparacji? co? też nie?

Pora zdać sobie sprawę z powagi sytuacji ilu to nam "przyjaciół" przysporzyła polityka "kościółkowych cwaniaczków".

Erdowan pewnie się na ochotnika zgłosi "w ramach NATO" na Morze Azowskie.

i jeszcze to cyt - Ekonomiczny dziennik "Handelsblatt” z Duesseldorfu przypuszcza, że "Putin zrobi wszystko, żeby Ukraina upadła. cyt z tąd .
"Bystre" te "niemiaszki" , szybko na to wpadli i to akurat teraz. 
Dodam od siebie - dla rozpadu Ukrainy wystarczy aby NIKT NIC NIE ROBIŁ z zewnątrz. Z resztą nie tylko to moje podejrzenia.

Jest nowe zjawisko i w samej Rosji też. Zwykli ludzie zaczynają to odbierać jako rozgrywki tych na górze i zaczynają mieć dość i w Rosji i na Ukrainie i w wielu innych miejscach. Czy z tego co wykiełkuje? i czy będzie lepsze?

A co by było gdyby sie okazało że Majdan zrobił Putin? Posadził na stołku Poroszenkę, by utrzymał ten kraj w rozkłądzie?  Pozwala mu robić cukierkowy biznes w Rosji,? Poroszenko stwarza pozory dażenia do europy nie spełniając jakichkolwiek wymagań za to wymagając od zachodu kasy którą przekręci na swoje potrzeby a po kolejnej rozpierdusze ukryje się w Rosji jak Janukowycz. Ukraina ignoruje Polske i jest proniemiecka zupełnie tak jak Rosja.  Da sobie ktoś uciąć palec za to że to niemożliwe?

4 godziny temu, mirro napisał:

RE-WE-LA-CJA. 

Brawo , brawo brawo!!!

Komusza rodzina  wybitnego patrioty i przeciwnika Polski Ludowej. 

Opublikowano

Ulman ja już pisałem że tam ciężko jest wyłapać co dzieje się jako rozwiązania autorskie Ukrainy a co jako rozwiązania FSB w oparciu o służby ukraińskie. Przy Majdanie zakończonym ucieczką Janukowycza pojawiały się informacje i strzałach oddawanych przez ludzi zidentyfikowanych jako członkowie służb Izraela. Nawet na jakiejś stronie znalazłem reklamę książki z okładką i zdjęciem zwłok bez głowy wiszących na dziecięcej huśtawce podpisane jako " ujęty żydowski snajper". Autorem tego dzieła jest nasz rodak mieszkający w okolicach Lublina. Co było w tej książce nie śmiem tu wrzucać bo barszcz z zeszłorocznej wigilii jeszcze by mi wrócił.

Opublikowano

8 minut temu, Bogdan675 napisał:

Obraz może zawieraÄ: 4 osoby

Oni maja nas w d*pie , USA mają nas w d*pie  ale wstaliśmy z kolan i odzyskaliśmy godność. Tylko co z tego i kogo to obchodzi? Czas na sojusz z  Sudanem  i  Gwatemalą

Opublikowano

Putin głupi? To ciekawe czemu się tak z nim liczą.  Niejeden prezydent włączając naszego Andrzeja  a nawet Trumpa nie jest tak cwany. To jeden z najwytrawniejszych graczy na świecie w naszych czasach.

Opublikowano

Największym błędem jest mniemanie że ten facet może być głupi. To rasowy oficer służb. Analizuje, kalkuluje i w razie potrzeby poświęca ludzi, bez mrugnięcia okiem.
On ma strategię i wyznaczony cel strategiczny. Wydaje się że przy tym nie jest ograniczony czasem, bo trochę go oszukał zamieniając się z Miedwiediewem  funkcjami. Ale chyba zaczyna rozumieć iż jednak czas jego również dotyczy, dlatego będzie próbował domknąć pewne sprawy, My leżymy i kwiczymy bo nie mamy żadnej strategii. Doraźne działania na szczeblu taktycznym, dotyczą tylko czasu od wyborów do wyborów. Nic z tego nie wynika, bo nikt nie zastanawia się co mogłoby wyniknąć, albo co powinno wyniknąć. 
Jednak paradoksalnie sam Putin też ma problemy z integralnościąswoich terytoriów. Tereny którym bliżej do Chin niż Moskwy zaczynają być zdominowane przez ludność napływową od sąsiada. I kiedyś może się okazać że zwieżchność Moskwy wcale im nie leży. Takie zielone ludziki, choć może bardziej żólte.😁

