Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Daj spokój. Po pierwsze to już stary system i robi się lichy a po drugie łatwiej dostępny jest ruski. Gdyby udostępnili to jajco do modernizacji to może, z naszymi radarami... Niewiem. W każdym razie po tych 30 latach to już są inne trajektorie, prędkości. Niewiem czy mirro potwierdzi ale takie moje o tym zdanie.
Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

Popatrz sobie na USA. Tam każdy nosi broń, policjanci jeżdżą sami na patrole. Widać można. U nas gdyby każdy nosił broń to policja jeździła by na patrole po 6 a nie po dwóch. Bo dzisiaj jak są we dwóch to jak gówniarzerja rozrabia to często gęsto boją się zaczepić. Ja wiem, że tam policjant ma inne prawo użycia broni. Ale na zachodzie policjanci pracują dużo dłużej niż u nas. Czyli się da. I nikt nie każe do 65 roku. Ale choćby do 55. Teraz gdy obniżą z powrotem ten wiek to mając lat 18 po ogólniaku idziesz na 25 służby i wychodzisz jako 43 letni emeryt. Oczywiście nie odpoczywasz na emeryturze tylko szukasz nowej pracy. Ale państwo już zus u nie ściąga. Tylko musi płacić. A ci co siedzą za biurkami śmiało mogli by to robić do 65 roku życia bez żadnych specjalnych wysokich dodatków.

Tylko jakby zrobili za biurkiem do 65, a w terenie krócej, to zaraz by się zaczęło jakieś przerzucanie przydupasow w teren żeby mogli iść szybciej. Ja tam za głupi jestem żeby wymyślić dobre rozwiązanie tego problemu. Ale sądzę, że produkcja 40letnich emerytów tym rozwiązaniem nie jest. 

Co do jeżdżenia po 6 osob w patrolu - nie wiem jak to jest na zachodzie, ale u nas służby, które mogą kontrolować pojazdy, legitymowac ludzi, jeżdżą na interwencję -  to są ci źli. Ci którzy się czepiaja, ci którym trzeba przypyskowac przed kolegami, ci którzy specjalnie akurat mnie długo trzymają na drodze, ci którzy zamiast łapać przestępców to mnie akurat trzymają. Do tego podejście przełożonych, gdzie nie daj Boże jakąś skarga na ciebie by przyszła, to tylko by szukali za co by Ci przypierniczyc. Do tego ograniczenia czysto prawne. No i jeszcze jakże modne nagrywanie. Kiedyś trzymamy kolesia - pierwszy raz chłopa na oczy widzę, on z tekstem żebyśmy lepiej przestępców łapali, a nie normalnych ludzi zatrzymywali. Na nasze pytanie, a jak wygląda taki przestępca, to tylko takich będziemy zatrzymywać, już odpowiedzi nie znalazł. Inny - spokojny uśmiechnięty, wszystko sprawdziliśmy, a on opowiada jak z policją się szarpie po sądach i mówi "do was to nic nie mam, ale policja-jak ja ich k**wa nienawidzę". I takie jest u nas traktowanie służb. Większość osób co najwyżej je toleruje. Szacunku próżno szukać. 

Opublikowano

A ja tam w ogóle nie rozumiem dyskusji. Niech pracują do 65 jak wszyscy. Kto powiedział że całe zycie w policji muszą pracować?  Jak znajdą sobie miejsce w strukturach i wiek nie będzie przeszkodą to dopracują do emeryturki. Jesli nie to znajdą sobie inną robotę. 

• Like 1
Opublikowano

Daron Nic na to nie poradzisz. Robota w służbach ma swoje prawa i ograniczenia. Tu sprawiedliwość społeczna ma mniejsze znaczenie niż zapewnienie ciągłości działania służb. Ja jednak wcześniejszą emke widzę jako pewien bezpiecznik. Lepiej niech odejdzie niż ma się męczyć albo męczyć innych. 
 Taras, odpowiedź na Twoje pytanie brzmi. I tak i nie.  Prawdą jest że trwa wyścig pocisk-przeciwpocisk. Prawdą jest że przy naddźwiękowych trafić bryłą betonu w rakietę jest trudno.  Tu można by podać jeszcze kilka prawd, ale.
Na razie gro pocisków jest w zasięgu tych PACK 3, nic też nie świadczy o tym aby to na razie szybko się skończyło. Jeżeli będą naddźwiękowe to wcale dużo ich nie będzie bo są k**ewsko drogie. W wykorzystaniu ich też przeciwnik będzie kierował się ekonomią. Większość celi można razić choćby manewrującymi. 
Liczyłem że z tym kontraktem coś da się ugrać w kwestii "Homara" ale jak widać nasi d*pa blada. Chyba nawet podwozi nie będziemy robić. 

