Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zydów nie wsadzamy, ale jakby coś ....  .

A jednak Polska jest światowym śmietnikiem do którego sprowadza się wszystko, nawet to co nie jest potrzebne. Tak niszczy się polskie rolnictwo. Słabe państwo to geszeft, państwo kolesi, to geszeft, zydowskie państwo to geszeft. Za kanapkę Gawłowskiego załatwić można wszystko.

26239318_2024140187800454_6609440715999957410_n.png

Opublikowano (edytowane)

Kurna że też nasze służby nie potrafią wykryć pozostałości ŚOR albo jakiegoś patogenu w produktach dostarczanych do nas. Problem sprowadzania produktów wycofanych na zachodzie, które tam skończyć w biogazowni jest znany od dawna. Niektóre rzeczy lądują u nas w cenie transportu. Inna sprawa że nasi dzielni spekulanci, zajmujący się wprowadzaniem tego na rynek nie mają nad sobą bata. Kolejna sprawa to parcie sieci na cenę bo w gazetce musi być taniej od konkurencji. Normalnemu dostawcy, producentowi nie opłaci się wchodzić w ten rynek bo tam system dostaw, rabatów udzielanych odbiorcy, upustów czy akcji promocyjnych w ostatecznym rozliczeniu nie daje zysku. Trzeba się tylko opracować. Spekulant przy towarze ściąganym prawie za darmo i tak będzie zawsze bardziej konkurencyjny. 
Inna sprawa to nadprodukcja. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Polityka dziś podważa przyjaźnie, weryfikuje wieloletnie znajomości, ludzie się kłócą o poglądy, wyrzucają się ze znajomych na Facebooku z powodu sympatii politycznych. 

Was też zaskoczyły wybory i zachowanie znajomych?

Opublikowano

Oj czasem nie zaskoczyło, Budżetówka generalnie jest przeciw PIS. To samo rodziny dawnych Towarzyszy. no ale cóż, jak mówią strach Brać w łapę bo zawsze jakiś PiS może ich ze stołka zrzucić.

Co z tego wyniknie... Zależy jak będą budżety domykać, na dziś dzień PiS odsunie od władzy tylko to, że zaczną kraść. a jak na razie jakoś bardzo tego nie widać, spółki co ciekawe jako tako na plusie, nawet taki niedochodowy LOT, czy jakieś PKP... co nie było na plusie ponoć od momentu powstania. w ciekawych czasach żyjemy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A ja myślę że wyłożą się na jakiejś innej sprawie niż złodziejstwo. Oni uparcie do tego dążą. Przyroda jest cierpliwa.
Ansja, nie wiem co powiedzieć ale nie mam konta na FB. Czasem luknę przez innego użytkownika, ale generalnie to tam już dawno rozsądek wyemigrował w bliżej nie określonym kierunku.

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano

@mirro na większości forach jest spina o odmiennych zdaniach.Wedlug mnie polityka nie powinna być powodem do konfliktu.A ten cały Facebook to już całkiem stal się jakimś czymś najwazniejszym ,że jak ktoś nie ma konta z młodzieży to jest wyśmiewany .Ale pytam o to gdyz wczoraj mówili w wiadomościach o wyborach w Stanach jak to wyglądało z tym Facebookiem .

Opublikowano (edytowane)

Obecnie rządzący mają większe problemy z KE i wychodzą z założenia że dotowane rolnictwo w Polsce może poczekać bo samo sobie poradzi dzięki dotacjom. Konflikt z prawnikami odbierają jako większe zagrożenie, niechęć klasy średniej i sporej części inteligencji do ideologii rządów rodem momentami ze Średniowiecza; oba te czynniki skutecznie odwracają ich uwagę od obrony rynku żywności przed zalewem obcych produktów bo to kolejnych kłopotów każdemu by przyprawiło stąd nie chcą nawet wiedzieć co należało by zrobić. Jakiekolwiek działania protekcjonistyczne muszą się liczyć z kolejnymi atakami z UE bo tamci też mają nadprodukcję i swoich bronią czego nawet nie można im mieć za złe a jedynie naśladować przynajmniej jeśli nie ma się lepszej, własnej strategii. 
Dlaczego w "jedynie słusznych" mediach cicho? Wychodzą z założenia, że rolnicy/badylarze coraz więcej z wiosną będą mieli roboty w polu i  nie będą mieli czasu na przysparzanie kolejnych kłopotów władzy. i tu choćby w moim przypadku niestety mają rację

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, PRIMO napisał:

@zetorki12 Polacy są tylko to są same sprzedawczyki. 