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Ulman napisał:

A co by było gdyby sie okazało że Majdan zrobił Putin? Posadził na stołku Poroszenkę, by utrzymał ten kraj w rozkłądzie?  Pozwala mu robić cukierkowy biznes w Rosji,? Poroszenko stwarza pozory dażenia do europy nie spełniając jakichkolwiek wymagań za to wymagając od zachodu kasy którą przekręci na swoje potrzeby a po kolejnej rozpierdusze ukryje się w Rosji jak Janukowycz. Ukraina ignoruje Polske i jest proniemiecka zupełnie tak jak Rosja.  Da sobie ktoś uciąć palec za to że to niemożliwe?

Patrząc wstecz można odnieść "różne wrażenia" ale żadna grupa lub człowiek nie byłby w stanie przewidzieć tylu zmiennych i pomimo niewątpliwych predyspozycji Putina to podejrzewanie go o aż tak daleko idącą w działaniach skuteczność to niestety nie ma tak skutecznego człowieka a tylko niektórzy robią takie wrażenie. Oczywiście podpisując z Janukowyczem pakt o współpracy Rosja liczyła się z buntem społecznym na Ukrainie ale bez przesady. To właśnie dystans Rosjan do zdarzeń i owo "pożywiom uwidim" w zestawieniu z niekwestionowaną rozwagą zarówno Putina jak i Ławrowa i zapewne kilku innych (czy kilkorga) daje wyniki dawno w ruskiej polityce niespotykane.
Ukraina proniemiecka, kiedy to ten majdan... Polska wtedy też .... oni tylko za nami nie nadążają.

Dzięki Jacus za info o Cejrowskim, tak coś przeczuwałem że trzeba zacząć uważać co się pisze a może by i rzucić palenie ?...
W sumie szkoda bo tego osobnika nikt z rozumnych poważnie nie traktował a ZAWSZE BYŁ JAKIŚ FOLKLOR NA SZAREJ ANTENIE (ja tego shifta wywalę z klawiatury ...)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Jesli Rosja liczyła się z buntem to czemu nie mogła by mieć na taka okazję Poroszenke w odwodzie? Dopuszczam rozwiązania które nam sie nie mieszcza w głowach O ile  ja czy ty planujemy działania na 3 czy 4 kroki naprzód to dopuszczam mozliwość że Putin i jego ludzie planują na 10 czy 15 kroków naprzód i do tego rozpatruje 4 warianty zdarzeń. To że nam się wydaje  niemożliwe nie oznacza ze tak musi być.  Taka dalekowzroczność  Putina tłumaczyła by fakt że nie nikt nie potrafi sobie z nim  skutecznie  poradzić zarówno wewnątrz jak i z zewnątrz. Po prostu jest zawsze kilka kroków przed nimi a do tego ma gdzies poprawnosć polityczną i działa nieszablonowo.  Nie wiem czemu ale obserwując politykę Rosji od wielu już lat mam wrażenie że tam nic się nie dzieje bez przyczyny i celu. Pod tym wzgledem u nas jest kompletny chaos i akcyjność

I jeszcze taka ciekawostka  https://www.forbes.pl/wiadomosci/instytut-jagiellonski-mon-chce-wydac-12-mld-zl-na-nieprzydatne-fregaty/ykztn99 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Okręg Kaliningradzki to taka "bańka antydostępowa" dla lotnictwa. Nasycenie środkami OPL i pokrywanie się ich stref działania czyni to miejsce niedostepnym. 
MON musi cokolwiek kupić żeby nadawało się do pływania. To że akurat wybór pad na takie fregaty to pokłosie programu Wisła i dalszy ciąg interesów jednego z producentów w  USA. Baterie nabrzeżne byłyby faktycznie lepsze, tym bardziej że w planach jest kilka inwestycji i to one powinny być chronione (przynajmniej w założeniach).
Inna kwestia czy MON chce te fregaty kupić czy je budować w oparciu o nasze stocznie. Jeśli to drugie to pewnie nic nie powstanie. Kweatia kolejna to czy cena podana to komplet z uzbrojeniem i jakimś zapasem np pocisków rakietowych, czy też goły kadłub z silnikiem. A gdzie systemy kierowania ogniem, radary + wsparcie satelitarne. Szkoda gadać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v