Opublikowano

daron64 napisał:

Wszelkiej maści dodatki tylko dla ludzi z terenu nie przejdą w żadnej formie, bo gora się na to nie zgodzi. Już tak nie raz było. 

25lat i emerytura to z jednej strony nic dobrego, ale z drugiej wyobrażasz sobie, że taki 64 latek w drogowce kogoś ściga autem? Biegnie za jakimiś gowniarzami? Patroluje ulice? Patroluje granice? Wchodzi do celi, gdzie siedzą gowniarze po 20pare lat? Wiadomo, że jest masa stanowisk, na których można by sobie było spokojnie siedzieć i robić swoje, do tego normalnego wieku emerytalnego. Ale jest też masa, gdzie to po prostu nic dobrego nie przyniesie. Nie wiem jakie wyjście z tej sytuacji byłoby dobre.  Wiem, że Brudziński dał kasę, żeby kupić sobie spokój. Bo dać kasę jest najłatwiej. Nie wiem dlaczego związkowcy tak łatwo się na to zgodzili. Nie wiem czy sama kasa o 25lat wystarczy żeby przyciągnąć młodych. Boję się, że będzie to co najwyżej ciągnąć młodych, którzy nie mają żadnego pomysłu co ze sobą zrobić, nie mają wiedzy, nigdzie nie pracowali itd. A jak widzę u siebie, to właśnie tacy maja te robotę najbardziej w d*pie. Sorry, że generalizuje,bo jest też oczywiście cała masa ludzi, którzy poważnie podchodzą do swojej roboty. 

W Gnieźnie jest taki w drogówce co ma ponad 60 lat. podobno najstarszy w Polsce

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Tak

45636051_1929384437156520_16143571743879

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
28 minut temu, mirro napisał:

Daron Nic na to nie poradzisz. Robota w służbach ma swoje prawa i ograniczenia. Tu sprawiedliwość społeczna ma mniejsze znaczenie niż zapewnienie ciągłości działania służb. Ja jednak wcześniejszą emke widzę jako pewien bezpiecznik. Lepiej niech odejdzie niż ma się męczyć albo męczyć innych. 

Jakby mieli odchodzić wszyscy, co się męczą to nie byłoby komu w teren wyjechać :)

12 minut temu, rumci napisał:

W Gnieźnie jest taki w drogówce co ma ponad 60 lat. podobno najstarszy w Polsce

Rozumiem, że kondycja psychofizyczna to indywidualna cechą każdego, ale ja tam bym wolał, żeby ten pan nie musiał nikogo gonić. 

@up

Coz za twórczość..

Opublikowano
11 godzin temu, hubertuss napisał:

Co zakupy pewnie robi mama? Gdybyś sam je robił to już dawno zauważył byś, że u nas ceny podobne jak na zachodzie. Tylko zarobki nie te.

Tak wszystko wskazuje na prowokację. W polityce czy jak jej tam robi z was durni kolejną nie prawdziwą wrzutką. Sam Ziobro widać w to nie wierzy bo wczoraj kilka razy powtarzał, że to trzeba sprawdzić. naprawdę jesteś tak głupi by wierzyć oskarżonemu w jego brednie, że to tvn dał im kasę?

Premier Grecji,Simitis, wielki przyjaciel niemcow jak(Rudy) zafalszowal dane o finansach i przyjal euro. W innym przypadku UE nie dopuscila by do tego. Przed tem syflak,inaczej kebab kosztowal 100 drachm.Po przyjeciu euro tenze kebab kosztowal 1 euro. Ale jedno euro kosztowalo 360 drachm.Tak Grecy zostali nabici w butelke.Na Litwie z wzrostem cen stało się podobne popaprańcu,rozeznanie mam bardzo dobre w tej materii

Szkoda że muszę skupiać się na twoim bezdennym debilstwie,jak to u tępego,żadne novum,naturalnie totals zrobi wszystko byle by kryć swoich

Prokuratorzy analizowali korespondencję,która odbywała się pomiędzy Mateuszem M,a A.Sobolewską.Ta miała się kontaktować z organizatorem całej maskarady przy pomocy fałszywego profilu na Facebook.Śledczy ustalili,że profil był powiązany z email,z którego korzystała dziennikarka TVN.