Jeżeli ktoś został w kraju po wieloletnich możliwościach wyjazdu do lepiej płatnej pracy lub lepszych warunków fiskalnych to selekcja była wystarczająco długa aby pozostali byli albo do tego niezdolni (nie potrafią) albo pozostali bo chcą być u siebie. 
Dlaczego tu jeszcze jesteś? Bo lingwistyka dla większości nieatrakcyjna lub nieosiągalna, dla części - bo zbyt dużo tu do stracenia, dla wielu - bo nie chcą być obcymi przybłędami przez szacunek do samych siebie, dużo takich co do niczego nigdzie się nie nadają i z tymi problem.
Raczej coraz mniej tych sprzedawczyków takie jak nasze warunki preferują. Pozostaje tylko jakoś to wykorzystać bo mimo różnic między nami jedno nas łączy - jeszcze tutaj jesteśmy i możemy sobie się błotem obrzucać ale jeśliby kto z zewnątrz łopatki podawał to zgodnie mu po łbie damy - nie będzie nam mówił jak mamy swoje sprawy załatwiać.
trochę tak jak na pozdrowienie - dzieńdobry - obcemu odpowiedź - nie będziesz mi mówił co dobre co złe jeśli ciebie nie pytam, przynajmniej na moim podwórku. 
Czasami i tak trzeba.

7 godzin temu, mirro napisał:

Kurna że też nasze służby nie potrafią wykryć pozostałości ŚOR albo jakiegoś patogenu w produktach dostarczanych do nas. Problem sprowadzania produktów wycofanych na zachodzie, które tam skończyć w biogazowni jest znany od dawna. Niektóre rzeczy lądują u nas w cenie transportu. Inna sprawa że nasi dzielni spekulanci, zajmujący się wprowadzaniem tego na rynek nie mają nad sobą bata. Kolejna sprawa to parcie sieci na cenę bo w gazetce musi być taniej od konkurencji. Normalnemu dostawcy, producentowi nie opłaci się wchodzić w ten rynek bo tam system dostaw, rabatów udzielanych odbiorcy, upustów czy akcji promocyjnych w ostatecznym rozliczeniu nie daje zysku. Trzeba się tylko opracować. Spekulant przy towarze ściąganym prawie za darmo i tak będzie zawsze bardziej konkurencyjny. 
Inna sprawa to nadprodukcja. 

Pamiętam przypadek plantacji kalafiora z czasów jeszcze przedakcesyjnych gdzie opryskano plantację fosforoorganicznym środkiem owadobójczym bez zachowania karencji na połowę okresu zbiorów bo piętnówki zaczęły masowo włazić w róże i tylko gazowy środek je mógł załatwić. 
Plantator gotów był plantację przyorać jeśliby po okresie karencji nie było handlowych róż (dorastały wtedy niejednocześnie bo prymityw odmiana i zbiór rozciągał się na ponad miesiąc) ale na informację że wszystko pójdzie na eksport....
Kto nam zagwarantuje że dzisiaj z nami tak inni nie postępują? (fipronil w drobiu z ub. r.)
MUSZĄ SIĘ ZNALEŹĆ SPOSOBY NA WERYFIKACJĘ JAKOŚCI ŻYWNOŚCI  bo zaniechanie pod ludobójstwo może "podpadać".
inna sprawa że wielu rodzimych producentów też by zbytniej dokładności tej weryfikacji nie przetrzymało. (partia jabłek do Szwecji w ub. roku podobny przypadek)
Skoro jest nadprodukcja - czyli potrafimy dużo, pora uczyć się jakości.

6 godzin temu, rafff24 napisał:

Oj czasem nie zaskoczyło, Budżetówka generalnie jest przeciw PIS. To samo rodziny dawnych Towarzyszy. no ale cóż, jak mówią strach Brać w łapę bo zawsze jakiś PiS może ich ze stołka zrzucić.

Co z tego wyniknie... Zależy jak będą budżety domykać, na dziś dzień PiS odsunie od władzy tylko to, że zaczną kraść. a jak na razie jakoś bardzo tego nie widać, spółki co ciekawe jako tako na plusie, nawet taki niedochodowy LOT, czy jakieś PKP... co nie było na plusie ponoć od momentu powstania. w ciekawych czasach żyjemy.

Co nam - szarakom - z tego że LOT, PKP, Orlen...? Niebawem nam ceny podniosą.
Załamanie poziomu życia przez inflację bodaj, zbyt dużo nakazów/zakazów i zbyt gorliwe ich egzekwowanie jeśli zbyt wielu odczuje, Brak szans na zagwarantowanie sensownej przyszłości tym "pięćsetplusowym" nawet dzieciom ponad tylko służbę w tych kolosach gospodarki państwowej za 30% tego co zarobiły bo reszta na dotacje do tych kolosów. Wsadzenie mi "klechy" w moje życie prywatne z jego na wdowich groszach tuczonym "bandziuchu" a z władzą jakby był wyrocznią nawet w kwestiach Nauki ....
te i jeszcze wiele innych zagrożeń o jakich sam "wszechmogący i nieomylny prezes" nawet nie śni.
Jedynie zagrożenie zewnętrzne może pomóc rządzącym jak Stalinowi druga wojna światowa w długim utrzymaniu władzy do czego coraz skuteczniej dążą wku.....ąc kogo tylko się da dookoła.