Z informacji wynika, że śledczy podchodzili do wyznań Mateusza S. Bardzo sceptycznie. Jednak ich ustalenia oraz weryfikacja potwierdzić miały część jego relacji. Prokuratorzy nie mają więc wątpliwości, że Mateusz M. otrzymał sporą dawkę gotówki, wiedzą też jak dokładnie wyglądały jego kontakty z dziennikarzami TVN.https://wpolityce.pl/m/media/420293-ujawniamy-kolejne-szczegoly-ustawki-z-urodzinami-hitlera

i czekaliście 8 miesięcy z emisją na odPOwiedni ku temu moment..

Jozef Goebbels byłby dumny

Gość marekfarmer
Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/prawo/rolnicy-otrzymaja-wiekszy-zwrot-akcyzy-od-zuzywanego-oleju-napedowego,787.html?fbclid=IwAR2lYN5z-SN0ZbS29jSak6EEG1mlSZENI0_T3XXgDdAW_1exeZkFYZW-kUQ

Opublikowano
26 minut temu, marekfarmer napisał:

Tak

45636051_1929384437156520_16143571743879

Płacimy gorzką cenę za wymordowanie przez Niemców i Sowietów gigantycznej części warstwy społecznej, która była skarbnicą dziedzictwa kulturowego Polski. Mamy teraz erzats - produkt zastępczy, "czekoladopodobny", w rodzaju Tusków, Nałęczów, Michników, Gronkiewiczów, Rzeplińskich, Krzemińskich i Rabiejo-Lubnauerów no i Szlezwilg-Holsztynów

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Alamo napisał:

Płacimy gorzką cenę za wymordowanie przez Niemców i Sowietów gigantycznej części warstwy społecznej, która była skarbnicą dziedzictwa kulturowego Polski. Mamy teraz erzats - produkt zastępczy, "czekoladopodobny", w rodzaju Tusków, Nałęczów, Michników, Gronkiewiczów, Rzeplińskich, Krzemińskich i Rabiejo-Lubnauerów no i Szlezwilg-Holsztynów

i z drugiej strony

Kaczyńskich, Dudów, Piotrowiczów, Kurskich, Macierewiczów, Morawieckich, Ziobrów,Szydłów....

• Like 2
Opublikowano

... a także tylko takich co jedynie kopiować innych potrafią ...

Opublikowano

Tych od memów i kopiowania jest najwięcej po stronie PIS. Jednoczesnie mają najmniej do zaoferowania własnych autonomicznych przemyśleń. Jakaś taka dziwna zależność jest.

Bodajże naczelny kopista forum coś pisał o strasznym wzroscie cen po wprowadzeniu euro. Czy wzrost cen jest nakazany przez UE? Jaki jest mechanizm powstawania tych podwyzek. Skąd one się biorą?

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Ulman napisał:

Tych od memów i kopiowania jest najwięcej po stronie PIS. Jednoczesnie mają najmniej do zaoferowania własnych autonomicznych przemyśleń. Jakaś taka dziwna zależność jest.

Bodajże naczelny kopista forum coś pisał o strasznym wzroscie cen po wprowadzeniu euro. Czy wzrost cen jest nakazany przez UE? Jaki jest mechanizm powstawania tych podwyzek. Skąd one się biorą?

Jedź  na słowację  i  popytaj   jak  ceny wzrosły  po  wprowadzeniu  Euro  

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

a co Wy macie do zaoferowania? Bo jak nie chcieli iść na rękę mundurowym to źle. Jak poszli to dalej źle. Jak by się nie kręcić d*pa zawsze z tyłu. To jest program żydokomuny. I tak jest cały czas ze wszystkim.

zauważcie że po 8 latach rządzenia ludzie na was się poznali. Polityka miłości się nie sprawdza

2 minuty temu, soltys48 napisał:

w PL bez jerło wszystko podrożało, wystarczyło psis do władzy dopuścić

a wcześniej tylko zarobki szybowały. A świstak siedzi i zawija...

Gość marekfarmer
Opublikowano

Rząd  Prawa  i  Sprawiedliwości  obniża   VAT  a  Ulman milczy  

Jak tam  dobrze  robią  że  obniżają  podatki  czy  źle  ????

Opublikowano

To teraz nie jest polityka miłości? Pewnie obowiązuje polityka sPISku i nienawiści.

Marek , ja nie twierdzę że nie wzrosły

Ja się tylko grzecznie pytam czy któryś z kolegów ma własne przemyślenia na ten temat. Hasło że wprowadzenie euro to dramatyczny wzrost cen,  wypadało by jakoś uzasadnić albo przynajmniej rozumieć skąd to sie bierze. Obecna logika przypomina mi anegdotę o słodzeniu herbaty. Jełop posłodził herbatę , spróbował - nadal gorzka. Następnie zamieszał, spróbował - słodka.  Wniosek - zrobiła się słodka od mieszania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v