Edytowane przez dysydent
Gość marekfarmer
Opublikowano

Prezydent Andrzej Duda  to najlepszy Prezydent  w Historii  RP

Opublikowano (edytowane)

Ja nie wiem (bo z Historii na trójach jechałem) ale przynajmniej nie ma pata relacji parlament rząd prezydent i wreszcie mogą dosłownie "porządzić" i przynajmniej między sobą się nie kłócą bo z tego co pamiętam z wyborów (nie byłem :$) to "na ten raz" mógł być tylko gorszy, przynajmniej układ. Jednak rządy powinny mieć możliwie dużą swobodę i piszę to mimo podejrzliwości co do długofalowych efektów obecnych zdarzeń to jednak trzeba było coś zrobić z tym bałaganem który zastali i to zdecydowanie.
Mają wszelkie warunki do skutecznych rządów a jeśli będą złe to odpowiedzialność i ocena jednoznaczna
Nie chwal dnia przed zachodem i baby przed... rozwodem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

O, to miał temat personalny na forum? Ewenement, czyli tu pionierem jest.
Oj tam, nie pije, wykształcenie jakieś tam ma, prywatnej gwary nie używa, przy "okrągłym stole" nie siedział, chyba w ogóle "nie siedział".... a jaki pobożny.
Łatwo rządzić sprawnie jeśli się jest z jednej drużyny, wszystko przed Nim.

.. temat? objętościowo? oj to jak tak na ten tu patrzę....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Talibowie też są pobożni.:D
Tamten miał 610 stron. Czyli argument upadł. Ale skoro Prezydent i tak z rolnictwem , poza dożynkami, styczności nie miał to po co zastanawiać się czy jest najlepszy dla rolników. Zamknięte i już. Przynajmniej nie ma problemu że temat tendencyjny,:D

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Mnie chodziło o to że po akcie pobożności w postaci np modlitwy Prezydent i Talibowie wracają do poprzednich, przerwanych na chwilę, zajęć. A jakich , nie wnikam bo mniej więcej podobnie destrukcyjny charakter mają.
W przypadku tych drugich przerwę na modlitwę warto dobrze wykorzystać. Np tak.:D

t_jeden_106.jpg

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

toż i mnie o takie "Achmedów "nawracanie" chodziło i nie tylko ich.
Temat o Prezydencie mógł mieć katalizujący wpływ na kolejną komisję badającą poprawność np. "stylistyczno językową" postów a takiej komisji nawet AF by nie przetrzymało. Do zrozumienia. Reklama to nijaka bo widzowie tych komisji raczej nie kupują odmian kukurydzy, rzepaku czy ś.o.r.. jakich reklamy tu najczęściej widzę a nawet kilka już zapamiętałem.

Przypomniał mi się przy okazji temat odpowiedzialności za informacje w reklamach oraz granica między informacją techniczną, naukową a kryptoreklamą. Odpowiedzialność za nieuzasadnioną antyreklamę czyli ogólnie - informacje w przestrzeni publicznej i odpowiedzialność za ich szkodliwość.
Jak przypadek poruszany o skażeniach żywności. Odpowiednio spreparowana notatka nosząca znamiona wiarygodności potrafi zniszczyć firmę jak i sfałszowane wyniki testów. Tutaj rola bezstronnych źródeł wiedzy o certyfikatach czy nawet baza danych w której można zweryfikować każdą partię towaru. Namnożyło się różnych "certyfikatorów" komercyjnych podejrzanego autoramentu i swoim tylko medale jakości przydzielają a ja i tak nie jestem w stanie tego zweryfikować nigdzie indziej. Albo nie ma bezstronnych czyli najlepiej państwowych przynajmniej baz danych certyfikowanych partii towaru, czy tylko na nie nie trafiłem?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, marekfarmer napisał:

Prezydent Andrzej Duda  to najlepszy Prezydent  w Historii  RP

Ja bym powiedział że najlepszy w historii europy a może i świata.

Płot przeciw asf   http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/asf-dania-stawia-ogrodzenie-na-granicy-z-niemcami,77400.html 

Edit - zapomniałem że linków z konkurencyjnego portalu wkleić się nie da ale zainteresowani na pewno znajdą

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v